NEW YORK CITY [4470]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • MAZI

Siemka!
    Jade na wakacje w okolice Atlantic City i zamierzam na kilka dni wybrac sie do NY.
    Napiszcie jak najlepiej zorganizowac taka wycieczke, aby bylo tanio i fajnie... gdzie sie zatrzymac, co koniecznie ziwedzic (z co mozna sobie odpuscic)... itd

PEACE
  • Anonim

koniecznie statek, "circle line" zajebista wycieczka, moim zdaniem najlepsza, zwłaszcza w lato.
  • Anonim

Obiekty:

Wall Street, Time Squer, 5th Avenue, Central park, Down Town i Up Tow, China town, italy town, empire state building

gdze pojsc:

na jedzonko do China Town, do kabaretu na Broadway, do polskiej dzielnicy:)

pozdr:)
  • Anonim

Magic

1. Time Square jeśli już
    2. Up i Down Town to w sumie cały Manhattan - nie sądzę żeby ktoś był w stanie przejść cały dystans w jeden dzień :)
    3. nie ma italy town - jest Little Italy.
    4. Na Broadway królują raczej musicale nie kabarety, a i jedno i drugie wymaga dobrej znajomości języka, by mogło być udaną rozrywką...

BTW o którą "polską dzielnicę" ci chodziło ? O tą dawną w okolicy alei B i C w dolnym Manhattanie czy tę obecną - na Greenpoint, Brooklyn?
    Osobiście uważam że wizytę na śmierdzącym ściekami Greenpoint można sobie śmiało odpuścić - o wiele ciekawsze jest East Village i jego antykwariaty, knajpki z każdym rodzajem muzyki - na ogól na żywo, dobrym menu i świetną kawą, oraz niepowtażalnymi typkami nowojorskiej cyganerii.

Nie można też ominąć muzeów jeśli już jest po temu okazja - samo pobieżne zwiedzenie Metropolitan Museum zajmie przynajmniej dwa dni, a jeszcze Guggenheim Museum of Modern Art, Museum of Natural History, Museum of Photography i jeszcze parę innych :)
    Najlepiej wziąć gazetę i przejrzeć dział wydarzeń kulturalnych.
    Wycieczkę stakiem wokół Manhattanu napewno warto sobie fundnąć - duża frajda :) Za mniejsze pieniądze można przejechać się promem na Staten Island i z powrotem :)
    Osobiście lubiłem "wyprawy w nieznane" siecią subway'ów - wsiadałem w przypadkowy pociąg i wysiadałem na przypadkowej stacji - ale to wymaga znacznie więcej czasu i nie zawsze jest bezpieczne dla białego :)
    Uważam że w 5 dni niewiele ze skarbów NYC uda się zobaczyć - ale spróbować warto :)
  • Anonim

Klaryssa, szcezgółów się czepiasz;)
    Mądrali posłuchajmy
  • Kretka

hmm..co pozwiedzac w N.Y.C.??..wszystko, a jezeli nie da sie to jak najwiecej, a robiąc przerwę w zwiedzaniu należy usiaść na słoneczku w Bryant Park i wypic kawke:)..tam to dopiero jest nowojorski klimat!!!
  • Anonim

wez L train na Bedford (jeden przystanek za manhatanem) wysiadz i na rogu jest sporzywczy. kup tam zywca i idz N7 do rzeki. przejdz przez siatke i usiadz na nadbrzezu. acha... i upewnij sie, ze jest juz ciemno. jeszcze nie widzialem osoby na ktorej by ten widok nie zrobilby wrazenia, niezaleznie jak dlugo nie bylaby w nyc...

jest jeszcze lepsza miejscowka, ale to juz w okolicach GP... dzielnicy zakazanej na tym forum... tam trzeba borykac sie z duzym pittbulem... ale warto ryzykowac...

na poczatek ta pierwsza miejscowk powinna wystarczyc... efekt murowany.

i jeszcze jedna podpowiedz... wez ze soba marihuane...
  • Zuber

no wrescie jakis konkretny gosc sie trafil
  • Anonim

voz pięknie to ująłeś

Ja byłem ale nie przeżyłem(nie widziałem), teraz mam powód do powrotu :)))))))))))
  • Anonim

Podobnie przepiękną panoramę na dolny Manhattan można podziwiać z wysokiej skarpy Broolynu - poniżej Brooklyn Bridge, ale przed Brooklyn Tunnel - to nad tym odcinkiem BQE, gdzie wiedzie on samym nabrzeżem i każdy z kierunków ruchu jest na innym poziomie. Ponadto wracając promem ze Staten Island po zmroku :)
| |

Zapraszam do dzielenia sie wrazeniami o miescie ktore nigdy nie spi, o stolicy swiata, miejscu kt...

Fotki

Miejsca grona (0)