MOTOCYKLE [10936]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Tomek

Witam serdecznie,

Zamierzam w najbliższym czasie wybrać się do Anglii aby kopić tam sobie motocykl. Jednak nie do końca wiem jak wyglądałaby sprawa kupna tam motocykla na aukcji. Jakie dokumenty są wymagane etc.
  • Tomek

http://www.scigacz.pl/Przerejestrow...

moze cos pomoze :)
  • anty

ja dokladnie rok temu sprowadzilem sobie z angli Horneta:)
    nie jest takie strzaszne porucz wielkiego dowodu rejestracyjnego anglika :) ktory miesci sie bezproblemowo w plecaku:)
    tlumacznia wszsytkich paprierow i mozna przerejestrowywać:)

na scigaczu jest wyjasniona cala procedura bardzo dobrze:)

ale przelozenie kierownicy b.duzo kosztuje :|
  • JOGLE

W angliku to chyba tylko lampę będziesz musiał zmienić choć zależy od tego jaki typ lampy, tłumaczysz dokumenty koszty różne zależy gdzie i u kogo, przegląd kosztuje 62zł rejestracja 186zł już z książką pojazdu, równie dobrze nie musisz go rejestrować tylko opłacasz OC u nas na tą tablicę na której przyjedziesz tym moto i jeździsz, ja co prawda mam z włoch moto ale procedura rejestracji jest taka sama, ja z początku zrobiłem sobie tablicę sam z numerami z dowodu, zapłaciłem oc na podstawie dowodu i jeździłem potem załatwiłem resztę.
  • [[TomeK]]

Do całkowitej rejestracji potrzebne jest:
    -Dowod rejestracyjny V5C
    -Umowa kupna sprzedaży(najlepiej polsko-angielska)
    Potem trzeba przetlumaczyc dowod V5C, około 130zł, robisz badanie techniczne bez moto najlepiej(ok. 200zł). Jak masz przetłumaczony dowod i badanie techniczne, zapierdalasz do urzedu skarbowego wypełnic VAT-24, robisz przelew na 160zł(opłata VAT 24). Po paru dniach idziesz znowu do urzedu i odbierasz VAT 25. Robisz ksero wszystkich dokumentow i idziesz z całą ta makulaturą do urzedu komplikacji(komunikacji). Dajesz wszystkie dokumenty i starą tablice rej. z anglii. W miedzy czasie modlisz sie, zeby wszystko było ok w dokumentach. Jezeli wszystko jest ok płacisz niecałe 200zł za blache i karte pojazdu. Na sam koniec idziesz ubezpieczyc. Cały proces rejestracji trwa ok. półtora tygodnia.
  • WiKtOr WOLA

Dodam ze bezpiecznie Oc musisz wykupić tego samego dnia co pierwsza rejestracja w kraju.
  • JOGLE

>[[TomeK]] napisał
    >Do całkowitej rejestracji potrzebne jest:
    >-Dowod rejestracyjny V5C
    >-Umowa kupna sprzedaży(najlepiej polsko-angielska)
    >Potem trzeba przetlumaczyc dowod V5C, około 130zł, robisz
    >badanie techniczne bez moto najlepiej(ok. 200zł). Jak masz
    >przetłumaczony dowod i badanie techniczne, zapierdalasz do
    >urzedu skarbowego wypełnic VAT-24, robisz przelew na
    >160zł(opłata VAT 24). Po paru dniach idziesz znowu do
    >urzedu i odbierasz VAT 25. Robisz ksero wszystkich
    >dokumentow i idziesz z całą ta makulaturą do urzedu
    >komplikacji(komunikacji). Dajesz wszystkie dokumenty i
    >starą tablice rej. z anglii. W miedzy czasie modlisz sie,
    >zeby wszystko było ok w dokumentach. Jezeli wszystko jest
    >ok płacisz niecałe 200zł za blache i karte pojazdu. Na
    >sam koniec idziesz ubezpieczyc. Cały proces rejestracji
    >trwa ok. półtora tygodnia.

Jeśli uda mu się zdobyć fakturę zamiast umowy nie zapłaci w skarbowym nic. I po co ma płacić za przegląd 200zł jak może na niego pojechać i kosztuje on 62zł za motocykl, a teoretycznie jeśli jest ważny to nie musi go robić wcale bo wbiją mu go w dowód, przecież bo przegląd ważny w krajach unii europejskiej jest ważny u nas, warunkiem jest żeby była data kiedy on się kończy jeśli takiej nie ma niestety nie uznają go.
  • Tomek

aha, dzięki za info. A jak wyglądałaby sprawa gdybym kupił tam moto i przerejestrował na siebie jeszcze w Anglii (przy zakupie wypełniam odpowiednie rubryki w V5C i czekam ok 7dni na nowy dowód)?
    A co z motocyklem z aukcji? Często odbywają się aukcje gdzie motocykle sprzedawane są przez policję, banki etc. Tam chyba dostałbym fakturę tylko...
  • JOGLE

Z fakturą nie masz podatku, jak byś go tam przerejestrował na siebie to jest coś takiego jak mienie przesiedleńcze ale nie wiem jak ta procedura przebiega ale coś z meldunkiem na pewno że jakiś czas musisz być w tamtym kraju zameldowany, ale skoro wracasz do polski to po zakupie zarejestruj go u nas po co to dwa razy przerabiać, a na obcych tablicach będę bardziej zwracać uwagę na ciebie.
  • [[TomeK]]

>JOGLE napisał
    >>[[TomeK]] napisał
    >>Do całkowitej rejestracji potrzebne jest:
    >>-Dowod rejestracyjny V5C
    >>-Umowa kupna sprzedaży(najlepiej polsko-angielska)
    >>Potem trzeba przetlumaczyc dowod V5C, około 130zł,
    >robisz
    >>badanie techniczne bez moto najlepiej(ok. 200zł). Jak
    >masz
    >>przetłumaczony dowod i badanie techniczne, zapierdalasz
    >do
    >>urzedu skarbowego wypełnic VAT-24, robisz przelew na
    >>160zł(opłata VAT 24). Po paru dniach idziesz znowu do
    >>urzedu i odbierasz VAT 25. Robisz ksero wszystkich
    >>dokumentow i idziesz z całą ta makulaturą do urzedu
    >>komplikacji(komunikacji). Dajesz wszystkie dokumenty i
    >>starą tablice rej. z anglii. W miedzy czasie modlisz sie,
    >>zeby wszystko było ok w dokumentach. Jezeli wszystko jest
    >>ok płacisz niecałe 200zł za blache i karte pojazdu. Na
    >>sam koniec idziesz ubezpieczyc. Cały proces rejestracji
    >>trwa ok. półtora tygodnia.
    >
    >Jeśli uda mu się zdobyć fakturę zamiast umowy nie
    >zapłaci w skarbowym nic. I po co ma płacić za przegląd
    >200zł jak może na niego pojechać i kosztuje on 62zł za
    >motocykl, a teoretycznie jeśli jest ważny to nie musi go
    >robić wcale bo wbiją mu go w dowód, przecież bo
    >przegląd ważny w krajach unii europejskiej jest ważny u
    >nas, warunkiem jest żeby była data kiedy on się kończy
    >jeśli takiej nie ma niestety nie uznają go.

Ciekawe gdzie za 62zł zrobisz badanie techniczne tzw. zerowe. Jak moto sciagasz z anglii to musisz miec całe badanie techniczne na dwoch stronach z wyszczegolnionymi danymi, ktore potem sa wpisywane w dowod rejestracyjny. Koszt takiego badania to ok. 120zł, przy czym sprawdzaja wtedy przednia lampe i mogą sie czepiac.
  • Tomek

z tymi badaniami to chyba nadal jest samowolka urzędników, niektórzy ponoć nie uznają przeglądu z innego kraju UE i kierują na badanie w Polsce.
  • Józef

hmmm a nie trzeba jeszcze akcyzy zapłacić w urzędzie celnym ?
  • aleksandra

akcyzy raczej nie, ale warto zwrocic uwage na ustawe o vat, jesli moto, ktore kupujesz (jako Polak) ma: rejstracje w kraju ue ( w tym tez w angli) oraz powyzej 6 tys km to wypelniasz wnioek vat 24 (odprowadzajac wspominana oplate), w celu uzyskania vat 25 bo ten dokument z us dostajesz uprawniajacy do rejestracji w urzedzie komunikacji, lecz jesli pojazd ma mniej niz 6 mc od daty rej w ue lub mniej niz 6tys km (nawet jesli rejstracja ma ponad 6 mc temu na terenie ue) to placisz vat wedle ustawy o tzw nowym pojedzie, ogolnie pojazd musi miec 6mc od pierwszej rej w obcym kraju ue i ponad 6 tys km przebiegu, wtedy wypelniasz vat 24, placisz grosze za oplate skarbowa inaczej czekaja Cie 22 % vatu od wartosci z umowy i powodzenia
  • JOGLE

>[[TomeK]] napisał
    >>JOGLE napisał

>Ciekawe gdzie za 62zł zrobisz badanie techniczne tzw.
    >zerowe. Jak moto sciagasz z anglii to musisz miec całe
    >badanie techniczne na dwoch stronach z wyszczegolnionymi
    >danymi, ktore potem sa wpisywane w dowod rejestracyjny.
    >Koszt takiego badania to ok. 120zł, przy czym sprawdzaja
    >wtedy przednia lampe i mogą sie czepiac.

Dostałem 2 kartki A4 z danymi motocykla na przeglądzie wypisali wszystkie dane itp zapłaciłem 62zł w Żyrardowie w Pzmocie przegląd był pierwszym przeglądem w Polsce. Wiem co mówię bo kupiłem motocykl sprowadzony i załatwiałem wszystko w grudniu od przeglądu i ubezpieczenia po rejestrację. A i na przegląd jechałem bez Polskiej tablicy tylko z kartonową z napisanym włoskim numerem z dowodu.
  • JOGLE

>Tomek napisał
    >z tymi badaniami to chyba nadal jest samowolka urzędników,
    >niektórzy ponoć nie uznają przeglądu z innego kraju UE i
    >kierują na badanie w Polsce.

Podobno jeśli jest data kiedy dany przegląd się kończy to go uznają, jeśli natomiast jest data tylko kiedy się zaczyna to nie uznają tego, no i jeszcze i tak trzeba jechać na przegląd w przypadku gdy w dowodzie motocykla z kraju którego się sprowadza nie ma takich danych jakie są wymagane w Polskim dowodzie i na przeglądzie oni ci to wypiszą.
  • peperudka...

>WiKtOr WOLA napisał
    >Dodam ze bezpiecznie Oc musisz wykupić tego samego dnia co
    >pierwsza rejestracja w kraju.

a cos grozi za wykupienie ok. tygodnia pozniej?
  • Józef

teoretycznie to grozi jakas tam kara a praktycznie to mnie nic nie zrobili a z 2 tygodnie pozniej opłaciłem. Wiem tez ze w PZU jak sie ubezpiecza tego samego dnia co zarejestrowałes to przysługuje jakas jednorazowa zniżka chyba z 20-25 %
  • peperudka...

ufff; )
    mi mija ok. tydzien od zarejestrowania, rozmawiałam przed chwilą z Panem właśnie z PZU, obiecał, że nic mi nie zrobi; ) a zniżek większych nie da, bo 60% to i tak dużo...
  • JOGLE

>peperudka... napisała:
    >>WiKtOr WOLA napisał
    >>Dodam ze bezpiecznie Oc musisz wykupić tego samego dnia
    >co
    >>pierwsza rejestracja w kraju.
    >
    >a cos grozi za wykupienie ok. tygodnia pozniej?

Teoretycznie jeśli dojdą że pojazd zarejestrowany nie posiada ubezpieczenia OC (nie ważne czy rozbity czy stoi w krzakach czy na kołkach bez kół OC musi mieć) kara jest 500€ albo do 500€ (dokładnie nie pamiętam) pytałem znajomego w PZU i powiedział też że jest ktoś kto się zajmuje kontrolą raz na jakiś czas tego czy zarejestrowane pojazdy mają OC
  • tomasz

kupilem koto z angli bez tablic zostaly zdane dostalem kartke a4 V561 mowil ze do rejstracji to wystarczy bylem na przegladzie w pl zapytac z tym V561powiedzieli ze starczy. orientuje sie ktos jak to jest?
  • 1
  • 2
| |

Grono dla użytkowników i miłośników MOTOCYKLI. (nie motorów i nie skuteruuf). Skuterowców...

Fotki

Miejsca grona (0)