-
Marcel
Słyszał ktoś o tym musicalu, a może widział?
Jego libretto jest oparte na najsławniejszej książce Victora Huga, na której jest także oparta bajka Disney'a "Dzwonnik z Notre Dame". Ponoć od wystąpienia w tym musicalu w roli Quasimodo zaczęła się kariera Garou, angielskie libretto (w tłumaczeniu z francuskiego) stworzył Will Jennings (autor słów "My Heart Will Go On"), a Celine Dion gościennie zaśpiewała jeden z utworów. Co prawda, wszystko o musicalu znajdziecie tutaj http://www.notredameonline.com/, ale mnie interesują przede wszystkim opinie tych, którzy się z musicalem zetknęli lub mają do powiedzenia coś, czego na tej stronie nie znajdziemy. Spektakl chyba najlepiej prezentuje kawałek "Refugees" śpiewany przez Clopina (fr. "Les sans-papiers"). Można go odsłuchać na podanej stronie. Muzyka jest fantastyczna. -
Anonim
muzyka jest genialna, co do Garou to tez slyszalam,ale nie wiem nic wiecej...;/ -
Kaśka
tak ja słyszałam !! Słyszałam także że w polsce też miał być robiony ten musical a QuA simodo miał być Janowski! -
Marcel
Udało mi się właśnie obejrzeć filmową wersję tego musicalu. Jestem zakochany po uszy. Jak zobaczyłem, że faktycznie chciano wystawić polską wersję i że się nie udało, to niecenzuralne słowa cisnęły mi się na usta.
Nie mniej, musical nieziemski.
La fete des fous...
La fete des fous... :D
Aż dziwne, że na TYM gronie nikt o nim nie pisał. Ja natrafiłem na niego przez przypadek, na szczęście :) boskie -
-
Kasia
Widziałam (niestety tylko we fragmentach) na lekcji jezyka francuskiego :)
Świetny! (Wiecej napiszę, jak obejrzę cały; )
Ps. piosenki z tego musicalu można ściagnąć sobie z Kazy :) -
Kasia
A z ciekawostek, to wiem tylko tyle, że był wystawiany w Londynie. I nawet gościnnie wystąpiło w nim kilku członków obsady francuskiej :) -
Anonim
Kurde a nie wiecie czy ten musical jest na dvd lub cos takiego. nie mam szans go obejrzec na zywo :( chyba ze jakims cudem, wystawia go w Polsce :) -
Anonim
Słyszałam o musicalu i widziałam włoską wersję; )
Musical sam w sobie jest fenomenalny! Muzyka powala z nóg,a jak można to przedstawić scenicznie!!! no po prostu zakochałam się... -
marta król
hehe..ja go oglądałam na dvd:) PO prostu świetne, bardzo wzruszające, wspaniałe efekty specjalne i ogólnie uważam że dali wszystko z siebie żeby coś takiego mogło zaistnieć, takie widowisko..naprawde..rewelacja :)
pozdrawiam:] -
Kasia
-
marta król
-
Anonim
nieprawda, ze nikt tu jeszcze nie pisal o NDdP (ale rzeczywiscie odzew byl marny).
prawda, ze od wystepu w nim zaczela sie kariera Garou. otoz jeden ze spektakli w Paryzu ogladala osobiscie Celine Dion, ktora, zachwycona (rzeczywiscie) wspaniala kreacja Garou, namowila meza, by sie nim zajal.
NDdP to cud: wzruszajaca, wcale nie tak banalna historia, piekne melodie z madrymi tekstami, wspaniala obsada. ten musical zyje we mnie od dnia, kiedy go pierwszy raz zobaczylam, znam na pamiec wszystkie piosenki. najwieksze wrazenie zrobila na mnie postac Poety - niby jest z boku, niby tylko obserwator, wlasciwie niezdefiniowany, niby nieopetany przez emocje tak jak pozostali bohaterzy, a jednak...Bruno Pelletier swoim anielskim spiewem tworzy wspaniala, intrygujaca role. po prostu nie rozumiem, jak mozna tak pieknie zaspiewac skadinad najpiekniejsza "Lune" (on na koncu doslownie wyje niczym wilk do ksiezyca) . moja druga ulubiona piosenka to wzajemne nawolywanie sie uwiezionej Esmeraldy i zrozpaczonego Quasimodo w "Les oiseaux qu'on met en cage".
jednym slowem piekny sen:-). -
>>>Melmi<<<
Ja "Świat Katedr" w wykonaniu Łukasza Zagroblenego widziałam w programie z okazji 5-cio lecia ROMY. A tego co Damian nie znam. -
No właśnie stąd mam "Świat katedr". Aha jeszcze mam gdzieś na kompie tą samą piosenkę w wykonaniu Damiana. Śpiewał to na eliminacjach do Idola.
-
>>>Melmi<<<
A ja myślałam, że on na tych eliminacjach też śpiewał "Świat Katedr". Nie wiem co mi się ubzdurało. Gdzieś tak chyba czytałam. -
No przecież napisałam, ze Damian na eliminacjach do Idola śpiewał "Świat katedr"
-
>>>Melmi<<<
Wybacz, ja jestem ślepa jakaś. Przy komputerze bez okularów siedzę;)
A który lepiej to wykonał? -
Trudno powiedzieć bo obaj zrobili to swietnie. Mnie denerwowało, że Damian w trakcie śpiewania żuł gumę. Nie, no ni eumiem zdecydować. Inne głosy mają chłopaki. I jeden i drugi śpiewa super. Stawiam znak równości :-)
-
Hubert
Video tego musicalu mam po francusku i wlosku a audio po francusku, wlosku, angielsku i hiszpansku +francuska wersja studyjna (mam nadzieje ze niedlugo bede mial tez po rosyjsku). Nigdzie nie moge znalesc po polsku chociaz wiem ze byl wystawiany (m. in. w sali kongresowej). Wg. mnie ten musical to mistrzostwo, jest poprostu ZAJEBISTY slucham go juz prawie rok non-stop. Przetlumaczylem takze napisy do wersji francuskiej 1 CD (z napisow angielskich) http://napisy.info/napisy_info_6481... Jesli ktos ma ochote moze obejrzec z nimi musical i powiedziec co o nich sadzi; )
POZDRAWIAM -
No właśnie nei był wystawiany w sali kongresowej. MIał być ale się jakoś to wszystko rozmyło niestety. Ale niech żywi nei traca nadzieji. Ja mam po polsku tylko dwie piosenki.