J. Niemiecki - Auf jeden Fall !! [4734]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • kamila jurkiewicz

Witam:)poszukuję chętną osobę lub osób, ktorzy też z chęcią wyjechaliby na wakcje do niemiec.Ja chciałabym wyjechać do Niemiec na jakiś kurs językowy i dla poćwiczenia języka załapać się do jakiejś pracy.Może ktoś z Was ma podobne plany jak ja???nie chcę jechać sama;/ z kimś zawsze lepiej.Zawsze wspólnie można szukać pracy i dobrego kursu.Proszę niech się ktoś znajdzie i wspólnie zorganizujmy sobie wyjazd;)pisać na priva
  • Anonim

na kursie to lepiej nie mieć znajomych polaków, bo między, w trakcie, po zajęciach mówi się prawie non stop po polsku i tyle;/ fajnie jest mieszkać u rodziny goszczącej, bo chcesz czy nie, czy Ci się podoba czy nie, czy masz akurat nastrój czy nie - mówisz po niemiecku i dopiero wtedy się uczysz, a nie na zajęciach w klasie. Na miejscu na pewno spotkasz wielu fajnych ludzi, nie martw się. A wiele kursów umieszczonych jest w necie i chyba lepiej teraz czegoś poszukać i porównać oferty/ceny, zapisać się, a nie na przypal pojechac i liczyc ze akurat w danym miescie bedzie cos dobrego... takie jest moje zdanie
  • |||||Marta|||

ja w tamtym roku bylam na kursie,mieszkalam u rodziny goszczacej.Bylam w kolezanka ale mimo to ciagle mowilysmy po nimiecku nawet przy znajomych do siebie sie stralaysmy mowic po niemiecku. W calej szkole tylko my dwie polki.Polecam wyjazd z EF do Monachium; )
  • Marysia

a jak sobie wyobrażasz chodzenie na kurs i prace?
    tak z ciekekawości pytam,bo na czas wakacji to cie chyba tylko w mcdonaldzie ktos zatrudni a tam jest taki zapieprz ze nie wiem czy da sie zegos uczyc :P
  • kamila jurkiewicz

nie chcę mieć pracy na cały etat...moje znajome wyjeżdżały tak do Hiszpanii i do Anglii.I w pracy też ćwiczyły język.Dużo osób tak robi i daję sobie radę.Zdaję sobie sprawę,że mnie do biura nie zatrudnią;p
  • Marysia

ale hymm

np.w sklepie czy coś (np w H&Mie czy w takich gdzie sie na etat raczej nie opracuje) w Niemczech wymagają szkoleń,które trwają trochę

najlepiej takiej pracy szukać przez urząd pracy (zwałszcza jelsi jesteś studentką) w polsce(on współpracuje z niemeickim i pośredniczy przy wyszukiwaniu cikawych ofert) ,i na miejscu się za jakąś volksschule czy sprachschule rozejrzeć.
    :)
  • Anonim

albo kierunek - knajpa:P w sezonie wiele ma ogródki, więc i dodatkowej siły roboczej im potrzeba, albo zwyczajnie dotychczasowi pracownicy czesciej niz zwykle biora urlopy, a ktos charowac ze te 5 e musi;)
    Tylko jak już kolezanka zauważyła cięzko to i kurs i prace... ja pamietam, ze mi się nigdy już po zajeciach nic nie chciało, zwłaszcza jak jeszcze była propozycja pojscia na miasto, albo wypadu wieczornego;) ale ja z natury leń jestem, wiec moze dlatego:]
  • Monika

ja chętnie, tylko mnie bardziej interesuje wymiana polsko - niemiecka :P
    może się ktoś coś orientuje?
  • Anonim

również byłem zainteresowany wymianą ale to mnóstwo kasy kosztuje..
    Najlepiej mieć znajomego w Niemczech, wtedy zakwaterowanie mamy z głowy (najdroższe)
  • Dawid Nowakowski

szukam chętnych na wyjazd do Niemiec-Dingolfing na Bavarii. Wyjeżdzam 5 czerwca z Wągrowca ale jakiś nie duży kawałek mogę podjechać po kogoś.Auto mam diesla więc koszty będą małe kontakt na maila sharpinnova@o2.pl Dawid
| |

Wszyscy, którzy mają coś wspólnego z tym językiem (zawodowo bądź niezawodowo) prosimy do NAS!...

Fotki

Miejsca grona (0)