- 1
- 2
-
Zjeb Niezrównany
Jest czas rodzenia i czas umierania,
Czas sadzenia i czas wyrywania tego, co zasadzono,
Czas zabijania i czas leczenia,
Czas burzenia i czas budowania,
Czas płaczu i czas śmiechu,
Czas zawodzenia i czas pląsów,
Czas rzucania kamieni i czas ich zbierania,
Czas pieszczot cielesnych i czas wstrzymywania się od nich,
Czas szukania i czas tracenia,
Czas zachowania i czas wyrzucania,
Czas rozdzierania i czas zszywania,
Czas milczenia i czas mówienia,
Czas miłowania i czas nienawiści,
Czas wojny i czas pokoju.
Coelho, "11 minut"
Wszystko ma swój czas,
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem1:
2 Jest czas rodzenia i czas umierania,
czas sadzenia i czas wyrywania tego, co zasadzono,
3 czas zabijania i czas leczenia,
czas burzenia i czas budowania,
4 czas płaczu i czas śmiechu,
czas zawodzenia i czas pląsów,
5 czas rzucania kamieni i czas ich zbierania,
czas pieszczot cielesnych i czas wstrzymywania się od nich,
6 czas szukania i czas tracenia,
czas zachowania i czas wyrzucania,
7 czas rozdzierania i czas zszywania,
czas milczenia i czas mówienia,
8 czas miłowania i czas nienawiści,
czas wojny i czas pokoju.
autor nieznany, "Księga Koheleta" -
Anonim
-
Princess Tigeress
Coelho powinien go pozwać za naruszenie praw autorskich! Trzeba napisać petycję do mistrza - profanacji jego dzieł mówmy zdecydowane: "NIE"! -
Anonim
profan z tego Eklezjasty bez dwóch zdań.
daję dużo vs mało, że motyw vanitas też zerznięty bezczelnie od miszcza. -
-
Jul
-
Hanna.
zacznijmy od tego, że Mistrz C. powinien przede wszystkim pozwać niejakiego Jezusa. To od niego zaczęło się to profanowanie skarbów kultury XXI wieku. On jako pierwszy zbeszcześcił dzieło Mistrza o zagadkowym tytule "Alchemik". -
Wiktor Milczarek
Zauważyliście ze w duzej mierze to autorzy Zydowskiego pochodzenia sciągają od Mistrza C ? -
Anonim
-
Czy te oczy mogą kłamać ?
Kolejny akt Spisku Mędrców Syjonu, ot co.
Najpierw Paulo Coelho - potem cały świat ! -
Anonim
Mam wrażenie, że Coehlo próbuje byc jak Hemingway, King i Wharton w jednym :P
a i tak, tak naprawdę, to wielu pisarzy i poetow ściąga wszystko żywcem z Pisma Świętego...>.< no bo to, jakby nie było, ponadczasowa księga i każdy może się pod nią podpiąc...nawet piosenki niektorych zespołów przypominają mi psalmy Dawida. -
K
Trafiłam na to grono zupełnie przypadkiem, tak sobie tylko przeglądałam i miałam zamiar się nie wypowiadać, ale tutaj muszę.
Żeby była jasność - nie lubię Coelho. :)
ALE osoba, która założyła ten wątek, lekko przesadziła. To nie jest ściąganie, to jest nawiązanie do bardzo znanego fragmentu Biblii. To samo zrobił np. Pete Seeger w "Turn, Turn, Turn" ( http://en.wikipedia.org/wiki/T urn!_Turn!_Turn!_(to_Everythin g_There_Is_a_Season) ). Odwołanie się do bardzo znanego fragmentu nie jest ściąganiem, jest raczej pokazaniem, że ma się orientację w kulturze. Gdyby zerżnął z czegoś mało znanego, byłoby ciekawie, a tutaj miał pewność, że 80% czytelników będzie wiedziało, co to jest... Spokojnie z tą nienawiścią do Coelho... -
anyone
Oj, to chyba niewiele wiesz o Paolo. Bo widzisz, cały problem z tym człowiekiem polega na tym, że on się kreuje na wielkiego Wieszcza i Proroka - owszem, mgliście coś wspomina o swoich inspiracjach, ale jak sam o sobie mówi, to on jest oryginalny, on jest mądry i to przed nim na kolana padać należy.
Dlatego tak nas bawi jawne zżynanie i czekanie na oklaski. -
K
No nie wiem, z tego, co kojarzę, to on dość jawnie zapożycza z Biblii... Co prawda to, jak to wykorzystuje czy interpretuje, nie zawsze jest zgodne z oficjalna linią Kościoła, ale to już inna sprawa. Nie miałam kontaktu z Coelho już dość długo, ale w liceum robiliśmy na podstawie 4 jego powieści spektakl (pomysł nauczycielki...) i spore fragmenty znam na pamięć. I z tego, co sobie przypominam, to były dość oczywiste nawiązania wynikające tylko i wyłącznie z tego, że Coelho właśnie w kulturze chrześcijańskiej się wychował. -
Tańcząca Z Wilkami
Wychował się wychował, tak jak wielu pisarzy, którzy jednak tak jawnych zapożyczeń w swoich dziełach nie mieli.
Och, Coelho jest przecież najwspanialszy i on wie najlepiej, co i jak trzeba pisać. Dla mnie jego religijność jest po prostu ostro nadmuchana. W sumie nie ma to jak dobra reklama, a dzisiaj wiara sprzedaje się równie dobrze jak goła Paris Hilton w żigolakiem w kradzionym samochodzie. -
idiota
i patrzcie!
nawet imię ściągnął
Coelho to prawie to samo co Kohelet!!! -
idiota
>Fantazja Konna? wrote:
>Wychował się wychował, tak jak wielu pisarzy, którzy
>jednak tak jawnych zapożyczeń w swoich dziełach nie
>mieli.
>Och, Coelho jest przecież najwspanialszy i on wie
>najlepiej, co i jak trzeba pisać. Dla mnie jego
>religijność jest po prostu ostro nadmuchana. W sumie nie
>ma to jak dobra reklama, a dzisiaj wiara sprzedaje się
>równie dobrze jak goła Paris Hilton w żigolakiem w
>kradzionym samochodzie.
mam nadzieję że chciałaś napisać o Kohelecie, prawda?
-
Tańcząca Z Wilkami
-
Maku
mam wrażenie, że bardo ostro atakujecie bez wyraźnego powodu.
nie wydaje się Wam, że po prostu łatwiej czyta się książkę pół-filozofa niz samą Biblię? -
anyone
gdyby on był w połowie tak sensowny jak Biblia, nikt by nie atakował. jeśli chodzi o taką łatwość - jestem na nie. -
jazz .
Ja też ściągałam od coelho pisząc moją pracę na egzaminie dojrzałości !
Moim zdaniem p . c . jest dobry jako takie swego rodzaju kompendium zagadnień z filozofii i religii podany w sposób adekwatny do rozumienia przeciętnego człowieka [nawet nie czytelnika, bo zbyt wiele słyszałam 'ja książek nie czytam oczywiście poza coelho']
Koleś trafił na brakujące ogniwo w rynku literackim i trzepie z tego hajs .
Ja wolę już przeczytać encyklopedię filozofii niż ckliwe i pseudometaforyczne frazesy .
- 1
- 2