Piloci wycieczek [1292]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Dawid K

Witam Was Szanownych Pilotów!!!
    Mam na imię Dawid, w tym roku kończe gimnazjum. Lada dzień, muszę wybrać szkołę.
    W przyszłości, zamierzam zostać pilotem wycieczek, oraz chciałbym zdobyć uprawnienia przewodnika. To są moje cele, jak na dzień dzisiejszy. Mam dylemat, nie wiem która szkołę skończyć by mieć trochę lepszy start. Mam do wybory ZSE na kierunku technik obsługi ruchu turystycznego(4lata), druga propozycja to zwykłe Liceum Ogólnokształcące(3lata) Proszę, pomóżcie mi wybrać szkołę ponadgimnazjalną, do wprowadzenia do zawodu turystyka!; )
    Wkrótce, będe miał wiele pytań do Was - mam nadzieję, że z chęcią mi odpowiecie na nurtujące mnie pytania. W sumie przejrzałem wszystkie najciekawsze wątki tu na gronie, ale nadal nie znam odpowiedzi na wszystkie pytania, które mnie zastanawiają.; ) ale to później
    Pozdrawiam!
  • Anonim

proponuję normalne liceum ogólnokształcące i turystykę na SGGW. btw nie brzmisz jak osba, która właśnie ukończyła gimnazjum. ton troszkę zbyt dorosły; -)
  • kamisia

zgadzam się z koleżanką... Najpierw zrób liceum ogólnokształcące a później stydua z turystyki :D
  • Dawid K

Dziękuje za odpowiedź. Aczkolwiek, nadal jestem niezdecydowany... boję się trochę złego wyboru. Technikum z jednej strony mnie zachęca na profil technika ruchu obsługi turystycznej, gdzie dostałbym w ostatniej klasie miano technika w tym kierunku. Następnie zrobił bym licencjat pilota, i wybrał się na studia. Co do liceum, obawiam się matury z matematyki - jest to przedmiot, którego nie trawie i nie rozumiem - zapominam szybko to co mi weszło do głowy z tego przedmiotu. Choć pewnie korepetycje będę miał z matematyki i angielskiego (by język podszkolić na stopień komunikatywny, a najlepiej biegły) ale jeśli by coś się nie powiodło z tej matury (co sobie nie życzę) to nie mam przyszłości w tym zawodzie. Może, ktoś z Was ukończył technikum ?
    No cóż, czekam na odpowiedzi; )
    PS: Z tego co wiem, w technikum też trzeba zdać dobrze maturę, ale mimo wszystko się dostaje miano technika obsługi ruchu turystycznego.
  • D.j Rutko

szefie najpierw określ sie w jakim mieście szukasz tych szkół, a później pogadamy;] bo Tylko szkoły wyższe Moge Ci polecić np Turystyka na Warszawskim AWF, na SGGW mają wydział jak juz ktoś ujął, kilka szkół prywatnych związanych z turystyka m.in wyższa szkoła językowa i hotelarstwa czy jak tam sie nazywa dużo tego jest więc sie chłopcze okresl dokładiej;]
  • Dawid K

Witam jeszcze raz, w wiadomości pierwszej napisałem.. że dopiero kończe gimnazjum, nie mogę wybierać jeszcze szkół ponad wykształceniem średnim.; ) Dlatego, póki co nie pytam się o szkołę po liceum/technikum.. tylko, do której według Was lepiej pójść.. by następnie po jej skończeniu udać się na te studia. Proszę czytać dokładniej.; ) ale jeśli chodzi o miasto jestem z Dąbrowy Górniczej.
    Dla wszystkich pozostałych, więcej ujełem w wiadomości - wyżej; ) nie będe się powtarzał.
  • mi-haó; ميخاو

A po co w ogóle iść na turystykę?; > Idź do normalnego LO, ucz się języków i rób kurs pilota.
  • Dawid K

Hmm, wybieram się na turystykę, ponieważ to lubię i tak też zrobię. Zamykam temat. Wybieram technikum, na specjalizacji technika obsługi ruchu turystycznego. Wszystkim odpowiadającym serdecznie dziękuje, ale LO jednak nie jest dla Mnie. Po technikum więcej się nauczę do zawodu pilota; ) Pozdrawiam!
  • mi-haó; ميخاو

Nieprawda. Sam zawód pilota ma niewiele wspólnego z kierunkiem turystyka. Pozdrawiam:)
  • olá demolka!

Też tak uważam. Moim zdaniem pilot nie tylko musi znać procedury, języki obce i mieć szeroką wiedzę na temat kraju, do którego jedzie z grupą, ale też wiedzieć coś na temat wszystkiego. Ogólniak i jakieś ciekawe studia wydają mi się lepszym rozwiązaniem. Ale dokształcać się można w sumie i samemu, więc jak kto woli...
  • Joaśka

Nie trzeba kończyć turystyki aby być pilotem, uważam nawet, że najlepiej mają osoby które ukończyły studia lingwistyczne czy filologie języków obcych i zrobiły kurs pilota gdyż od razu mają wpisane języki obce do legitynmacji, d;latego też nie ograniczajcie się do turystyki!!!
  • M.

ciekaw jestem jaki procent pilotów jest po turystyce ?

stary, idź do normalnego LO, potem na studia, Kurs zrobisz za 3 lata, może Ci się jeszcze 10 razy odwidzieć praca pilota.
  • Dawid K

Temat jest zamknięty, decyzja podjęta.. Koniec dyskusji.; )
| |

Kto jest po kursie w trakcie albo zamierza pójść w przyszłości?? A może ktoś pracuje lub pra...

Fotki

Miejsca grona (0)