MSBiS [732]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Ojciec Dyrektor

Przede wszystkim (razem, czy oddzielnie?) chciałem podziekować Tym, którzy przystąpili do kursu, a zwłaszcza Tym, którzy go zdali (podajcie telefon do dilera:)
    Nie cukrowałbym, gdybym czegoś nie chciał!
    Chodzi mi o wasze sugestie dotyczące tego co możnaby dodać (realnie-wariaci!!!) do naszego szkolenia.
    Wazne żebyście polecając nasz kurs, mogli to jakoś umotywować.
  • tynka

sala flair'owa :P
  • Anonim

hehehehe:D
  • ...

Pod sala Flairowa to i ja sie podpisuje, ale ok czekamy, skoro ma byc jacuzzi...:). Ta degustacja win moze byc naprawde ciekawawa.. co do postu powyzej, dluzsza degustacja moglaby doprowadzic Msbis do bankructwa po kilku kursach:D.chyba ze kazdy ze swoja flacha. a tak to chyba w zasadzie wszytsko jest, grunt ze laik barmanski po tym kursie uwaza sie za najlepszego na swiecie, a przynajmniej takiego, co cos wie o drinkach, alkoholach itp. A jesli chodzi o polecanie...zawsze jak gdzies jestem i robie numer z palacym sie krupnikiem(Sambuci nigdy nie ma) to wszyscy pytaja, wow a skad tak umiesz? Z msbisu..rzecz jasna:) pzdr
  • ...

A i mogloby byc jak sie nalewa Szampany..bo to tak dosc ciekawie sie i trzyma butelke, i dziwnie sie zakancza nalanie:)
  • ...

to chyba kurs Pro Bar Workshop bedzie dobry;p:)
  • 100json

Osobiscie uwazam, ze kurs swietnie przygotowywuje do pracy barmana koktajlowego, ale brakowalo mi troche elementow ze zwyklego szarego dnia.

1. Uwazam ze przydatna sprawa byloby urzadzenie jednego klasycznego stanowiska barowego (nie ze zlewem tylko z miejscem na lod itd.) i pokazanie otwarcia i zamkniecia (co trzeba myc, co sie chowa itd.). Niby wystarczy o tym powiedziec, a ja mimo ze sluchalem uwaznie to i tak sie troche wstydu najadlem przy moich pierwszych zamknieciach - gubilem sie totalnie i tylko cierpliwosci managerki i kolezanki zza baru nie stracilem roboty; )
    2. Na kursie poznajemy okolo 150 koktajli i uwazam ze to super, niestety prawda jest taka, ze kazdy bar ma w menu troche klasykow, a cala reszta to juz wlasne wymysly. Proponuje jakos podkreslic w skrypcie najpopularniejsze koktajle, ktore prawdopodobnie znajdziemy prawie wszedzie i o ktore mozemy byc poproszeni jesli nie ma ich w menu. Jesli chodzi o rynek brytyjski (na polskim niestety nie pracowalem) jest moze 20 klasykow ktore zlopie sie caly czas - warto moim zdaniem przygotowac uczniow na spotkanie z nimi, bo chyba niewielu absolwentow od razu wskakuje do super barow gdzie menu koktajli to kilkunastostronnicowa ksiazeczka - zycie...
    3. Na kursie jest duzo zajec praktycznych, jednak jednej rzeczy mi zabraklo - moim zdaniem kazdy kursant powinien zrobic przynajmniej jedno Mojito. Drin jest teraz bardziej rozpowszechniony niz HIV w RPA i pracodawcy czesto sprawdzaja barmana kazac mu go zrobic. Ja na jednym dniu probnym dostalem do zrobienia Cosmo i wlasnie Mojito - manager zachwycal sie nad moim Cosmo (ktore parokrotnie przewijalismy na kursie), ale krzywil sie niesamowicie nad moim Mojito - patrzac z perspektywy czasu przyznaje mu racje, bo wygladalo to strasznie a cukru dalem co kot naplakal. Moim zdaniem Mojito lapie sie po zrobieniu 2-3 i uwazam ze warto na to poswiecic te kilka minut, bo moze to byc roznica miedzy dostaniem a nie dostaniem pracy (u mnie wlasnie skonczylo sie wtedy na tym drugim...).

Moze jeszcze cos wymysle, ale tak naprawde trzeba po prostu chwile popracowac za barem zeby sie z nim oswoic - nawet kurs MSBiSu nie jest w stanie zrobic od razu superbarmana ze zwyklego szarego czlowieka (choc jestescie na tyle blisko na ile mozna :P ).
  • ...

fakt...cos po mudlowac mozba by bylo.bo tak to sie jest zielonym, a sama teoria to troche malo.i nie tylko o Mojito chodzi, ale o wiele wiecej.:)
  • Anonim

Degustacje, degustacje, degustacje.. nie żebym nie potrafił żyć bez degustacji :) , ale przydało by się jeden dzień więcej poświęcić jednak na picie tych drinków. Wg. mnie zaj***e ważne jest znać smak tego co się poleca. A jednak posiedzenie 2h na sali z prawdziwym alkoholem to za mało. Pokazać jak będzie smakował prawdziwy alkohol, jak alkohol zachowa się z różnymi dodatkami i dlaczego jest tak a nie inaczej.
    A mojito trzeba zrobić więcej niż 2-3 żeby nauczyć się jak zrobić mohito które będzie dobre.
    no i może coś o dekoracjach drinków. żeby umieć twista zrobić; ).
  • 100json

Tak, ale wystarczy 2-3 razy zeby nie bylo niezdatne do wypicia :] Co do degustacji to ja akurat jestem raczej sceptykiem - dopracowanie kazdego koktajlu to sporo pracy, niektore receptury sa doskonalone przez kilka lat. Moim zdaniem kurs ma za zadanie wbic do glowy podstawy, a sztuke kazdy bedzie odkrywal juz w czasie pracy. Ja swoja margarite utrafilem po dobrych 6 miesiacach za barem. Kurs ma moim zdaniem sprawic, ze klient nie przyjdzie oburzony ze koktajl to nie to co mialo byc - co najwyzej nie bedzie idealny. Wraz z doswiadczeniem kazdy barman zbliza sie do idealu. Podstaw wbrew pozorom naprawde da sie nauczyc na barwnikach, zeby nauczyc sie sztuki to juz trzeba czasu i wielokrotnych prob. Obawiam sie ze MSBiS szybko by zbankrutowal chcac finansowac te proby; )

Co do twista to popieram - klasyk jesli chodzi o garnish i glupio sie na nim wysypac przed potencjalnym pracodawca.
  • Anonim

Ja bym rozwinoł część dotyczącą garnish. Ozdabianie koktajli to sztuka Patryk robi to świetnie więc można by było zrobić pare praktycznych pokazówek
  • ...

Ale chyba i garnish i głębsza degustacja jest na PBW...tzn degustacja napewno:).ale na tym podstawowym mogloby by byc cos z garnish, procz tego ze sie wrzuca oliwke na 1 lekcji:)
  • Anonim

PBW jest wspaniałe i naprawdę można się tam wyszaleć pod względem Coctaili:D. Polecam gorąco chętnie pzeszedł bym to jeszcze raz:D
  • Ojciec Dyrektor

i właśnie o to mi chodziło, właśnie liczę na Was - tych, którzy skończyli już kurs i z perspektywy oceniają co możnaby dodać.
    Z powodu braku sali do PBW (będzie w wakacje) i tego iż cały towar jest pochowany w kartonach, mamy problem z rozwinięciem skrzydeł więc nie jest idealnie ale już pewne próby podejmujemy.
    Rzeczywiście noszę sie z zamiarem ograniczenia klasyków, a położenia większego nacisku na koktajle, które są obecnie trendy.
    Co do dekoracji to zajęcia te już istnieją razem z zajęciami podczas których degustujemy wybrane klasyki, fakt Mojito każdy będzie musiał zrobić! Co do degustacji to poza PBW, wstawimy coś do kursu podstawowego, może w soboty degustacje jako biforek?
  • ...

a Osoby po kursie beda mogly na ten sobotni biforek wpasc tez?:).ale pamietam, ze byl dzien na kursie gdzie byla sama degustacja, i praca na prawdziwych alkoholach. wtedy zrobilem swojeego pierwszego climax...:)
  • Ojciec Dyrektor

Dopiero pierwszy zaliczony Climax w Twoim wieku!
    A tak na poważnie to pewnie że będzie można.
  • AIN'T MY BITCH

Czyli rozumiem, że absolwenci z wielką chęcią widziani? Fajnie :D Trzymam za słowo, powiedz tylko na która godzinę wpaść :D
  • AIN'T MY BITCH

co do kolejnych sugestii..

przydałoby się szkolenie z piwa czyli nalanie kilku piwek i podłączenie beczki, rzeczy są proste ale bardzo przydatne i częste...
  • Ojciec Dyrektor

próbowaliśmy ale problem w tym że ciężko wytrzymać w szkole gdy obok pełna beczka piwa!!!
    Jestem w trakc ie rozmów nad szkoleniem z piw (ale bez beczki). Jak tylko dopniemy to dam znać
    Chociaz moze coś wymyślimy z beczką.
  • Anonim

ten kurs z piwem byłby dobry:) zamiast beczki piwa to może być beczka wody z barwnikiem:D
| |

http://www.msbis.com   MSBIS grono dla Tych co Kurs Patryka ukończyli, starają się ukończyć bądż b...

Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów

• do
Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki