MySQL [134]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

na poczatek... chciablym rozruszac to grono... tak tutaj pusto :-((((

jakie widzicie plusy uzywania mysql, a jakie minusy???
    jak wyglada na tle konkurencji???

przyznam sie szczerze ze wielu narzedzi mi brakuje w tej bazie danych... np. dopiero od 4.1 jest obsluga podzapytan, a wczesniej to kiszka

rozwazam zmiane moze zostane przekonany do pozostania przy tej mimo wszystko bardzo dobrej bazie danych

• Anonim

zasadniczo mysql jest baza do prostych zastosowan...

w tej chwili jak pewnie wiesz dobry czlowieku... pracuje z postgresem i jestem zachwycony, wypowiedziec sie na ten temat bede mogl za jakis miesiac, tyle przynajmniej zakladam zajmie mi zjedzenie manuala i licze na wsparcie tej wiedzy jakimis dwoma fajnymi ksiazkami. wrox press rulez.

jesli chodzi o sam mysql, to pozostawia on nam dosc duze pole do popisu w gestii zarzadzania danymi, w zasadzie cala mechanike wspoldzialania danych na siebie, musimy sobie zaprogramowac, ma to swoje wady, ale i zalety.

dzieki temu mysql jest bardzo szybka baza, tak przynajmniej slyszalem; -)

miejsce zdobycia takowych informacji - na prawde GB przetwarzanych danych - tajemnica niech pozostanie :>

co wiecej... mysql ma bardzo fajne sposoby optymalizacji przeszukiwania duzych danych tekstowych na podstawie kluczy slownych czy jakos tak, jutro pisze wyszukiwarke bazy i jak raz bede pod tym kontem optymalizowal kilka tablic w sklepie... wiec jutro/dzis bede wiedzial co 3ba.

db mysql jest dobra, ja osobiscie nie zamierzam jeszcze konczyc zabawy z mysql'em, poki co jest on najpopularniejsza baza instalowana na wiekszosci serwerow hostingowych, no i nie umiem jeszcze wszystkiego :P, poki co full admin rights nie mam; -) w swoim mniemaniu, a do tego daze.

w kazdym razie zainstaluj sobie postgresa... po to chocby sprawdzic co moze

lepsza uwaga: zainstaluj sobie linuxa przyjacielu :P

atutem mysql jest dobra pomoc on-line, podobnie php, postgres ma troche dokumentacje z dupy, ale zakladam, iz wszystko jest kwestia przyzwyczajenia i spedzania czasu nad zadaniami.
  • Anonim

czy ktos ma jakies dobre linki do benchmarkow porownawczych, miedzy mysql a innymi bazami, np. postgresem itd?

nie chodzi mi o obsluge tych czy innych standardow sql, a wydajnosc, najlepiej w zaleznosci od rozmiaru rekordu, tabel, bazy, klastra :]

?
  • <---- Pani Mgr inż. :D

taki benchmark to spore wyzwanie aby byl prawdziwy i rzaczowy, trzeba by jeszcze jakiegos os'a surowego dozucic i na nim jednym przetestowac kilka baz,
    mysql do prostych zapytan jest ok, jednak w przypadku duzej zlozonosci zapytan, proces potrafi zajac 90% zasobow procesora; ) przez co inne uslugi szlag trafia, jest to spory problem, dlatego lepiej dobrze sie zastanowic przed doborem bazy do zastosowan przemyslowych, co do malych zastosowan to jest na przedzie; ]
  • Anonim

dziwne, bo pracowalem w dwuch miejscach, gdzie mysql jest wykorzystywany do zastosowan przemyslowych:

almost-realtime i night-time compute.

w tej 2 firmie: przykladowy system skladal sie z 2-3 baz szkieletowych opisujacych strukture podbaz i jakichs 450 podbaz o wielkosci od 50 do 300-400MB kazda...

no nie sa to moze duze rozmiarowo dane, ale to juz baza analityczna 1st., a nie operacyjna... wiec...

z tego co wiem, mysql jest najszybsza baza na rynku... najszybsza - bo najprostsza :-)
  • <---- Pani Mgr inż. :D

narazie mam benchmarki mysql na roznych os'ach

http://software.newsforge.com/artic...

http://software.newsforge.com/softw...

MSSQL vs MySQL

http://www.mssqlcity.com/Articles/C...

ORACLE PGSQL MYSQL

http://www.huihoo.com/postgresql/my...
  • Anonim

:O

;>
  • Anonim

Przypomniało mi się jak kiedyś byłem na obronie pracy magisterskiej. Temat to jakieś porównania MySQL'a z MSSQL'em, zastosowanie ODBC, nie pamiętam.

Gość przyszedł z dwoma kompami. Na jednym win 2003 server, na drugim xp.
    Ten z 2003 miał być "serwerem bazodanowym", xp - "serwerem wuwuwu".
    Jak gość mówił, że ma mysqla na windowsie to spora grupa zaczęła się śmiać po cichu. Jak powiedział, że apacza ma na windowsie - coraz większa. Jak gość powiedział, że porównanie wydajności baz robił klikając "możliwie szybko" w te same linki dla MSSQL i MySQL to wyszedłem jak połowa słuchaczy.

Oczywiście gość został magistrem informatyki, specjalizacja: sieci komputerowe i systemy baz danych. Nawet na 4 go ocenili.

Dawno doszedłem do wniosku, że trzeba się bardzo postarać, żeby wylecieć z tej* "uczelni". Po tej "obronie" stwierdziłem, że trzeba się bardzo starać żeby się nie obronić.

* - nazwy uczelni nie podam, bo wstyd mi.
  • Brut[all]

"Jak gość powiedział, że porównanie wydajności baz robił klikając "możliwie szybko" w te same linki dla MSSQL i MySQL to wyszedłem jak połowa słuchaczy. "

:P:P:P

I jakie miał wyniki??
    To tak, co by Twoja wypowiedź bardziej utrafiła w temat :)