Nie lubię Paulo Coelho [1319]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Zjeb Niezrównany

Jest czas rodzenia i czas umierania,
    Czas sadzenia i czas wyrywania tego, co zasadzono,
    Czas zabijania i czas leczenia,
    Czas burzenia i czas budowania,
    Czas płaczu i czas śmiechu,
    Czas zawodzenia i czas pląsów,
    Czas rzucania kamieni i czas ich zbierania,
    Czas pieszczot cielesnych i czas wstrzymywania się od nich,
    Czas szukania i czas tracenia,
    Czas zachowania i czas wyrzucania,
    Czas rozdzierania i czas zszywania,
    Czas milczenia i czas mówienia,
    Czas miłowania i czas nienawiści,
    Czas wojny i czas pokoju.

Coelho, "11 minut"

Wszystko ma swój czas,
    i jest wyznaczona godzina
    na wszystkie sprawy pod niebem1:
    2 Jest czas rodzenia i czas umierania,
    czas sadzenia i czas wyrywania tego, co zasadzono,
    3 czas zabijania i czas leczenia,
    czas burzenia i czas budowania,
    4 czas płaczu i czas śmiechu,
    czas zawodzenia i czas pląsów,
    5 czas rzucania kamieni i czas ich zbierania,
    czas pieszczot cielesnych i czas wstrzymywania się od nich,
    6 czas szukania i czas tracenia,
    czas zachowania i czas wyrzucania,
    7 czas rozdzierania i czas zszywania,
    czas milczenia i czas mówienia,
    8 czas miłowania i czas nienawiści,
    czas wojny i czas pokoju.

autor nieznany, "Księga Koheleta"
  • Anonim

Ej no żal; // żeby ktoś Coelho kopiował...
  • Princess Tigeress

Coelho powinien go pozwać za naruszenie praw autorskich! Trzeba napisać petycję do mistrza - profanacji jego dzieł mówmy zdecydowane: "NIE"!
  • Anonim

profan z tego Eklezjasty bez dwóch zdań.
    daję dużo vs mało, że motyw vanitas też zerznięty bezczelnie od miszcza.
  • Jul

ejj a Coelho jeszcze nie podał do sądu Koheleta?
  • Hanna.

zacznijmy od tego, że Mistrz C. powinien przede wszystkim pozwać niejakiego Jezusa. To od niego zaczęło się to profanowanie skarbów kultury XXI wieku. On jako pierwszy zbeszcześcił dzieło Mistrza o zagadkowym tytule "Alchemik".
  • Wiktor Milczarek

Zauważyliście ze w duzej mierze to autorzy Zydowskiego pochodzenia sciągają od Mistrza C ?
  • Anonim

to spisek żydomasonerii, to pewne!
  • Czy te oczy mogą kłamać ?

Kolejny akt Spisku Mędrców Syjonu, ot co.
    Najpierw Paulo Coelho - potem cały świat !
  • Anonim

Mam wrażenie, że Coehlo próbuje byc jak Hemingway, King i Wharton w jednym :P

a i tak, tak naprawdę, to wielu pisarzy i poetow ściąga wszystko żywcem z Pisma Świętego...>.< no bo to, jakby nie było, ponadczasowa księga i każdy może się pod nią podpiąc...nawet piosenki niektorych zespołów przypominają mi psalmy Dawida.
  • K

Trafiłam na to grono zupełnie przypadkiem, tak sobie tylko przeglądałam i miałam zamiar się nie wypowiadać, ale tutaj muszę.

Żeby była jasność - nie lubię Coelho. :)

ALE osoba, która założyła ten wątek, lekko przesadziła. To nie jest ściąganie, to jest nawiązanie do bardzo znanego fragmentu Biblii. To samo zrobił np. Pete Seeger w "Turn, Turn, Turn" ( http://en.wikipedia.org/wiki/T urn!_Turn!_Turn!_(to_Everythin g_There_Is_a_Season) ). Odwołanie się do bardzo znanego fragmentu nie jest ściąganiem, jest raczej pokazaniem, że ma się orientację w kulturze. Gdyby zerżnął z czegoś mało znanego, byłoby ciekawie, a tutaj miał pewność, że 80% czytelników będzie wiedziało, co to jest... Spokojnie z tą nienawiścią do Coelho...
  • anyone

Oj, to chyba niewiele wiesz o Paolo. Bo widzisz, cały problem z tym człowiekiem polega na tym, że on się kreuje na wielkiego Wieszcza i Proroka - owszem, mgliście coś wspomina o swoich inspiracjach, ale jak sam o sobie mówi, to on jest oryginalny, on jest mądry i to przed nim na kolana padać należy.
    Dlatego tak nas bawi jawne zżynanie i czekanie na oklaski.
  • K

No nie wiem, z tego, co kojarzę, to on dość jawnie zapożycza z Biblii... Co prawda to, jak to wykorzystuje czy interpretuje, nie zawsze jest zgodne z oficjalna linią Kościoła, ale to już inna sprawa. Nie miałam kontaktu z Coelho już dość długo, ale w liceum robiliśmy na podstawie 4 jego powieści spektakl (pomysł nauczycielki...) i spore fragmenty znam na pamięć. I z tego, co sobie przypominam, to były dość oczywiste nawiązania wynikające tylko i wyłącznie z tego, że Coelho właśnie w kulturze chrześcijańskiej się wychował.
  • Tańcząca Z Wilkami

Wychował się wychował, tak jak wielu pisarzy, którzy jednak tak jawnych zapożyczeń w swoich dziełach nie mieli.
    Och, Coelho jest przecież najwspanialszy i on wie najlepiej, co i jak trzeba pisać. Dla mnie jego religijność jest po prostu ostro nadmuchana. W sumie nie ma to jak dobra reklama, a dzisiaj wiara sprzedaje się równie dobrze jak goła Paris Hilton w żigolakiem w kradzionym samochodzie.
  • idiota

i patrzcie!
    nawet imię ściągnął
    Coelho to prawie to samo co Kohelet!!!
  • idiota

>Fantazja Konna? wrote:
    >Wychował się wychował, tak jak wielu pisarzy, którzy
    >jednak tak jawnych zapożyczeń w swoich dziełach nie
    >mieli.
    >Och, Coelho jest przecież najwspanialszy i on wie
    >najlepiej, co i jak trzeba pisać. Dla mnie jego
    >religijność jest po prostu ostro nadmuchana. W sumie nie
    >ma to jak dobra reklama, a dzisiaj wiara sprzedaje się
    >równie dobrze jak goła Paris Hilton w żigolakiem w
    >kradzionym samochodzie.

mam nadzieję że chciałaś napisać o Kohelecie, prawda?
  • Tańcząca Z Wilkami

Oczywiście. Błąd merytoryczny, przyznaję się bez bicia.
  • Maku

mam wrażenie, że bardo ostro atakujecie bez wyraźnego powodu.
    nie wydaje się Wam, że po prostu łatwiej czyta się książkę pół-filozofa niz samą Biblię?
  • anyone

gdyby on był w połowie tak sensowny jak Biblia, nikt by nie atakował. jeśli chodzi o taką łatwość - jestem na nie.
  • jazz .

Ja też ściągałam od coelho pisząc moją pracę na egzaminie dojrzałości !

Moim zdaniem p . c . jest dobry jako takie swego rodzaju kompendium zagadnień z filozofii i religii podany w sposób adekwatny do rozumienia przeciętnego człowieka [nawet nie czytelnika, bo zbyt wiele słyszałam 'ja książek nie czytam oczywiście poza coelho']
    Koleś trafił na brakujące ogniwo w rynku literackim i trzepie z tego hajs .

Ja wolę już przeczytać encyklopedię filozofii niż ckliwe i pseudometaforyczne frazesy .
  • 1
  • 2
| |

Gromadźcie się wszyscy Wy, w których Alchemik wywołuje torsje! Wymiotujmy razem do rzeki Piedry!

Fotki

Miejsca grona (0)