PJWSTK [1818]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Marek

Witam,
    chciałbym się dowiedzieć czy ktoś zetknął się z podobnym problemem lub ma pomysł jak go rozwiązać.

Mam dwa identyczne laptopy z Win7 pro z elmsa zaraz po instalacji oraz inny komputer z XP pro. Wszystkie ustawienia sieciowe ustawione domyślnie(+włączone udostępnianie plików). W tym momencie bez problemu widzą się komputery miedzy sobą oraz widzą komputer z XP i da się bez problemu przeglądać udostępnione dane. Wszystko po wifi z jakimś routerem Netgear chyba.

Jednego z win7 zabieram na uczelnię i zgodnie z instrukcją na stronie bss ustawiam wszystko by działało z siecią eduroam. Po podłączeniu się do sieci wchodzę na dwie strony i wyłączam komputer. Nic więcej poza tym się na komputerze nie działo.
    Po powrocie do domu odpalam komputer i widocznym komputerem w sieci jest jedynie drugi komputer z Win7(oraz każdy inny z Win7). Nie widzę komputera z XP, a na drugim komputerze z Win7 wszystko działa prawidłowo. W 'Mapie sieci' [pierwszego, który był na uczelni] tego komputera z XP również nie widać. Pingi po wpisaniu adresu lokalnego komputera z XP przechodzi z czasami 2-3ms.

Jak sprawdziłem nie widać żadnego komputera z WinXP(sprawdziłem również u znajomego w domu na jego sieci wifi oraz po kablu).

Czy w związku z połączeniem do sieci eduroam (bo to moim zdaniem jest przyczyną
    opisanego problemu) zmieniają się automatycznie jakieś ustawienia, (siec eduroam z
    zapamiętanych wyrzuciłem w domu, jednak bez skutków w postaci widoczności komputerów
    z xp) do których się nie dokopałem, a które mogą taki problem powodować?
  • Anonim

A nie możesz wbijać się na tego XPka odpalając tak:
    \\IP

?

A co do samego problemu: to pewnie wina NetBIOS/WINS.
  • Marek

>mały wódz napisał
    >A nie możesz wbijać się na tego XPka odpalając tak:
    >\\IP
    >
    >?

Tak nie próbowałem. Działa, więc częściowo problem rozwiązany.

Dzięki bardzo za pomysł.

>
    >A co do samego problemu: to pewnie wina NetBIOS/WINS.

Można to jakoś zresetować do stanu pierwotnego? Ew. coś ustawić, aby nie zachowywało się tak jak się zachowuje?

• Anonim

Spróbuj któreś z tych rozwiązań:

http://banita.pl/konf/smbprzegwinvi...

Siódemka powinna działać analogicznie.
  • Piotrek

Mam identyczny problem z windows 7 i zastanawiałem się co go spowodowało.. w piątek w pracy wszystkie komputery w sieci z XP widziałem, dopiero dziś zauważyłem że ich nie widzę (widzę tylko jeden komp z vistą). W poniedziałek pierwszy raz połączyłem się z eduroamem i wychodzi na to ze od tamtej pory jest problem z widocznością.
  • Piotrek

Próbowałem właczyć netbiosa i nie pomaga.
| |

Grono studentow, milosnikow, absolwentow, wykladowcow, cwiczeniowcow, rektorow, ochrony, sprzataczek...

Polsko -Japońska Wyższa Szkoła Technik Komputerowych

• do
Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki

Miejsca grona (5)