-
Dori
A jaka jest odpowiedź na to pytanie z zerówki?
kategoria heterotopie - jej znaczenie w teorii i metodologii pedagogiki społecznej.
Może się powtórzą..:D
-
Agnieszka
-
madziula
no własnie czy mógłby ktoś napisać o co chodzi w tej heterotopii? proszę -
kasiamarta
-
-
Agnieszka
-
kasiamarta
-
ania. po prostu.
-
L :)
Ja ma wrażenie że chodzi tu o to ,że hetertrotopie można stosować w rozpatrywaniu różnych środowisk oraz kręgów kulturowych. -
Agnieszka
-
-
kasiamarta
myśle, że wiele wyjaśnia ostatnia strona tego tekstu.
gdzie podaje przykład, mówi o rytuałach i przywołuje panów B&L.
przynajmniej mi się gdzieś tam zaczęło wydawać, że cokolwiek rozumiem.
ale mam wrażenie, że miła pani bardzo chciała napisać o czymś bardzo prostym bardzo niezrozumiałym językiem. -
AEnema
Ja zrozumiałam to tak: Heterotopie są to miejsca różne, inne, które są rzeczywiste. Są przeciwieństwem utopii, które są miejscami bez rzeczywistej przestrzeni . Utopie są czymś wynaturzonym, nierealnym. Heterotopie są więc przestrzeniami, które faktycznie istnieją. A badanie tych właśnie heterotopii nazywa się heterotopologią. Inaczej pedagogiką miejsca. Tak po polsku tego się wyjaśnić nie da, ale myślę, że po prostu chodzi o miejsca, w których żyjemy. O nasze przestrzenie, które tworzymy i one nas tworzą. Można to chyba powiązać z "małymi ojczyznami"Theissa i społecznościami lokalnymi. To tylko tak groźnie brzmi;] -
i nie czytajcie tego pod żadnym pozorem więcej niż 3 razy - im więcej się to czyta tym jest gorzej i mniej się rozumie. -
ania. po prostu.
-
madziula
a w takim razie jakie miały wpływ heterotopie na badnia pedagiki społecznej?
-
ania. po prostu.
nie wiem.. ale jak po raz 8 przeczytam tekst, to może w końcu się dowiem :D -
Dori
hehehe, ja chyba już tego tekstu nie zrozumiem, a kolejna rzecz która mnie zastanawia to dlaczego pedagogika społeczna jest społeczna? z czym to połączyć bo ja kojarzę tylko tekst z ćwiczeń związany z różnicami pomiedzy pedagogiką społeczną a pracą socjalną.... -
Ela - nie Elżbieta
-
ania. po prostu.
-
Ela - nie Elżbieta
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa - Śródmieście
- Załóż własne grono tematyczne