- 1
- 2
-
Łojej :)
Wiem, że nie możemy oprowadzać w Polsce po 10 miastach bez przewodnika.
1.Jest może, gdzieś taka lista dotycząca miast w świecie?
2. Ostatnio (no może nie bardzo ostatnio) o jakiejś aferze, że zabierali uprawnienia pilotom za oprowadzanie po... Olsztynie? I zastanawiam się czy to może jakaś plotka? Bo jeśli nie to by wynikało, że co miasto to trzeba przewodnika wynająć; /
-
Anonim
Przychylam się do prośby - jeśli wiecie, gdzie (*najlepiej w necie) znaleźć informację o miejscach gdzie MUSI być przewodnik to prosimy o cynk. -
divalo
ja również byłabym wdzięczna za jakieś namiary
ale jeśli nie wiecie to może przynajmniej dajcie przykłady (np. z własnego doświadczenia) miejsc gdzie musi być przewodnik a mogłoby się wydawać że nie :) -
Boguśka
-
-
a wlasnie bo to jest podobno tak, że mówisz wszystko w autokarze a potem idziemy na spacer a pilot już nic nie mówi co najwyżej gdzie jest toaleta albo kiedy zbiorka. I jesteś na czysto.
Aczkolwiek ja pamietam z wycieczek klasowych, że koleś twardo nam w mieście opowiadał. I mówił "po prawej most, po lewej kamieniczka etc..."
Może jakby się jakoś przejrzało gdzie mogą terenowi to wtedy by chociaż Polska była jasna.
-
stara dupa
Mnie kiedyś opieprzył przewodnik terenowy po Sudetach, bo opowiadałam w Jeleniej Górze! Straszył strażą miejską i czymś tam, ale się nie przejęłam, bo nie ma zakazu dla pilotów. Chyba, że jeszcze nic o tym nie wiem. -
no i proszę dowiedziałam się na kursie, że pilot NIE JEST PRZEWODNIKIEM. I jak przewodnika nie ma to mówi się coś w autokarze a potem puszcza ludzi na spacerek po mieście. -
Ana
no bo tak jest. cos tam mozna napomknąć w autokarze,ale nic poza tym. chyba, że na własną odpowiedzialność! -
^Olala^
z ciekawszych miast, po ktorych musi oprowadzac przewodnik miejski przypomina mi sie Wieden i Wenecja- gdzie autentycznie lapia pilotow, jesli oprowadza po miescie bez wymaganych uprawnien. Dlatego w Wiedniu wiekszosc biur wynajmuje przewodnika, a pilot robi za tlumacza.
W Wenecji jesli jest to na trasie (bo autokar stoi 8h) mowi sie wszystko w autokarze (niektorzy jeszcze w trasie puszczaja film.i Potem idzie sie na spacer "az do mostu rialto" hehe i mijajac cos tam sie pocichu napomina... reszte dnia turysci sami sie szwedaja po miescie. Chociaz pamietam , ze w czasie objazdowki gdzie glowny nacisk jest polozony na zwiedzanie mielismy wynajetego przewodnika (z jezykiem polskim, wiec pilot sie nienarobil:) a ja sama bylam wtedy mniejsza o pol glowy i jeszcze wystepowalam w roli postrzelonej turystki ... ale ile sie dowiedzialam to moje - bo umowmy sie przewodnik z danego miejsca/ regionu czesto wie wiele wiecej niz wiekszosc pilotow, ktorzy sa tam sporadycznie.... oczywiscie nie odnosze tego do starych wymiataczy! -
Kaja
Miasta w których pilot nie moze oprowadzać wycieczek? o to pytacie? Warszawa, Łódź, Kraków, Wrocław, Szczecin, Poznań, Toruń, Lublin. Katowice + GOP, Trójmiasto. To chyba wszystko! W polsce oczywiście jeszcze nie można oprowadzać nie tylko po samym Gnieźnie, co po całym szlaku piastowskim no i oczywiście góry..tam gdzie trzeba mieć uprawnienia przewodnika górskiego -
divalo
-
Kaja
-
++monalisa**
Pilot nie oprowadza choć zdarza sie na własną odpowiedzialność. Jeśli złapie to policja turystyczna a nie żadna tam straż miejska. Bija wtedy małpeczkę w paszport no kara w tys euro. Władzę ma natomiast w autokarze jak również poniekąd na ulicy. Ma prawo doprowadzić grupę na spotkanie z umówionym lokalnym przewodnikiem.Zawsze można się w ten sposób spróbować wykręcić jak już złapią; ) Pozdrawiam -
madzia
ogólnie w wykazie miast w których obowiązuje przewodnik to: Trómiasto,Szczecin,Warszawa,Łó dz,Poznań, Toruń,Poznań,Lublin,Wrocław ,Kraków -
madzia
-
Kelebek
ja przeprszam,ale jak ktos idzie na kurs PILOTOW WYCIECZEK to chyba idzie na ten kurs a nie na PRZEWODNIKA:)
-
EliS
No właśnie. I dlatego powinien pamiętać, że w tych miejscach, o których koleżanka wyżej pisała, oprowadzać nie może. Biura podróży często obniżając koszty wycieczek (głównie szkolnych) "zmuszają" do oprowadzania w miejscach, gdzie ustawowo powinien być przewodnik. Wiem, bo sama nieraz w takich miejscach oprowadzałam... Jest to niezgodne z prawem, ale nagminnie stosowane. -
Kelebek
-
Anonim
ale moge ich "oprowadzic" po danym miescie bez mowienia?;)
dajmy na to taki Paryz- od muzeum do muzeum, ciekawe miesjca, itd itp...moga za mna podazac tylko mnie nie wolno komentowac tego, co mijamy, tak?:)
-
EliS
>Kelebek napisała:
>i za to powinnas dostać mandat;P
Ano prawda. Choć zawsze mogę próbować przekonać, że nie oprowadzam, tylko przeszłam się z grupą na spacer... Czy jak koleżanka proponuje, można nic nie mówić i akurat "iść w miejsce spotkania z przewodnikiem".
Na szczęście w porządnych biurach podróży takie rzeczy zdarzają się coraz rzadziej.
- 1
- 2