Nie zdam matury! Idę kopać rowy. [118]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

mam prosbe:czy Ci, ktorzy mieli juz polski ustny mogliby zapodac jakie mieli pytania do prezentacji??? zupelnie nie wiem czego sie spodziewac... latwe? trudne?
  • bird of prey

np jak masz obrazy to sie możesz spodziewac np" Który z obrazów (które omawiałaś) oddaje najlepiej temat Twojej parcy, albo który wiersz (z omawianych) jest Ci najblizszy? u mnie w szkole takie były..... ale takie z d... ja miałam temat "Pycha" i miałam pytanie co sadze co to znaczy pycha rozumu, albo czy czegos ta praca mie nauczyła?

dostałam 17/20
    wszystko jest apropos parcy ale czasem takie od czapy :)
  • Joanna

ja mialam w pracy o werterze pyt."wyjasnij co to jest powiesc epistolarna..na przykladach omow"

reszta pytan bo mialam 4!!!! byla tylko z pracy..

zdalam 20/20
    :))))
  • Anonim

pierwsze dotyczyło artykułu w bibliografii (chodziło o opinię Jerzego Pilcha), a drugie takie bardziej teoretyczne, z cyklu "co by było gdyby", naprawdę proste. ja miałam tylko te 2 pytania.
    no dobra, też sie pochwalę, 20/20 :)))
  • Kiediska

a do tej prezentacji to pisaliscie sobie jakis tekst, czy tak z glowy mowiliscie??
  • Goś

Ja nie pisałam pracy. Zrobiłam sobie tylko notatki w postaci wypunktowanych haseł. Potem mówiąc sobie łączyłam to wszystko w logiczną całość (w sumie za każdym razem mówiłam to na inny sposób, ale sens naturalnie był zachowany). Mi było tak wygodniej, bo wiem, że gdybym napisała pracę i wykuła ja np. na pamięć to przy ewentualnym potknięciu, zapomnieniu przez stres choćby jednego słowa, zgubiłabym się. Poza tym jestem wzrokowcem i lubię mieć wszystko krótko, zwięźle, jasno i przejrzyście wypisane. Najlepiej w pktach itd.
  • tao

Ja sobie napisałam taką wypowiedź w rodzaju wypracowania tak żeby miec pojęcie jakich słów używać mądrych; ) Nie uczę się na pamięć, bo nie umiałabym powiedzieć naturalnie, ale mam taką pomoc w razie czego. Gdybym miała w punktach, mogłabym się zakręcić i pogubić; )
  • Goś

każdy ma swój sposób; )
  • tao

Hehe :)

Ja to ci nawet zazdroszczę, że sobie spokojnie w punktach mogłaś napisać i zapamiętać, jak mówić. Ja sobie plan ramowy tak sobie napisałam, żebym wiedziała jak najlepiej, o czym mówić, ale bez całości tekstu byłoby mi trudniej chyba.

[offtopic] Zresztą zobaczymy - polski we wtorek dopiero, jeszcze pewnie ze sto raz zdażę coś zmienić. Mam nadzieję, że jakoś pójdzie. Z tego co słyszałam, ludzie są zadowoleni z wyników. Więc może ta nowa matura to nie taki głupi pomysł? Zawsze lepiej opracować jeden temat, niż się przygotować z każdej epoki, każdego autora i bohatera, brrr... [/offtopic]

A Goś - pochwal się, jaki wynik koniecznie, bo nie mam do Ciebie innego kontaktu; )

• Goś

nie jest chyba tak źle 65% :)
    jak to dobrze być po ustnym z polskiego; ) i niemca w sumie też, jeszcze tylko dziś hiszpański za jakieś 3,5h i będzie po wszystkim ... w końcu będę mogła to wszystko opić.. hehe a się nazbierało trochę tego :P
    Chyba sie zgodzę z Tobą Tao - ustna z polskiegow nowym wydaniu jest lepsza. Realizujesz się w jednym wprawdzie temacie, ale za to jak :) elegancko. A na prezentacji nie jest tak źle. Nie taki diabeł straszny; ) powodzenia życzę :)
  • Anonim

ja juz po polskim:) prezentacje powiedzialam spokojnie ale pytania byly kosmiczne! przy temacie "portret matki w literaturze i sztuce mialam pytania : jakie mial michal aniol trudnosci w rzezbieniu piety? motyw matki polki i przyklady... i matka jako ojczyzna przyklady... nie bylo tego w bibliografi; ) no ale 75% jest...
  • Anonim

Ja się wyprodukowałam na 95% ciężko było, pytania dośc łatwe, przy temacie "Różne sposoby prowadzenia dialogu z Bogiem" pytanie1. Porównaj Hioba do Konrada z II cz Dziadów 2. jakie cechy romantycznego bohatera widzisz u Konrada? 3 Która z pozycji z literatury przedmiotu pomogła Ci najbardziej? (to ostatnie co za pytanie, wszystkie mi pomogły przecież) pozdrawiam tych, co mają to za sobą i przed sobą:)
  • Anonim

u moim miescie sa 2 licea: moje, w ktorym zadaja pytania takie teoretyczne, sprawdzajace wiedze spoza prezentacji i drugie w ktorym przewazaja pytania: czemu wybrales ten temat?... a nowa matura miala byc sprawiedliwa :/
  • panna Aquedita,w podróży; )

ja do mojej prezentacji nie napiosałąm całej pracy, ale za to plan był dośc szczegółowy

do tematu:"młodopolskie krajobrazy duszy ludzkiej i natury" dostałam pytanie o głównego bohatera jednej z przywołanych lektur, hrabiego jana z "Na wspak", miałam go ocenic i podjęłam dyskusję z komisja

no dobra, przyznam się - 20/20; ]
  • panna Aquedita,w podróży; )

aha, a inne pytania, któe często się pojawiały to np.:
    =>czy uważasz, że książka o któej mówiłaś powinna wejśc do kanonu lektur?
    =>co z postaci o której mówiłeś odnajdujesz w sobie?
    =>dlaczxego wybrałes/as ten temat?

NIKOMU nie zadano pytań o literature przedmiotu...
  • mnnb

takie standardowe które można zadac do wiekszości prac...na moim przykładzie:
    -jakimi kryteriami kierowałas sie przy wyborze bibliografii [podmiotu ofc]
    -z którym z zaprezentowanych bohaterów najbardziej sie utorzsamiasz

no i dodatkowo
    "Czy mogłabyc omówić ten plakat, bo my tu niebardzo widzimy wszytsko" :D
  • rambel

U mnie były pytanie głównie o bibliografię i na koniec padło ostatnie: "Gdzie kupiłem krawat?" hEhEhE... Niestety nie byłem w stanie odpowiedzieć. :p
  • Anonim

to pochwal się co za piękny miałeś krawat że aż powaliłeś komisję :> :]
  • TomeK

haha:) z krawatem dobre:)

ja mam temat

Zanalizuj i ocen najciekawsze nazwy sklepow, restauracji i kawiarnii w Warszawie. Wyjasnij, jakie tendencje wspolczesnej polszczyzny znalazly w nich odbicie.

jakie moga byc do tego pytania?!:)
  • TomeK

aaa.. wlasnie, zapomnialem dodac:) mature mam jutro o 14:20:)
  • 1
  • 2
| |

Połączmy się w bólu kochani... Nic z WAS nie będzie!!!

Fotki

Miejsca grona (0)