-
Anonim
kto mi powie, jakie to metrum (dwunastozgłoskowiec?) i jaki jest schemat kreskowy (jakie stopy)?
quid est, Catulle? quid moraris emori?
sella in curuli struma Nonius sedet,
per consulatum peierat Vatinius:
quid est, Catulle? quid moraris emori?
bo mnie wyszło tak, ale że na matrykę nie chodziłem i jej nie zgłębiałem, to wiele o tym powiedzieć nie mogę:
_ _ v _ _ _ v _ v _ v v
_ - długa
v - krótka
za pomoc dziękuję bardzo!!
:>
-
Le petit
To jest trymetr jambiczny akatalektyczny. U Katulla bez rozwiązań, zatem akcentowana co druga zgłoska. Nic prostrzego.
Edna Mode. -
Anonim
och Edno! dzięki wielkie...
ale jeszcze coś!
powinno być: v _ v_ v _ v_ v _ v_ a mi tak za nic nie wychodzi, no bo przecie np. "e" w sella jest długie, nie? a i w curuli "i" powinno być długie! to jak?
zakłopotany! -
Swawola
Panie hrabio wszystko się zgadza, mamy trzy ancepsy bo to jest ten archilochijski trymetr
x_v_x_v_v_vx i idzie -
-
Anonim
och! bosko! no tak to jest, jak się na metrykę nie chodzi, bo ja dopiero za rok ją zdawać zamierzam (albo we wrześniu, ale obserwując swoją niewiedzę, to raczej za rok!)
no supeł, dzięki!!
:>
-
Le petit
-
Anonim
A' propos nudnych pytań: chcę zdawać w tym roku na filologię i się zastanawiam, czy do wyboru są tylko dwa języki obce nowożytne: angielski i niemiecki? teraz uczę się włoskiego i chciałabym wlaściwie go kontynuować...
Dzięki za ewentualne odpowiedzi; o) -
Użytkownik zalatany
Chodzić możesz na co chcesz w ramach lektoratów, nawet na kataloński, jak Cie najdzie taka chętka. A angielski i niemiecki są u nas też lektoratami, tylko ładnie się nazywają "grupa dedykowana dla IFK", czyli my mamy pierwszeństwo przy zapisach na nie przez srUSOS (taka dobroczynność dla klasyków <możesz,ale nie musisz>, gdyż nie zmusza to do latania na zajęcia do Szkoły Języków obcych lub na inną Browarną). -
apteros
chodzi o to, że my mamy obowiązek zdać egzamin z języka na wymaganym poziomie, a nie ma obowiązku chodzenia na lektorat.
jest za to możliwośc chodzenia na lektorat, jaki sobie wybierzesz twoja sprawa, bylebyś tylko się dopchała;) bo często zanim wiesz jak się twój plan prezentuje na dany rok, to interesująca cię grupa jest już zamknięta;(
więc przy odrobinie szczęścia i sprzyjających okolicznosci na włoski się dostaniesz i to na odpowiednim dla ciebie poziomie:) -
Anonim
-
Anonim
Jak to miło, że ktoś już w styczniu wie, że będzie do nas zdawał:-)
A tak w ogóle, to skoro interesuje Cię włoski, możesz studiować równolegle Italianistykę, bo wiesz... z filologią klasyczną to jest trochę jak z seksem... trzeba się zabezpieczać;-D -
o przepraszam, ja w zeszłym roku o tym, że chcę zdawać na IFK wiedziałam już we wrześniu:p
-
Anonim
-
-
Olguś
-
Anonim
"nie porównywałabym ifk do seksu...;]"
Ale chyba przyznasz, że moje porównanie było dość trafne? Jak się nie zabezpieczysz... to możesz się odbić na Twojej przyszłości;-D
oczywiście mam na myśli bezrobocie.
Zresztą wszystko zależy od punktu widzenia i kierunku patrzenia;-)
---------------------------
if you know what I mean you know what I am! -
Anonim
A poza tym diabeł tkwi w szczegółach... Bo mi nie chodziło o IFK tylko o FK;-) A tu już można dyskutować.
------------------------------ -----
You make me sick I make music!
JESTEM BEZSILNY:-( -
Anonim
hmm z takim wyjaśnieniem to trafne; -) chociaz można by sie pokusić dalej... sprawia przyjemność, ale jak w seksie zależy w jakim stopniu od tego z kim; -) (w przypadku FK z jakim przedmiotem, również z uwzględnieniem róznych ćwiczeniowców/wykładowców); -)
mam nadzieję, ze ktoś skumał moje porównanie; D -
Użytkownik zalatany
-
Anonim
ja bym jednak nie posuwał się tak daleko;-)
sam napisałem, że z FK jest TROCHĘ jak z seksem, a to TROCHĘ odnosi się własnie do zabezpieczenia... więcej podobieństw nie pamiętam, za wszystkie bardzo żałuję, proszę o rozgrzeszenie i pokutę...
Ale się perwersyjnie zaczyna robić... jeszcze w to wykładowców wplątujesz... przez Ciebie teraz stanę się impotentem, bo każda myśl o seksie będzie mi się automatycznie kojarzyć z naszymi wykładowcami!!! Zniszczyłeś mi życie!!!
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa - Śródmieście
- Załóż własne grono tematyczne