Nirvana [721]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • camathlion

slowo 'gun' jest wilekrotnie wykorzystane w tekstach Nirvany, bez watpienia symbolizuje ono cos a nie tylko rzecz sluzaca do zabijania. widzialem tez plakat gdzie Kurt ma wycelowana w patrzacego bron.
    czy tez macie wrazenie ze pod slowem 'gun' kryje sie cos wiekszego, czy poprostu mi sie zdaje....???
  • wiler

też zauważyłam, że bardzo często się pojawia to słowo...

ale nikt nie wie o co mogło mu chodzić i co chciał przekazać przez to...

i nikt się już nie dowie; ((

zpewnością znaczenie tego wyrazu w tekstach Kurta nie jest dosłowne tylko przenośne i nie wiadomo dokładnie co to znaczy...
  • camathlion

ja uwazam ze mozna sie dowiedziec.... wielu poetow juz nie zyje (hehehe radosne) a i tak ich teksty da sie poprawnie interpretowac. trza sie tylko postarac...
    wg mnie bardzo dobrym tekstem (ktory moze nas przyblizyc do rozwiazania zagadki :) ) jest nastepujacy fragment in bloom:
    "He’s the one
    Who likes all our pretty songs
    And he likes to sing along
    And he likes to shoot his gun
    But he knows not what it means"

nie chce nic mowic ale jezeli sie nie dowiemy co kryje sie za slowem 'gun' to ta piosenka bedzie krytyka nas samych - pseudo fanow nirvany. apeluje o wytezenie szarych komorek... :)
  • Anonim

Kocham In Bloom ^.^
    A zacytowałeś najlepszy fragment..; )
  • Dr.Feelgood

bez urazy
    ale jak ja kórwa nie nawidze pieprzonej interpretacji!!!
    zinterpretować to sobie można treść zołądkową po oględzinach własnego kału..
    pozdraiam; )
  • Anonim

Ciekawa interpretacja.; )
  • Anonim

Ja też uważam wszelkie rozważania na temat jakiejkolwiek wariacji motywu pt. "co autor miał na myśli" za - co najmniej - absurdalne. Na to pytanie rzetelnie odpowiedzieć mógłby jedynie sam autor, co - z przyczyn "technicznych" - jest niemożliwe.
  • Dr.Feelgood

a wszystko zaczeło sie w podstawówce gdy pani od polskiego kazał mi zinterpretowac wiersz adama mickiewicza pt: "drzewo"
    spojrzałem na nią krzywo a ona mi postawiła jedynke i zaczeła nawijac o tym co on wtedy czuł ,myślał itd. itp.
    kiedy spytałem skąd to wie, odpowiedziała że ją tak nauczono tej interpretacji i jak ktos z nas zostanie nauczycielem to tez bedzie tak nauczał
    wtedy jednak zdecydoweałem sie na interpretacje, która napewno nie była po jej myśli i wtedy dostałem drugą lache
    (było smiesznie, a ja od tej pory jestem zaciekłym przeciwnikiem interpretacji)

ps: sorry ze nie na temat, moze założe takie grono
    pozdrawiam
  • Ullena

chętnie dołączę do grona przeciwników interpretacji; )
  • Anonim

Witamy!; )
  • Dr.Feelgood

problem w tym ze nie moge tego grona załozyc nie wiem czemu a admin w kulki leci i nie chce mi pomóc..
  • Anonim

Admini maja to do siebie, ze zwykle leca w kulki.
  • Dr.Feelgood

haha
    a jednak sie udało
    zapraszam
  • Anonim

Jaka nazwa?; >
  • Dr.Feelgood

INTERPRETACJA TO LIIPA

; )
  • camathlion

do kłiz: posluchaj cwaniaku.
    to ze nie znasz sie na interpretacji (wiec i poezji) nie znaczy ze jest bezsensowna. moze to to poprostu nie jest na twoja glowe... jezeli lubisz nirvane to pewnie dla tego ze maja zajebiste piosny nie ziomal? nie obchodzi cie o czym spiewa Kurt i co chce ci przekazac - liczy sie tylko dobre bujanie... typowy in-bloomowiec .
    nie przeszkadzaj tym, dla krotych slowo pisane ma jakies znaczenie... zajmuj sie dalej interpretacja swojej tresci zoladkowej (do na inna cie nie stac) przy wtórze muzyki techno...
    bez urazy.
    pozdrawiam
  • Dr.Feelgood

ty lepiej posłuchaj palancie!!
    najpierw piszesz tu jakieś bzdury nie znajac mojej intencji, pisezsz również o moim odbiorze nirvany o którym nie masz najmniejszego pojęcia, a nastepnie sam robisz jakiś zenujący wpis na moje grono i zapraszasz mnie do swoich znajomych....???
    naprawde przykro mi ze jesteś ćwierć inteligentem i nastepnym razem jak piszesz o mnie to pisz na priv nie bedziesz narazony na to ze sie osmieszysz i ze ktos cie osmieszy na forum
    ŻEGNAM
    jezeli bedziesz to kontynuował to niestety juz ci nie odpowiem bo moije zdanie właśnie poznałeś
    ps:nie zaśmiecaj forów

a reszte przepraszam za ta zenującą sytuacje
  • Anonim

hehe
    hehe
    hehe
  • camathlion

dobra idioto, przeczytalem te twoje nedzne wymio...wypociny. po pierwsze odpowiem na twoje pojekiwania tutaj, tak samo jak ty odpowiadales na moje na forum, zamiast 'na priva'. poza tym dzieki tobie temat juz umarl i nie mozna go bardziej zasmiecic (no chyba ze swoje zdjecie tu wkleisz) - twoje teksty o interpretacji byly smiertelne (zabijaly glupota).
    >>'nie znajac mojej intencji' to co chciales przekazac bylo jasne i dokladnie pokazywalo jakim jestes sluchaczem. bo jak mozna sluchac muzyki ktora ma ukryte przeslanie bez proby analizy tekstu...nadarzasz? wiem ze to wiesniackie tak pisac i pouczac - wcale nie chce i nie uwazam sie za autorytet, ale to o czym mowie to swoisty elementarz, o ktorym powienien wiedziec(jezeli tego nie widzisz). twoj wpis od ktorego sie zaczelo odebralem jako obraze i odpowiedzilem ci podobnie... widze że ze wszystkiego sie zwierzyles nawet z tego ze cie do znajomych chcialem przyjac... do przyjaciolki tez napisales?
    zrobilem to po to bo uwazalem ze zrozumiesz dlaczego tak odpowiedzialem i mialem nadzieje ze pogadamy na innej plaszczyznie. niestety sie mylilem...
    tekst w stylu : 'reszte przepraszam za ta zenującą sytuacje' powienienes napisac zanim wszedles na forum... uwazam tez ze nie osmieszylem sie bardziej niz ty...
    pozdrawiam...
    aha, moze jestem cwierc inteligentem ale ty w ogole nie jestes iteligentem.
    bez urazy...
  • Anonim

ou..
  • 1
  • 2
| |

Jeden z nawspanialszych zespolow XX wieku ludzie ktorzy stali sie legenda warto Im poswiecic to gron...

Fotki