-
Anonim
język jest tworem żywym, którego sposób użycia i odbierania zależy od użytkowników, a nie od ustawodawcy. argumentacja "w świetle obowiązujących prawideł ortograficznych" jest bez sensu, zresztą łatwo ją sprowadzić do absurdu. języka się używa aby możliwie najprecyzyjniej, najtrafniej coś wyrazić, przekazać, a nie żeby przestrzegać zasad. zatem nie chodzi o to, czy ta kropka jest poprawna gramatycznie, tylko czy w kontekście nazwy grona oznacza/przekazuje to, co chcemy.
a konstruktywnie dodam, że obecna nazwa grona jest, jak dla mnie, bardzo dobra. -
Anonim
Ja zwracam uwagę na to, że jest błąd, a czy się istnieje potrzeba skorygowania go- w gruncie rzeczy wasza sprawa. Co byś napisał jeszcze dziwniej argumentując- błąd i tak będzie.
PS Skoro uzasadnienie, że według zasad coś jest nie tak, jest bez sensu, to co, do jasnej Anielki, ma sens?:) Przecież, bądź co bądź, zasady są po to, by ułatwić precyzowanie myśli. Chyba, że kto jest ideowcem, jak nie przymierzając Jasieński, to niech se nie przestrzega...;-)
Tak czy inaczej: Opuszczenie kropki formalnie niewiele zmienia w k o n t e k ś c i e, postawienie- jest błędem. -
jazz .
a czy 'cukier krzepi !' też byłoby błędem ?
pomijając oczywiście spacje przez znakami interpunkcyjnymi, którą uparcie stawiam od lat .
a i moim zdaniem nazwa grona to NAZWA a nie szyld, napis reklamowy, czy inna radość z jedzenia .
ta kwestia akurat pozostawia dużo niedopowiedzeń, chociaż istotnie, większość gron kropek nie posiada . -
matylda
jak dla mnie: nazwa grona to tytuł grona, jakkolwiek głupio to nie brzmi, w tytule kropki się nie stawia, chyba że ktoś chce być bardzo alternatywny :> kropka w tytule jest pretensjonalna! -
-
Anonim
Szyld, afisz itp.- wszystko to łączy właśnie wyżej wspomniany tytuł, albo i jest oddzielny zapis traktujący o opuszczeniu k r o p k i z tej okazji (wykrzyknik ma inny przecież charakter). :) -
jazz .
dla mnie w sumie to bez znaczenia .
jeśli poprawnie jest tak jak mówicie, to chyba wypadałoby zmienić .
sama zaproponowałam kropkę, ale szczerze przyznam [o niedouczona ignorantka ! pójdę klęczeć na grochu za karę], że nie zwracałam uwagi na zakończenia szyldów, reklam, nazw i innych, ba ! nawet nie miałam pojęcia o istnieniu tejże zasady interpunkcyjnej . -
Przyznam, że wywiązała się bardzo ciekawa dyskusja.
W sumie przychylam się do opcji bez kropki, ale nic nie będę zmieniać, dopóki większość wypowiadających się (bo jest nas ponad 900) nie będzie za.
Krótka piłka- bez kropki czy z? -
LiNkA
>Kaasza napisała:
>Krótka piłka- bez kropki czy z?
Zaświećmy przykładem - niech będzie prawidłowo, w zgodzie z zasadami. Jeśli poprawnie będzie usunąć kropkę - jestem za 'bez kropki'.
Chociaż ta kropka na końcu jest taka... wymowna.
-
Anonim
>Przecież, bądź co bądź, zasady są po to, by ułatwić
>precyzowanie myśli.
chyba wzajemne zrozumienie, bo ograniczenia wynikające z nakazów z pewnością precyzowaniu nie sprzyjają. :)
>Tak czy inaczej: Opuszczenie kropki formalnie niewiele
>zmienia w k o n t e k ś c i e, postawienie- jest błędem.
a wg mnie waga błędu jest mniejsza od doniosłości zmiany w kontekście, co dowodzi, że to jest subiektywne. :)
>Zaświećmy przykładem - niech będzie prawidłowo
proponuję także przestać grzeszyć w pakiecie. razem zmienimy świat! -
Anonim
Odnośnie do pierwszej części:
Być może mam zbyt mały rozumek, by pojąc, co znaczy określenie "precyzowanie myśli" T w o i m zdaniem, ale według mnie w tym całym precyzowaniu chodzi o to, by odbiorca nie miał, tu uwaga, żadnych wątpliwości, co autor chciał powiedzieć.
Reszta na priv. -
Anonim
precyzowanie myśli rozumiem jako nadanie im werbalnej formy, nie jako uszczegółowienie, uściślenie, bo tego wg mnie nie da rady.
myśli -> zdania ogólne -> zdania precyzyjne,
uściślanie widzę tylko przy 2giej strzałce, acz można to inaczej rozrysować i udowodnić po swojemu i też będzie dobrze.
swoją drogą fajny offtop, ale nieistotny.; ) -
ziuz
-
Tekla
Może być bez kropki, kojarzy mi się ze statusami 13latków "cierpię bo muszę . chociaż Ty wcale nie musiałeś mnie ranić ." itd.
Jak zostanie tak jak jest, to też się jednak nic nie stanie. :P -
Dobra. Będzie bez kropki. Tematu nie zamykam, nie chcę bowiem ucinać Waszych dyskusji (nie na temat zresztą, ale to norma na tym gronie).
Do napisania za kilka miesięcy, kiedy ktoś znowu zechce zmienić nazwę grona :D
Pozwoliłam sobie zmienić tytuł tego tematu, mam nadzieję, że się połapiecie..
Dobranoc -
Mori
no mnie sie nie podoba nazwa grona nie przez znaki interpunkcyjne tylko przez to że ja nic do Paulo Coelho nie mam tylko nie lubie jego książek :P
inną sprawą jest iż każdy wie że chodzi o jego książki :P