Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Czarek Zotka

Witam mam pytanie; )

do tequila sunrise dodajemy srebnej czy brązowej ?? bo w skrypcie nie ma info ,a wczoraj sie klociłem z kolegą ze srebną; D
  • kaniuś

srebna,ale można zalewać i brązowo
  • Anonim

Srebrna...

To tak na prawdę jakbyś zamiast Jacka Daniels z colą wziął Gentelmensa z colą :DDD
  • Czarek Zotka

Czyli dobrze myslałem; )

Dzieki za rady ; )
  • Anonim

Proszę bardzo, będzie 18,50
  • Aleksander

muszę się nie zgodzic:) do drinków idealna jest zarówno silver/blanco jak i gold,reposado. jeśli uzyjesz do np margerity teq gold lub reposado będzie miala ona bardziej wyrazisty smak, więcej aromatów i na pewno taki drink zyska na indywidualnosci; D

pewnego rodzaju faux pas byłoby mieszanie tequili anejo- i tę przyrównał bym tu raczej do przykładu gentelmens jacka lub jacka singiel barrel; )

• kaniuś

Mowa była o tequila sunrise i odbiegasz od tematu koles ,a co do wyrazistości smaków to dla tych którzy obczajają im starsza tequila tym smak jest bardziej wyrafinowany...
  • Kuba

Z tym że anejo nie będziesz mieszał w Sunrisie, bo to profanacja, tak samo jakbyś jacka singla podał z Colą, tak jak ktoś wyżej powiedział.
    Generalnie jeśli robisz to na Tequila sierra, to nie ma znaczenia, bo Reposado to tylko barwiona tequila, ale jeśli używasz prawdziwej gold, to nieliczni rozróżnią bardziej aromatyczną tekle
  • Aleksander

więc w mojej opini- teq SUNRISE- mozna robic zarówno na blanco jak i gold. moim zdaniem tez na tequili starzonej w beczce min2miesiące(tzw.reposado - ang.rested teq)) profanacją i raczej bezsensem byłoby uzywanie teq anejo- wiekowej(która lezakuje min rok) bądz muj-anejo-max5lat w beczce. to jest moja opinia oczywiscie. po prostu te 2 ostatnie maja takie aromaty który sa wyczuwalne gdy pijemy ją czystą..gdy je zalejemy sokiem pomaranczowym to po prostu ich nie wyczujemy tak jak powinnismy.

a co do prawidzwej GOLD - to według regulacji władz meksyku- "prawdziwa" gold włąsnei jest zabarwiana karmelem, ekstraktem z debu, syropem cukrowym... dopuszczalne jest takze kupażowanie blanco z tez anejo i ta również może nazywac się gold..

http://www.acamextequila.com.mx/eng...

co do sierry "reposado" to w koncu nei wiem jak to z nia jest, na stronie piszą ze reposado była stazona w beczce max rok na szkoleniu w msisie chyba mówiono,ze jest tylko barwiona itd. ? ? ? aczkolwiek wydaje mi się,ze producenci teq musza stosowac sie do meksykanskiego prawa.. więc nazwana reposado moze byc tylko teq stażona w beczce min 2mieisące

• Kuba

W takim razie też już nie wiem.
    Na szkoleniach mówiono, że Reposado jest barwiona karmelem, mówimy o tekli Sierra,
    Z tego co wiem to Olmeca Gold jest starzona.

"Podwójnie przedestylowany, czterdziestoprocentowy alkohol dojrzewa w kadziach lub drewnianych beczkach - od ich rodzaju zależy ostateczny wygląd i aromat tequili. Olmeca Tequila Gold jest starzona w beczkach po bourbonie przez dwa lata. Tequila Reposado jest przechowywana w beczkach z sekwoi przez sześć miesięcy, a Olmeca Blanco Tequila (Silver) nie jest w ogóle starzona."

http://www.bankier.pl/lifestyle/wia...

Ale Tak jak mówisz wg prawa meksykańskiego Gold to tequile barwione, nie starzone.
    "Gold or Joven Tequila (Tipo 2):
    Gold Tequila is an unaged silver tequila that is colored and flavored with caramel. These tequilas blends, or mixtos, and are very sweet and smooth making them perfect for shots and Frozen Margaritas.
    Reposado Tequila (Tipo 3):
    Reposado, or "rested," Tequilas are aged in wood tanks or casks for a minimum of 2 months. The higher-quality Reposados are aged from 3-9 months."
    http://cocktails.about.com/od/spiri...

Ktoś się bardziej zagłębi czemu u nas jest inaczej? :]
  • Anonim

Nie widzę związku z Sunrise :D...

Ależ Ci nasi barmani ciekawscy :*
  • Paula

Widać że się na zajęciach nie uważa...:] wątpie by w msbis ktoś powiedział że reposado jest barwiona...
  • Kuba

(Pani) Paulino, 2 razy na Tequili byłem, raz prowadził Michael, wcześniej człowiek z poza Msbis, zawsze usłyszałem to samo; )
  • Ojciec Dyrektor

Zakończmy temat Kubus zaproszeniem na degustacje moich zapasów - sami ocenimy, opiszemy - tym z Meksyku nie do końca wierze:)
  • >>>Kondziu<<<

to gdzie mamy przyjść na tą degustacje??? :)
  • Ojciec Dyrektor

Teraz!!!, właśnie siedzę i degustuj e w Krakowie, zapraszam wszystkich :)
  • Anonim

Czuję nosem, że to podstęp.
| |

http://www.msbis.com   MSBIS grono dla Tych co Kurs Patryka ukończyli, starają się ukończyć bądż b...

Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów

• do
Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki