PJWSTK [1826]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

zadanie podobne + jego rozwiazanie
    powodzenia

http://www.elektroda.pl/rtvforum/vi...
  • Anonim

i jak Wam idzie nauka?; p
  • Anonim

mi slabo
  • Anonim

to moze Ci sie przyda (odpowiedzi na zadania 1 i 2 z pomocy):

Indukcyjność liniowa - definicja podobna tylko nie zalezy od natężenia ani częstotliwości prądu płynącego przez nią (przykład cewka z bez rdzenia). Cewki z rdzeniem są zwykle nieliniowe (bo się rdzeń nasyca po przekroczeniu pewnego natężenia pola).
    Cechy wspólne j.w. tylko dla określonego prądu i częstotliwości.
    Rożnice jak wyżej tylko przy zmianach prądu i częstotliwości.

############################## ##############

Opór liniowy (inaczej: opór skupiony stacjonarny liniowy): nazywamy element dwuzaciskowy opisany równaniem pierwszego stopnia miedzy wielkościami zaciskowymi: u = R i lub i = 1/R u = G u
    Opór nieliniowy opisywany jest nieliniowymi funkcjami fR oraz j R.

Opór nieliniowy zależny jest od wartości zmiennej (punktu pracy), a opór liniowy nie.

Cechy wspólne:
    - charakterystyka oporu liniowego i nieliniowego leży w pierwszej i trzeciej ćwiartce płaszczyzny i przechodzi przez początek układu współrzędnych.

Różnice:
    - Różna charakterystyki oporu, nachylenie krzywej w przypadku nieliniowej nie jest stałe i zależy od wartości zmiennej (punktu pracy); w przypadku liniowej jest stałe.

Jednostką oporu jest om ( W ): 1 W = 1V/ 1A.

Charakterystyka oporu nieliniowego na odcinku ujemnym ma nachylenie ujemne tj. przy wzroście prądu płynącego przez element w pewnym zakresie wartości napięcie spada zamiast wzrastać a potem dalej wzrasta (takie zbocze górskie z dolinką na zboczu - to mają diody tunelowe).

############################## #############

Pojemność liniowa to taka, która zależy wyłącznie od parametrów geometrycznych i materiałowych elementu a nie zależy od napięcia na zaciskach ani częstotliwości prądu (np. kondensator powietrzny).

Cechy wspólne: w obu przypadkach pojemność przy określonym napięciu i częstotliwości zależą od konstrukcji (wymiarów geometrycznych i materiału).
    Różnice: w nieliniowym pojemność zmienia się ze zmianą napięcia (ze względu na zmiany w materiale dieelektrycznym).

Twierdzenie Nortona (inaczej: twierdzenie o zastępczym źródle prądu) dotyczy obwodów elektrycznych.

Treść twierdzenia:

Każdy liniowy dwójnik aktywny można przedstawić w postaci źródła prądu elektrycznego. Natężenie prądu źródłowego równe jest prądowi płynącemu w bezoporowym przewodzie zwierającym zaciski dwójnika aktywnego, zaś rezystancja wewnętrzna tego źródła jest równa rezystancji tego dwójnika po usunięciu wszystkich źródeł energii.

Twierdzenie Nortona jest uzupełnieniem twierdzenia Thevenina, pozwala ono rozpatrywać dwójnik jako źródło prądowe, a nie napięciowe, choć zależności matematyczne są podobne.

Twierdzenie mówi o tym że dowolny układ złożony z mieszaniny źródeł prądowych i rezystorów można zastąpić jednym źródłem prądowym i jednym rezystorem połączonym równolegle przy czym Iw będzie równe prądowi płynącemu w pierwotnym układzie a Rw będzie to rezystancja widoczna od rozwartych zacisków przy zwartym źródle napięciowym i rozwartym prądowym.

Twierdzenie Thevenina (inaczej: twierdzenie o zastępczym źródle napięcia) dotyczy obwodów elektrycznych.

Treść twierdzenia:

Każdy liniowy dwójnik aktywny można przedstawić w postaci źródła napięcia elektrycznego o sile elektromotorycznej równej napięciu między rozwartymi zaciskami wyjściowymi dwójnika aktywnego. Rezystancja wewnętrzna tego źródła jest równa rezystancji tego dwójnika po usunięciu wszystkich źródeł energii.

Pewnego rodzaju uzupełnieniem i rozszerzeniem twierdzenia Thevenina jest twierdzenie Nortona.

############################## ##############
  • Anonim

dobre
  • Anonim

jeszcze by sie przydalo to rozwiazanie 3 jak masz to zrob fote
  • Anonim

wiesz co, nie dam rady teraz

zreszta wiem jak je zrobic w 3/4 bo nie bardzo wiem co zrobic ze zrodlem pradowym w calym obwodzie. Ale generalnie chodzi o to, ze dla calego obwodu, ktory zalozmy sklada sie z 3 zrodel pradu, robisz 3 rozne obwody, po 1 zrodle w kazdym (w kazdym inne), a pozostale 2 "usuwasz", tzn robisz zwarcie (tak jakby ich nie bylo wogole). Liczysz sobie opor zastepczy dla calego obwodu i dzielisz przez podane napiecie w zrodle, ktore zostawiles.
    I tak 3 razy dla kazdego zrodla pradu.
    Pozniej je sumujesz i wsio.
    To tyle co wiem na ten temat.

Pozdro; p
  • Anonim

dziekuje
  • kroliczek_tuptus

hehe i tak bardzo nauczyłem się elementów liniowych i nieliniowych że... dostałem do opisania indykcyjnośc sprzężoną<lol> no, to tak na 10 punktów jak będzie 1 to uznam to za sukcess:)
  • Piotrek K

no coż... Grupa która pisała kolosa jako pierwsza miała dość dużego pecha... Bo następna grupa miała indukcyjność liniową i nieliniową.... I nawet Thevenina i Nortona mieliśmy :)
  • Anonim

ale zad3 bylo trudne:D
| |

Grono studentow, milosnikow, absolwentow, wykladowcow, cwiczeniowcow, rektorow, ochrony, sprzataczek...

Polsko -Japońska Wyższa Szkoła Technik Komputerowych

• do
Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki

Miejsca grona (5)