- 1
- 2
-
Lucek
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bonsai...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mothma...
ciekawy temat do dyskusji. Macie jakieś ulubione legendy? -
Stopka
Nie wiem, czy mozna to zaliczyc do legend...ale mnie osobiscie przeraza zjawisko samospalenia...brrr, nic dodac nic ujac:/
http://dhost.info/ghostbusters/read... -
Kobieta stamtąd
Brr, samospalenie. Mnie też to zawsze przerażało. Kiedy o tym przeczytałam po raz pierwszy, bałam się, że ulegnę czemuś takiemu. W końcu ludzie stają w płomieniach nagle, bez przyczyny, jakby mogło się zdawać. Napędziło mi to niezłego stracha..>_> Ja osobiście uważam że do takich przypadków naprawdę dochodzi. Z resztą skoro nawet sceptycy, jak informuje tekst z linku Stopki, zgadzają się z samym istnieniem tego zjawiska, a jedynie szukają racjonalnego wyjaśnienia, musi to chyba być prawdą. W końcu są udokumentowane przypadki. Nie zamierzam wgłębiać się w całe to biologiczne bagno, mitochondria, wodór, tlen, i takie tam, ale powiedzmy, że wyjaśnienie może być xD -
Lucek
w supermienie wykorzystywano fale dźwiękowe o odpowiedniej częstotliwości do zabijania.
Wampiry używając "daru ognia" mogły podpalać siebie na wzajem... pewnie w późniejszych "etapach" mocy wampira mogli też palić ludzi np. podpalając ich ubrania.
Anne Rice fajnie opisuje spalenie wampira. "na podłodze leżała krępka rudych włosów, ubranie i żółty zaschnięty tłuszcz"
był jakiś taki film gdzie używano broni biologicznej.. płynu który po zmieszaniu z kwasami żołądkowymi wybuchał.. można to porównać do samospalenia. -
-
Atrida
Samospalenie nadal badają...
A z wampirkami to śmieszył mnie ten czosnek, krzyże i woda święcona :D ... Od zawsze podobało mi się jak tłumaczyła to Anne Rice, cała ta otoczka, historia itp :) ... Ma babka fantazję.
A ten płyn wybuchający w kontakcie z kwasem żołądkowym byłby chyba zbyt niestabilny do transportu... -
Karo...
Ja bym wam mogła opowiedzieć miejską historię o człowieku, który stał się "wampirem" (czyt. został skazany na "wampirzy" tryb życia) ale to trochę długie i zbyt literackie. Nikt by nie uwierzył, że taka historia mogłaby wydarzyć się naprawdę. -
Atrida
to są właśnie urban legends - historyjki, które są z podranicza wariactwa i realizmu... Karo, dawaj z tym gościem :) -
Lucek
wiarygodność zależy od źródła i od formy... jeżeli byłoby zbyt literackie to rzeczywiście można by to uznać za fajną historyjkę i tyle.. ale pokaż; )
moja ulubiona to "dlaczego Jarek jest gejem" :P i opowieści że przecież czasami nawet Wałęsa się "przejęzyczał" i mówił "zaraz przyjdzie Jarek z mężem".
Fakt niemożliwy do weryfikacji, bardzo prawdopodobny, i z wiarygodnego źródła :) (ja wiem o tym od wujka polityka) -
Karo...
Sami chcieliście: http://www.opowiadania.pl/main.php?... -
Anonim
Legendy miejskie... hm... no nie wiem, ale babcia często opowiadała mi, co się działo... odwiedziny matki itp. -
Anonim
Ciekawe linki.
Nie rozumiem tylko, co Bonsai Kittens mają do tematu parapsychologii... to był tylko niesmaczny żart :p Ciekawszy jest artykuł o Mothmanie :D Choć niezbyt przekonywujący. Fakt, iż nawet pomnik mu postawiono, wskazuje że prawdopodobnie wszystko było wielką mystifikacją miasta w celu ściągnięcia turystów.
Ja wierzę w samozapłon, ale na szczęście to chyba szybka śmierć, więc nie obawiam się aż tak bardzo, że mogłaby mi się przydażyć.
Właśnie, zarejestrowano jakikolwiek taki przypadek w Polsce? -
-
Wieczo
Ja osobiście mam sentyment do czarnej wołgi. We wczesnym dzieciństwie słyszałem nieco zmienioną (nastawioną bardziej pod wiejskie realia) legendę o starcu który rzekomo miał zaczepiać przechadzających się po pobliskim lesie o godzinę, po czym odpowiadający miał umrzeć dokładnie dzień po zapytaniu. -
czyli zupełnie inna legendę :P bo czarna wołga po prostu porywała dzieci/ludzi. Unowocześniona wersją była bajka że zamiast Czarnej Wołgi miał być czarny Mercedes.
-
Wieczo
Nie jestem pewien ale chyba obie wersje funkcjonowały przynajmniej w moich stronach. Z tym pytaniem o godzinę chodziło chyba tylko o to, żeby dzieci bały się podchodzić do samochodu którego kierowca zatrzyma się przed nim i dla niepoznaki zapyta przykładowo o godzinę albo drogę do jakiegoś miejsca. -
powinien powiedzieć że ma cukierki a nie która godzina xD
jak na pedofila przystało -
Kinga.
>Nathanael Bar Tholomai napisał
>czyli zupełnie inna legendę :P bo czarna wołga po prostu
>porywała dzieci/ludzi. Unowocześniona wersją była bajka
>że zamiast Czarnej Wołgi miał być czarny Mercedes.
Mercedes lub BMW. to zależy od podań. i jeszcze w niektórych regionach podawało się że kierowcą tego samochodu był sam diabeł. według mnie to była zwykła historyjka do straszenia małych dzieci; > -
-
Wieczo
większość tego typu legend działa na zasadzie "nie rób tego bo przyjdzie zły pan i cie do worka weźmie" tylko że niektóre mają bardziej rozbudowaną treść żeby lepiej trafić do dzieci. -
Kinga.
- 1
- 2