Nie lubię Paulo Coelho [1319]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Maja

Ostatnio udało mi się sprzedać trzy zakręcone książeczki pana Coelho. Nie chciałam ich trzymać w domu... Tak naprawdę te jego opowiadanka liczą może 30 stron ogółem, a nie ok.200 stron.
    Patrz na te puste kartki między rozdziałami! Ostatnia "Brida" naprawdę mnie "powaliła". Zadałam sobie wiele trudu, aby ją przeczytać do końca. "Zahir" odłożyłam na półkę po przeczytaniu 3 strony, a "Brida" to zupełny mix prawd wiary katolickiej z okultyzmem. Jak można uważać, że czarownica i Matka Boska są sobie bliskie?
  • Anonim

W takim razie bliżej mu do Wiccan :)
  • Varda

Społeczności katolickie trąbią o tym od dłuższego czasu. Nawet została wydana książka "Paulo Coelho - duchowy mistrz czy fałszywy prorok"

tu recenzja http://www.wsm.bialystok.opoka.org....

a tu artykuł autora http://www.psychomanipulacja.pl/art...

• Sölarfall

• Anonim

Człowieku, jesteś moim Bogiem :D:D:D

świetne podsumowanie; d
  • Anonim

hahahahaha

• Anonim

kupa, a nie satanizm.
    ale coś w tej kupie musi byc, bo widziałam w autobusach już 3 osoby zaczytane w "Bridzie".
  • Charles

>"Brida" to zupełny mix prawd wiary katolickiej z okultyzmem. Jak można uważać, że czarownica i Matka Boska są sobie bliskie?

co łaczy chrzescijanstwo z magia? :) wszystko. tego co jest w bridzie coelho nie wymislił. tam sa rytuały zgodne z tradycja.
  • Anonim

no to tak jak w kodzie da vinci, a jakoś nikt nie uważa Browna za wieszcza :P
  • Charles

nie jak w kodzie bo u browna jest hipoteza w innym niz dotychczas gatunku literackim a coelho opisuje prawdziwe i praktykowane rytuały.
  • Zaciekawiony

zależy przez kogo. Jakoś mi się praktykowanie okultyzmu z religijnością katolicką kłóci
  • Maja

Nie uważam, że Coelho się nie zna na tym co opisuje, ale o to chodzi że wkładanie wszystko do jednego "wora" jest dużą przesadą. Może dlatego odniósł sukces...
  • Charles

>zależy przez kogo. Jakoś mi się praktykowanie okultyzmu z religijnością katolicką kłóci

poczytaj, pomysl...

''droga śruby jest prosta i skrętna zarazem''

Heraklit z Efezu

• Charles

>wkładanie wszystko do jednego "wora" jest dużą przesadą

jest prawda. coelho w pielgrzymie i bridzie opisuje prwadziwe rytuały. filozofia łaczaca magie z chrzescijanstwem istnieje i coelho jej nie wymyslił.
  • Zaciekawiony

jakaś tam filozofia istnieje, ale czy to łączenie, czy klejenie na siłę?
    rytualizm magiczny zalatuje okultyzmm.
  • Maja

Coelho napisał też "Piątą górę" to jedyna jego książka, o której mam dobre zdanie. Pisząc ją oparł się na Starym Testamencie. Myślę, że pisząc te wzruszające opowiadanko był blisko prawdy. Nie wiem dlaczego potem poszedł bardziej w stronę magii. Może dlatego, że zrobił się bogaty po "Alchemiku" i oderwał się od Ziemi myślami...
  • Anonim

>Gajowy de Saint-Clair napisał
    >
    >jest prawda. coelho w pielgrzymie i bridzie opisuje
    >prwadziwe rytuały. filozofia łaczaca magie z
    >chrzescijanstwem istnieje i coelho jej nie wymyslił.

a jak wymyślę i opiszę połączenie naukowego ateizmu z gwałtceniem a następnie dekapitacją 13 letnich dziewcząt (nawet jakiś fancy rytualik stworzę), to koledzy i koleżanki ateusze staną się mordercami, albo co najmniej aprobującymi gwałty i morderstwa?

<węszy>
    ...ćwierćinteligencję czuję

a coby jasnośc była, to stanowisko kościoła wobec magii i okultyzmu sprowadza się pokrótce do tego, że rytuałem religijnym nie jest (a jest jakims tam rodzajem herezji) takie postepowanie, które z określoną czynnością, czy też obrzędem AUTOMATYCZNIE wiąże skutek.

konkretne praktyki magiczne i okultystyczne z definicji zakładają zaistnienie odpowiadającego im skutku, modliwa czy religijne obrzędy różnią się tym, że poza człowiekiem i jego działaniem/obrzędami jest ktoś/coś wyżej, które jest czynnikiem decydującym o skutku.
  • Charles

>poza człowiekiem i jego działaniem/obrzędami jest ktoś/coś wyżej, które jest czynnikiem decydującym o skutku.

dokładnie tak jest w praktykach magicznych.
  • Charles

>a coby jasnośc była, to stanowisko kościoła wobec magii i okultyzmu sprowadza się pokrótce do tego, że rytuałem religijnym nie jest

od kiedy kosciół jest wyrocznia? przypominam ze czarownice polono na stosach. dzis juz nie moge tego robic ( a pewnie wielu kapłanów robiło by to z rozkosza) ale sa inne sposoby. niestety sa ludzie pokłodajacy wiare w koscielnych kłamstwach. jak mozna wierzyc ze jezus jest jedyna droga do zbawienia? z całą pewnością sa tradycje magiczne spełniajace funkcje religii.
  • Anonim

Miałem ostatnio spotkanie z jedną dziewczyną zaczytującą się w Paulo.Poszedłem z nią do empiku i jako ,że lubię wracać do księżek , które już przeczytałem , przejrzałem na miejscu "Monsieur albo Książe Ciemności". Po mojej krótkiej rekomendacji wspomniana dziewczyna odparła ,że nie lubi fantastyki [sic!] po czym zaczęła mi opowiadać nową fabułę Coelho. Wszystko sprowadzało się do jakiejś dziewczynki i starca , który pokazuję magię. Osobliwa ambiwalencja fanów Paulo :)
  • 1
  • 2
| |

Gromadźcie się wszyscy Wy, w których Alchemik wywołuje torsje! Wymiotujmy razem do rzeki Piedry!

Fotki

Miejsca grona (0)