-
Skipper Jan Rebeck
wlasnie...
od ponad 10 lat jezdze na sportowcyh, "gigantowych" nartach, ktore
zwykle wymienialem co 2-3 sezony
(volkl'e albo k2)
nadeszla wlasnie pora wymiany,
(prawde mowiac juz poprzedniej zimy)
poszedlem do sklepow i...
dowiedzialem sie, ze mam przesiasc sie
z 190cm na 167cm (sam mam 172)
i ze w ogole, to teraz zupelnie inaczej
jezdzi sie itd...
nie bylem juz 2 sezony (zawirowania
"zawodowe") wiec hm... nie widzialem
ale generalnie odnioslem wrazenie,
ze sprzedawcy w sklepach hm... jazde
na nartach widzieli w telewizorze tylko...
(rozwalil mnie jeden "zawodnik", ktory
zaproponowal klientowi przymierzajacemu
skorupki, zeby sie w nich przeszedl...)
i czy to prawda, ze na "carvingach"
jezdzi sie zupelnie inacze itd...
nie chcialbym, zeby po 20paru latach
spotkala mnie jakas niefajna akcja...
jakies sugestie moze?; -)
(demon predkosci kradnie
czasem moja dusze i gonic go
"na kreche"; -) )
-
Grono.Net
co do wyboru sprzętu to nie bardzo jestem w stanie coś poradzić, ale owszem jeśli chodzi o zmianę techniki. stoję na nartach od jakiś 17 lat i zawsze byłam uczona jeżdzić w sposób tradycyjny, miałam przerwę dwu letnią i nagle zgubiłam wątek, bo technika idzie do przodu. W tym roku ucząc się jazdy carvingowej poczułam się jakbym miała znów 3 latka i pierwszy raz stała na nartach.........wszystko od początku:(
radzę, weź dobrego instruktora,
pozdrawiam
P.S. może mi ktoś polecić dobrą miejscówkę na wyjazd w Polsce(zwykle jeżdżę gdzieś za granicą), chcę zebrać ekipkę, tylko potrzebuję jakiegoś fajnego miejsca(nie Zakopane) i równie fajnych cen, rzućcie proszę jakiegoś linka, gdzie warto pojechać!
-
Meg
witam..
jeśli chodzi o technikę jazdy to faktycznie zmienia się ona bardzo szybko... w zasadzie co rok to jest jush coś nowszego.... ale widać takie czasy i nic na to nie poradzimy.
Osobiscie, bardziej podoba mi sie jazda carvingowa niżeli zwykła, ale to zapewne kwestia gustu...
co do pytania Agnieszki.. to nie wiem czy to jeszcze aktualne, ale może np. Szczyrk?
p.s. może looknij np. na tą stronkę: http://www.skionline.pl/
pozdrawiam :) -
Margarida
hej Agnieszka
jesli Ci moge jeszcze polecic miejscowke na narty to Bialaka Tatrzanska
stoki super utrzymane,nasniezane w razie niepogody (czytaj wogole nie pada snieg)
ostatnio bylam tam w Sylwestra i naprawde bylam milo zaskoczona warunkami na stoku.Karnety tanie od godz13-18 koszt 35zl a noclegi 50-60 zl z wyzywieniem.
http://www.bialkatatrzanska.com
Pozdrawiam -
-
Grono.Net
wybieram Szczyrk:)!!
ktoś się może orientuje jakie tam są ceny karnetów i noclegów, a może zna jakąś fajną kwaterę?
pozdrawwiam, dzięki z góry za pomoc! -
Przemek
Jeśli chodzi o wybór sprzetu dla osoby która całe życie jeździ techniką klasyczną jest dość trudny ale nie niemożliwy. Przesiadając się z nart 190cm na 160cm zrobisz sobie wielką krzywdę bo prawdopodobnie bedzi ci bardzo trudno się wdrorzyć w tajniki carvingu w czasie jednego wyjazdu.
Proponuje takie natrtki:
-Elan HCX 170cm
-Fisher Sceneo 300- 500 170cm
itp.
Lub podobne narty tego typu. Są to nartki o przyzwoitych parametrach nie będo dla ciebie za krótkie (nadsterowne) a ich promień ok. 16m będzie umożliwiał jazdę ześlizgiem jak i jazdę na krawędzi oraz uczenie się technik carvingowych.
Ad. Agnieszka Zapraszam do Krynicy!! Fajna miejscówka i dwie fajne Gurki jedna lajtowa Słotwiny a dróga to Jaworzyna i da sie tam troszkę pojeździć:) -
Meg
:) Agnieszko, wejdź na stronke http://www.szczyrk.pl/
i tam jeśli dobrze pokopiesz to napewno coś dla siebie znajdziesz...
a jeśli chodzi o Białke.. to wróciłam z niej w czwartek i owszem o ile warunki jak na to że "żywy" śnieg nie padał, były dość dobre... o tyle rozmaitość stoków to żadna rewelacja... :/
ale może to kwestia gustu
pozdrawiam :) -
ewa tejlor krass
-
Piotrek
A ja calkiem lubie Karpacz :] zawsze jak sie czlowiekowi znudzi jezdzenie po polskiej stronie to przez sniezke mozna sie zrzucic do Pecu, a tam juz mozna sobie pojezdzic ( w koncu drugie miejsce w czechach do jazdy po Spindlerze).
A co do sprzetu to edgar ma racje - 16/17 m skretu to optimum przy przesiadaniu sie na carving. I oczywiscie dobry instruktor - to naprawde mocno polecam !!! -
mateusz
też miałem tego typu problem - nie jeździłem 4 lata i jak ostatnio pamiętałem, że trzeba trzymać nogi razem, to teraz okazuje się, że to staroświeckie :(
zrezygnowałem więc z kupowania nart - w czechach można dość tanio wypożyczyć, a oferują nowe. -
owczar
w zeszłym roku pierwszy raz wsiadłem na carvingi i powiem ze nie wracam nigdy w życiu do normalnych
nigdy nie potrafiłem stylowo jezdzić i przesiadka miałem zero problemu,
-
mateusz
to fakt - łatwiej się jeździ, dzięki czemu nogi mniej bolą i można dłużej jeździć przy słabej kondycji (o ile ma się wygodne buty:) -
Skipper Jan Rebeck
hm... zawsze wydawalo sie mi, ze "technika" sluzy temu, by nie naduzywac sily...
;-)
-
mateusz
służy :-)
ale IHMO po całym dniu na normalnych człowiek jest bardziej zmęczony niż po carvingach :) -
ewa tejlor krass
In My Humbe Opinion IMHO a poza tym to się nie zgadzam, ta całą jazda na krawędziach jest bardzie wyczerpująca niż skakanie ciężarem ciałą jak sarenka, ze tak polecę metaforą
no to sie przyczepiłam -
mateusz
każdej literówki musisz się czepić? czy poprostu nie masz co napisać ? -
■ Cookie Monster ■
ewa ma absolutna racje.
podczas jazdy na krawedzi w zakrecie, twoje nogi obciazone sa sila rowna 2-3x masie narciarza -
mateusz
pod tym względem się zgodze - siła odśrodkowa etc.
mówiłem jednak o jeździe NA carvingach jeżdząc np. NWN. w porównaniu z nartami klasycznymi. -
ewa tejlor krass
napisałam co miałąm do powiedzenia ipzryznałąm się do czepliwości
luz procik, luz -
Skipper Jan Rebeck
nie ma czegos takiego jak
"siła odśrodkowa"...
watpiacym polecam podreczniki
do fizyki...
;-P