-
Iwona
Hej!
Jestem ze studenckiego radia Kampus i w najbliższym czasie chcemy poruszyć temat "Kierunków zamawianych". ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Kierun...
Polsko-Japońska Wyższa Szkoła Technik Komputerowych, jako jedna z nielicznych uczelni otrzymała dofinansowanie dla planu "Wsparcie studentów informatyki jako klucz do rozwoju gospodarki opartej o wiedzę - wzbogacenie programu dydaktycznego w Polsko Japońskiej Szkole Technik Komputerowych" poprzez zakwalifikowanie do programu "kierunki zamawiane" przez MNiSW. Celem konkursu było zwiększenienie liczby absolwentów kierunków o kluczowym znaczeniu dla gospodarki opartej na wiedzy.
Czy słyszeliście coś o dofinansowaniu? zamierzacie ubiegać się o stypendium?:) Podobno wysokie... -
Tomek
Zapraszamy na stronę która rozwieje wszelkie wątpliwości:
http://www.pjwstk.edu.pl/?strona=18...
Szkoda że to tylko dla I roku - jednakże nie wszyscy dostaną -
Iwona
Stronę znam:) założyłam wniosek, bo chciałam dowiedzieć się co o tym myślą studenci.... -
Tomek
Dużo myśleć nie muszą, automatyczne stypendium jest przyznawane :)
Oczywiście jeśli "pacjent" spełnia kryteria :) -
-
wolf_alfa
co myślą o tym studenci?
ano chujnia, że tylko dla pierwszego roku i potomnych. Aż się prosi, żeby wypisać się z uczelni i zaciągnąć ponownie.
Z drugiej strony, jest to szansa dla kierunku 'informatyka' na uczelni, który ostro obumiera... -
kroliczek_tuptus
Jasne, gdyby nie to ze za szkole placi sie ponad 1000 miesiecznie to w sumie warto bylo by pojsc jeszcze raz...:D no... tylko pytanie czy chcialo by sie przechodzic przez niektore przedmioty jeszcze raz...?
jak na moj gust... no ni chuja!!
skad masz te dane ze informatyka obumiera?? -
-
dejewi
>Wujek Walduś:) napisał
>tylko pytanie czy chcialo by sie przechodzic przez
>niektore przedmioty jeszcze raz...?
>jak na moj gust... no ni chuja!!
A takiego chuja! :P
Jeśli masz jakiś przedmiot zaliczony to możesz go sobie przepisać. Różnic programowych w przedmiotach nie będziesz mieć więc nie będziesz musiał jeszcze raz przechodzić przez te 'niektóre' przedmioty :)))
>skad masz te dane ze informatyka obumiera??
A no stąd że kiedyś ta uczelnia była tylko informatyczna i duży kładło się nacisk na poziom nauczania.
Teraz powstały nowe kierunki i uczelnia zaczęła się skupiać na innych kierunkach przez co spadliśmy w rankingach uczelni wyższych.
Wg. mnie brakuje tutaj przedmiotów takich jak JEE albo przedmiotu związanego z wzorcami projektowymi (biorąc pod uwagę że z javą mamy styczność od samego początku) -
kroliczek_tuptus
>dejewi napisał
>A takiego chuja! :P
>Jeśli masz jakiś przedmiot zaliczony to możesz go sobie
>przepisać. Różnic programowych w przedmiotach nie
>będziesz mieć więc nie będziesz musiał jeszcze raz
>przechodzić przez te 'niektóre' przedmioty :)))
a no w sumie masz racje:D nie pomyslalem o tym... pierwsza mysl jaka mi przyszla do glowy to zaliczanie wszystkiego od poczatku.... brrrr:D
>>skad masz te dane ze informatyka obumiera??
>
>A no stąd że kiedyś ta uczelnia była tylko informatyczna
>i duży kładło się nacisk na poziom nauczania.
>Teraz powstały nowe kierunki i uczelnia zaczęła się
>skupiać na innych kierunkach przez co spadliśmy w
>rankingach uczelni wyższych.
>
>Wg. mnie brakuje tutaj przedmiotów takich jak JEE albo
>przedmiotu związanego z wzorcami projektowymi (biorąc pod
>uwagę że z javą mamy styczność od samego początku)
Czekam az pojde na specjalizacje... wybralem pab... i mam nadzieje ze tam bedzie wiekszy nacisk na j2ee, .net, wzorce projektowe,frameworki i inne takie... bo tego najbardziej w firmach oczekuja a narazie tego w szkole nikt nie uczyl... prawda jest taka ze java w szkole kuleje... te prg1, wpr, czy mpr to za malo... (przynajmniej dla tych co chca nauczyc sie programowac...)
a z kuleniem informatyki myslalem ze chodzi o "ilosc ludzi":D
ktorej nie brakuje...
-
dejewi
j2ee to już trochę starość; )
po wakacjach wyjdzie już 6 wersja :)))
no i muszę Cię rozczarować - nie będzie żadnego nacisku będziesz musiał sam się uczyć -
piotrg
PJ przede wszystkim pokazuje możliwości a od Ciebie zależy czy się tego nauczysz. J5EE nauczyłem się w praktycznych projektach i to jest chyba najlepsze rozwiązanie. -
dejewi
Innego chyba nie ma; )
Możesz placic sporo za kursy ale tak czy innaczej trzeba się samemu uczyć -
Tomek
-
Anonim
Trudno mi to porównać z 'kiedyś', bo dopiero skończyłem tutaj pierwszy rok, przy dobrych ćwiczeniowcach na których udało mi się trafić (p. Turska, Barteczko, Werner, Lan Le) nie mogę narzekać na poziom, ale to, w czym ta uczelnia zdecydowanie kuleje to _ludzie_ i szeroko pojęta aktywność w/w.
W mojej grupie zostało już tylko koło 7 osób, bo reszta się wykruszyła, a większość ludzi na roku ma niestety niewiele wspólnego z IT (czasami mam wrażenie, że są tu tylko dlatego, że im kiepsko poszła matura i nie mieli gdzie pójść, a filozofia im nie podeszła -- nie obrażając filozofów).
Nie wydaje mi się, żeby przyznawanie stypendium powodowało wykształcenie większej ilości _dobrych_ informatyków. Większej ilości - może i tak...
Dopóki uczelnia chociaż trochę pomaga (uczy) i inspiruje do zdobywania wiedzy, a nie w tym przeszkadza - dla mnie jest okej - każdy z nas przy odrobinie własnej motywacji jest w stanie sobie poradzić z rozszerzaniem horyzontów. -
Iwona
dzięki za odpowiedź!
o kierunkach zamawianych będzie można usłyszeć dzisiaj o 20stej w radiu kampus na 97,1 fm
Pozdrawiam -
-
Prezes.S.S.
>Wujek Walduś:) napisał
>Jasne, gdyby nie to ze za szkole placi sie ponad 1000
>miesiecznie to w sumie warto bylo by pojsc jeszcze raz...:D
>no... tylko pytanie czy chcialo by sie przechodzic przez
>niektore przedmioty jeszcze raz...?
>jak na moj gust... no ni chuja!!
>skad masz te dane ze informatyka obumiera??
Z tego, co się orientuję, to stypendium może otrzymać osoba, która pierwszy raz zaczyna studia
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa - Śródmieście
- Załóż własne grono tematyczne