Parapsychologia [2324]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Max

Więc? Był ktoś tam? Jakie wrażenia? Zamierzam się tam wybrać w najbliższym czasie i chciałbym wiedzieć jak tam jest, co wziąć ze sobą. Z tego co wiem to podobno radio/walkie-talkie i aparat.

Dla niewtajemniczonych:

Duchna - pod taką nazwą znana jest wśród miejscowych droga na obrzeżu Puszczy Kampinoskiej, łącząca Laski z Izabelinem. Droga ta ma być miejscem manifestacji niewyjaśnionych zjawisk:

* po zapadnięciu zmroku na drodze i w jej otoczeniu pojawiaja się migoczące, białe światełka. Jest to zjawisko naturalne na obszarach podmokłych, gdzie światełka to płonące gazy bagienne. Ale Duchna leży na suchym, piaszczystym terenie.
    * w dwóch miejscach na drodze można poczuć niezidentyfikowany, ale przyjemny zapach; fale zapachowe powtarzają się co kilkadziesiąt sekund.
    * w dwóch innych miejscach rosną brzozy o mocno powykręcanych pniach; wg radiestetów świadczy to o występowaniu ujemnego promieniowania ziemskiego.
    * tajemnicza radiacja powoduje zniszczenie sprzętu elektronicznego, przez walkie - talkie można odebrać nie wiadomo skąd jakieś sygnały. Zdarza się także prześwietlenie błony fotograficznej w aparacie.
    * na drodze można ponoć spotkać po zmroku widmowe postacie: jeźdźców na koniach, żołnierzy, kobietę z wielkim, czarnym psem.
  • eee tam

Coś czuję że też się tam wybiorę :>
  • Nathanael Bar Tholomai

a ja cos kiedys czytałem o widmie mnicha i zakonnicy
  • Max

Może coś więcej powiesz Duduś? A jutro, może w niedzielę ja tam idę i powiem wam czy warto, wrzucę jakieś zdjęcia jeśli będą ciekawe :)

P.S.
    Dzięki Duduś, za tę literówkę w temacie :)
  • Nathanael Bar Tholomai

spox... no tyle wiem że ponoć na tej ścieżce można spotkać te 2 duchy, ale nic więcej nie pamiętam bo dawno temu o tym czytałem... spróbuj wpisać w wyszukiwaniu tego grona coś związanego z duchna to może uda ci się odnaleźć.
  • Max

Informacje z innych stron:

ULICA DUCHNA.
    kiedys slyszalem historie od kolegii ktory tam byl, mowil o pedzacych z nikad koniach, błyskach, żołnierzach robiacych sobie nagle przemarsze, dziwnych dźwiękach i wielu innych zjawiskach w ktore ciezko mi uwiezyc. Wspominal rowniez o ludziach ktorzy przyjechali tam samochodem, zagineli, a samochod odnaleziono.

ta duchna jest chyba pomiędzy dwoma cmentarzami (wojskowym i komunalnym)

uchna lezy w kampinosie . W jednym miejscu w kampinosie swojego czasu znajdowala sie swiatynia slowianska/kurchany czy inne miejsce kultu z okresu wczesnego sredniowiecza lub lub czasow jeszcze wczesniejszych . Niesety zostala zniszczona przez wyznawcow religi obecnie nam panujacej a w jej miejscu postawiono kaplice by zatrzec slady rodzimej wiary . Mozliwe w zwiazku z tym iz wystepuja tam emanacjie mocy podobne do tych jakie mozna zaobserwowac w tzw. Miejscu Mocy w puszczy bialowieskiej w miejscach pradawnych kultow , wnosze tak przez analogie do dziwnych zjawisk oraz ( zwlaszcza poskrecanych drzew ). Niestety nie pamietam w ktorym miejscu dokladnie owa swiatynia sie znajdywala . Wnoszac po postaciach na koniach mozna snuc przypuszczenia iz sa to zjawy z czasow ktoregos z powstan gdyz z tego co wiem w puszczy kampinowskiej toczyly sie boje nie tylko w czasach IIwś

byłem kiedyś dawno temu w tym miejscu i jak stałem w środku klisza mi się prześwietlił ale może to tylko przypadek

Jak będziecie w Kampinosie to odwiedzcie przy okazji Atomowe Centrum Dowodzenia :) Kto nie był temu polecam, miejsce z naprawdę niezłym klimatem, mimo że coraz mocniej ogołocone.

Natomiast faktycznie droga do cmentarza prowadzi w las.od strony warszawy na lewo i później w głąb i zaraz jest cmentarz.

Tyle na gronie Urban Legends, ale będę szukał dalej :)
  • Anonim

nic tam nie ma zwykła ściema wiem bo byłem tam 2 razy z tego raz sam :) i zadnego ducha jezdzca bez głowy baby z psem jetti i tym podobnych nie widziałem :) a dodam ze mieszkam hmmm 3 kilometry od tego miejsca zwykła sciema:)) pzdr...
  • KUCIOR IZABE(L)IN ... IRELAND...

ludzie ja mieszkam 400 metrow moze 500 od Duchnej juz tyle lat ja nic nie widzialem podobno jest jeszcze jakis człowiek z kopytami ale to go podobno widziano jeszcze w truskawiu
    a o duchnej to duzo ludzi sie spiera ale niewiem ja bylem tam tysionce razy i nic nie widzialem a te swiatelka to sa samochody jadace ul.sierakowska na sieraków i tyle ale moze wam cos sie uda zaobserwowac
  • klod.

Właściwie to gdzie ta ścieżka dokładnie jest? Między Laskami, a którym Izabelinem? :P Jeśli ktoś wie, zaznaczy na mapie i wrzuci na grono to wdzięczna będę ^^ Ewentualnie dokładniej opisze gdzie się znajduje.
  • Aleksandra

Ludzie mówią rózne rzeczy. nie którzy widzą nie którzy nie... tez tam mieszkam nie daleko i widziałam białego kota który przechodził przez mur w sensie wnikał w ścianę
  • Mateusz

Tam nic nie ma wczoraj wracalaem ,tam z kolegami bo jeden kolega powiedizla ze cos tam jest ,tak nic nie odrazu to powiem ,nawet juz bagien nie ma .Z tym swiatelkami to jest tak ze niedaleko sa juz domki mieszkalne i od tego ida te swiatelka , Co prawda niewiadom oczemy duzo osbo popelnilo tam samobojstwa (powiesilo sie itp ) Pozniej wracalem sam do domu bo mieszkam niedaleko ,i tylko z 5 krolikow bieglo ,nic dziwnego tam nie ma . Co prawda jak sie idze dalej troche to jest nie przyjemniej kiedy dawno temu w nocy niewadomo skad wybuch tam pozar ,ale wielki ,i ogroma ilosc ognia ,dymu itp .
  • SB!

w sumie to ludzie jak się tego naczytają to mają to w podświadomości i najprawdopodobniej widzą to co chcą zobaczyć :) zapewne jakby któryś z was szedł tamtędy bez wiedzy o tych zjawiskach to normalna dróżka i tyle :)
  • Żeli :D

ja słyszałem że takie rzeczy dzieją się na Mariewie i Budzie bo tam kiedyś młoda para się powiesiła...
  • Jack Nelson

wybrał bym sie tam...
  • Żeli :D

koleżanka tam była z chłopakiem, to podobno samochód sam w drodze hamował... dalej już nie jechali i zawrócili
  • DARTHMAREK

Byłem z kolegą i z moją 14 letnia córką Julką, łaziliśmy od 23.oo do 02.oo, Duchny ani widu ani słychu. Ale może to nie ten dzień:) a właściwie noc.

Powinniście spróbować, bo czytam, że tylko się wybieracie, tak mniej więcej od 2007 roku.
  • DARTHMAREK

Miejsce z powykręcanymi drzewami (zaledwie kilkoma, co w Puszczy nie jest wyjątkowe, bo są straszniejsze miejsca) i ścieżko-uliczko Duchna rzeczywiście leży c.a. pomiędzy Laskami a Izabelinem. Idziesz z Lasek ulicą brzozową w kierunku sierakowa, po przekroczeniu zielonego szlabanu na wysokości końca muru zakładu dla ociemniałych jakieś 300m prosto. Dochodzisz do małej polanki po lewej, łatwo poznać, bo po prawej stronie stoi znak, droga pożarowa 49. Przy polance druga w lewo to właśnie Duchna i dalej 200-300 prosto i po prawej powykręcane drzewa , tylko uważaj bo nie są jakieś takie niezwykłe i łatwo przeoczyć. Pierwszą w lewo dojdziesz do końca ulicy Tetmajera w Izabelinie.
    Jeżeli ten opis nie jest jasny to wrzucę mapkę i i dane gps.
  • The Astral Walker

Witam.
    Interesuję się parapsychologią , metafizyką i wszystkimi tematami z tym powiązanymi już od dłuższego czasu. (3, 4 lata) Jakis czas temu dowiedzialem sie o tym miejscu, jednak dopiero niedawno, bo w marcu tego roku pojechałem tam z kolegą na rowerze. Bylismy tam dwukrotnie, pierwszy raz w wielkanoc (godz. 23.30 - 00.30) drugi raz - dzien pozniej (godz. 23.00 - 00.00). Mamy zamiar pojechać tam ponownie w najblizszej przyszłości (zresztą niejednokrotnie) Zamierzamy "zwiedzic" kazde domniemane miejsce Manifestacji Zjawisk Paranormalnych w okolicy tej ścieżki dlatego proszę Was o wskazówki gdzie warto iść żeby coś zobaczyć, gdzie Wy osobiście coś widzieliście. Osoby zainteresowane tym miejscem które mają ochotę tam pojechać, tylko nie mialy okazji/checi lub chcą przynajmniej powiedzieć mi o swoich zdarzeniach z tego miejsca mogą napisać do mnie na gg. Mój numer to 1806036. Numer kom. 516529321 Następna "wycieczka" odbędzie się najprawdopodobniej w najbliższą Sobotę, to jest 10.04.2010. Zbiórka pod Kościołem w Laskach o godzinie 23.15. Zamierzamy z kolegą jeździć tam co weekend wiec jeślli nie bedziesz miał/a czasu w ten weekend, możesz przyjść w następny. Razem z kolegą bedziemy na rowerach, ze względu na długą drogę z Łomianek do Lasek, jednak można równie dobrze przyjść na piechotę, śpieszyć się nie będziemy. Każdy może czuć się zaproszony. : )

Jakiekolwiek pytania, lub jak już wspomniałem, chęć wymienienia się własnymi "przeżyciami" z tego miejsca (lub wogóle z dziedziny Parapsychologi etc.) proszę kierować pod podany wcześniej numer gg.

A teraz część nieoficjalna :) Nawet jeśli ktoś z was nie wierzy w te Manifestacje itp , może przyjść dla towarzystwa, aby poznać nowych ludzi. Jeśli przyjdzą wogóle jakieś osoby to następne "wyprawy" możemy zorganizować z piwem, wszystkie propozycie są mile widziane, dajcie znać na gg.

Nie bedziemy trzymac sie jakiegos jednego stalego kierunku, na pewno spod kosciola wyruszamy na Duchne (Duchną? xD), a potem wszystkie propozycje mile widziane, idziemy grupą :)

Dobra zabawa & Luźna atmosfera gwarantowana.

Pozdro, pisać na gg :)
  • Andri

o duchnej drodze był reportaż w przeklętych rwirach na tvn warszawa wczoraj,
  • Anonim

walą kocopoły.. to nie jest możliwe ''mam nadzieje taką,,
| |

Parapsychologia - zjawy, duchy, wiara, mistycyzm ,cuda, spirytyzm, miejsca straszne, wrózenie, sny,...

Fotki