- 1
- 2
-
Anonim
Witam Was,
jestem zainteresowany studiami na PJWSTK. Nie będę pytał o ceny, atmosferę, warunki itp. Wszystko to znajdę na stronie pjwstk.
Chciałbym raczej zapytać o ilość matematyki na tych studiach.
Słyszałem że specjalizację wybiera się dopiero po 3 semestrze, do tego czasu głównie matematyka? Sprawa wygląda tak, świetnie radzę sobie z językami, planowałem studia na germanistyce (teraz odradzam), myślałem również o lingwistyce stosowanej. Jednakże moim największym marzeniem od dawna była informatyka. Przez długi czas programowałem, zacząłem od Pascala, potem bawiłem się C++, następnie ostro PHP. W międzyczasie poznałem też HTML i CSS, zacząłem bawić się w zdawanie egzaminów ECDL. (do tej pory zdałem 3 i na tym się skończyła) Przyszedł moment kiedy właśnie wszystko rzuciłem, z braku czasu. Pamięciówki wchodzą mi jak nóż w masło, ale do programowania chyba trzeba mieć też łeb matematyka.
W tym roku matura. Ciężko mi się zdecydować. Prosiłbym o wasze opinie, czy warto próbować na PJWSTK? Jak duży jest tam naciska na matematykę?
Czekam na wasze wypowiedzi, z góry dzięki!
-
..:: GreQ FTW ::..
Bardzo duzy nacisk na matematyke - pierwszy semestr to Matematyka Dyskretna i Algebra Liniowa. Dla czesci osob przeszkoda po prostu nie do przejscia, natomiast w semestrze drugim Analiza Matematyczna ktora podobna nie jest taka straszna - aczkolwiek nie dam sobie reki uciac ze wzgledu na to ze jeszcze jej nie mialem :)
Pozdrawiam -
Popiołkas
Mi sie wydaje ze wszystko jest do przejscia:) i dyskretna i algebra, tylko teraz chodzi o to ze jesli ktos jest dobry z matmy to potrzebuje mniej czasu zeby sie nauczyc, niz ten kto jest humanista:) -
Architekt
-
-
Szymon
Jestem matematycznym głąbem :) Zanim przyszedłem na pj byłem bardziej humanistą a mature zdawałem z przedmiotów przyrodniczych. Ludzie strasznie mnie straszyli z tą matmą i mówili żebym lepiej nie szedł na informatyke. Zdecydowałem sie na nią i fakt, że jest dość ciężko (chociaż może nie aż tak jak myślałem) i trzeba uczyć sie też samemu w domu a nie zawsze w praktyce okazuje sie to takie proste. Mimo wszystko widze, że jest to materiał do nauczenia. Dla mnie np algebra jest trudniejsza od dyskretnej wbrew powszechnej opinii. Wystarczy przysiąść i nauczyć sie teorii. W algebrze trzeba już troche umiejętności rozwiązywania zadań ale i tak jest to do wyuczenia. Sama obecność na ćwiczeniach daje bardzo dużo (chociaż mi np lepiej idzie nauka samemu w domu we własnym tempie).
No i mimo wszystko mam wrażenie, że problemy z matmą przekładają sie w jakiś sposób na umiejętność programowania.
Mi idzie ciężej niż ludziom którzy nigdy nie programowali a są dobzi z matmy.
Mimo wszystko - mając konkretny przedmiot raz w tygodniu co przekłada sie na kilkanaście działów na semestr i dużo czasu po zajęciach po prostu przykładając sie da sie to ogarnąć. -
Anonim
Dzięki chłopaki za odpowiedzi, trochę rozjaśniło mi to sytuację, jeżeli mocno by przysiąść teraz wyłącznie do matmy to może jakieś światełko w tunelu będzie...
Nie będę zakładał drugiego wątku, skorzystam z tego..matematyka podstawowa na maturze (na początek, aby się dostać) wystarczy? LUB..sama informatyka?
Dzięki! -
kroliczek_tuptus
nie bój się matmy, ja w Lo byłem totalny głab z matmy i mature zdawałem na podstawowym, przyszedłem tutaj straszyli mnie jakąś dyskretną, jakąś analizą, a skończyło się zwolnieniami z egzaminów. (przynajmniej z anala i algebry). Wszystko zależy na jakiego ćwiczeniowca trafisz.
podsumowując: nie męcz się w L.O, jeśli chcesz isc na Pj, to korzystaj z wolnego czasu w LO:) a nie bedziesz sobie zawracal glowe matura:) -
Anonim
dobra a teraz może na poważnie :) ..aby się tam dostać maturę z matmy zdać i tak muszę się ? -
Architekt
-
Anonim
-
kroliczek_tuptus
>jerry © napisał
>dobra a teraz może na poważnie :) ..aby się tam dostać
>maturę z matmy zdać i tak muszę się ?
moja wypowiedź była bardzo poważna:)
dostać się na pj to pikuś, zdajesz matme, ang, pol na podstawowym byle by 30% i witamy w szeregach pj:)
tyle jesli chodzi o mature, jesli chodzi o tą matematykę na pj
to powiem Ci tak:
1 SEM:
dyskretna - jeśli trafisz na panią HOA to zaliczysz bez problemu:) jesli na kogoś innego możesz mieć trudności, no tak czy siak ta nauka bada wszystko co "nie ciągłe" w matematyce, więc siłą rzeczy najwięcej zadan jest typu "udowodnij że...."
algebra - pikuś. pod warunkiem że nie trafisz na pana Zabierowskiego na ćwiczeniach nie masz się czym przejmować.
chyba więcej matmy na 1 sem nie było?
2 SEM:
Analiza: aaa tez zalezy na kogo trafisz, mi się trafił pan Lewandowski co tłumaczenie takich kosmicznych rzeczy jak całka miał w małym palcu i dzięki temu material stał się prostszy i przyjemniejszy do przyswojenia.
3 SEM:
Analiza 2: jak się przyłożysz i przynajmniej raz powtorzysz materiał to dasz radę:)
ii chyba tyle?
są gorsze przedmioty na tej uczelni niż matma (tzn: tak słyszalem;p) -
>są gorsze przedmioty na tej uczelni niż matma (tzn: tak
>słyszalem;p)
i to chyba wszystko w temacie :)
matematyka to kwestia dupogodzin, jeden potrzebuje mniej, drugi więcej ale jest to materia jak najbardziej do zmęczenia
no chyba, że jesteś dyskalkulikiem; ) -
Anonim
-
.....Micha$...
-
Anonim
>.....Micha$... napisał
>Matematyka, z własnego doswiadczenia powiem co cie czeka -
>ITN !! :(
a skąd wiesz? -
>.....Micha$... napisał
>Matematyka, z własnego doswiadczenia powiem co cie czeka -
>ITN !! :(
...
niekoniecznie; ) -
Cypisek
-
°da real style°
jesli sie chce to jest to bulka z maslem tlumacza raczej wszystko od podstaw (przynajmniej moi nauczyciele na cwiczeniach) jedyna poprzeczka to trzeba jednak poswiecic troche czasu na to. Jesli ktos kuma matme to jest to meczace ale proste jednak osoba ktore nigdy nie czajily matmy to odradzam. Jesli ktos nie potrafi logicznie myslec (z matematycznego punktu widzenia) to moze byc cieszko. Co do analizy w przyszlym to jest to podobno przejebane :) -
piotrg
Dużo trudniejsze niż matematyka są przedmioty prowadzone przez prof. z politechniki:) -
kroliczek_tuptus
>piotrg napisał
>Dużo trudniejsze niż matematyka są przedmioty prowadzone
>przez prof. z politechniki:)
mowisz o np: elektronice:)?
- 1
- 2
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa - Śródmieście
- Załóż własne grono tematyczne