- 1
- 2
-
Anonim
Ustalono już kwoty stypendiów. Kwoty są wywieszone na tablicy po prawej stronie sekretariatu oraz widoczne w USOSie. W zakładce "Dla Studentów" należy kliknąć "Stypendia" (po prawej stronie).
Stypendia zostaną wypłacone 10 listopada z nadpłatą za październik (jeśli podania zostały złożone przed 10 października).
Najniższy próg stypendium naukowego to średnia 4,4.
Osoby z 3-go roku, (rozliczające się z roku pod koniec semestru zimowego), które po 2 roku otrzymały stypendium od średniej 4,0, nadal je otrzymują.
W semestrze kwoty mogą nieznacznie ulec zmianie, ale stypendia przyznawane są na cały rok akademicki. -
Anonim
-
Anonim
Niestety według władz UW stypendia miały mieścić się w kwotach od 200zł do 500zł. Dodatkowo duża liczba studentów z wysokimi średnimi spowodowała takie kwoty.
Myślę, że i tak należy się cieszyć, bo wydaje mi się, że na niewielu wydziałach dają stypendium od średniej 4,4. -
Anonim
tzn ja w swojej już długiej karierze uniwersyteckiej (i szczęśliwie stypendialnej też) muszę powiedzieć, że wcale nie uważam, że to dobrze, kiedy próg jest za nisko ustawiony i dużo osób dostaje stypendium. To powodowało, że na poprzednich studiach moja średnia rosła, a stypendium malało.
Ja załapałam się teraz na ten najniższy próg, ale szczerze mówiąc, naprawdę, wolałabym, żeby go podniesiono i ktoś kto ciężko pracuje cały rok, płaci sobie sam za studia i udało mu się uzyskać, np. 4,7 dostał równowartość miesięcznej raty. Bo stypendium za wyniki to powinno być coś atrakcyjnego, a tak no to umówmy się - 200 - 500zł to nie jest dużo... -
-
Anonim
No ale min i max nie ustala niestety komisja wydziału tylko to jest narzucane odgórnie. Wydział dostaje miesięczna kwotę do wykorzystania i na podstawie limitów kwot ustala stypendia. Nawet jakby podnieść próg (za czym była dyrektor spraw studenckich) to i tak nie zwiekszyły by się kwoty, a tylko zostawałyby co miesiąc pieniądze, których nie da się inaczej wykorzystać.
Chyba kryzys dotknął naszą edukację i dlatego zmniejszyli limity; ( -
Pieniądze na stypendia UW zależą od dotacji z Ministerstwa Nauki, w tym roku była dość niska stąd niskie kwoty stypendiów.
Liczymy na to, że od przyszłego roku będzie trochę lepiej :) -
Anonim
Hej,
a co z osobami, ktore teraz wziely urlop, ale wydaje im sie, ze nalezy im sie stypendium? czy ono mi przepadnie? urlop jest naukowy...
-
Wiktoria G
jak miałam kiedyś urlop (na innej uczelni, ale to są CHYBA zasady z ministerstwa) to mi powiedzieli, że nie realizuje programu studiów więc nie mogę dostawać stypendium
jak wróciłam to powiedzieli, że nie mogę bo nie ma ciągłości nauki - tak samo jak ktoś po licencjacie sobie zrobił przerwe zanim poszedł na mgr -
Anonim
>usk napisała:
>Hej,
>
>a co z osobami, ktore teraz wziely urlop, ale wydaje im sie,
>ze nalezy im sie stypendium? czy ono mi przepadnie? urlop
>jest naukowy...
>
>
dostaniesz stypendium w przyszłym roku, będzie to oczywiście zależeć od stypendium, ale z tego pamiętam miałaś wysoką średnia :)
ponizej cytat z regulaminu zamieszczonego zresztą na stronie OSA:
"3. Studentowi, który w danym roku akademickim otrzymał zgodę na urlop, stypendium za wyniki w nauce, przyznane na podstawie średniej ocen uzyskanej w poprzednim roku akademickim, jest wypłacane po powrocie z urlopu, zgodnie z zasadami określonymi w § 11." -
Anonim
-
Anonim
Od 10 marca nastąpi zmiana kwot stypendiów naukowych, na następujące:
5,0 - 4,85 - 500zł
4,84 - 4,7 - 450zł
4,69 - 4,5 - 390zł
4,4 - 4,49 - 350zł -
J. No
-
ola oś:)))
-
Wiktoria G
-
Wiktoria G
-
m
-
-
Wiktoria G
>Martita napisała:
>marcowe po nowemu:)
>a w czerwcu x2 więc mamy wiecej na wakacje:)
super;] -
ola oś:)))
-
Anonim
Aż tak się nie da :))) Kwoty uległy zmianie, bo 3 rok skończył studia.
- 1
- 2