-
Ja bym poszedł na A1 do najlepszej szkoły jaka tylko jest a potem na A byle gdzie oby tylko odebrać papierek. Ale to tylko moje zdanie; p
-
CLS_BUJDASZ
Pfff myslisz ze tak od razu dadza ci papierek bo juz masz kat a1? dupa w trampkach...kaska i dopiero masz papierek na pojscie na egzamin na a... chyba ze sie cos zmienilo ostatnio,w co bardzo watpie. -
Weronika to kobieta. Więc nie piszcie "on". XD
Nie chodzi mi o to.
Raczej o to że jak masz już kat. A1, NAUCZĄ CIĘ TAM przepisów, zachowania na drodze itp. to po co masz iść znów na super kurs (drogi) jak już to potrafisz. Wtedy idziesz sobie tam gdzie najtaniej.
Zmieni Ci się tylko pojemność motocykla. Ale żaden kurs nie nauczy Cię jazdy na sportowej 600 czy coś w ten deseń (mówimy o zwykłym kursie doszkalającym).
W skrócie: Iść na A1 do najlepszej szkoły, na kat. A już byle gdzie.
Aha, i sądząc po wieku WYDAJE MI SIĘ (bo w/w osoby NIE ZNAM) że nie ma jeszcze TEORETYCZNEJ wiedzy na temat jazdy, przepisów itp. Bo z jazdą to różnie bywa. Od dziecka może jeździć. A nauka samodzielna, z obrazków itp MOIM ZDANIEM nie da Ci tego co DOBRY instruktor. -
CLS_BUJDASZ
Jesli ktos jest zielony co do jazdy motocyklem w wieku 16 lat, to owszem taki wybor jest najlepszy. Ale nie oszukujmy sie, jak ktos decyduje sie na to prawko A1, to zazwyczaj jest to juz zapalony mlody motocyklista, dla ktorego zrobienie tych "akrobacji" na egzaminie to banal. Sa wyjatki, ale zazwyczaj jest tak jak pisze, bo "laicy" nie wiedza nawet, ze jest cos takiego jak prawko a1, a tym bardziej nie mysla o zrobieniu tego typu uprawnienia. -
-
>dezerter86 napisał
>>CLS_BUJDASZ napisał
>>Moim zdaniem na teorie powinien chodzic ten, kto chce. Jak
>>ktos nie zna przepisow po prostu nie zda egzaminu,
>
>Nie zgodzę się z Tobą. W moim przypadku zdawanie egzaminu
>teoretycznego (zdawałem chyba 4 razy w życiu i 4 razy
>zaliczyłem) opierało się na mechanicznym wyuczeniu
>reakcji na wyświetlony obrazek lub pierwsze kilka słów
>pytania (rekordowy czas to niecałe dwie minuty :) ).
>Udowadnia to, że zdanie egzaminu nie koniecznie musi się
>wiązać ze znajomością przepisów.
Również zdawałem w swoim życiu 4 egzaminy teoretyczne i również wszystkie 4 zdałem. To że ktoś zdał teorię nie znaczy że zna przepisy. Na egzamin teoretyczny uczysz się NA PAMIĘĆ a nie na zrozumienie. Później na drodze nie wiesz o co chodzi.
Jedziesz przy Arkadii na rondzie, stajesz na lewym pasie. Z tego pasa skręcasz w prawo czyli w pierwszy zjazd. Jedziesz idealnie po pasach bo prowadzą Cię na prawo. Wali w Ciebie samochód ze środkowego pasa i jesteś ścięcie przekonany że to jego wina, czemu ? Bo gówno znasz a nie przepisy.
I to że ktoś jeździ na moto to nie znaczy że robi to dobrze i że rozumie co się na tej drodze dzieje... -
Anonim
Kolego z całym szacunkiem dla Ciebie ale gadasz głupoty... Jądąc lewym pasem skręcając w pierwszy zjazd za każdym razem samochody i wszytskie pojazdy mają mi ustąpic poniewaz jade swoim pasem wyznaczonym a to ze jak ktos we mnie uderzy to jest to jego wina bo nie ustapil fakt jest tez ze sa strzalki na pasach ale policjant i tak powie ci ze to nie byla twoja wina jedynie co mozesz dostac to mandat do 200 zł za nie sugerowanie sie do znakow poziomych :P:P uwierz mi trzeba bylo troche kasy z ubezpieczenia zarobic :P POzdrawiam :P -
Czekałem na taki post; D
I tu jest taka akcja. Tobie się wydaje że wiesz, a ja to wiem.
Gówno mnie obchodzą te pasy; ] Tam jest jeszcze coś BARDZO WAŻNEGO, takie uzupełnienie do tych pasów :D Przykro mi ale pokazałeś właśnie jak znasz przepisy, tzn jak ich nie znasz; D
Ale ja serio wiem że mam rację; p -
Anonim
Wow, podałeś przykład jednego z tych dziwnych rond gdzie kierowca jadący pasem zewnętrznym musi zawsze ustąpić temu na wewnętrznym... tylko weź pod uwagę że nawet jak ty to wiesz, i jedziesz tak jak powinieneś to ten który powinien ustąpić bardzo często NIE wie, to rondo jest fenomenem -
asik
>Gogu napisał
>Czekałem na taki post; D
>
>I tu jest taka akcja. Tobie się wydaje że wiesz, a ja to
>wiem.
>
>Gówno mnie obchodzą te pasy; ] Tam jest jeszcze coś
>BARDZO WAŻNEGO, takie uzupełnienie do tych pasów :D
>Przykro mi ale pokazałeś właśnie jak znasz przepisy, tzn
>jak ich nie znasz; D
>
>Ale ja serio wiem że mam rację; p
uwielbiam te "wiem, ale nie powiem"..
"[...] Taki system zastosowano na skrzyżowaniu "Zgrupowania AK Radosław" (dawniej zwane Babka) w Warszawie. Ma ono trzy pasy ruchu i wszystkie one zjeżdżają w każdą odchodzącą ulicę (każda z nich ma po trzy pasy ruchu w każdym kierunku). Samochody zjeżdżające z ronda, niezależnie od pasa na którym się znajdują, mają pierwszeństwo przed tymi które kontynuują ruch okrężny. Przykładowo samochód zjeżdżający z ronda z lewego pasa ma pierwszeństwo przed autem chcącym jechać prosto środkowym lub prawym pasem (ruchem okrężnym). "
jednak równocześnie z lewego pasa nie można skręcić w prawo, bo strzałki jasno określają, że lewy pas służy do jazdy prosto i w lewo.. więc zjechać możesz dopiero na drugim zjeździe..
http://www.rp.pl/galeria/24,1,91812...
i tyle w temacie rond.. -
>asik napisała:
>jednak równocześnie z lewego pasa nie można skręcić w
>prawo, bo strzałki jasno określają, że lewy pas służy
>do jazdy prosto i w lewo.. więc zjechać możesz dopiero na
>drugim zjeździe..
>
> http://www.rp.pl/galeria/24,1,91812...
I to jest psikus, nie można patrzeć TYLKO na pasy, jeszcze strzałki określające kierunek pasa są ważne. To rondo jest banalne, trzeba tylko znać przepisy.
FAKT ŻE TRZEBA BRAĆ POD UWAGĘ ŻE WIĘKSZOŚĆ KIEROWCÓW NIE MA POJĘCIA O ZASADACH PANUJĄCYCH NA TYM RONDZIE I TRZEBA MEGA UWAŻAĆ!
PS: A ja uwielbiam jak ktoś udaje wszechwiedzącego bo zapytał wujka, a tak to gada głupoty o jeździe nie wspominając :D -
asik
jednak pamiętaj o jednym - ustąpić pierwszeństwa zjeżdżającemu z ronda musisz i dupa.. -
>asik napisała:
>jednak pamiętaj o jednym - ustąpić pierwszeństwa
>zjeżdżającemu z ronda musisz i dupa..
HAHAHAHAHA!!! CO ? :D
Jadą dwa samochody, jeden czerwony a drugi niebieski. Jeden za drugim na tym samym pasie. Jeden ma pierwszeństwo aby zjechać a drugi nie ma prawa skręcić w prawo!? Dziwne co ? :D -
asik
tak.. niestety.. skręcać z lewego pasa w prawo nie można, ale zjazd z ronda z lewego pasa jest prawidłowy - patrz obrazek z linku.. i patrz linie na rondzie - osoba jadąca prosto zmienia pas ruchu, a nie zjeżdżająca z ronda - niezależnie którym pasem jedzie..
ten, który skręca w prawo łamie przepisy, natomiast ten, który zjeżdża z ronda (patrz drugi, lub trzeci zjazd) ma prawo to zrobić bo jedzie prawidłowym pasem :) a skąd wiesz czy osoba na lewym pasie dopiero wjechała na rondo a nie jeździ nim w kółko już piąty raz ? hę ? -
TUREK
ach, cale zycie z gamoniami, wlaczasz 4x4 i napierdalasz, a potem niech sie inni martwia :))) -
>TUREK napisał
>ach, cale zycie z gamoniami, wlaczasz 4x4 i napierdalasz, a
>potem niech sie inni martwia :)))
:]
Asiu: Mi chodziło o to że nie można z lewego skręcić w pierwszą w prawo. I skąd wiem czy nie robi 10go koła ? Tam są światła i chyba wiesz z kim ruszasz ze świateł a z kim nie; p
Ogólnie to zrobiliśmy super OFFA :D -
TUREK
-
Маdżis.
-
Ka®oL :Ð
>TUREK napisał
>ta kierowcy mza górą :P
To chyba będzie moja dewiza życiowa :] -
Szopen
-
bartkiller
>Gogu napisał
>>asik napisała:
>>jednak równocześnie z lewego pasa nie można skręcić w
>>prawo, bo strzałki jasno określają, że lewy pas
>służy
>>do jazdy prosto i w lewo.. więc zjechać możesz dopiero
>na
>>drugim zjeździe..
>>
>> http://www.rp.pl/galeria/24,1,91812...
>
>I to jest psikus, nie można patrzeć TYLKO na pasy, jeszcze
>strzałki określające kierunek pasa są ważne. To rondo
>jest banalne, trzeba tylko znać przepisy.
>
>FAKT ŻE TRZEBA BRAĆ POD UWAGĘ ŻE WIĘKSZOŚĆ KIEROWCÓW
>NIE MA POJĘCIA O ZASADACH PANUJĄCYCH NA TYM RONDZIE I
>TRZEBA MEGA UWAŻAĆ!
>
>PS: A ja uwielbiam jak ktoś udaje wszechwiedzącego bo
>zapytał wujka, a tak to gada głupoty o jeździe nie
>wspominając :D
Kolego, może w takim razie przestaniesz trzymać wszystkich w niepewności i objaśnisz nam to "banalne" skrzyżowanie o ruchu okrężnym (bo zakładam, że to masz na myśli pisząc "rondo") w kontekście przepisów ruchu drogowego ? Bo na razie tylko radośnie wykrzykujesz oznajmiając swoją mądrość i wyższy stopień wtajemniczenia, ale żadnych konkretów.
- Przeglądaj grona w kategorii Motoryzacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne