-
Anonim
Jak ktoś po studiach ma zrealizowane jedynie tylko te projekty, które robił na studiach, to moim zdaniem słabiutko; ).
Może nie doprecyzowałem - w moim mniemaniu uczelnia ma Cię nakierować, a nie wbijać Ci do głowy absolutnie wszystko, co się może kiedyś przydać. I tak na przykład mój brat na pierwszym roku z przedmiotu "Podstawy Programowania w Javie" pisał aplikację z użyciem obiektowych baz dancyh, sieci neuronowych i kilku innych fajnych technologii, gdy większość się bawiła w robienie gry kółko i krzyżyk. I mógł to konsultować z wykładowcą, mógł się wykazać, mógł zrobić coś ambitnego.
Nie wiem, może każdy z pw jest tak zajebisty, że wciąga całą resztę nosem na śniadanie, ale moje obserwacje pokazują, że zajebistość siedzi w człowieku, a nie w uczelni jaką skończył. Jak ktoś będzie chciał się prześlizgnąć, to się prześlizgnie na wielu kierunkach, czy to PW, czy UW, czy jakiejkolwiek innej uczelni.
PJWSTK daje dużo możliwości rozwoju, jeżeli tylko ktoś chce z siebie wykrzesać trochę chęci i zapału a twierdzenie, że ludzie stąd by sobie z założenia nie poradzili na PW to trolowanie pełną gębą. Pewnie część mogłaby sobie nie poradzić, część pewnie nie miałaby wielkich problemów. Jak to w życiu, po prostu różnie bywa.
A branie pod uwagę jakiegoś rankingu, który nie ma podziału na poszczególne kierunki, jest dla mnie tak samo miarodajne, jak mierzenie zajebistości na podstawie wypowiedzi z forum, w stylu "ale my to jesteśmy hardcory".
Z mojej strony EOT -
rzut butem
-
kroliczek_tuptus
na PW i UW jeśli chodzi o programowanie uczą Cię prehistorii. Czasami dostaje zadania do rozwiązania od studentów z PW UW, (albo innych...:D) gdzie śmiało mogę stwierdzić "programowania, to to nawet na oczy nie widziało"
Co do innych przedmiotów to nie wiem:) Mam kilku znajomych na PW i wychodzi na to że nie poziom na politechnice nie jest wysoki tylko wykładowcy wymagają cudów (nic dziwnego - kto by nie chciał się mścić na biednych studentach skoro sam był męczony przez kilka lat;p)
Co na pewno mogę porównać to zarobki absolwetnó PW i PJWSTK (przynajmniej wśród znajomych)
i wyglądają one mniej więcej tak: zarobki absolwenta pjwstk = 3,5 x zarobki absolwenta pw.
tak więc co chcecie to sobie mówcie ja jestem dumny że wybrałem tą uczelnie i uznaje swoje wszystkie decyzje życiowe za trafne:)
Pozdrawiam.
-
Anonim
Taka ciekawostka z ogłoszenia o pracę w yahoo w rubryczce wymagane:
"BS degree or equivalent work experience."
Kultura pracy w Polsce jest ogólnie na niskim poziomie, ale małe firmy (w takiej pracuję) powoli zaczynają rewolucję i też do tego zaczynają tak podchodzić. -
-
Popiołkas
mialem nic nie pisac, no ale nie moge^^
1) super, zarzuciles nas jakims linkiem i rankingiem, a ja Ci znajde miliard rankingow gdzie PJWSTK bedzie na 1 miejscu:] jak dla mnie wszystkie tego typu rankingi sa malo wiarygodne i ja bym sie nimi nie sugerowal
2) mam troche znajomych z PW i UW, jest sporo osób ktore uciekly z tamtych uczelni, bo podejscie wykladowcy do studenta bylo conajmniej dziwne. Widzisz, na PJ nie znajdziesz raczej czegos takiego (przynajmniej ja sie nie spotkalem) ze przyjdziesz na pierwszy wykład/cwiczenia i uslyszysz ze nie masz tu po co przychodzic bo i tak oblejesz:) profesorowie na PJ nie uwazaja sie za najmadrzejszych i najcudowniejszych (a tak jest na PW i UW-slyszane od wielu osoB) i nie sa tylko po to zeby udupic 90% ludzi, tylko zeby ich czegos nauczyc:) sory ale gdybym przyszedl na wyklad, a gosc by mi powiedzial ze i tak nie zdamy, ze bedziemy przez niego plakac i nie spac po nocach (mniej wiecej cytat z wykladowcy z UW) to chyba bym zmienil uczelnie, bo badz co badz ale kontakt student-wykladowca jest wazny
3) co Ty z tymi projektami ciagle, mozesz studiowac w uczelni ktora jest na 100 miejscu w kraju a projekty trzaskac takie, o ktorym studentom uczelni z top 5 sie nie snilo:) jak dla mnie szkola to tylko jakis dodatek, jesli ktos NIE bedzie chcial to sie nie nauczy nigdzie, a jak bedzie to niewazne gdzie bedzie chodzil i do czegos dojdzie:)
PS. nie gadaj o jakims "niedostaniu sie" bo wiekszosc ludzi na PJ wcale nie skladala papierow na PW czy UW i nie poszla tutaj bo sie tam nie dostała, ja np raczej bym sie dostal na PW/UW, ale po prostu moj wybor byl inny:) pozdrawiam -
AnS
Pozwole sobie dodac swoje trzy grosze.
Podany przez Ciebie link z rankingiem jest smieszny. Podane sa tam uczelnie, ale nie ma zadnej wzmianki o kierunkach, jakie byly oceniane. To tak, jakby oceniac marki samochodow i dac Mercedesa w top 5 zapominajac o wielkiej wpadce klasy A. Oczywiscie w szczegolach jest podzial na podgrupy, ale zobacz jakie sa one malo konkretne. Jak mozna oceniac chocby kierunki informatyczne i techniczne, gdy na takiej PW jest ich kilka, a na PJWSTK jeden. Taki ranking jest malo wiarygodny i statystycznie nieobiektywny. Brak opisu szczegolowego grupy badawczej, metody badawczej, jakim testem porownywano wyniki, jaki byl blad satystyczny itp. Do tego PW ma 100/100pkt, czy to oznacza ze to uczelnia idealna, bez jakichkolwiek wad i potkniec? Przykro mi, ale cuda to w Irlandii :)
Po drugie skad takie zalozenia, ze do PJWSTK ida osoby, ktore nie dostaly sie na UW/PW? Idac do PJWSTK nie rozwazalem zadnej innej uczelni.
Osobiscie uwazam, ze nawet papier ze szczerego zlota nie zapewni zatrudnienia, gdy umiejetnosci brak.
Pozdrawiam :) -
Anonim
Mój kumpel ma znajomego, który po politologii na UW pracuje w myjni :D
Tzn. że UW ssie, tak? :> -
Anonim
Napiszę jeszcze parę słów, bogatszy o informacje, które uzyskałem po rozmowie z kolegą, który skończył informatykę na wydziale elektroniki, który notabene pracuje w tej samej firmie co ja.
Zeszło na temat tego, jak te studia wyglądały i usłyszałem, że najgorsze było właśnie wymaganie wszystkiego tego, co nudne i trudne przez pierwsze trzy lata. Powiedział, że człowiek przychodzi na takie studia pełen dobrych chęci, żeby nauczyć się czegoś ciekawego, a po 3 latach jest już tak wypompowany, że ma dość wszystkiego.
I nie zgadniecie co jeszcze powiedział. Cytuję, mniej więcej: "A wszystkie przedmioty programistyczne nie wiedzieć czemu były na niskim poziomie".
:)
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa - Śródmieście
- Załóż własne grono tematyczne