-
karolajna
szukam czegos o jugendsprache - moze robil ktos cos w tym temacie lub ma jakas ciekawa ksiazczke badz artykul, bylabym wdzieczna za jakakolwiek pomoc :) -
Anonim
chodzi ci o slownictwo? moze cos da sie znalezc, mieszkam w niemczech, przy okazji wpadne do biblioteki i zobacze czy maja jakies ksiazki , bo jakbym ja miala ci to recznie wklepywac:P to uuuu
moge ci podac tez typowe slownictwo w Berlinie (berliner Ausdrücke) jesli chcesz, m.in. o tym pisalam magisterke:) slowka np. jak Tiktak-Oma, czyli prababcia:P Tankstelle, jako knajpa :P Tretmine- kupa na chodniku:P itp.
ciekawostka tez jest Umgangssprache, duzo ludzi, w tym tez mlodziez, mowi zamiast gut-jut, ganz-janz, morgen wymawiaja jako m-o-r-rz-e-n itp.
podaj e-maila to ci wysle jesli to chcesz...
-
mario1983
kiedys na pchlim targu kupilem super poradnik jezykowy "Gut gesagt und formuliert" i jest tam m in obszerny rozdzial nt jezylka mlodziezowego. Jak uda mi sie zeskanowac, to moge podeslac na maila.
Pozdrawiam -
Anonim
-
-
karolajna
-
Nino
>Marlen napisała:
>
>
>ciekawostka tez jest Umgangssprache, duzo ludzi, w tym tez
>mlodziez, mowi zamiast gut-jut, ganz-janz
To jest akurat po prostu berlinski dialekt :) -
karolajna
-
Nino
>karolajna napisała:
>niekoniecznie :) jesli tak mowi tylko mlodziez
a kto Ci powiedzial, ze tak tylko mlodziez mowi?
http://de.wikipedia.org/wiki/Berlin... -
karolajna
dzieki z alinka ale nie dialekty mnie interesuja tylko jezyk mlodziezy i to jak mowi ona w berlinie tez mi sie przyda :) -
Nino
No i super, ale wez pod uwage, ze przytoczone wczesniej przyklady 'jut' i 'janz' to nie jest jezyk mlodziezowy. -
karolajna
-
Anonim
-
Anonim
karolajna, wyslalam ci priva z info, we wtorek dorzuce nieco wiecej po wizycie w bibliotece:D -
karolajna
-
Symphonie...
>Nino napisał
>>karolajna napisała:
>>niekoniecznie :) jesli tak mowi tylko mlodziez
>
>a kto Ci powiedzial, ze tak tylko mlodziez mowi?
>
> http://de.wikipedia.org/wiki/Berlin...
w sumie to bzdura z tym dialektem berlinskim. przeczytalam sobie i nad Renem tez tak mówią... takze sorry... -
Anonim
No bo Nino przeczytal wikipedie i mysli ze wszystko wie heheh
jak juz pisalam wyzej w Umgangssprache wystepuje taki fenomen, i nie chodzi tu o dialekt berlinski, bo w ten sposob mowi sie jak juz Symphinie zauwazyla w innych miejscach.
Ale nie wazne, temat jest juz zjedzony:)
pozdrawiam:) -
karolajna
heheheh zna ktos jeszcze jakies ciekawostki jezeli chodzi o jugendsprache?
co mysliscie o jugendsprache w polsce:)? -
ola
te wszystkie "jut" i inne wyżej wymienione również zaliczyłabym do dialektu berlińskiego, który zresztą charakteryzuje się nie tylko zamiana "g" na "j". i nie jest to nic nowego, a Jugendsprache czy może bardziej jego elementy jest raczej językiem, który powstaje równie szybko jak i zanika. Przeczytajcie sobie "Die Hose" i zobaczycie - tym dialektem posługiwano się juz pod koniec 19. a myśle, że i wcześniej. -
ola
W Polsce chyba najbardziej charakterystyczne od jakiegoś czasu jest skracanie wyrazów: cze, pozdro i inne takie. ale więcej nie wpada mi teraz do głowy -
karolajna