Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

tutaj kazdy moze pytac sie o wszystko co jest zwiazane z freestylem na nartach.
  • Konrad nie

kocham skakac i smigac w BC!! snowparki mnei jakos nie ciagna...
    btw. jakby nie ospa to wlasnie w BC bym skakal bo waruny mega; ( a tak od sylwestrowego tygodnia nie fikalem; (
  • Kacper Margula

Czy moglibyście mi doradzic jakie narty kupic na początek tzn.do skakania do jeżdżenia po barierkach itp.bo ja wogule się nie oriętuje w takim sprzęcie.
  • Anonim

zapraszam na wilcza 18 do xstyle, poogladasz a ja Ci cos doradze :o)
  • Kacper Margula

dzieki :)
  • Anonim

sa takie szkolki, gdzie mozna sie uczyc tej jazdy? i w ogole, to trudno sie tak jezdzi?
  • Anonim

Duret ma niedrogo Airpopowy i Tricks`y - z wiazaniami okolo 300Euro...
  • Anonim

> sa takie szkolki, gdzie mozna sie uczyc tej jazdy? i w ogole, to trudno sie tak jezdzi?

No jeżeli już umiesz dobrze albo bardzo dobrze jeździć na nartach to aż tak trudno nie jest, ale jak zaczynasz od podstaw to nie radze, bo szlag mnie trafia jak widze jakiegoś kolesia na stoku który ledwo stoi na nartach i sie na 7m hope bierze... ale to moje prywatna zdanie; -)

Są tego rodzaje szkółki, wystarczy że poszperasz w necie albo zapytaj się w gronie freestylowców o ile masz takie w pobliżu; -)
  • Anonim

hehe no co ty wiesz jakiego cork'a moze taki kolo wywalic, to ze nie wyladuje polamie obie nogi w pieciu miejscach to szczegol ale w locie jak fantastycznie przykozaczy;]

ps na poczatek ja bym po barierkach takich przy schodach i balkonowych nie jezdzil bo moze bolec,albo bedzie to ostatnia rzecz jaka poczujesz, ale to juz kogos wybor
  • Anonim

no tak, kozak w powietrzu ale raz w sezonie xd no a barierki to lepszym riderom trzeba zostawic; )
  • misiu

To ja może ogólnie...

Jak zacząć przygodę z freestylem? Bo sama jazda w snowparku 'na zielono' czyli bez większego pojęcia o technice skoków itp. to chyba nienajlepszy pomysł. Czy znacie jakieś fajne stronki w necie, które zawierają praktyczne porady, od czego zacząć i jak stawiać pierwsze kroki?
    Poza tym - jak można przygotowywać się do tego typu jazdy poza sezonem? Jakieś ćwiczenia, które warto wykonywać, aby utrzymać się w formie?
    Last but not least - jakie ochraniacze poza kaskiem warto mieć na nartach?

Pozdrawiam:)
  • Anonim

>misiu napisał
    >To ja może ogólnie...
    >
    >Jak zacząć przygodę z freestylem? Bo sama jazda w
    >snowparku 'na zielono' czyli bez większego pojęcia o
    >technice skoków itp. to chyba nienajlepszy pomysł. Czy
    >znacie jakieś fajne stronki w necie, które zawierają
    >praktyczne porady, od czego zacząć i jak stawiać pierwsze
    >kroki?
    >Poza tym - jak można przygotowywać się do tego typu jazdy
    >poza sezonem? Jakieś ćwiczenia, które warto wykonywać,
    >aby utrzymać się w formie?
    >Last but not least - jakie ochraniacze poza kaskiem warto
    >mieć na nartach?
    >
    >Pozdrawiam:)

Czyli tak:

Freestyle opiera sie glownie na jezdzie w snowparku ale nie tylko, bo np. na roznych poreczach czy tez barierkach, byle by gdzies bylo troche sniegu; ) Bez techniki i teori bedzie i bardzo ciezko zaczynac i moze sie to zle skonczyc dla Ciebie i nie tylko. Na samym poczatku proponuje sie nauczyc jazdy na switchu czyli poprostu jazdy tylem. Jest ona bardzo potrzebna do pierwszych trickow takich jak 180 czy 90 out (chodzi o to zeby w kogos np nie wjechac i samemu sie nie uszkodzic). Poza sezonem mozna cwiczyc obroty w powietrzu z miejsca albo z wyzszego polozenia zeskoczyc na nizsze krecac przy tym np. 360. Oczywiscie baaaardzo potrzebna jest kondycha bo jak za kazdym razem po przejechaniu 2/3 przeszkod bedziesz wyjezdzac wyciagiem to zbankrutujesz;).

Ochraniacze:
    Kask to podstawa (nie tak jak wiekszac ludzi w snowparu, ktorzy sie tlumacza,ze zle wygladaja albo im nie wygodnie...)

zolw zeby sie nie potluc za mocno i nie zepsuc kregoslupa oraz nie uszkodzic sie w inny sposob.

nakolanniki i ochraniacze na lokcie opcjonalnie i pod ubraniem.

baardzo grube i kurtka spodnie najlepiej z protektorami -pare warstw gombki na kolanach udach, piszczelach i lokciach.

tu mozesz sie pytac doslownie o wszystko co jest zwiazane z freestylem;)

http://www.skiforum.pl/showthread.p...

to bylo dosyc ogolnie; )

Pzdr; )
  • misiu

Dzięki Mistrzu:)

Ogólnie na nartach jeżdżę już długo i chciałbym spróbować czegoś nowego, a że w tym sezonie miałem okazję pojeździć trochę w snowparku, to mi się spodobało. Czyli technika jest, choć samej jazdy, a nie freestyle'u, a o teorii chciałbym sobie pocztać. Może w przyszłym sezonie popróbuję coś więcej w praktyce:)
    Masz jakiegoś linka, gdzie możnaby rzucić okiem na takie spodnie z protektorami?

Pozdróffki;)
  • Anonim

a tak ode mnie ja nie ogarnialem nic oprocz switcha i teorii poszedlem do snowparku i zaczalem walic graby pierwszego dnia jak masz talent to przezyjesz bez tej calej zbroi... skacz w lecie na batucie i wszystkim co wybija rob salta itp. przypakuj lydki to ustoisz wszystko i sie nie obijesz

ps. oczywiscie masz twin tipy?
  • Anonim

to widze, ze geniusza nart tu mamy jak po raz pierwszy w snowparku graby robil... No a teorie lepiej znac bo jest latwiej no chyba, ze juz zajebiscie jezdzisz jezeli chodzi o jazde zjazdowa i sie czujesz na silach Ale nawet gdybys mial lydy jak pudzian to nie ustoisz wszystkiego jak sie zle pochylisz... wystarczy pomyslec i odpowiednio ciezar ciala przemieszczac ale nauczysz sie tego dopiero po paru skokach... Ale zbroje lepiej miec... Kumpel-wybitny rider potlukl plery na zwyklym C-boxie... nikt nie jest idealem i kazdemu cos powaznego moze sie stac na najprostszej przeszkodzie.

no i oczywiscie twin tipy to podstawa... Pamietaj nigdy ich nie ostrz bo jak na np. boxa wjedziesz to moze byc ciezko...
  • misiu

Też jakoś trudno mi w to uwierzyć, ale różni ludzie się zdarzają.

Spoko - przeglądam różne stronki - po angielsku jest całkiem sporo:) Może do następnego sezonu choć trochę się oczytam;) Też jestem zdania, że 'zbroję' lepiej mieć, bo nawet z rolek mam już kilka przygód.

Jak to nie ostrzyć? Ja rozumiem, że na boxie łatwiej na nieostrych, ale w halfpipe'ie to przecież nieźle zlodziałe jest... Jak tam się bez krawędzi utrzymać? Dodatkowo przecież snowpark jest zazwyczaj wysoko, a na koniec dnia z górki trzeba zjechać...
  • Anonim

kolego... na boxie, railu, picnicu, rainbowie (w pizdu moglbym wymieniac) sie zabijesz na naostrzonch a z reszta sam zobaczysz. Ja nigdy nie ostrze i normalnie dojezdzam do hopy czy zjezdzam ze stoku. To jest kwestia przyzwyczajenia.

to jest jeszcze zajebista stronka z forum, strona tylko i wylacznie poswiecona freestylowi i freeridowi:

http://www.ski2die.pl

adres moze zniechecac ale...;p
  • misiu

Spoko wodza:) Na freestyle'u się znam, więc pytam, a ponoć "szukajcie, a znajdziecie, proście, a będzie wam dane, a kto pyta, nie błądzi"; )

A adres faktycznie hmm... intryguje;)
  • Anonim

dobrze gadasz xdxd

• Anonim

yyyyyy jezdze 13 lat na nartach wiec raczej umiem... co do grabow to nie powiedzialbym ze mute czy safety grab wymagaja od kogos mega umiejetnosci....
| |

Zjazdowe, biegowe, tourowe, ski-alpinizm, telemark i wszystko inne co wiąże się z tym bardzie...

Fotki

Miejsca grona (1)