Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • PJLinka

• 15/10/2009 11:52
    Witam Wszystkich!

W dniu dzisiejszym ma miejsce premiera nowego portalu społecznościowego, przygotowanego specjalnie dla studentów naszej uczelni http://pjlinka.pl

To strona, która łączy grono.net, pomoce.info, chomikuj.pl oraz różne blogi w jedną i spójną całość. Inspiracją były dla nas właśnie wyżej wymienione strony. W związku z tym grupa kilkorga kolegów i koleżanek postanowiła pomóc Wam poruszać się w gąszczu tych informacji i usystematyzować je.

W portalu można znaleźć:

* Notatki z różnych przedmiotów, pogrupowane w przejrzysty sposób.

* Kalendarz, który tworzycie Wy sami, poprzez dodawanie wydarzeń i imprez dotyczących studentów naszej uczelni.

* Grupy tematyczne pogrupowane dla każdego roku według grup ćwiczeniowych, dzięki czemu będziecie mogli swoje sprawy konsultować w jednym miejscu, a starosta jeśli chce nadane będzie miał uprawnienia admina ww. grupy tematycznej oraz możliwość wysyłania ogłoszeń tylko do tej grupy.

* Prywatne galerie zdjęć aby pokazać siebie i własną twórczość nawet malarską z jak najlepszej strony.

* Galeria filmów o PJWSTK, a także filmowe produkcje naszych studentów.

* Dział ogłoszeń gdzie możecie kupić i sprzedać swoje rzeczy na terenie uczelni a nawet znaleźć osobę, która pomoże Wam w nauce.

* Oferty pracy które może dodać każdy, a trafią do wszystkich.

* Bazę pytań i odpowiedzi, tzw. FAQ tworzoną przez Was i aktualizowaną na bieżąco.

To dopiero początek, więc będzie nam bardzo miło jeśli odwiedzicie naszą stronę i wyrazicie opinię na jej temat, abyśmy mogli ją udoskonalać i dostosować do Waszych potrzeb.

Pozdrawiam
    PJLinka
  • latająca dżdżownica czizzz

• 15/10/2009 18:08
    na wstępie zmiecie design - tego nie da się używać w takiej formie,
    trochę tragedia - studentów wiele nie jest także nie rozumiem wpieprzania reklam, i w regulaminie pisania że będziecie spamować maile - sorry ale uników będziecie mieli .. niezbyt dużo, także potencjalny zysk z reklam będzie bardzo mały..
  • Tomek

• 15/10/2009 18:15
    desajn jest tragiczny
  • シモン

• 15/10/2009 18:32
    Może na moim monitorze wygląda jakoś inaczej ale jest dość przyzwoity, podoba mi się, że wygląda inaczej niż większość forów internetowych i innych podobnych stron. Może troche za bardzo w stylu "szkoła średnia" ale pomijając niektóre obrazki jak dla mnie jest serio ok.

No i sam pomysł jest fajny (wydawało mi się, że już pisałem w tym temacie?).

Ale na potencjalny spam też zwróciłem uwagę.
  • PJLinka

• 15/10/2009 20:09
    Przyjęte jest tak że o gustach się nie rozmawia i ocena szaty graficznej to dla każdego subiektywna ocena. Nie każdy ze studentów PJ jest przyzwyczajony tylko do widoku czarno białej konsoli systemowej z mrugającym kursorem na końcu linii. Przecież rejestracja w portalu jest darmowa, nie przymuszona i prosta w przeciwieństwie czarno czerwonego forum pjwstk rejestrowanego po esce.

Co do reklam i maili to w każdy portalu, który nie jest finansowany przez jakąś instytucje i nie jest charytatywny w swojej działalności jest taki zapis. Nikt nie ma zamiaru nikogo spamować a zresztą niby czym? Sama używam internetu nie od dziś i wiem jakie jest to denerwujące.

Co do jakichkolwiek zysków i strat to na razie stratna jestem tylko ja poświęcając swój czas na zrobienie tego, pieniądze na opłacenie bardzo dużego serwera i domeny. Ale mam nadzieje, że nie pójdzie to na marne i coś w końcu ruszy się w necie o naszej uczelni i dla naszych studentów!
  • Architekt

• 15/10/2009 20:35
    A mi się pomysł podoba.
  • Tomek

• 15/10/2009 21:16
    >Nie każdy ze studentów PJ jest przyzwyczajony tylko do widoku czarno białej konsoli systemowej z >mrugającym kursorem na końcu linii.

Kolorki w cmd można pozmieniać i już nie będzie szaroburo - będzie kolorowo i wesoło
    //apropo indywidualnych stylów dla usera

Nie neguję idei portalu, ale wydaje mi się że należałoby ożywić istniejące serwisy( chociażby mały refresh wiki.pjwstk by się przydał bo wiem że milion osób tam zagląda nie tylko ze względu na przejrzystość ale funkcjonalność)
    Baza notatek jest marna (testów również ale one mają się całkiem nieźle)

>Co do jakichkolwiek zysków i strat to na razie stratna jestem tylko ja poświęcając swój czas na >zrobienie tego, pieniądze na opłacenie bardzo dużego serwera i domeny. Ale mam nadzieje, że nie >pójdzie to na marne i coś w końcu ruszy się w necie o naszej uczelni i dla naszych studentów!

Nie ma róży bez kolców - wystąp o dofinansowanie na PJ, uargumentuj prośbę i może dadzą - spróbować nie zaszkodzi.

• PJLinka

• 15/10/2009 22:16
    >Marynara napisał
    >>Nie każdy ze studentów PJ jest przyzwyczajony tylko do
    >widoku czarno białej konsoli systemowej z >mrugającym
    >kursorem na końcu linii.
    >
    >Kolorki w cmd można pozmieniać i już nie będzie
    >szaroburo - będzie kolorowo i wesoło
    >//apropo indywidualnych stylów dla usera
    >
    >Nie neguję idei portalu, ale wydaje mi się że
    >należałoby ożywić istniejące serwisy( chociażby mały
    >refresh wiki.pjwstk by się przydał bo wiem że milion
    >osób tam zagląda nie tylko ze względu na przejrzystość
    >ale funkcjonalność)
    To ja nie wiem dlaczego tak mało studentów pomaga samorządowi, projekt wiki jest całkowicie otwarty i każdy może go uzupełnaić.

>Baza notatek jest marna (testów również ale one mają
    >się całkiem nieźle)
    Tak jak jest napisane http://pjlinka.pl/pl/blogi/gos-admi...
    obecna baza materiałów zawiera tylko materiały z dawnego punktu xero i w dodatku jeszcze nie w 100%. Baza na dysku twardym mojego komputera ma obecnie 5GB notatek a każdy z was ma coś ciekawego do wgrania. W miarę możliwości materiały będą wgrywane.
    >
    >>Co do jakichkolwiek zysków i strat to na razie stratna
    >jestem tylko ja poświęcając swój czas na >zrobienie
    >tego, pieniądze na opłacenie bardzo dużego serwera i
    >domeny. Ale mam nadzieje, że nie >pójdzie to na marne i
    >coś w końcu ruszy się w necie o naszej uczelni i dla
    >naszych studentów!
    >
    >Nie ma róży bez kolców - wystąp o dofinansowanie na PJ,
    >uargumentuj prośbę i może dadzą - spróbować nie
    >zaszkodzi.
    He he he otrzymać pieniądze od szkoły i być pod stałą cenzurą i kontrolą ich, nie dziękuje wystarczy mi forum.pjwstk
  • Wojtek

• 16/10/2009 00:49
    >PJLinka napisała:
    >i ocena szaty graficznej to dla każdego subiektywna ocena.

W sensie że mamy zakaz wyrażania opinii, że nie podoba nam się wygląd serwisu? :)
    Bardzo oryginalne podejście jak na webdev :D

Mi to wszystko jedno, może być nawet w kolorkach konsoli systemowej, która, jak już zaznaczył Marynara, nie zawsze jest czarno-biała :P.

>Nie każdy ze studentów PJ jest przyzwyczajony tylko do widoku
    >czarno białej konsoli systemowej z mrugającym kursorem na
    >końcu linii.

W sensie, że jesteś z SNM? :)

>Przecież rejestracja w portalu jest darmowa,
    >nie przymuszona i prosta w przeciwieństwie czarno
    >czerwonego forum pjwstk rejestrowanego po esce.

Co jest trudnego w rejestracji na forum PJ? Jak masz eskę to masz dostęp do działów studenckich, z automatu. Jak nie masz eski to tylko do działów publicznych. Całkiem sprytnie i logicznie.

No chyba że twoim zdaniem rejestrację użytkowników powinien ręcznie walidować i przytakiwać admin forum :P

>Co do reklam i maili to w każdy portalu, który nie jest
    >finansowany przez jakąś instytucje i nie jest charytatywny
    >w swojej działalności jest taki zapis.

Brawo za przyznanie się do bumelanctwa :P Regulaminy powstałe na zasadzie "kopiuj+wklej" są wesołe :) Dlaczego wesołe? A już wyjaśniam.

Cytat z regulaminu PJLinka.pl, punkt VII podpunkt 3.
    "Użytkownicy wyrażają zgodę na gromadzenie, przetwarzanie i wykorzystanie podanych danych osobowych, w tym adresu elektronicznego, przez serwis „PJLinka.pl” w celu reklamy, badania rynku oraz zachowań i preferencji usługobiorców z przeznaczeniem wyników tych badań na potrzeby polepszenia jakości usług świadczonych przez notatek.pl , zgodnie z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 18 lipca 2002 (Dz. U. z roku 2002, Nr 144, poz.1204)."

Rozumiem, że jesteś webmasterem (albo masz coś wspólnego z) notatek.pl? :D

>Nikt nie ma zamiaru nikogo spamować a zresztą niby czym?

Spamem np. :) Z takim regulaminem furtka stoi szeroko otworem, jak już zdążył zauważyć シモン . Dla niektórych są to powody do obaw. Nie wszyscy rejestrują się gdzie popadnie, na ślepo :P.

>Sama używam internetu nie od dziś i wiem jakie jest to denerwujące.

Tym bardziej :). Q.E.D.

>Co do jakichkolwiek zysków i strat to na razie stratna
    >jestem tylko ja poświęcając swój czas na zrobienie tego,
    >pieniądze na opłacenie bardzo dużego serwera i domeny.
    >Ale mam nadzieje, że nie pójdzie to na marne i coś w
    >końcu ruszy się w necie o naszej uczelni i dla naszych
    >studentów!

I to mi się podoba. Super postawa. Tyle że portal społecznościowy (nazywajmy rzeczy po imieniu) wygląda jakby był nastawiony na komercję (choćby przyszłościowo). Nie tylko ja tak uważam :).

Możesz wykorzystać to miejsce (niczym mównicę na konferencji prasowej) by zdementować tym podobne spekulacje :) Zapewniam, że respect wzrośnie o +20 po czymś takim; D Albo jeszcze lepiej, dodaj notkę do bloga na PJLinka... :P

Co do wsparcia od uczelni no to powiem tyle: mocny joke :) Na takiej samej zasadzie mogliby prosić o wsparcie ludzie stojący za pomoce.info, Nevada, mały wódz ze swoim "PJWSTK Helper" itd.

Co najwyżej podaj konto na dotacje; )

>To ja nie wiem dlaczego tak mało studentów pomaga samorządowi, projekt wiki jest całkowicie >otwarty i każdy może go uzupełnaić.

Problem w tym że mało komu się chce uzupełniać. To jest jakiś paradoks naszej uczelni.

Grono gronem, ale zwróćcie uwagę ilu ludzi jest w ogóle aktywnych na forum uczelni. Ilu wie (i korzysta) że uczelnia ma swój kanał IRC (aha, no i wypadałoby żeby studenci wiedzieli co to w ogóle jest IRC) czy też sieć jabbera :)

Można by długo dywagować :P

Jednakże zgadzam się z Marynarą, że nie należy spisywać resztę stron na straty. Bo jaki byłby wtedy sens tworzenia coraz to nowszych serwisów webowych z myślą "for students by students"? :D

W każdym mąć razie popieram inicjatywę PJLinka i może nawet się tam zarejestruję i poudzielam trochę :D
  • PJLinka

• 18/10/2009 09:38
    >Wojtek napisał
    >W sensie że mamy zakaz wyrażania opinii, że nie podoba
    >nam się wygląd serwisu? :)
    >Bardzo oryginalne podejście jak na webdev :D

Tego nie miałam na myśli. W każdym bądź razie, kiedy tworzyliśmy tę stronę istniejąca szata graficzna miała na celu wyróżniać się spośród wszystkich innych. Nie zapominajmy, że studentami naszej uczelni są nie tylko informatycy (umysły ścisłe), ale także artyści (humaniści). Trudno jest wyśrodkować szatę dla tak szerokiego spektrum użytkowników.

>W sensie, że jesteś z SNM? :)

Nie, nie jestem z SNM.

>No chyba że twoim zdaniem rejestrację użytkowników
    >powinien ręcznie walidować i przytakiwać admin forum :P

My nie walidujemy i nie przytakujemy ręcznie każdemu użytkownikowi. Dopóty wszystko będzie ok, użytkownik będzie zachowywał kulturę słowa, to ma pełne prawo użytkowania serwisu.

>Spamem np. :) Z takim regulaminem furtka stoi szeroko
    >otworem, jak już zdążył zauważyć シモン . Dla
    >niektórych są to powody do obaw. Nie wszyscy rejestrują
    >się gdzie popadnie, na ślepo :P.

Uważaj bo cała sieć pcha się rękami i nogami, ażeby zaspamować dogłębnie Wasze skrzynki mailowe. Przecież to jest śmieszne. Jedno możemy Wam obiecać- reklamy są umieszczone w dwóch wąskich boksach, i z pewnością nie dopuszczę do tego, żeby nagle wyskakiwały na sam środek ekranu tak, jak w wielu komercyjnych portalach.

>I to mi się podoba. Super postawa. Tyle że portal
    >społecznościowy (nazywajmy rzeczy po imieniu) wygląda
    >jakby był nastawiony na komercję (choćby
    >przyszłościowo). Nie tylko ja tak uważam :).

Serwis społecznościowy (inaczej: portal społecznościowy) - rodzaj interaktywnych stron WWW, które są współtworzone przez sieci społeczne osób podzielających wspólne zainteresowania lub chcących poznać zainteresowania innych. Większość portali społecznościowych dostarcza użytkownikom wielu sposobów komunikacji, np.: czaty, komunikatory, listy dyskusyjne, blogi, fora dyskusyjne, itp. (def. z Wikipedia.pl)
    Wydaje mi się, że pomyliłeś definicję portalu charytatywnego ze społecznościowym. My przygotowaliśmy bazę dla Was, żebyście mogli go razem z nami rozwijać. Każdy wydział ma swoje problemy i niekoniecznie ludzie z informatyki będą umieli im pomóc. Tutaj będą mogli wymieniać się doświadczeniami itp. Nota bene, serwer jest tak duży, aby wszyscy chętni mogli opublikować swoje prace (zwłaszcza studenci z grafiki, architektury czy animacji), bo szkoła chyba nie zawsze wychodziła z inicjatywą ich wystawiania.

>Problem w tym że mało komu się chce uzupełniać. To jest
    >jakiś paradoks naszej uczelni.

Może po prostu są leniwi i zachowują się jak statystyczny Polak? Tylko marudzą, że jest złe i jak im niedobrze, a generalnie sami nie wyjdą z inicjatywą żeby to naprawiać.
  • Wojtek

• 18/10/2009 15:10
    >PJLinka napisała:
    >Tego nie miałam na myśli. W każdym bądź razie, kiedy
    >tworzyliśmy tę stronę istniejąca szata graficzna miała
    >na celu wyróżniać się spośród wszystkich innych. Nie
    >zapominajmy, że studentami naszej uczelni są nie tylko
    >informatycy (umysły ścisłe), ale także artyści
    >(humaniści). Trudno jest wyśrodkować szatę dla tak
    >szerokiego spektrum użytkowników.

Trudno? To znaczy jak? Dla samych umysłów ścisłych zrobiłabyś coś czarno-białego, a dla humanistów kolory tęczy? Bo informatykom wygląd jest obojętny? No bez przesady :) Jakie perfidne szufladkowanie ludzi pod kątem wybranego kierunku studiów :D

No ale róbta co chceta; )

>Nie, nie jestem z SNM.
    Łee nie zgadłem :) To nie wiem czy zaliczasz się do "arrrtystów" czy do ścisłych łbów w takim razie :P
    Jeśli miałbym perfidnie oceniać w drugą stronę, po szacie graficznej, to pewnie skłaniałbym się na tą pierwszą "grupę". Założenie, że istnieje "umysł artystyczno-ścisły" odpada? :D

>>No chyba że twoim zdaniem rejestrację użytkowników
    >>powinien ręcznie walidować i przytakiwać admin forum :P
    >
    >My nie walidujemy i nie przytakujemy ręcznie każdemu
    >użytkownikowi. Dopóty wszystko będzie ok, użytkownik
    >będzie zachowywał kulturę słowa, to ma pełne prawo
    >użytkowania serwisu.

Pisałem a propos twojego komentarza o mechanizmie rejestracji na forum PJ, a nie o twoich praktykach na PJLinka, bo nie rozumiem co widzisz złego w nim :)

>Uważaj bo cała sieć pcha się rękami i nogami, ażeby
    >zaspamować dogłębnie Wasze skrzynki mailowe. Przecież to
    >jest śmieszne. Jedno możemy Wam obiecać- reklamy są
    >umieszczone w dwóch wąskich boksach, i z pewnością nie
    >dopuszczę do tego, żeby nagle wyskakiwały na sam środek
    >ekranu tak, jak w wielu komercyjnych portalach.

Nie miej nas za paranoików, ale skoro takie masz podejście to czemu po prostu nie usuniesz tego punktu z regulaminu? :) By móc zostawić reklamy po bokach na stronie? :D Eh, a jednak "komercha" :)

>>I to mi się podoba. Super postawa. Tyle że portal
    >>społecznościowy (nazywajmy rzeczy po imieniu) wygląda
    >>jakby był nastawiony na komercję (choćby
    >>przyszłościowo). Nie tylko ja tak uważam :).
    >
    >Serwis społecznościowy (inaczej: portal społecznościowy)
    >- rodzaj interaktywnych stron WWW, które są
    >współtworzone przez sieci społeczne osób podzielających
    >wspólne zainteresowania lub chcących poznać
    >zainteresowania innych. Większość portali
    >społecznościowych dostarcza użytkownikom wielu sposobów
    >komunikacji, np.: czaty, komunikatory, listy dyskusyjne,
    >blogi, fora dyskusyjne, itp. (def. z Wikipedia.pl)
    >Wydaje mi się, że pomyliłeś definicję portalu
    >charytatywnego ze społecznościowym. My przygotowaliśmy
    >bazę dla Was, żebyście mogli go razem z nami rozwijać.
    >Każdy wydział ma swoje problemy i niekoniecznie ludzie z
    >informatyki będą umieli im pomóc. Tutaj będą mogli
    >wymieniać się doświadczeniami itp. Nota bene, serwer jest
    >tak duży, aby wszyscy chętni mogli opublikować swoje
    >prace (zwłaszcza studenci z grafiki, architektury czy
    >animacji), bo szkoła chyba nie zawsze wychodziła z
    >inicjatywą ich wystawiania.

No czekaj. Co to jest portal "charytatywny" w takim razie? :) Taki który ma furtkę do spamu w regulaminie i umieszcza reklamy po bokach strony? :P

Jak dla mnie jest to portal społecznościowy studentów PJWSTK (wszystkie wydziały), nawet biorąc pod uwagę przytoczoną definicję. Skoro źle rozumuję, to jaka jest różnica i czym ten serwis jest wg Ciebie w takim razie? :)

>Może po prostu są leniwi i zachowują się jak
    >statystyczny Polak? Tylko marudzą, że jest złe i jak im
    >niedobrze, a generalnie sami nie wyjdą z inicjatywą żeby
    >to naprawiać.

No tak, albo są debilami :) Też fajnie :D
  • Wojtek

• 18/10/2009 16:14
    (z tym podziałem na "arrrtystów" i informatyków to joke oczywiście :P, po notatek.pl widać "co i jak" :) )
  • Józio

• 19/10/2009 20:59
    Ludzie, co wy z tym gronem? Może warto zacząć się udzielać na naszym uczelnianym forum? PJLinka, tam też warto umieścić ogłoszenie, bo naprawdę nie każdy lubi zaglądać na ten mizerny portal.

PS Dwie literówki na stronie (widoczne dla niezarejestrowanych): "ZałożeniU galerii zdjęć i prac!" "Rozmowy wewnątrz swojej grYpy ćwiczeniowej!"
  • Wojtek

• 20/10/2009 02:14
    Jeszcze słówko co do "design". Jak moja dziewczyna weszła na PJLinka, to pierwsze jej słowa były takie: "O cholera! Gimnazjum!".

Moim zdaniem trafne spostrzeżenie (i dobór określenia), nie mający znaczenia czy użytkownicy to arrrrtyści czy stereotypowo czarno-biali informatycy :).

Borys:
    Koleżanka ma chyba jakąś awersję do forum uczelni :P.
  • PJLinka

• 20/10/2009 08:14
    >PS Dwie literówki na stronie (widoczne dla
    >niezarejestrowanych): "ZałożeniU galerii zdjęć i prac!"
    >"Rozmowy wewnątrz swojej grYpy ćwiczeniowej!"

Literówki poprawione.
  • JabLuszko

• 20/10/2009 14:22
    1. Kim jesteśmy "My". Wszędzie pojawia się "My", a nikt nie chce się pod tym podpisać? Skoro to jest taki pr0-fajny-projekt, kto może warto by jednak się sprecyzować?
    2. Ale dlaczego kłócicie się o 'theme' czy dla informatyków czy dla SNMów czy dla innego wydziału? To jest joomla, która pozwala ustawiać skiny aka theme, prawda? Może właśnie z tego powodu możnaby przygotować drugi 'neutralny' skin, na którym da się normalnie czytać.. a nie wszystko napier* w lewo i w prawo, świeci dupą i w ogóle brakuje jeszcze mp3...
    3. Jeśli dla Ciebie/Was rejestracja na forum PJWSTK była TRUDNA, to nie chcę wiedzieć, jak stworzyliście ten projekt.
    4. Połowa tekstu nie mieści się w ramkach na dolei, ale kto by się tym przejmował.
    5. Po cholerę w prawym górnym rogu 150 języków? Obstawiam, że trzy wystarczą - wiecie jakie; ]
    6. Na prawdę na stronę główną trzeba wywalić tyle ramek, linków, materiałów i innych? Ona powinna być przejrzysta, nie zawalona wszystkich co można. Ja wiem, że próbowaliście dostosować się do strony pjwstk.edu.pl i stworzyć mapę serwisu, ale to nie w tę stronę; )
    7. O regulaminie, walidacji już czytaliście - warto by się ustosunkować do walidacji.
    8. Bardzo się cieszę, że pod regulaminem jest taka fajna opcja jak "Sharing is sexy", ale ja mam stronę po polsku - coś mi tutaj nie pasuje. Tak samo gdzie tam jest WYKOP? Jest maaaaaaaaasa jakiś dziwnych serwisów, ale naszego lokalnego nie ma.

9."Do tego, aby być Użytkownikiem Serwisu i korzystać z jego zasobów niezbędny jest komputer" to z telefonu nie można? Łeeee, muszę łamać regulamin :(

10. "Przeglądać zasoby portalu „PJLinka.pl” może każdy użytkownik posiadający dostęp do Internetu." Wy w ogóle czytaliście ten regulamin?

* Użytkownik ponosi pełną odpowiedzialność prawną za materiały umieszczone przez siebie w serwisie „PJLinka.pl”.
    * Majątkowe prawa autorskie do treści znajdujących się w portalu materiałów należą do ich autorów przez okres 8 tygodnii od ich udostępnienia po czym majątkowe prawo autorskie przekazywane jest na rzecz Administratora portalu..Prawa autorskie podlegają ochronie prawnej przewidzianej w ustawie z 4.02.1994r. „o prawie autorskim i prawach pokrewnych”.

Zaraz, zaraz. Użytkownik ponosi PEŁNĄ odpowiedzialność, ale majątkowe prawa autorskie są WASZE? Czyli jak kto się 'przypieprzy' to user winny, jak zarabiać to Wy? No to chyba nie w tę stronę nie?
    PS Czyli własne zdjęcie które wrzucę, nagle będzie Wasze? No way!
    PS2 Jaka wygląda procedura w momencie kiedy zgłosi się do Was (Ciebie?) któryś z wykładowców i stwierdzi, że są to jego materiały i nigdy nie zezwalał na ich publikację? Jak w pierwszych 8 tygodniach, jak po po tych tygodniach?

* szkody wynikłe z udostępnienia hasła dostępowego do Galerii osobom trzecim, niezależnie od przyczyny, która to spowodowała (np. udostępnienie hasła osobie trzeciej przez klienta, złamanie hasła przez osobę trzecią)
    Złamanie hasła nie jest udostępnieniem hasła. Udostępnienie jest świadome/celowe. Ten punkt w takim brzmieniu nie ma sensu i co dziwne, dotyczy on tylko Galerii?

* zaprzestania świadczenia usług, po uprzednim powiadomieniu użytkowników na stronach Portalu.
    Ile przed zamknięciem portalu pojawia się taka informacja? W obecnym brzmieniu ten punkt regulaminu jest bez sensu.

* Użytkownik zgłaszając zdjęcia lub filmy do Galerii oświadcza, że: -Jest ich jedynym autorem.
    Czyli jak grupa osób zrobi film zaliczeniowy to dupa, nie ma opcji, złamią regulamin?

* Administrator będzie usuwać fotografie pornograficzne i inne, które naruszają obowiązujące w Polsce przepisy prawa, normy społeczne i obyczajowe.
    Czyli rozumiem, że filmy pornograficzne są już OK?:)

Kilka razy w regulaminie pojawiają się te same stwierdzenia - czytaliście go w ogóle?

Przy cyfrach rzymskich porządkowych stawia się KROPECZKI.

• Bonifacy

• 20/10/2009 14:51
    >JabLuszko napisał
    >Przy cyfrach rzymskich porządkowych stawia się KROPECZKI.
    http://nauka.pl/Wiadomosci/Nowosci/...

>> Po cyfrach rzymskich z zasady nie stawia się kropki.
  • JabLuszko

• 20/10/2009 15:01
    >Bonifacy wrote:
    > http://nauka.pl/Wiadomosci/Nowosci/...
    > Po cyfrach rzymskich z zasady nie stawia się kropki.

O, ciekawe. Większość regulaminów w takim razie jest błędnie napisanych? Mnie uczyli, że się stawia... ale PWN > mój nauczyciel, więc dziękuję za naprowadzenie :)

• Bonifacy

• 20/10/2009 15:10
    Spoko. Ja też żyłem w błogiej nieświadomości dopóki moja polonistka z ogólniaka mnie nie oświeciła; D
  • marny

• 20/10/2009 15:12
    Przerażacie mnie.
  • JabLuszko

• 20/10/2009 15:14
    >marny wrote:
    >Przerażacie mnie.

Też Ciem kotcham :)
  • Wujek Walduś:)

• 20/10/2009 19:19
    Zanim wszedłem na linka przeczytałem tutaj cała dyskusje, opinia dosyć jednoznaczna ale pomyslalem sobie ze moze jestescie jacys uposledzeni i nie lubicie zmian.. nowosci itp...
    po czym cofnalem pasek skrola widoczny po prawej stronie ekranu na poczatek, kliknalem prawym klawiszem na linka -> open in new Tab i....
    kurde.... mileliscie racje:(
    Fajny pomysł ale wykonanie nie najlepsze, a regulamin to chyba byl pisany przez przypadek;p
    Ten Design jest... jak z gimnazjum.
    Rozumiem ze szata graficzna powinna powalać, ale tutaj to ona rozwala...
    ogolnie to nie widze potrzeby rejestrowania sie na ten "portalu" czy cokollwiek to jest.
    nie ma tam nic oryginalnego co zachecilo by mnie,
    BRAK glownej ideii przewodniej.
    aaaale jest język Serbski?:)
    wypas:D
  • PJLinka

• 21/10/2009 08:42
    Normalnie bosko was się czyta. Jak małe dzieci rozbierające swoją nową zabawkę :) Ciekawa jestem czy przeczytaliście tak dokładnie swój kontrakt z uczelnią, jak mój regulamin dla rozrywki :)

>2. Ale dlaczego kłócicie się o 'theme' czy dla informatyków czy dla SNMów czy dla innego wydziału? >To jest joomla, która pozwala ustawiać skiny aka theme, prawda? Może >właśnie z tego powodu >możnaby przygotować drugi 'neutralny' skin, na którym da się normalnie czytać.. a nie wszystko >napier* w lewo i w prawo, świeci dupą i w ogóle >brakuje jeszcze mp3...

I tu JabLuszko masz racje jest to joomla 1.5 i każdy wydział może mieć nawet swoją własną szatę graficzną. Moduł do przypisania szaty do użytkownika mogę włączyć i za 5 minut tylko jak na razie alternatywnej szaty nie ma.

Stworzyłam grupę Rozwój portalu PJLinka http://www.pjlinka.pl/pl/studenci/g... do której mogą dołączyć wybrane osoby chcące coś zrobić. W Google każdy znajdzie informacje jak się buduje szaty pod Joomla 1.5, a niezbędne materiały i parametry takie jak: pliki graficzne, nazwy boksów modułów udostępnię w grupie. Naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić według was odpowiednią i przejrzystą szatę spełniającą wasze wymagania. Ta strona nie jest aż tak sformalizowana, żeby pisać podanie z 3 załącznikami aby móc cokolwiek robić. Wystarczą szczere chęci i trochę nakładu pracy, a nie krytyki (nie zawsze konstruktywnej).

Mam nadzieję że nie rzucacie słów na wiatr i potraficie coś zrobić, a nie tylko gadać :)
  • PJLinka

• 21/10/2009 08:48
    >5. Po cholerę w prawym górnym rogu 150 języków? Obstawiam, że trzy wystarczą - wiecie jakie; ]
    Poza polskim trybem studiów też są na naszej uczelni studenci innych narodowości, było wiele języków do wyboru, teraz jest trochę mniej

>9."Do tego, aby być Użytkownikiem Serwisu i korzystać z jego zasobów niezbędny jest komputer" to >z telefonu nie można? Łeeee, muszę łamać regulamin :(

Jeśli Ci humor poprawie to zmieniłam :)

Dodatkowo powiem, że w nowej wersji regulaminu użytkownik ma pełne prawa autorskie do plików które udostępnia.
    Prace filmowe też mogą być publikowane jeśli choć jedna osoba ma prawa autorskie do tej produkcji.

>* Administrator będzie usuwać fotografie pornograficzne i inne, które naruszają obowiązujące w >Polsce przepisy prawa, normy społeczne i obyczajowe.
    >Czyli rozumiem, że filmy pornograficzne są już OK?:)

Tam na końcu było też „i inne” ale na Twoją prośbę doprecyzowałam :)

Odnośnie Twoich „kropeczek” Jabluszko to już wiesz …
  • JabLuszko

• 21/10/2009 14:27
    >PJLinka wrote:
    >Ciekawa jestem czy
    >przeczytaliście tak dokładnie swój kontrakt z uczelnią,
    >jak mój regulamin dla rozrywki :)

Czyli chcesz przez to powiedzieć, że Ty nie przeczytałaś swojego kontraktu z Uczelnią? Każdy go czytał, z sensem. Jak nie on, to rodzicie, którzy będą płacić. Nieźle...

>Stworzyłam grupę Rozwój portalu PJLinka
    >do której mogą dołączyć wybrane osoby chcące coś
    >zrobić.
    Eeee... w obecnym wyglądzie strona NIE zachęca do rejestracji, a stworzenie grupy dostępnej dopiero PO rejestracji jest trochę... bez sensu? Ponieważ strona Ci się nie podoba i nie masz zamiaru z niego korzystać zarejestruj się! No, wtf?

>W Google każdy znajdzie informacje jak się buduje
    >szaty pod Joomla 1.5
    Ja znalazłem. AdBlock -> Zablokuj element :)

>Mam nadzieję że nie rzucacie słów na wiatr i potraficie
    >coś zrobić, a nie tylko gadać :)
    Wróć, Ty/Wy tworzysz portal czy My? Jak My (studenci) to, kto nim zarządza? Takie postawienie sytuacji "Jak Wam się nie podoba to sami sobie stwórzcie" jest podobne do tego cytowanego wyżej przez jedną z osób (Wojtka chyba o WebDev'ie).
    PS Skoro nam (im, innym) strona się nie podoba to co stoi na przeszkodzie, aby uruchomić własną, zamiast pisać theme dla Twojej/Waszej/naszej?

>Poza polskim trybem studiów też są na naszej uczelni
    >studenci innych narodowości, było wiele języków do
    >wyboru, teraz jest trochę mniej

Z tego co wiem, Uczelnia w Polsce uczy w dwóch językach - polskim i angielskim. Posiada również wydział o Kulturze Japonii, więc warto by dołączyć trzeci język. Na upartego można dołożyć i czwarty, bo chyba otworzyli/ otwierają oddział na Ukrainie. Większa ilość języków będzie tylko robić... burdel. Zobaczymy jaka będzie reakcja, jak któryś z zagranicznych studentów zacznie pisać posty w swoim rodzimym języku (zakładając, że chiński jest 'oficjalnym językiem') - po chińsku. Kto to zrozumie, oprócz jego? Zacznie pisać FAQ w swoim rodzimym języku - przecież jest taka wersja językowa. A FAQ po angielsku/polsku (rozumiane przez 99%(?)) studentów będzie... puste? imho to zły kierunek rozwoju strony.

PS Joomla nie obsługuje internacjonalizacji inaczej niż przez GoogleTranslate?

>Jeśli Ci humor poprawie to zmieniłam :)
    Kolejne dziwne podejście, wskazujemy Ci/Wam/Tobie błędy gdzie są w regulaminie, a Ty je poprawiasz, żeby MI humor poprawić? To ja zapytam ponownie - Jaki jest sens/ myśl przewodnia tej strony? Bo jeśli poprawiane humoru, to ja wolę już serwis z dowcipami.

>Tam na końcu było też „i inne” ale na Twoją prośbę
    >doprecyzowałam :)
    "i inne" dotyczyło zdjęć. "i inne materiały" dotyczyłoby filmów i całej maaaaaaasy różnych innych rzeczy.

>Odnośnie Twoich „kropeczek” Jabluszko to już wiesz
    O, to jest bardzo ciekawe. Nie odpisałaś/odpisałeś/odpisaliśc ie co do kilku punktów (patrz pierwszy), ale ten 'zamknięty' temat poruszyłaś/poruszyłeś/poruszyl iście. Kinda strange, isn't it?

PS Jak jedna z osób ładnie zauważyła, regulamin po przetłumaczeniu na język angielski trochę wariuje...
    IV Posting and use of materials.
    III Provision and use of services.
    May gallery and movies.
    Jun failures and reporting violations of law.
    Jul processing of personal data.
    VIII Final provisions.

Ten tego - regulamin dotyczący "gallery and movies" obowiązuje tylko w maju, tak?;) A te kilka innych punktów w innych miesiącach. Muszę powiedzieć, że to jest innowacyjne podejście do regulaminu;)
  • emtees.

• 21/10/2009 15:00
    offtopicowo, zebyscie dali juz sobie spokoj - co jest napisane w kontrakcie z uczelnia?; D bo ja tylko go podpisalem... :P
  • Wojtek

• 21/10/2009 15:52
    >Matissss napisał
    >offtopicowo, zebyscie dali juz sobie spokoj - co jest
    >napisane w kontrakcie z uczelnia?; D bo ja tylko go
    >podpisalem... :P

Epic fail :) i to podwójny, bo świadomie offtopujesz niczym jakiś cham i chłystek :P
    Nie dostałeś kopii kontraktu?

A tak wracając do tematu to zgadzam się z Jabluszkiem co do spraw przez niego poruszonych.
    Co do wybiórczego stylu odpowiedzi PJLinka. Spoko, kilka moich pytań z poprzednich postów też pozostało bez odpowiedzi :)

Notatek.pl "rulez" :P
  • PJLinka

• 21/10/2009 16:50
    Na które pytania nie odpowiedziałam?
    Wątpliwości co do regulaminu? Bo wczoraj został zmieniony.

Teraz to ja czekam, aż pokażecie co potraficie po za gadaniem...
  • Wojtek

• 22/10/2009 14:50
    >PJLinka napisała:
    >Na które pytania nie odpowiedziałam?

Już przytaczam przykłady (z moich wypowiedzi), dla twojej wygody:
    - Rozumiem, że jesteś webmasterem (albo masz coś wspólnego z) notatek.pl? :D

- No czekaj. Co to jest portal "charytatywny" w takim razie? :) Taki który ma furtkę do spamu w regulaminie i umieszcza reklamy po bokach strony? :P
    Jak dla mnie jest to portal społecznościowy studentów PJWSTK (wszystkie wydziały), nawet biorąc pod uwagę przytoczoną definicję. Skoro źle rozumuję, to jaka jest różnica i czym ten serwis jest wg Ciebie w takim razie? :)

>Wątpliwości co do regulaminu? Bo wczoraj został
    >zmieniony.

Oj żeby tylko wczoraj. Ale to dobrze :) Usuwamy pluskwy i kolejny raz udowadniamy że regulamin made by copy+paste nie zawsze jest dobrym pomysłem :D.
  • PJLinka

• 22/10/2009 17:30
    Jabluszko z kim ty walczysz? Ja tak samo jak ty jestem studentką PJ która jako nie liczna chciała coś zrobić w przeciwieństwie do innych. Ty jesteś na 4 roku i myślisz, że wszystkie rozumy pozjadałeś ale jakoś wcześniej żaden portal dla studentów nie powstał poza magazynami notatek.

Nie dziw się, że grupa dyskusyjna dla osób które chcą coś zmienić jest zamknięta, bo chyba nie myślisz, że opublikuje publicznie dane techniczne portal, mam nadzieje, że to rozumiesz i nie muszę Ci tego bardziej wyjaśniać.

Liczyłam na to że osoby które krytykują pracę innych potrafią coś sami zrobić poza gadaniem. Stworzyłam wszelkie techniczne możliwości do tego i liczę na waszą pomoc. Przypominam, że portal jest robiony dla studentów i przez studentów i to powinno nas łączyć a nie dzielić, chyba, że źle myślę?

Jeśli wasza pomoc ma się ograniczyć jedynie do krytyki to ja dziękuję za taką pomoc.
    Są inne osoby które docenią to co zrobiłam.
  • Tomi

• 22/10/2009 17:40
    jak już poprawiasz zapisy w regulaminach żeby poprawić komuś humor to poprawi i mi i zmień grafikę, a uzasadnienie reklam w postaci nie wiadomo jakich kosztów serwera jest co najmniej śmieszne, dla chętnego nic trudnego

szczerze mówiąc mam kilka pomysłów jak sprawić że cześć kosztów serwera zwróciłaby się, ale proszę, nie przez adsense jest wiele innych sposobów, dużo bardziej pożyteczniejszych i efektywniejszych
  • PJLinka

• 22/10/2009 19:32
    Więc zapraszam do grupy
    http://www.pjlinka.pl/pl/studenci/g...

Chętnie posłucham propozycji jeśli będą dobre to nie widzę przeciwwskazań.
  • Tomi

• 23/10/2009 11:33
    Jeśli pojawi się do wyboru jakaś nowa szata graficzna to jest pewna szansa że się zarejestruję.

A tak serio, pomysł bardzo fajny, ale jak to z wykonaniem bywa - bywa po prostu różnie.
  • PJLinka

• 23/10/2009 16:24
    Semestr co raz mocniej się rozkręca i sama nie dam rady wszystkiego zrobić, jest ktoś chętny ?
  • JabLuszko

• 23/10/2009 16:49
    >Jabluszko z kim ty walczysz?
    O walczę? Poczekaj, wyjmę nóż do walki, bo na gołe klaty nie lubię.

>Ty jesteś na 4 roku i myślisz, że wszystkie rozumy pozjadałeś ale jakoś wcześniej żaden portal dla >studentów nie powstał poza magazynami notatek.
    Żeby tylko wszystkie, nawet n+1 zeżarłem! I do tego mi za mało, oddaj mi swoje.
    Jeśli Twój/Wasz portal jest czymś więcej niż magazynek notatek i listą ogłoszeń... to jaki on ma sens/przesłanie/myśl główną? Łebdwa zero? W sumie wydaje mi się, że trochę wyżej ktoś o to pytał... chyba zostało zostawione bez odpowiedzi.
    Może ja po prostu nie lubię łebdwa zero jako miejsca zdobywania wiedzy?;)

>Nie dziw się, że grupa dyskusyjna dla osób które chcą coś zmienić jest zamknięta, bo chyba nie >myślisz, że opublikuje publicznie dane techniczne portal, mam nadzieje, że to rozumiesz i nie muszę Ci >tego bardziej wyjaśniać.
    Przepraszam, jakie DANE techniczne portalu są potrzebne do stworzenia theme? Ty sobie jaja robisz, czy nie wiesz o czym piszesz?

> Liczyłam na to że osoby które krytykują pracę innych potrafią coś sami zrobić poza gadaniem.
    Liczyłem, że osoby zabierające się za coś będą w stanie poprawić to, co się większości (części) nie podoba. Daj sobie spokój z takimi argumentami bo są kiepskie. Wpierw czekasz na opinię, potem narzekasz, że są opinie (?). Dajcie mi loda, loda na patyku... ale nie zimnego, zimny jest brrr.. ja chce ciepłego.

> Przypominam, że portal jest robiony dla studentów i przez studentów i to powinno nas łączyć a nie > dzielić, chyba, że źle myślę?
    A co Ciebie dzieli? Wielu studentów zwróciło Tobie/Wam uwagę, że w obecnej postaci nie potrafią z tego korzystać. Nie potrafią się odnaleźć w tym theme/skinie.

> Są inne osoby które docenią to co zrobiłam.
    Zrobiłam/zrobiłem/zrobiliśmy? Raz jesteście grupą, raz kobietą... brakuje tylko tego, żebyś jeszcze zaczał/zaczęła/zaczęliście pisać jako facet; >
    PS Gdzie napisałem, że nie 'docenami' tego co zrobiłaś/zrobiłeś/zrobiliście? Przyjmujesz bardzo negatywne podejście, ja po prostu piszę o tym co mnie boli:) Jak będzie się dało z tego korzystać i będą tam przydatne informacje/materiały to skorzystam... ale żeby korzystać, bo czytać blogusie studentów PJtu to ja dziękuję, wolę już raczej konkretne tech-blogi, niż wynurzenia o wszystkim.

>PJLinka wrote:
    >Semestr co raz mocniej się rozkręca i sama nie dam rady
    >wszystkiego zrobić, jest ktoś chętny ?

PS O takie rzeczy pyta się przed wielkim ogłoszeniem otwarcia portalu albo zadaje się pytanie czy chce ktoś pomóc. Trochę Ci się kolejność pokićkała. Ci/Wam.
  • éwa

• 23/10/2009 19:32
    patrzę na Waszą wielce rozbudowaną dyskusję i myślę sobie tak:

dziewczyna chce zrobić coś fajnego, miała pomysł i stara się go w życie wprowadzić.... A Wy jedziecie po niej jak po burym psie. nie żeby to były jakieś uwagi zgłaszane prywatnie w ramach podpowiedzi odnośnie zmian. a gdzie tam. publicznie WYŚMIEWACIE część błędów. projekt jest ambitnie spory a każdy człowiek ma prawo do błędów... miejcie trochę szacunku do cudzej roboty bo mimo wielu błędów które raczyliście wytknąć widzę że i tak trochę pracy w to wszystko włożyła.

co do niedoróbek, potknięć i innych głupich błędów - już widzę jak Wy wszyscy jesteście tacy idealni i nigdy od nikogo niczego nie ściągaliście, nie przeklejaliście gotowych kodów do swoich projektów.. aha, jasne; P tak jak mówię: trochę wyrozumiałości dla innych.

• mały wódz

• 23/10/2009 21:47
    Jezeli ktos na publicznym forum probuje zachecic do korzystania z okreslonego produktu, to co w tym dziwnego, ze jego potencjalni uzytkownicy krytykuja to, co im sie w tym produkcie nie podoba?

Jesli autor _nie ma_ na tyle duzego dystansu do swojego dziela albo nie jest swiadomy tego, jak ludzie reaguja to niech sie nie zajmuje takimi rzeczami. Krytyka jest bardzo potrzebna, ale zeby byc dobrym tworca to trzeba umiec z nia zyc i wyciagac wnioski, a nie walczyc z uzytkownikami, ktorzy badz co badz maja racje.

"Fajny pomysl" to nie wszystko. Liczy sie wykonanie. Nie zauwazylem, zeby ktos jechal po dziewczynie jak po burym psie, chyba, ze wytykanie bledow na portalu to wjazd na autora, y, jakies nieporozumienie.

Mimo wszystko powodzenia.
  • Maciek

• 24/10/2009 14:04
    grono ma chujowy design, sporo reklam i myślę że 9 na 10 osób nie czytało regulaminu grona, a z niego korzystacie.

Naprawdę trzeba tworzyć takie problemy?
  • mały wódz

• 25/10/2009 00:23
    >Maciek napisał
    >grono ma chujowy design, sporo reklam i myślę że 9 na 10
    >osób nie czytało regulaminu grona, a z niego korzystacie.
    >
    >
    >Naprawdę trzeba tworzyć takie problemy?

Lepiej się obrazić :)
  • .:: Akashia ::.

• 25/10/2009 00:56
    dotrwałam do połowy tej pasjonującej dyskusji..
    i zgadzam się chyba ze wszystkimi, że design jak dla gimnazjum..

odnośnie języków mała uwaga - studia według mojej wiedzy są prowadzone tylko w dwóch językach - polski i angielski.. jako, że to polsko-japońska szkoła to japoński można by w ostateczności dać..
    a to, że mamy studentów z różnych krajów nie istotne skoro szkoła nie uczy w tych wszystkich językach.. więc obcokrajowcy muszą znać któryś z języków wykładowych.. chociaz na chwile obecną nawet nie zauważylam gdzie jest ten wybór języków..
| |

Grono studentow, milosnikow, absolwentow, wykladowcow, cwiczeniowcow, rektorow, ochrony, sprzataczek...

Polsko -Japońska Wyższa Szkoła Technik Komputerowych

• do
Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki

Miejsca grona (3)