PJWSTK [1826]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Iwona

Hej!

Jestem ze studenckiego radia Kampus i w najbliższym czasie chcemy poruszyć temat "Kierunków zamawianych". ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Kierun...

Polsko-Japońska Wyższa Szkoła Technik Komputerowych, jako jedna z nielicznych uczelni otrzymała dofinansowanie dla planu "Wsparcie studentów informatyki jako klucz do rozwoju gospodarki opartej o wiedzę - wzbogacenie programu dydaktycznego w Polsko Japońskiej Szkole Technik Komputerowych" poprzez zakwalifikowanie do programu "kierunki zamawiane" przez MNiSW. Celem konkursu było zwiększenienie liczby absolwentów kierunków o kluczowym znaczeniu dla gospodarki opartej na wiedzy.

Czy słyszeliście coś o dofinansowaniu? zamierzacie ubiegać się o stypendium?:) Podobno wysokie...
  • Tomek

Zapraszamy na stronę która rozwieje wszelkie wątpliwości:
    http://www.pjwstk.edu.pl/?strona=18...

Szkoda że to tylko dla I roku - jednakże nie wszyscy dostaną
  • Iwona

Stronę znam:) założyłam wniosek, bo chciałam dowiedzieć się co o tym myślą studenci....
  • Tomek

Dużo myśleć nie muszą, automatyczne stypendium jest przyznawane :)

Oczywiście jeśli "pacjent" spełnia kryteria :)
  • wolf_alfa

co myślą o tym studenci?

ano chujnia, że tylko dla pierwszego roku i potomnych. Aż się prosi, żeby wypisać się z uczelni i zaciągnąć ponownie.

Z drugiej strony, jest to szansa dla kierunku 'informatyka' na uczelni, który ostro obumiera...
  • kroliczek_tuptus

Jasne, gdyby nie to ze za szkole placi sie ponad 1000 miesiecznie to w sumie warto bylo by pojsc jeszcze raz...:D no... tylko pytanie czy chcialo by sie przechodzic przez niektore przedmioty jeszcze raz...?
    jak na moj gust... no ni chuja!!
    skad masz te dane ze informatyka obumiera??
  • marny

>skad masz te dane ze informatyka obumiera??

z obserwacji...?; )
  • dejewi

>Wujek Walduś:) napisał
    >tylko pytanie czy chcialo by sie przechodzic przez
    >niektore przedmioty jeszcze raz...?
    >jak na moj gust... no ni chuja!!

A takiego chuja! :P
    Jeśli masz jakiś przedmiot zaliczony to możesz go sobie przepisać. Różnic programowych w przedmiotach nie będziesz mieć więc nie będziesz musiał jeszcze raz przechodzić przez te 'niektóre' przedmioty :)))

A no stąd że kiedyś ta uczelnia była tylko informatyczna i duży kładło się nacisk na poziom nauczania.
    Teraz powstały nowe kierunki i uczelnia zaczęła się skupiać na innych kierunkach przez co spadliśmy w rankingach uczelni wyższych.

Wg. mnie brakuje tutaj przedmiotów takich jak JEE albo przedmiotu związanego z wzorcami projektowymi (biorąc pod uwagę że z javą mamy styczność od samego początku)
  • kroliczek_tuptus

>dejewi napisał

>A takiego chuja! :P
    >Jeśli masz jakiś przedmiot zaliczony to możesz go sobie
    >przepisać. Różnic programowych w przedmiotach nie
    >będziesz mieć więc nie będziesz musiał jeszcze raz
    >przechodzić przez te 'niektóre' przedmioty :)))

a no w sumie masz racje:D nie pomyslalem o tym... pierwsza mysl jaka mi przyszla do glowy to zaliczanie wszystkiego od poczatku.... brrrr:D

>>skad masz te dane ze informatyka obumiera??
    >
    >A no stąd że kiedyś ta uczelnia była tylko informatyczna
    >i duży kładło się nacisk na poziom nauczania.
    >Teraz powstały nowe kierunki i uczelnia zaczęła się
    >skupiać na innych kierunkach przez co spadliśmy w
    >rankingach uczelni wyższych.
    >
    >Wg. mnie brakuje tutaj przedmiotów takich jak JEE albo
    >przedmiotu związanego z wzorcami projektowymi (biorąc pod
    >uwagę że z javą mamy styczność od samego początku)

Czekam az pojde na specjalizacje... wybralem pab... i mam nadzieje ze tam bedzie wiekszy nacisk na j2ee, .net, wzorce projektowe,frameworki i inne takie... bo tego najbardziej w firmach oczekuja a narazie tego w szkole nikt nie uczyl... prawda jest taka ze java w szkole kuleje... te prg1, wpr, czy mpr to za malo... (przynajmniej dla tych co chca nauczyc sie programowac...)
    a z kuleniem informatyki myslalem ze chodzi o "ilosc ludzi":D
    ktorej nie brakuje...
  • dejewi

j2ee to już trochę starość; )
    po wakacjach wyjdzie już 6 wersja :)))

no i muszę Cię rozczarować - nie będzie żadnego nacisku będziesz musiał sam się uczyć
  • piotrg

PJ przede wszystkim pokazuje możliwości a od Ciebie zależy czy się tego nauczysz. J5EE nauczyłem się w praktycznych projektach i to jest chyba najlepsze rozwiązanie.
  • dejewi

Innego chyba nie ma; )
    Możesz placic sporo za kursy ale tak czy innaczej trzeba się samemu uczyć
  • Tomek

Zebrać się kupą i uczmy się wspólnie:)
  • Anonim

Trudno mi to porównać z 'kiedyś', bo dopiero skończyłem tutaj pierwszy rok, przy dobrych ćwiczeniowcach na których udało mi się trafić (p. Turska, Barteczko, Werner, Lan Le) nie mogę narzekać na poziom, ale to, w czym ta uczelnia zdecydowanie kuleje to _ludzie_ i szeroko pojęta aktywność w/w.

W mojej grupie zostało już tylko koło 7 osób, bo reszta się wykruszyła, a większość ludzi na roku ma niestety niewiele wspólnego z IT (czasami mam wrażenie, że są tu tylko dlatego, że im kiepsko poszła matura i nie mieli gdzie pójść, a filozofia im nie podeszła -- nie obrażając filozofów).

Nie wydaje mi się, żeby przyznawanie stypendium powodowało wykształcenie większej ilości _dobrych_ informatyków. Większej ilości - może i tak...

Dopóki uczelnia chociaż trochę pomaga (uczy) i inspiruje do zdobywania wiedzy, a nie w tym przeszkadza - dla mnie jest okej - każdy z nas przy odrobinie własnej motywacji jest w stanie sobie poradzić z rozszerzaniem horyzontów.
  • Iwona

dzięki za odpowiedź!

o kierunkach zamawianych będzie można usłyszeć dzisiaj o 20stej w radiu kampus na 97,1 fm

Pozdrawiam
  • marny

Hehe, za dużo opnii nie padło w tym wątku.; )
  • Prezes.S.S.

>Wujek Walduś:) napisał
    >Jasne, gdyby nie to ze za szkole placi sie ponad 1000
    >miesiecznie to w sumie warto bylo by pojsc jeszcze raz...:D
    >no... tylko pytanie czy chcialo by sie przechodzic przez
    >niektore przedmioty jeszcze raz...?
    >jak na moj gust... no ni chuja!!

Z tego, co się orientuję, to stypendium może otrzymać osoba, która pierwszy raz zaczyna studia
| |

Grono studentow, milosnikow, absolwentow, wykladowcow, cwiczeniowcow, rektorow, ochrony, sprzataczek...

Polsko -Japońska Wyższa Szkoła Technik Komputerowych

• do
Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki

Miejsca grona (5)