-
SuperMocarz
-
Dr. Monique
jeszcze raz wielkie dzieki wszystkim
w sklepie nie potrafili tyle powiedziec -
wciskam guzik i zapierdalam!!
kup sobie wzmocniony oring DIDa.w motor landzie maja chujowe ceny na detal.podjedz do yavitu - skrecasz na plowieckiej za zajazdem napoleon w prawo i jeszcze raz w prawo i przecznice dalej po lewej bedzie serwid moto.ja zaplacilem za caly naped:did 525v i zebatki JT z zalozeniem 500zl.tel 815 3004 -
Anonim
Witam.
Od kilku dni Stałem się szczęśliwym posiadaczem FZS 600 '98. I Chciałem odświeżyć temat, gdyż niestety muszę wymienić napęd ( Łańcuch + zębatki ).
Z tego co wyczytałem liczą się tylko 2 firmy, tylko nie za bardzo kumam jeszcze o co chodzi z tymi X-ringami, O-ringami czy jakoś tak heh.
Pytanie moje takie. Jaki? Jaki? Jaki? :D
To dwa typy znalezione na allegro.
http://allegro.pl/item352635406_nap...
http://allegro.pl/item367748144_nap...
Motocykla chce używać turystycznie, bo do "zapier****nia" jeszczę się nie nadaję.
Dzięki z góry i pozdrawiam. -
-
Anonim
X - ring czy O-ring to kształt "uszczelek" w ogniwach łańcucha.
Łańcuch składa się z ogniw, tulejek w których jest smar i uszczelniaczy żeby z tych tulejek smar nie uciekał, różne typy tych uszczelek dają lepsze zabezpieczenie dla smaru żeby ci się nie wypłukał czy też nie zasyfił i nie zatarł. X - ring to uszczelka której przekrój wygląda jak litera "X", O - ring znowu analogicznie jak litera "O" z tym że niema pustego środka. Ja na przykład preferuje łańcuch X-ringowe gdyż uważam że dużo lepiej (większą powierzchnią) "izolują" smar łańcucha.
Oczywiście jest wiele kombinacji tych "uszczelek" ale generalnie chodzi o to żeby jak najlepiej zabezpieczyć smar wewnątrz łańcucha.
Co do producenta łańcucha to są tylko dwaj producenci liczący się na rynku, DID i RK.
A co do zapierdalania to niema to znaczenia czy dzidujesz czy jeździsz turystycznie chodzi o to że czym bardziej wzmacniany łańcuch i czym mocniejsze zębatki tym więcej km nawiniesz na jednym napędzie (pod warunkiem że będziesz go smarował w celu zabezpieczania jego uszczelniaczy) i tym rzadziej będziesz musiał naciągać łańcuch.
Jak jest jeszcze coś do dodania to niech ktoś to zrobi już za mnie :P
-
Anonim
ok to już trochę zaczynam rozumieć.
A jak mają się do Siebie te dwa zestawy które wkleiłem wyżej?
Nie zawsze droższy oznacza lepszy. -
Anonim
W przypadku łańcuchów DID lub RK zawsze !!!
Według mnie oba łańcuch są dobre ale o zębatkach nic ci nie powiem bo nic mi nie wiadomo o zębatkach firmy JT. -
BIelas
osobiście polecam wał kardana. Bez obsługowy tylko sie olej sprawdza a reszta nas nie interesuje. -
Anonim
>BIelas napisał
>osobiście polecam wał kardana. Bez obsługowy tylko sie
>olej sprawdza a reszta nas nie interesuje.
spam :) -
Mfalme
>BIelas napisał
>osobiście polecam wał kardana. Bez obsługowy tylko sie
>olej sprawdza a reszta nas nie interesuje.
Osobiście to potwierdzam ale wątpię, czy gość wymieni łańcuch na Kardana ot tak :). Inna sprawa, że przewaga jest po prostu nieoceniona. -
BIelas
myśle ze kwestia silnej woli i zdolności manualnych pozwoli zamienić łańcuch na wał:D
Tak tylko od siebie chciałem dodać. -
Anonim
-
Michał
Szukam miejsca w Wawie gdzie mogę kupić najtaniej łańcuch DIDa z zębatkami. Ktoś może coś poleci?
- Przeglądaj grona w kategorii Motoryzacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne
|
|
Grono dla użytkowników i miłośników MOTOCYKLI. (nie motorów i nie skuteruuf). Skuterowców...