-
piotrek_89
Hej,
Jak wszyscy pewnie wiecie od 1 maja możliwa jest legalna praca na terenie Niemiec i dlatego też chciałem się zapytać czy znacie jakieś serwisy, strony na których można znaleźć pracę najlepiej taką tymczasową.
Z moim niemieckim nie jest jeszcze na tyle dobrze żeby mieć szansę na pracę w branży no ale może coś sezonowego jakiś hotel, restauracja - mam doświadczenie?
Ktoś podpowie gdzie szukać? Interesuje mnie Dusseldorf -
arbeiten.de jobscout24.de
http://www.timeworkers.de/
siła niemieckiej gospodarki wynika z jej innowacyjności.
wbrew propagandzie sukcesu - Niemcy sobie poradzą. Imigranci pracują w branżach gdzie miejscowi nie chcą - na polach u Bauerów spotkamy Rumunów i Bułgarów ( mają mniejsze wymagania finansowe niż Polacy - i wygryźli naszych)
w ThyssenKrupp poszukują inżynierów, metalurgów, specjalistów od technologii, informatyków etc.itd.
Młodzi lekarze emigrują do Szwajcarii i Skandynawii, gdzie warunki lepsze. W szpitalach sprzątają Turczynki i Wietnamki za 5Euro/h. Oczywiscie jako extern reinigungskraft (przez firme zewnetrzna jak w Polsce impel sp. z o.o.)
Pełno ogłoszeń o mini-jobs za 400 Euro.
Generalnie zasada -im niżej tym gorzej.
Wbrew propagandzie i lamentowi o sytuacji demograficznej - Niemcy sobie radzą i moim zdaniem (a mieszkam już 3 rok - poradzą sobie). Z byłego DDRu wieje kto może ale tam pracy brakuje.
W moim szpitalu jest około 20 wolnych etatów dla lekarzy i chętnych brak. Nic się nie dzieje bo robotę musi wykonać zespół który pracuje.
Dużo osób w zagłębiu Ruhry pracuje poprzez swoje rodzinne znajomości - siedzą tu Ślązacy od lat i wiedzą gdzie jest praca.
Natomiast nie popadałbym w hurraoptymizm po przeczytaniu jakiejś propagandy - o pracę jest ciężko, o dobrą jeszcze ciężej,
co prawda takiego dziadostwa z pracą jak w PL że pracują znajomi królika nie ma - ale im niższe ktoś ma kwalifikację - tym z pracą gorzej.
i to, że od lat się mówi, że np. samych lekarzy Niemcy potrzebują 25 tysiecy bo im społeczeństwo się starzeje to jeszcze nic nie znaczy. Dobierają starannie kandydatów i "pan dochtór" do pracy musi punktualnie przyjść a i robotę pielęgniarek robić musi a kaweczka tylko w przerwie jak i się nie wyjdzie o 11:00 z pracy...
jak nie macie czegoś pewnego to uważajcie. Zwłaszcza że - koszty utrzymania się w miastach typu Monachium czy Duesseldorf to zjedzą to, co ewentualnie wyharujecie .