-
Anonim
Tak... W tym topicu nie będzie biura matrymonialnego, ani nic o hihopie, może to troche dziwne, no ale jak zobaczyłem ile ludzi na gronie ma problem z miłością i słuchaniem rapu, to postanowiłem odbiec w sposób zasadniczy od tych dwóch jakże oklepanych wątków i zapytać się Was, słuchających jazz'u o wykonawcę, tudzież o grupę, którą moglibyście mi polecić. Jako, że do niedawna sam byłem nieuświadomiony i słuchałem 'radia' zdaję sobie sprawę, że istnieje multum płyt, które są warte przesłuchania, a o których ja nie mam zielonego pojęcia...
Gwoli ścisłości dodam, że interesuje mnie klasyczny jazz, wyważony i lekkostrawny, coby się nie zrazić od samego początku, bo zdążyłem zauważyć, że nie jest to muzyka łatwa i przyjemna dla wszystkich uszu. Bardzo odpowiada mi smooth jazz a'la Paul Tylor, czy też bardziej roztrombkowany i rozpianinowany styl Miles'a Davis'a...
Dziękuję za uwagę i czekam na propozycje; > -
Bartek
Miles Davis "Miles Smiles", "Sorcerer", "Kind Of Blue" (polecam tylko te, które znam, pewnie inne są równie dobre).
John Coltrane "Blue Train", "A Love Supreme"
John Coltrane & Duke Ellington
-
seban
-
Anonim
Level42 & Marcus Miller... powód prosty - najlepsze cztery struny jazzu... xD -
-
Grono.Net
-
Anonim
Herbie Hancock,
jak osłuchasz się z tymi płytkami Milesa, co burt napisał, to polecam "In a silent way" oraz "Bitches Brew" (w tej kolejności nawet),
a z Polski to Krzysztofa Komedę i Tomasza Stańkę możesz posłuchać -
Grono.Net
o właśnie - stańko jak najbardziej. a jak kobiece wokalizy, to ja lubię panią cassandre wilson i nawet polecam. -
Anonim
Moja fascynacja jazzem zaczęło się od Elli Fitzgerald i Bessy Smith. Piękna klasyka, niekiedy nostalgicznie, czasami z humorem. Ella byłą mistrzynią improwizacji. Billie H. - też wspaniale się jej słucha. Ja raczej gustuje w klasyce i starym amerykańskim jazzie - raczej Benny Goodman, Duke Ellington, Count Basie, Chick Webb (tu znowu Ella się kłania :)). No ma się tę słabość do swingu z lat 30 :). A polscy jazzmani... Urbanator ma swój styl, nie każdemu odpowiada. Stańko - genialna trąbka. Jarek Śmietana - świetny na żywo, zwłaszcza z Karolakiem i tym jego Hammondem :) Można by wymieniać wielu.
Nie uważam się bron Boże za specjalistkę w tej materii, po prostu lubię miziać swe uszy ww. brzmieniami :)
Dobry jazz nie jest zły :) -
Anonim
-
seban
andrzej kurylewicz z polish jazz series nr 0 i 2 :D
tylko ciezko na wosku dostac :/ -
mamkalosze
-
Anonim
-
Bartek
-
Nevermore
-
Anonim
-
Nevermore
-
Anonim
-
Anonim
o mamo.... niektórzy wielcy jazzu by się w grobie poprzewracali.... to że ma bit z trąbką, nie świadczy o jazzie, bo trąbka pewnie zerżenięta z Milesa Davisa... choć 'oester' podobno umuzykalniony... -
Anonim
Jazz jest mojm zdaniem wyjątkowym rodzajem muzyki, przybajmniej w mojm przypadku daje sporo do myslenia i działa pozytywnie xD -
Anonim