Oczy, okulary, soczewki [1998]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Namaste

polecam te twarde soczewki, które zakłada się na noc a w dzień widzi się wyraźnie bez szkieł. super sprawa, zwłaszcza nad wodą. ograniczenia: tylko dla osób, których wada nie jest większa jak '-5'
  • Grześ

Czytałem jakieś ulotki reklamowe tego czegoś.
    Ile to kosztuje i na jakiej zasadzie to działa?
    Bezpieczne to jest? I co najważniejsze - skuteczne? Jak długo się po tym wyraźnie widzi?
  • Pablo

to w takim razie ja polecę swój watek dla kontrastu-otrokorekcja,zalożon y jaikiś rok temu,jest na forum.Zdecydowane nie dla otrokorekcjii!!!
  • مـــــــلااااااك

Kiedyś czytałam, że te soczewki to są tylko do -2,5, że stopniowo korygują wzrok i kosztują chyba ze 2000 zł i chyba w Krakowie gdzieś można było jakie kupić, czy coś takiego...
  • KaMa

Uuuu, a takich oczek z -6 to już nie uleczą? Ktoś coś wie więcej na ten temat?
  • Pablo

piszą troche na ten temat w necie...
    z -6 to nawet nie próbuj nawet jeśli masz nadmiar kasy.najpierw spróbuj czy wogole mozesz nosić twarde soczewki...to zupełnie inna bajka...
    na forum pisaliśmy już troche o tym ,znjadź mój temat ortokorekcja....
  • drwal44

te soczewki koryguja rogowke przez noc w taki sposob ze obraz dzieki nieco splaszczonej powiedzmy rogowce idealnie skupia sie na siatkowce.
  • KaMa

No dobra, poczytałam trochę o tym i teraz niech mi ktoś powie, jaki to ma sens? Te soczewki nie powodują trwałej poprawy wzroku, nawet, gdy się je zakłada noc w noc latami...co za różnica zatem, czy zakładam soczewki na noc czy na dzień? A cena tego nowego wynalazku powala...
  • Pablo

gdyby bylo tak jak mówią,to mozliwe by bylo,ze zakładasz soczewki co 3 dni..wiec chyba jest różnica,te soczewki są na dwa lata..więc pomyśl ile wydaje sie miesiecznie na soczewki i wyjdzie prawie taak cena jak za te soczewki,ja okolo 80zł miesieczniex24=1920
    ale nietety w moim wypadku nie bylo tak jak piszą i mówią...chociaż nie mailem zadnych przeciwskazań
  • KaMa

80 zł miesięcznie?? :-O za tę cenę można mieć świetne 3-miesięczne Johnsony czy inne Bausch&Lomby, a i miesięczne soczewki wychodzą dużo taniej...:/
    Nadal jestem zdania, że to gra niewarta świeczki. Co innego, gdyby stopniowo wzrok (trwale) się poprawiał, ale tak, niestety, nie jest. W dodatku, ten nowy wynalazek nie jest tak dobrze przebadany jak klasyczne miękkie soczewki dzienne. Po co zatem podnosić sobie ryzyko skutków obocznych, skoro w zamian nie ma się ani większego komfortu (no chyba że ktoś źle znosi chodzenie w soczewkach), ani - na dłuższą metę - zmniejszenia wady wzroku, a w dodatku płaci się za to trzy razy więcej niż za zwykłe soczewki?...
  • Grześ

Moim zdaniem ten wynalazek znacząco poprawia komfort. Można bez problemu pływać, nurkować (niemożliwe w soczewkach)... przebywać w pomieszczeniach klimatyzowanych (przy noszeniu soczewek też może być problem z tym), przesiadywać w zadymionym pubie :P (mi momentalnie oczy się czerwienią jak tylko wlezę gdzieś do baru).

No i można bez ograniczeń drapać się po oku. :D

Jak dla mnie to fajny wynalazek, tylko za drogi i chyba nie do końca sprawdzony (wciąż nie wiadomo jednoznacznie czy to w ogóle skuteczne jest).
  • KaMa

Hmm, to jak to jest, że ja wielokrotnie nurkowałam w soczewkach i nikt mi nie powiedział, że to... niezdrowe? niemożliwe? Czyżby instruktorom zabrakło wiedzy medycznej? :/ No chyba, że masz na myśli po prostu pływanie pod wodą z otwartymi oczami bez okularków? No tak, wtedy to faktycznie niemożliwe, a szkoda, bo nie cierpię tego gumowego ustrojstwa...
    Nie wiem, czy jestem standardowym przykładem użytkownika soczewek, ale ja nigdy nie miałam problemów ani w miejscach zadymionych, klimatyzowanych czy jakichkolwiek innych.
    Skuteczne podobno te ortosoczewki nie są (sprawdzano to u ludzi, którzy nosili je przez parę lat - poprawa nie jest trwała).
    Gdyby ich cena była przynbajmniej porównywalna z soczewkami dziennymi, to moze i bym spróbowała... choć, poza kilkoma rzadkimi przypadkami, specjalnego sensu w tym wynalazku nie widzę:/
  • Pablo

no nie warto..bo jeszcze do soczewk dochodzi normalna pielegnacja w płynie+tabletki enyzmatyczne co wyniesie około 2500zła moze i wiecej.Tak naprawde te soczewki nie są drogie,bo około 1000zł,tylko sama kwalifikacja jest droga i wizyty kontrolne co jest wliczone w cene soczewek!!!
    miesięczne purevison Bauscha-koszt promocyjny 30zł,plyn katalityczny Monosept dla alergików 36zł i krople nawilżajace15 ,to jai koszt wychodzi moja droga?przekalkuluj ile u Ciebie wychodzi?
  • KaMa

U mnie, jak pisałam, te nocne soczewki totalnie by się nie kalkulowały. 3-miesięczne Bausch&Lomby - 80zł, płyn ok.40zł starcza na baaardzo długo (dłużej niż te 3 miesiące w każdym razie;-). Innymi słowy - miesięcznie na swoje oczy wydaję max 30zł :-)
  • Złośnica

no pewnie, że to się nie opłaca. Jeśli ktoś ma nadmiar kasy i nie ma jej na co wydać to może i kupuje miesięczne soczewki za 80 zł. Ja noszę soczewki już kilkanaście lat i wypróbowałam bardzo wiele rodzajów. A oczy mam wrażliwe. Często łzawią i się czerwienią. Kupuję dobre soczewki i dobry płyn. Koszt jest nawet poniżej 30 zł miesięcznie.
  • Klaudia YOŁ

Nosiłam soczewki na noc, teraz nosze 3-miesięczne. Powiem tak. Za te na noc zapłaciłam 2000zł. Musiałam ponosić je 3 dni, aby widzieć ostro w dzień. Potem widziałam bardzo dobrze i byłam zadowolona. Czasem jednak po zdjęciu soczewki rano, czułam mały dyskomfort, amianowicie lekkie kłucie. Jednak to zdarzało się czasem. Z tymi soczewkami trzeba być badzo ostrożnym, bo mogą się połamać. Zdarzyło mi się tak z jedną z nich przy odbiałczaniu(przyssała się do dna porcelanowego pojemniczka, a po podważeniu połamała się) i musiałam zapłacić 800zł za nową. Wady mi nie skorygowało ani trochę. Teraz noszę 3-miesieczne. Przez pierwsze 3 miesiące byłam bardzo zadowolona, jednak teraz bardzo często mi sie zdarza zaczerwienia oczu. Byłam u okulisty, u którego zamawiam soczewki, jednak nie mogł na to nic poradzić. Podsumowując, gdyby było mnie stać(jestem niepełnoletnia i jestem na utrzymaniu rodziców) odrazu kupiłabym sobie twarde soczewki, bo są naprawde świetne.Można nosić je przez dłuższy czas (max 3dni) i dalej widzi się ostro. Soczewki dzienne też są dobre i tanie, jednak są minusy. POZDRAWIAM :)
  • Ariene

No to muszę pogratulować szczęścia, bo ja go tyle nie miałam, a po wielu miesiącach męczących nocy podziękowałam za dalsze zakładanie i wróciłam do miękkich dziennych.
    W którymś wątku opisałam dokładnie jak wyglądało u mnie noszenie ortosoczewek. Podsumowując - nie wrócę do nich z całym przekonaniem. Dramat nieprzespanych nocy z powodu koszmarnego pieczenia, wstawania co chwila, by zdjąć, przemyć i znowu nałożyć szkło i tak 10 razy w ciągu godziny, żeby tylko przestało kłuć i można było zasnąć nie jest wart wydanych pieniędzy i efektu na jeden dzień. Bardzo często po takiej nocy miałam poranne pieczenie i podrażnione oczy, do tego stopnia, że nie mogłam otworzyć czasem oczu...
    Moje oko szybciej niż u Ciebie wracało do normy i już pod wieczór widziałam słabiej, chociaż lekarz zachęcał, że będę mogła je zakładać po kilku miesiącach nawet 2 razy w tygodniu. Bzdura!
  • Little Monster

Ariene może to uczulenie na płyn? Ja przez jakiś tydzień po zmianie płynu na inny się tak męczyłam, potem znowu zmieniłam i było ok.
| |

Nosisz okulary, soczewki, jesteś krótkowidzem lub dalekowidzem albo wyróżniasz się jeszcze czym...

Fotki

Miejsca grona (0)