-
Thanatos
Witam! Mam pytanie posiadam płytę główną Gigabyte GA-P35C-DS3R i dwa dyski twarde SATA II Seagate Baracuda 160 GB 8 MB z NCQ ST3160815AS i ST3160811AS. Zastanawia mnie dzięki czemu osiągnę większą wydajność? Dzięki RAID 0 czy jeśli włączę NCQ z AHCI? Chodzi mi o wydajność głownie w grach. -
Anonim
NCQ to technologia kolejkowania danych do zapisu na dyskach
Raid 0 to korzystanie z 2ch dysków jako z 1dnego. Dane masz zapisywane częsciowo na jednym i na 2gim dysku co zwiękrza szybkość transmisji.
Co do AHCI to po pierwsze upewnij sie ze masz odpowiednio nowe sterowniki do tego trybu transmisji. Zdaża sie że po włączeniu w AHCI biosie będziesz musiał od nowa postawić OS (szczegolnie dotyczy to Windowsa a zakładam że tego będziesz używać do grania)
Ja osobiście bym sie nie bawił w raid.
Podzielil bym te dyski na partycje.
HDA (1wszy dysk) mial by partcje z OS i z innym softem (powiedzmy max 3-4 partycje
HDB (2gi dysk) 1wsza partycja na FAT32 przeznaczona na SWAP dla Windowsa i jeszcze ze 2 partycje na soft i inne rzeczy.
W warunkach domowych nie widze specjalnie sensu zabawy z raidem bo zysk z tego jest niezbyt duży a jak ktorys z dyskow padnie to możesz sie pożegnać z danymi z obu.