Piloci wycieczek [1292]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Adrian XYZ

Witam wszystkich serdecznie.Sprawa wygląda tak,że zdałem egzamin piloya wycieczek i rezydeta w wakacje wraz z kursem wychowawcy kolonijnego.Od tego czasu szukam czegokoliwek jak w/w praktyki stażu bezpłatnego już nie wspominając o pracy pilota lub rezydenta i nic. Odwiedziłem nie wiem ile biur podróży, ile telefonów wykonałem i wszędzie słysze to samo,doświadczenie doświadczenie.Mam do Was więc pytanie czy nie wiecie czy jakiekolwiek biuro podróży może mi pomóc czegokolwiek udzielić,bo nawet na wyjazdy samych autokarów czy to wahadła czy regularnych wyjazdów się podobno nie nadaje,bo znam tylko jeden język biegle(angelski). Zawaliłem sobie studia i myślałem,że w tej przerwie międz nowymi coś uda mi się zrobić,ale powoli trace siłe i fantazje do tego. Dzięki Wam za jakąkolwiek pomoc
  • aga aga

to jest az tak zle? a ja mam mase optymizmu :) ze prace da sie znalezc... No zobaczymy...; ) dopiero zaczynam kurs :)
  • kamisia

masz wychowawce kolonijnego to zglos sie do biur z obozami bo uwierz mi ja bym podjela prace tam ale nie mam uprawnien wychowawcy :D

teraz bedzie nabor na obozy zimowe :D Mi sie wydaje ze troszke mniejszy jest nabor w zime niz latem :D Wiec spokojnie :D
  • Joaśka

Zgadzam się z Tobą. Także mam legitymacje pilota wycieczek, ukończony kurs opiekuna kolonijnego, ukończone studia licencjackie, a żeby coś dostać to jest strasznie ciężko. A jak zdobyć doświadczenie skoro nikt nie chce dać szans "młodym" pilotom ?!
  • Pilot wycieczek

Słuchajcie - mam pewną propozycję, na razie jako pomysł z pytaniem czy coś takiego by Was interesowało?

ponieważ czasem zabieram "świeżaków" i w sumie prawie godzinami mówię o tym co lubię czyli o pracy pilockiej - nie mam problemów z dzieleniem się swoimi doświadczeniami i gdzieś już wcześniej już nosiłem się z poniższym pomysłem:

de facto turystyczne lecz w zasadzie na luzie wyjazdy praktykanckie, organizowane pod zainteresowaną grupę młodych piotów np. do konkretnego miastem/miast, kraju wraz z ofertą przedstawienia prawie kompletnej wiedzy organizacyjnej w punkcie docelowym wraz z przedstawieniem prawie całej praktyki na temat jak się pracuje z grupą. Chodzi o nieformalny wyjazd szkolenie (może być zakończony oficjalnym certyfikatem sygnowanym np. marką prowadzonego przeze mnie Projektu Dobra Turystyka - http://www.pilociwycieczek.pl

Chodzi mi z grubsza o możliwość stworzenia specjalistycznych wyjazdów nastawionych na młodych pilotów w oparciu o:

- zbiera się grupa ludzi zainteresowanych zdobyciem konkretnej praktyki (choćby od kilku osób aż nawet do pełnego autokaru, zmniejszają się koszty)
    - w konkretnym mieście lub kraju: ustalamy wcześniej program, np. propozycja ode mnie do modyfikacji przez uczestników kreujących końcowy przebieg imprezy lub wręcz traktowany ramowo czyli np. ustalenie, że w ciągu 5 dni trafiamy choćby nawet do więcej niż 5 miast, by poznać zasady poruszania się z turystami po wszystkich, poznać przewodników, wejścia, parkingi, kasy i inne punkty opłat które musi znać pilot przyjeżdżający następnym razem z grupą, topografię, z grubsza dojazdy i punkty docelowe etc.
    - ustalamy konkretny termin
    - ustalamy konkretne koszty (w moim przypadku to tak jak na wyjeździe dla pilota: przejazd, ubezpieczenie, zakwaterowanie, wyżywienie, w tym przypadku również dobre wynagrodzenie i tyle) mogą być sprowadzone do minimum (czyli np. tak jak w przypadku studenckich tzw. wyjazdów niskobudżetowych - kwestia kalkulacji: niedrogi nocleg, niedrogie restauracje, najtańsze przejazdy, w przypadku grupki np. 7-osobowej w Europie choćby niedrogi bus ze mną jako kierowcą dzielony kosztowo na uczestników, zresztą tak jak ze wszystkimi pozostałymi kosztami)
    - wystawiam formalną umowę. rachunek z przedpłatą tylko koniecznych kosztów, ewentualnie obligatoryjnych rezerwacji finansowych (dzięki którym ewentualnie obniża się koszt imprezy na głowę) do opcjonalnego zwrotu w razie rezygnacji tak jak w przypadkach normalnych wyjazdów turystycznych
    - wyjeżdżamy, tam gdzie można korzystamy z miejscowych przewodników by wyciągnąć jak najwięcej, lub też jeżeli grupa jest większa, a miejscowi przewodnicy nie idą na "promocję" w rozumieniu jako obniżenie swoich gaży do minimum z racji traktowania pracy z pilotami również jako potencjalną reklamę własną (czyli przyjeżdżasz następnym razem z grupą dostajesz np. zwrot swojego udziału kosztowego w jego usłudze na wyjeździe szkoleniowym bo konkretnie dzięki Tobie ma za tym drugim razem zlecenie - często piloci mają wpływ na wybór przewodnika, a ze swojej strony pozostawałoby zapewnić mi najlepszych guide'ów na trasie)
    - ja traktuję wyjazd jako pełne zobowiązanie do dzielenia się z uczestnikami cały czas tym jak wygląda praca z turystami w oparciu o dane miejsce, o ogólne zasady, o wypracowany własny warsztat, o różne własne doświadczenia i całą zdobytą przez 12 lat wiedzę

cdn
  • Pilot wycieczek

cd:

Zakładam, że nie mam problemu z dzieleniem się nią, bo jest to tworzenie dobrej konkurencji, tzn. takiej, która jak sama już w przyszłości nie będzie mogła po wejściu dobrze w zawód obsłużyć jakichś zleceń to przekazuje je potencjalnie do mnie (ja np. przekazuję je dalej lub samemu się tym interesuję) i odwrotnie w przypadku najlepszych (co akurat nie wchodzi w ramę formalnych zobowiązań z mojej strony).

Poza tym zawód pilota to ciągła spora rotacja ludzi i mało czasu w roku, mało dobrych pilotów, wiele różnych imprez i często spore zapotrzebowanie i tak naprawdę w dużym stopniu oparcie o rekomendacje i opinie - więc tym samym tworzy się pewien system "naczyń wiązanych", a ja ze swojej strony już i tak ograniczam spędzanie czasu w ciągłej podróży raczej częściowo właśnie do wybranych imprez, lub ewentualnie takich "smaczków" jak tutaj proponuję.

Jak ktoś by chciał zjechać lub zaaprobować pomysł, pytać o jakieś szczegóły dotyczące samej idei, czy nawet zaproponować jakiś kierunek to zapraszam na razie tutaj lub na prv poczta [AT czyli @] piotrkruczek.pl Gdyby miało coś z tej propozycji wynikać konkretnego dalej to też będę tutaj starał się informować.

Z pozdrowieniami,
    http://www.PiotrKruczek.pl
    http://www.PilociWycieczek.pl
    http://www.facebook.com/PLProfessio...
  • Pilot wycieczek

Tu mi uciekła myśl w za długim zdaniu, więc doprecyzowuję:

>- wyjeżdżamy, tam gdzie można korzystamy z miejscowych
    >przewodników by wyciągnąć jak najwięcej, lub też
    >jeżeli grupa jest większa, a miejscowi przewodnicy nie
    >idą na "promocję" w rozumieniu jako obniżenie swoich
    >gaży do minimum z racji traktowania pracy z pilotami
    >również jako potencjalną reklamę własną (czyli
    >przyjeżdżasz następnym razem z grupą dostajesz np. zwrot
    >swojego udziału kosztowego w jego usłudze na wyjeździe
    >szkoleniowym bo konkretnie dzięki Tobie ma za tym drugim
    >razem zlecenie - często piloci mają wpływ na wybór
    >przewodnika, a ze swojej strony pozostawałoby zapewnić mi
    >najlepszych guide'ów na trasie)

- są miejsca, kraje gdzie przewodników nie trzeba, więc w przypadku dużej grupy do rozważenia (głównie kosztowego pozostaje opcja jeszcze jednej osoby jadącej jako drugi pilot-przewodnik, który pracuj tak samo z grupą jak i ja dzieląc się dodatkowo swoimi doświadczeniami
    - są też miejsca gdzie przewodnik miejscowy jest obowiązkiem lub koniecznością ale to już inna sprawa, a wspominam tylko bo zahacza i częściowo eliminuje dwie powyższe opcje

tyle tytułem uzupełnienia

• kamisia

powiem tak...

Nuby nie głupi pomysł ale też trudny do zrealizowania :D
  • Pilot wycieczek

może nie tak trudny: znajduje się grupa osób, ustala się termin i kalkulację, decyzja, wyjazd :)
  • UŚMIECHAJ SIĘ do ludzi !

Raczej żaden problem. Jeśli tylko zbierze się kilka osób w tym samym czasie w to samo miejsce :)
  • Anonim

Myślę, że chętnych znajdzie się kilku ja np. byłabym bardzo chętna, bo po pierwsze można wpisać już jakieś praktyki w cv a poza tytm spotyka się potencjalnych kolegów. Piotrku gdyby coś się działo to ja bdę obserwować forum i podaje kontakt na ptivate: karolina frr@wp.pl. Czekam na dobre wiadomości i proponuję jescze na PDT taki wątek też zamieścić :)
    Pozdrawiam
  • <<RAFAŁ>>

Pomysł jest jak najbardziej dobry :)
  • do this

Mam bardzo podobny problem co założyciel wątku, co prawda mam "tylko" legitymację pilota wycieczek, nie mam tam niestety wpisanych języków, z którymi całkiem nieźle sobie radzę(hiszpański, angielski, grecki) głównie z braku czasu i kasy na egzaminy, poza tym studiuję kierunek który daję wielką wiedzę na temat najczęstszej destynacji wakacyjnej, a mianowicie obszaru Morza Śródziemnego (studiuję filologie klasyczną i kulturę śródziemnomorską na Uniwersytecie Wrocławskim) i tak samo jak kolega, próbowałam swoich sił w większości biur podróży zrzeszonych w dolnośląskiej izbie turystycznej i najczęstszą odpowiedzią było oczywiście "bez doświadczenia to Pani nigdzie pracy nie znajdzie", stażu, czy bezpłatnych praktyk oczywiście też nie, a więc kółko się zamyka.... Czy jest jakiś sposób aby przerwać to błędne koło?
    Propozycja tego nieformalnego wyjazdu szkoleniowego bardzo przypadła mi do gustu, dlatego gdyby tylko, zaczęły pojawiać się jakieś konkrety proszę o informację, chociażby na tym forum. Dołączyłam także do grupy na facebook'u.
    Pozdrawiam serdecznie
  • <<RAFAŁ>>

a nie próbowałaś zacząć od wycieczek jednodniowych?
  • Magdalena Staszak

ja zaczęłam pracę w biurach jako wychowawca kolonijny i pilot wycieczek jednodniowych, po przejściu "chrzestu", obecnie jeżdżę praktycznie tylko jako pilot lub pilot rezydent. Żadne biuro nie rzuci pilota od razu na głęboką wodę
  • do this

próbowałam wszystkiego, i nikt nie mówi, że chcę od razu na głęboką wodę. Jak powiedziałam, że mogłabym nawet dla sprawdzenia pojechać na jakąś jednodniową pod okiem innego pilota, to właścicielka biura odpowiedziała mi, że na to też trzeba sobie zasłużyć!(ale jak, to już niestety nie była w stanie sprecyzować)! [sic!] poza tym starała się uświadomić mi, że praca pilota nie jest łatwa, całkiem tak jakby to zdanie wcale nie było co drugim zdaniem wypowiadanym przez wykładowców podczas kursu...
  • olá demolka!

I bądź tu mądry i zdobądź doświadczenie, eh... Ja legitymację mam od września, pracy w zawodzie pilota na razie nie szukam, ale co to będzie, jak się zdecyduję na poszukiwania? Pewnie lipa...
    Myślicie, że praca dla biura podróży (trzy razy dla tego samego) podczas zawodów dla psów myśliwskich może jakoś choćby minimalnie ułatwić start? Dodam, że chodziło o wyjazdy w teren z grupami włoskojęzycznymi.
  • kamisia

mi akurat robota szybko wpadla :D Musisz poskladac cv do jak najwiekszej ilosci biur i wkoncu ktos ci odpisze; ) Ja zaczelam od wyajzdu 7 dniowego. Nie powiem ... Chrzest niezly , potem juz szlo :D
  • Adrian XYZ

Ja szukam nadal od początku jak dostałem legitke.Od założenia wątku nie dostałem zadnej odpowiedzi na maile telefony nic.Tylko znajomości,i to samo usłyszałem od reszty ludzi z którymi zdawałem egzamin,któzy pracują bo dostali załatwieni cos po znajomosciach..to tyle pozdrawiam wszystkich
  • AnkaPoProstu

Ja robilam kurs w triadzie i potem z dostaniem sie na staz i do pracy w triadze nie bylo problemu:)
  • 1
  • 2
| |

Kto jest po kursie w trakcie albo zamierza pójść w przyszłości?? A może ktoś pracuje lub pra...

Fotki

Miejsca grona (0)