Oczy, okulary, soczewki [1998]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Jacyna Koziek

Witam, zakupiłem właśnie kilka dni temu soczewki ZNAKOMITEJ firmy johnson&johnson(cyl - 2,25) w salonie vision express..posiadam wade wzorku ok -4.w soczewkach widziałem niewiele lepiej niż normalnie...do tego strasznie uwieraly mnie w oko i w pomieszczeniach klimatyzowanych zachodziły mgłą..Do tego nie dostałem żadnego płynu (nawet 50 ml) i nie powiedziano mi jak powinno sie obchodzić z soczewkami.Reasumując to brak mi wulgaryzmów, żeby opisac, jakie gówno mi sprzedano (270 zł za 3 miesieczny zestaw).W związku z tym mam kilka pytań do użytkowników soczewek z dużą wada wzroku, a mianowicie:
    -Czy osoby z moją wadą mogą widzieć dużo lepiej w soczewkach torycznych?
    -Jeżeli tak, to czy koszt rzeczywisty tego wszystkiego wynosi tak dużo?ok. 300zł?
    -Jakie salony w Warszawie specjalizują sie w sprzedaży soczewek torycznych (KONKRETNYCH)?

Wiem, że istnieje już temat dotyczący takich kwestii, ale zalezy mi na szybkiej odpowiedzi, więc założyłem osobny. Prosiłbym uprzejmie o rady i z góry dziękuje!
  • Dorociak!

ja mam soczewki toryczne Acuvee od czerwca,płace ok.130 zł za komplet 6 soczewek (bo nosze tylko 1 na prawe oko).co prawda mam dużo mniejszą wadę,ale pewną poprawę widzę po tych kilku miesiącach,żadna rewelacja ale zawsze coś.Z soczewkami praktycznie nie mam żadnego problemu,a pierwszy komplet miałam gratis z płynem Opti Free,który bardzo sobie chwalę.Myślę,że jak miałeś takie akcje z soczewkami to powinieneś je zareklamować,a następne soczewki kupić w jakimś mniejszym salonie,bo ja osobiście tez nie mam zaufania do Vision Express,Nie powiem Ci,gdzie dokładnie bo nie jestem z Warszawy i dosyć słaba ją znam.

Soczewki toryczne załamują promienie świetlne w jakiśtam inny sposób i dzięki temu widzi się ostrzej(tak mi okulistka powiedziała)

Ja nosze jedną soczewkę to mi ciężko powiedzieć ile kosztuje para.
  • Anonim

Ja nosiłam i czasami nosze nadal JJ Acuvue for Asthigmatism i wg mnie są bardzo dobre. Fakt że czuje je na oku ale generalnie są komfortowe i widze w nich chyba lepiej niż w okularach. Ja bym omijała szerokim łukiem Vision Ekspress. Musisz znaleść kogoś kumatego kto Ci dobierze soczewki i powinno być dobrze.
    Zestaw kosztował mnie nie całe 300 zł.
  • Aśka P.

mnie nic nie uwiera, nic nie czuję na oku - bo o istnieniu soczewki powinno się wyłącznie pamiętać, a nie czuć ją w jakikolwiek sposób na oku. radzę zmienić okulistów, zanim coś się stanie z oczami na dobre.

odnośnie poprawy widzenia:
    ja mam wadę mniej więcej -4 (różnie na obu oczach), astygmatym na jednym skorygowany (-1,5), na drugim też mam, ale okulistka stwierdziła, że poradzę sobie bez torycznej soczewki.
    jak widzę? dużo lepiej, niż w okularach - z uwagi na wygodę. dużo lepiej, niż bez okularów i soczewek - bo bez nich widzę świat jak za mgłą :))
    niemniej, podobno sporo osób nie może nosić soczewek, bo wiele im to nie da - zależy to od stosunku dioptrii i cylindrów. mój brat tak ma: ma za duże cylindry w stosunku do dioptrii i "normalne", tj. soczewki produkowane seryjnie, a nie na zamówienie, nie dadzą mu poprawy komfortu widzenia. może u Ciebie jest podobnie, ale w takim razie okulista to niezły kombinator, skoro Ci tego nie powiedział.
    tak czy siak: poszłabym na Twoim miejscu do innego okulisty i spróbowała dobrać nowe soczewki albo ewentualnie po to, żeby dowiedzieć się, że i tak nie warto dobierać.

a soczewki, które masz, zwróć. masz do tego prawo. możesz reklamować i towar (zachodzące mgłą soczewki - jakaś paranoja wg mnie), i usługę, czyli źle wykonane badanie okulistyczne. mogą Ci zrobić jeszcze raz, ale ja bym zmieniła okulistę, a od nich zażądała zwrotu pieniędzy (można, a jeśli będą się kłócić i kombinować, nie daj się - to jest Twoje prawo jako klienta. zła usługa, to muszą zwrócić kasę).
  • ShamRock

Ja swoje soczewki toryczne kupiłam przez mojego okulistę, który mi je zamówił. Soczewek tych nie można kupić od ręki w salonie optycznym, są produkowane na zamówienie , w vision express zapytałam dla porównania - to też powiedzieli, że się zamawia i czeka kilka dni.
    Moim zdaniem takie soczewki są na tyle indywidualną sprawą, że warto załatwiać to przez swojego okulistę. Ja kupiłam od razu 6 miesięcznych par Ciba Vision, dostałam 7 parę gratis i za wszystko dałam ok 500 zł. Para wychodzi wtedy ok 70 zł na miesiąc, a lekarz pozwolił mi nosić je 1,5 mies więc wtedy wychodzi naprawdę niewiele miesięcznie.
    Nigdy nie ma mowy w soczewkach o zachodzeniu mgłą. Oczywiście, że powinno się widzieć dużo lepiej niż bez, a jeśli chodzi o porównanie torycznych względem normalnych to ja wzrokowo nie widzę aż takiej różnicy (mam cylindry ok -0,75) ale rozumiem, że takie są lepsze dla oka.
  • Jacyna Koziek

Dzięki. tak jak myślałem jest to temat rzeka, zależny od 4325352 rzeczy.soczewki zareklamowałem, spotkalem sie z oporem i zdziwieniem ale już nieważne.Czyli,że będąc astygmatykiem nie musze sie z tym afiszować przy badaniach(zawsze jak o tym wspominam gdzies, to okulista robi mega rozkminkową mine i przez chwile nie wie co zaradzić) i jest szansa, że w zwykłych soczewkach niekoniecznie torycznych moge widzieć dobrze?
  • Anonim

Możesz ale nie musisz widzieć dobrze jednak napewno będziesz lepiej widział w torycznych. Pozatym zwykłe soczewki mogą spowodować pogorszenie sie wroku.
  • Vella

hmm, przyszedłes do salonu, poprosiłes o te soczewki, sprzedano ci je i tyle?
    Czy: przyszedłes do salonu, poprosiłes o dobranie ci odpowiednich soczewek przez okulistę, przeszedłes badanie i dostałes te J&J, z których nie jesteś zadowolony?

Bo wiesz, w opcji pierwszej to salon odpowiada tylko za to by produkt nie był wadliwy, kupujesz na własną odpowiedzialność,. Mówiłes im w ogóle, ze to twoje pierwsze soczewki?

W opcji drugie bardzo się dziwię, że lekarz nie wyjaśnił ci jak dbać o soczewki, i o oczy w soczewkach. I że dobrał tak źle dopasowane.
    Zdecydowanie możesz reklamować, niech tym razem załatwią porządnie, albo zwrócą pieniądze.

Jeśli w zestawie nie był przewidziany płyn gratis, to skąd te pretensje, że go nie dostałeś?

• ShamRock

aa jeszcze dla pewności zapytam czy dostałeś instrukcję jak je nakładać? którą stroną w górę/w dół względem kresek? bo jak ja źle nałożę to wtedy oczywiście mam zakłócone pole widzenia/kąt.
  • Anonim

> aa jeszcze dla pewności zapytam czy dostałeś instrukcję jak je nakładać? którą stroną w górę/w dół względem kresek? bo jak ja źle nałożę to wtedy oczywiście mam zakłócone pole widzenia/kąt.

jak to jak je zakładać? jakie kreski?? ja nic o tym nie wiem, a prtzyznam, że mam toryczne od 2 dni, ale kompletnie mi sie rozmazuje wszystko w domu, na dworze jest ok, ale najgorsze jest zmneijszone pole widzenia i ten kat właśnie. pomóżcie, moze to moja wina , popełniam jakiś błąd?
  • Anonim

• Anonim

no tak, to wiem, jak je założyc, bez problemu:P ale o co chodzi z tymi kreskami w torycznych??
  • Anonim

jak spojrzysz pod swiatlo to widac takie dwie kreski na soczewce. Kiedy zakładasz ją na oko to soczewka powinna byc ulozona tak zeby kreski odpowiadaly ulozeniu wskazowek zegara - na godzinie 3 i 9. Z tego co wiem to te soczewki same się powinny dopasowac nie musisz szczegolnie celowac :) wystarczy, ze tak ustawisz soczewkę na palcu jak będziesz ją zakładać.
  • Anonim

możliwe, że coś w tym jest mam for astigmatism na jedno oko i czasem wcale jej nie czuję, a innym razem trochę czuć i po boku widać mgiełkę jak obrócę palcem jest ok :) Ale okulista rzekł, że te soczewki są inaczej budowane i dlatego można ją czuć na oku.
  • Anonim

taka mgiełka może tez pojawić się kiedy oko jest przesuszone
  • Anonim

przesuszone moje oczy nie są, lekarz nawet to potwierdza. jedyne co to może troche racji jest w tych kreskach. z tym, że na moich torycznych żandych kresek nie było:P a mgiełka po bokach jest.
  • Anonim

ja nie pamietam jak w tych bylo bo teraz mam oasis dla astygmatykow sa duzo lepsze i tez nie maja kresek :)
  • Anonim

o . to chętnie wypróbuję. a czy nosił ktoś bausch&lomb toryczne??
  • Anonim

zmieniam zezenanie - dziś jak zakładałam to się przyjrzałam i w oasis tez są kreski :)
  • \\Michał//

Te kreski wg. mnie są bez znaczenia, bo przecież soczewka toryczna potrzebuje około minuty żeby sie prawidłowo dopasować do oka(Oasys bo Soflens około 3 minut ) . Jakbyśmy jej nie włożyli to i tak sama będzie się jakiś czas układać.
| |

Nosisz okulary, soczewki, jesteś krótkowidzem lub dalekowidzem albo wyróżniasz się jeszcze czym...

Fotki

Miejsca grona (0)