Nie lubię Paulo Coelho [1319]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • zaczarowana dorożkarka

>Gajowy de Saint-Clair napisał
    >od kiedy kosciół jest wyrocznia? przypominam ze czarownice
    >polono na stosach. dzis juz nie moge tego robic ( a pewnie
    >wielu kapłanów robiło by to z rozkosza) ale sa inne
    >sposoby. niestety sa ludzie pokłodajacy wiare w koscielnych
    >kłamstwach.
    Kościół tworzą ludzie dla ludzi i nikt nie twierdzi, że którakolwiek ze stron jest nieomylna. jeśli jednak ktoś deklaruje się jako katolik, czyli osoba należąca do Kościoła katolickiego (a Paulo robi tak, czyż nie?), to faktycznie można od niej oczekiwać, że będzie brać pod uwagę ideologię Kościoła. nikt, absolutnie nikt nie każe Paulowi podzielać zdanie Kościoła! ale on, jak rozumiem, wbrew prawdzie uważa, że je podziela.
    >jak mozna wierzyc ze Jezus jest jedyna droga do
    >zbawienia? z całą pewnością sa tradycje magiczne
    >spełniajace funkcje religii.
    takie pytania to z cyklu 'jak można wierzyć, że jest życie po śmierci? jak można wierzyć w reinkarnację? jak można wierzyć, że Muhammad otrzymał Koran osobiście od anioła?' - czyli pytań bezsensownych, na które osoba niewierząca i tak nie oczekuje odpowiedzi.
    poza tym - co rozumiesz przez 'funkcje religii'? funkcję psychologiczną? taką może spełniać dosłownie wszystko. jeśli zaś chodzi o - jak ją nazwać? - funkcję mistyczną, to, czy uprawiany kult daje faktyczny kontakt z prawdziwym Bogiem, jakąś wyższą istotą czy Duszą Wszechświata; ), to chyba ludzie od wieków starają się być co do tego pewnymi i dotąd wielu się nie udało..
  • Charles

>Kościół tworzą ludzie dla ludzi i nikt nie twierdzi, że którakolwiek ze stron jest nieomylna.

zart? kosciół jest niebywale bezczelny twierdzac ze zbawieni zostana jesdynie jego wyznawcy. a reszta do piekła. chyba nie ma tak bezczelnej religii. jak mazna prowadzic dialog niedzy wyznaniami jesli jedna strona twierdzi ze inni beda płonac w ogniu piekielnym. w tej kewetii nie ma rozmowy. nie ochrzczeni ida do piekła. to jest szantaz emocjonalny. wyjatkowo okrutny bo dotyczy najważniejszej rzeczy w zyciu. zbawiania.

>takie pytania to z cyklu 'jak można wierzyć, że jest życie po śmierci? jak można wierzyć w reinkarnację? jak można wierzyć, że Muhammad otrzymał Koran osobiście od anioła?'

mozna wierzyc. te obiekty wiary o których pisałas nie dotycza innych wyznan. nie mówia o nich i ich nie osadzaja.

>to, czy uprawiany kult daje faktyczny kontakt z prawdziwym Bogiem, jakąś wyższą istotą czy Duszą Wszechświata; )

nie istnieje jedna prawdziwa wiara. wyznan jest duzo ale jesli jedno uzurpuje sobie prawo do nazywania sie jedyna prwadziwa to ja wiarze ze kłamie. najwiekszym kłamstwem swiata jest twierdzenia ze jezus jest jedyna droga do zbawienia.

ja wierze ze mozna dostapic zbawinia praktykujac magie.

t.thorn coyle w dziele ''ewolucja czarów'' pisze: ''czarostwo, jedna z naszybciej rozwiajacych sie religii w ameryce połódniowej i australii, staje sie coraz popularniejsza w czasach, kiedy ludzie potrzebuja odpowiedzialnosci, połaczenia, odnalezienia swietosci w swoim zyciu''

• Maja

Po II wojnie światowej nastał kryzys wiary. Teraz ludzie są w stanie we wszystko uwierzyć-nawet w ufo(he, he). Taka jest istota religii katolickiej by wierzyć, że Jezus jest zbawcą Mesjaszem. Istnieje jeszcze islam, który zakłada że człowiek musi wierzyć w istnienie Boga. Oni nie rozumieją ateisty. Pomimo, że wierzą w Jezusa jako proroka, chyba ich Bóg nie jest tym samym Bogiem co katolików czy żydów. Masz rację, że w różnych religiach można natrafić na te same przesłania,ba! Budda, który żył na przełomie VI/Vw.p.n.e.czyli przed Chrystusem głosił te same nauki co On.

<jak mazna prowadzic dialog niedzy wyznaniami jesli jedna strona twierdzi ze inni beda płonac w ogniu piekielnym. w tej kewetii nie ma rozmowy. nie ochrzczeni ida do piekła. to jest szantaz emocjonalny. wyjatkowo okrutny bo dotyczy najważniejszej rzeczy w zyciu. zbawiania.>
    Dlaczego Żydzi nie uznają Jezusa za Mesjasza? Dlaczego islam fundamentalny skłania do zabijania niewinnych ludzi? Dlaczego Hindusi uparcie wierzą w bóstwa? Myślę, że korzenie narodowe i przywiązanie do tradycji jest dla wielu ludzi bardzo ważne.
  • Maja

Nadal twierzdze, że Coelho lepiej by zrobił gdyby przestał pisać i mieszać ludziom w głowie. Magia nie istnieje! Szamani i czarownicy to spryciarze, którzy przez kłamstwa rządzą masami, które im wierzą na słowo, np: New Age to wynalazek do garnięcia niezłego kawałka kasy za sypanie bzdurami:]
  • Charles

>Magia nie istnieje

oczywiscie ze istneje. co za bzdura!! ja wiem ze istnieje :) widziałem doswiadczyłem i wiem. zreczto kosciół katolicki twiardzi oficjalnie ze magia istnieje. sa na tem temat koscielne dokumenty.

maja jest typowym mugolem.
  • Charles

>Pomimo, że wierzą w Jezusa jako proroka, chyba ich Bóg nie jest tym samym Bogiem co katolików czy żydów.

nie prawda. trzy wielkie wyznania wyznaja w tego samego boga.

>Dlaczego islam fundamentalny skłania do zabijania niewinnych ludzi?

nie ma czegos takiego. islam to islam. fundamentalisci działaja w sprzecznosci z koranem bo go nie rozumieja.
  • Anonim

Coelho w mistycznej reklamie hewlett packarda:

http://pl.youtube.com/watch?v=Oaybo...
  • Anonim

>Gajowy de Saint-Clair napisał
    >>Magia nie istnieje
    >
    >oczywiscie ze istneje. co za bzdura!! ja wiem ze istnieje :)
    >widziałem doswiadczyłem i wiem. zreczto kosciół
    >katolicki twiardzi oficjalnie ze magia istnieje. sa na tem
    >temat koscielne dokumenty.
    >
    >maja jest typowym mugolem.

Nie, ona po prostu ma rozum.
  • sw. Paweł Apostoł

w byciu mugolem nie ma nic złego... zawsze byli ludzie twierdzacy ze jesli czegos nie widac to tego nie ma.
  • Zaciekawiony

>"kosciół jest niebywale bezczelny twierdzac ze zbawieni zostana jesdynie jego wyznawcy. a reszta do piekła. " a toś się niewiedzą popisał. Niewierzący nawet jeśli nie poznali ewangelii, też mają i rozum i sumienie, więc postępując w zgodzie z nimi i czyniąc dobro równierz mogą osiągnąć życie wieczne.

a zauważyliście jak wielu zwolenników magii jest antyklerykałami i zawziętymi krytykami KK?
    Wracając do Coelho, to on może nawet nie wiedzieć, że się jego pogląd z religijnością chreścijańską kłuci, bo tak już został wychowany itp.
  • Marysia

>Charles napisał

>
    >zart? kosciół jest niebywale bezczelny twierdzac ze
    >zbawieni zostana jesdynie jego wyznawcy. a reszta do
    >piekła. chyba nie ma tak bezczelnej religii. jak mazna
    >prowadzic dialog niedzy wyznaniami jesli jedna strona
    >twierdzi ze inni beda płonac w ogniu piekielnym. w tej
    >kewetii nie ma rozmowy. nie ochrzczeni ida do piekła. to
    >jest szantaz emocjonalny. wyjatkowo okrutny bo dotyczy
    >najważniejszej rzeczy w zyciu. zbawiania.
    >
    wiem ze to stary post,ale chłopie nie pisz na przyszłośc o czymś, czego nie wiesz.
    przedstawiasz tu naukę kościoła sprzed soboru. zachęcam do lektury Katechizmu Kościoła Katolickiego

i na przyszłość- nie wypowiadaj się na tematy O KTÓRYCH DO JASNEJ CHOLERY NIE MASZ ŻADNEGO POJĘCIA

1) Kościół Katolicki naucza,że potępiony zostanie ten, kto świadomie odrzuci Boże miłosierdzie.

<-- czyli trzeba się świadomie wyprzeć Boga

2) "Chrzest- fundament życia chrześcijańskiego.(...) przez chrzest zostajemy wyzwoleni od grzechu i odrodzeni jako synowie Boży(...) zostajemy wszczepieni w Kościół i stajemy się uczestnikami jego posłania" Katechizm Kościoła Katolickiego 1213

<-- chrzest to początek, coś w rodzaju ułatwionej drogi do zbawienia. nie ejst tak,że ochrzczona osoba nie moze zostać potępiona

3) Kościół Katolicki zdaje sobie sprawę z panujących na świecie realiów- nie każdy wychował się w rodzinie katolickiej,nie każdy miał okazję poznać dobrze Boga i Kościół. Bóg kocha wszystkich, bez względu na chrzest i nastawienie do Kościoła, chce zbawić każdego. najważniejsze jest bycie dobrym człowiekiem, ponieważ Boże miłosierdzie jest wielkie.

4) Kościół Katolicki jest (zdaniem katolików, a więc moim też) najlepszą drogą do zbawienia,ale nie jedyną.

------------------------------ -------

a co do Paulo- też to zauważyłam, masa bzdur podszytych pod chrześcijaństwo. nie wiem czy on tak specjalnie,czy jest po prostu głupi/zbyt leniwy żeby sprawdzić, jak się ma prawda.... albo mu na prawdzie nie zależy
  • Dreamer

jak ja lubei czytac posty zatwardzialych Katloikow/Chrzescijan..
    bije z nich taka piekna nienawisc..czysty Chrystus wtedy do mnie przemawia..
    i czuje sie oczysczczony...]:->

Odnosnie topicu:
    mysle ze sam fakt ze Coelho odnosi sukcesy dowodzi<tak, dowodzi>
    ze brata sie z silami nieczystymi.. liczne przyklady w jego ksiazkach, ktore zreszta lubie<sam sie czuje z tymi silami niejako powiazany:P..ksiazki lubie nie przyklady, choc moze i tez..> dowodza ze mial do czynienia z przezyciami mistycznymi...a skoro mial to pewnie go szatan mamil...

no..koniec dowodu:)
| |

Gromadźcie się wszyscy Wy, w których Alchemik wywołuje torsje! Wymiotujmy razem do rzeki Piedry!

Fotki

Miejsca grona (0)