-
PawelC.
Tak jak w temacie :) Chcialbym wybrac sie na germanistyke, ale co po niej robic ?? :( Nauczyciel...?? :( Wyjazd do Niemiec wchodzi w gre?? Co mozna tam robic wtedy?? -
netk_a
Też się nad tym zastanawiam...tłumacz ? nauczyciel ? korepetytor ? ewentualnie wyjazd za granicę, ale co tam, gdy jedynym wyuczonym fachem będzie niemiecki..hmm ciężko jest napewno..Ja tam nie wiem, dopiero stoję przed "drzwiami" wyboru studiów...Skłaniam się ku niemieckiemu, ale tak bardzo nie chcę byc nauczycielką :/ -
Anonim
- nauczyciel w szkole, wykładowca na uczelni
- tłumacz
- praca w firmie przy odbieraniu telefonów zza granicy (ostatnio widziałam w ofercie)
- praca w korporacji międzynarodowej, podobnie jak wyżej, jako pośrednik :P
Z germanistyką w Niemczech nie zdziałasz prawdopodobnie więcej, niż osoba po liceum znająca bardzo dobrze język niemiecki. Niemcy rzadko uznają polskie dyplomy (oprócz UW i PW), a z tych mniejszych miast z pewnością się nie liczą, wiec wyjeżdżając z Polski z tytułem magistra z miejscowości Pszczynowo, za granicą możesz już być tylko kimś z maturą.
Jeśli planujesz pracować w Niemczech, to może spróbuj dostać się na jakąś techniczną wyższą szkołę w Niemczech? -
Anonim
>żabchen:) napisała:
>- praca w firmie przy odbieraniu telefonów zza granicy
>(ostatnio widziałam w ofercie)
do tego nie potrzeba studiować germanistyki, wystarczy dobrze znać język. -
-
PawelC.
ale zeby uczyc sie w niemczech musialbym umiec dobrze jezyk, a narazie to poziom jest mój na LO...:( -
PawelC.
Jeszcze takie inne pytanie, czy jesli umialbym po LO niemiecki dobrze (w miare dobrze) to jest mozliwosc od poczatku studiowania w Niemczech...?
Czy wtedy bierze sie pod uwage wyniki z matury, czy co?? Takie marzenia moje :) Dopiero jestem w pierwszej klasie:) -
Anonim
"do tego nie potrzeba studiować germanistyki, wystarczy dobrze znać język."
W temacie było pytanie: "co można robić po germanistyce?"
Odpowiedź na te pytanie: "można pracować w firmie przy odbieraniu telefonów zza granicy"
nie napisałam, że aby pracować w firmie przy odbieraniu telefonów trzeba ukończyć germanistykę, ale że po ukończeniu germanistyki można pracować na wyżej wymienionym stanowisku. Pytanie było o możliwości. -
Anonim
-
Anonim
> Jeszcze takie inne pytanie, czy jesli umialbym po LO niemiecki dobrze (w miare dobrze) to jest mozliwosc od poczatku studiowania w Niemczech...?
> Czy wtedy bierze sie pod uwage wyniki z matury, czy co?? Takie marzenia moje :) Dopiero jestem w pierwszej klasie:)
Co do matury to niestety nie wiem, czy uprawnia do podjęcia studiów za granicą, ale masz inne wyjście: możesz zdawać ZOP - Zentrale Oberstufenprüfung lub GDS/KDS - Grosses/ Kleines Deutsches Sprachdiplom. Z takim dyplomem możesz ubiegać się o miejsce na uczelni w Niemczech.
Prawdopodobnie są też inne wyjścia, wystarczy trochę pogrzebać, podzwonić i doinformować sie.
Pozdrawiaam i powodzenia :) -
a
>nieśka:) napisała:
>"do tego nie potrzeba studiować germanistyki, wystarczy
>dobrze znać język."
>
>W temacie było pytanie: "co można robić po
>germanistyce?"
>Odpowiedź na te pytanie: "można pracować w firmie przy
>odbieraniu telefonów zza granicy"
>
>nie napisałam, że aby pracować w firmie przy odbieraniu
>telefonów trzeba ukończyć germanistykę, ale że po
>ukończeniu germanistyki można pracować na wyżej
>wymienionym stanowisku. Pytanie było o możliwości.
ja właśnie podobną możliwosć wykorzystałam, z tym że oprócz korespondencji i telefonów robię tłumaczania, niestety przeważnie mocno techniczne więc mój biedny humanistyczny umysł musi się jeszcze wiele nauczyć:P
-
...!dorota!...
zeby studiowac w niemczech musiz miec zdany egzamin swiadczacy o tym ze twoj niemiecki jest na takim poziomie ze nie bedziesz mial wiekszych problemow ze studiowaniem w tym jezyku. w tym momencie uczelnie w niemczech wymagaja DaF, ewentualnie KDS. bardzo zadko, ale to bardzo zadko biora jeszcze pod uwage ZMP(ktory zreszta sama zdaje w czerwcu). Inne raczej nie wchodza w gre.
wlasnie...co mozna robic po germanistyce? ja osobiscie sama sie na nia wybieram i w sumie to chyba chcialabym byc nauczycielka, ale nie tylko. chcialabym cos jeszcze moc potem robic i tu moze zaczac sie problem:/ -
różyk
po germanistyce mozna robic wszystko co przed germanistyka:))a dodatkowo mozna wiecej np uczyć (jak ktoś lubi:)) w szkole panstwowej, gdy nie boisz sie Giertycha i jego zachcianek, szkole prywatnej, jezykowej, nawet uczyc w przedszkolu(jak robie to ja chociaż jestem jeszcze na studiach), dawać korepetycje co osobiście rownież polecam:), można robić tłumaczenia ustne i pisemne (ja wole te drugie)pracować w firmach na stanowisku tlumacza lub sekretarki z niemieckim, można dac sie wykorzystywac niemieckim firmom telekomunikacyjnym i paracowac np w wawie w telecom, mozna tez jecha do niemiec i czuć sie jak u siebie ale o prace taka bardziej ambitna to i tam jest ciezko:P
Po germanistyce mozna rowniez olac cala wiedze germanistyczna i pomyslec o jakis naprawde fascynujacych studiach gdzie nie ma gramatyki opisowej,konfrontatywnej, fonologii, historii jezyka itp -
...!dorota!...
a gdzie studiowalas?? i jak to sie wybiera czy chce sie uczyc czy tlumaczyc, tzn kiedy??mozna jakos oba pogodzic?? -
Beti
>...!dorota!. .. napisała:
>a gdzie studiowalas?? i jak to sie wybiera czy chce sie
>uczyc czy tlumaczyc, tzn kiedy??mozna jakos oba pogodzic??
tak naprawde bez wzgledu na to jaka specjalizacje wybierzesz mozesz zajmowac sie jednym i drugim, bo tak naprawde wchodzi w rachube znajomosc jezyka. oczywiscie zeby uczyc jezyka najczesciej wymagaja swistka ze masz uprawnienia nauczycielskie. Na UŁ to jest tak rozwiazane ze poza specjalizacja robisz jeszcze twzw. fakultet nauczycielski.
a pogodzic obie rzeczy oczywiscie mozna, dla chcacego nic trudnego -
...!dorota!...
czyli mozna obie specjalnosci zrobic za jednym razem tak?? o to byloby dobrze...tylko ze mi chodzi o to jak jest na umcsie bo tam sie raczej wybieram. -
Anonim
Żeby studiować w Niemczech można też mieć DSD II i o ile się orientuję, jest on uznawany przez wszystkie landy. -
...!dorota!...
zeby studiowac w niemczech najlepiej miec daf i to w zupelnosci wystarczy. wiem bo tu jestem i sie orientowalam co trzeba -
WELTENBUMMLER
Polecam germanistykę interkulturową. Stwarza ogromne mozliwości dalszego rozwoju. Jeśli chcesz więcej informacji na ten temat, wejdź na moją stronę (http://www.dachl.pl) i obejrzyj zdjęcia z Finlandii (wejdź w Galerię). Tam jest wiele informacji. Pozdrawiam,
Artur -
*~Łunia~*
No nie sądze ja np. jestem na specjalności redaktorsko-medialnej,nauczyci elskiej.I z tego co wiem to nie ma takiej nigdziej.Gdyby nie miało to żadnego znaczenia to nie było by specjalności.Sam język nie wystarczy,trzeba tez mieć odpowiednie przygotowanie,żeby wiedzieć co robić z tym językiem. -
WELTENBUMMLER
Redaktorsko-medialnej?
No coż, jestem dziennikarzem, korespondentem zagranicznym niemieckojęzycznej gazety kanadyjskiej http://www.deutsche-rundschau.com Nie narzekam na brak pracy.
Jest naprawde wiele mozliwości wykorzystania studiów germanistycznych i rozwinięcia skrzydeł. Ważne: nie ograniczac się tylko do tego, co dają studia. Chcieć coś więcej! Niestety, prowadząc zajęcia ze studentami germanistyki UW zauwazyłem, że chęci zrobienia czegoś więcej (kongresy, sympozja, konferencje, publikacje itd.) w przypadku wielu z nich są gorzej niz mierne. Większośc: zero ambicji. Cóż...