- 1
- 2
-
DeVeDe
Siemacie. Uzywa ktos Xena XE15-Y?
http://www.flm.pl/index.php?option=...
W sieci znalazlem 2 pochlebne opinie na temat tej blokady (oh ah cale dwie)... A musze cos kupic poniewaz motocykl bede trzymal na parkingu pod pokrowcem po zimie... niby zamkniety na klucz i pilnowany ale nigdy nie wiadomo... A ludzie rozni bywaja... Warto? Nie bardzo chce sie bawic w alarmy na piloty bo po pierwsze solidna instalacja tego zajela by mi pewnie z pol dnia... a po drugie nigdy nie wiadomo jak to bedzie dzialalo i ile czasu na motocyklu ktorego nie bede uzywal bo np: wyjade za granice... a po trzecie nie lubie breloczkow :P Kolejna sprawa to miesci sie pod siedzeniem... i jak wiadomo mechaniczne zabezpieczenia sa najtrudniejsze w sciagnieciu. Wiadomo ze jak ktos bedzie chcial ukrasc to i tak ukradnie. Tu bardziej chodzi o zniechecenie... aczkolwiek sie tym zainteresowalem... uzywa ktos? -
>>Domino<<
lepiej zamontuj sobie elektronike dzieki ktorej bedziesz wiedzial gdzie jest moto. ludzie nie reaguja na alarmy, nawet jak ktos bedzie walil w moto siekiera to i tak nikt sie nie zainteresuje, a w przypadku takich blokad nie walczy sie z sama blakada tylko odcina tarcze...
mowi sie tez ze mozna ogluszac fale GPS/GPRS (takich zabawek uzywaja np nasi wojacy w afganistanie) ale dla mnie i tak ten sposob wydaje sie najrozsadniejszy... -
Pierdolony Skurwiel
-
-
DeVeDe
-
Anonim
Najlepsze zabezpieczenie to AC ale wiadomo że jest pioruńsko drogie.
Ja miałem zwykła blokadę na tarczy bez żadnych alarmów i do tego blokada kierownicy i stawiałem na parkingu pod chmurką i nic się nie działo.
Daniel może daj panu ochroniarzowi 20 zł górką i niech bardziej zwraca uwagę na moto.
-
DeVeDe
Hehe no wlasnie w tym problem ze to parking spoleczny i codziennie siedzi tam kto inny :P nie wykosztowal bym sie na 70 osob po 20 zl :P
Dlatego kombinuje w ta strone :P Z drugiej strony w xjce malem blokade na tarcze za 40 zl i raz swoja funkcje spelnila kiedy chcalem odjechac bez sciagania blokady bo o niej zapomnialem :P
Stacyjke zeby zlamac to potrzeba kawalek wiekszego srubokreta i dluzszy pret... i po blokadzie...
No coz... bede mial chwile to podjade na prage i zobacze jak to wyglada :) -
>>Domino<<
ale odnosnie ceny to 300-400 zł to kosztuje + około 10-20zł miesięcznie w zależności od tego jak chesz czesto miec przekazywane info o pozycji (i nie do jakiejs firmy w ramach abonamentu tylko wstawiasz sobie sima z pleya i dziala). znalazłem kiedys (i to w tej cenie) model, ktory jak stoi i nikt go nie tyka to przekazuje info o pozycji co 2-4 godziny, ale jak tylko ruszysz i nie "pikniesz" alarmem to przekaz o pozycji leci real-time. dane podgladasz sobie na internecie (w tanszych wersjach na google, jest taki programik ktory z tym dziala).
dodatkowo zeszłoroczny patent na gixxera z tym dodatkiem mowi, ze warto wsadzic to w pudelko z napisem/naklejka "power commander" bo wtedy ci idioci (chyba ze czytaja nasze forum; ) tego nie odetna; ) takie plastikowe pudelka w sklepie z elektornika sprzedaja za 10 zł.
przy okazji, zasilanie masz podpiete do akumulatora jako podstawowe, kiedy jednak zostaje odciete system przechodzi na zalisanie awaryjne, ktore w zaleznosci od czestotliwosci przekazywania danych i pojemnosci akumulatorka, powinno starczyc na pare dni... -
>>Domino<<
a i jeszcze odnosnie stacyjki; )
generalnie nie potrzeba pretu czy srubokreta. siadacz na moto, zapierasz sie prawa noga na manetce, dwiema rekami ciagniesz druga. wszystkie blokady sie lamaly, widzialem kiedys filmy jak tym wlasnie sposobem kradli rozne moto... -
Przemas
Kup jakąś blokadę na tarczę za 100-150 zł plus do tego łańcuch jak masz trochę więcej wolnej kasiory i będzie dobrze.Jak mają zwinąć to i tak zwiną a takie zabezpieczenia przynajmniej trochę odstraszą i zniechęcą.Ja miałem w poprzednim moto tylko alarm który mnie tylko denerwował (Ci co ze mną śmigają pewnie pamiętali ile to razy mnie wpieniał) to rozłączyłem:) i jakoś nikt go nie brał -
Anonim
>DeVeDe napisał
>Hehe no wlasnie w tym problem ze to parking spoleczny i
>codziennie siedzi tam kto inny :P nie wykosztowal bym sie na
>70 osob po 20 zl :P
>Dlatego kombinuje w ta strone :P Z drugiej strony w xjce
>malem blokade na tarcze za 40 zl i raz swoja funkcje
>spelnila kiedy chcalem odjechac bez sciagania blokady bo o
>niej zapomnialem :P
>Stacyjke zeby zlamac to potrzeba kawalek wiekszego
>srubokreta i dluzszy pret... i po blokadzie...
>No coz... bede mial chwile to podjade na prage i zobacze jak
>to wyglada :)
W ten sposób to żadna blokada nie pomoże bo po prostu wrzucą na lawetę i już.Miałeś przykład na gronie jak można zwinąć motocykl i to z garażu podziemnego.Kup jakąś lepszą blokadę i już. -
Anonim
A poza tym znałem przypadki że jak się komuś nie udało zwinąć motocykla to po prostu poniszczyli,więc nic Cię nie uchroni.
Są dwie rzeczy które uchronią motocykl
Albo stawianie w domu przy łóżku.
Albo oddział Grom na parkingu ale to raczej drogo wyjdzie :P:P:P:P -
.::'Konrad'::.
Ja mam tak profilaktycznie Xenę xn15. Hałas robi. Mam jeszcze gps... wysyła mi sms, jak moto się ruszy. Jak będą chcieli ukraść to ukradną. Nie ma chyba lepszego zabezpieczenia od AC. -
JOGLE
Można jeszcze spróbować patent z jakąś tanią komórką z aktywną kartą i podpiętą na stałe ładowarką do instalacji i w razie czego poprzez usługę lokalizacji można zlokalizować poprzez mmsa z mapką motocykl :) tylko trzeba z namierzanego telefonu wysłać zgodę na namierzenie i nie wiem czy można do tego zrobić stałe zezwolenie czy działa to tylko jednorazowo. Ja kupiłem konkretny łańcuch MAGNUM 160cm do tego z czasem jakąś blokadę na tarczę może dorzucę. A jak by ktoś chciał to est coś takiego http://www.prosafe.pl/Media.html -
-
DeVeDe
wie ktos gdzie moge pomacac ta xene w warszawie? Bylem na pradze w yamaszce ale mieli tylko model za 310 zl... a to dosc znaczaco przekracza chwilowo moj budzet :) -
Wiktor VFR
-
Anonim
Używam Xeny, tylko mniejszego modelu XZZ6, na allegro po ok. 150 zł z wysyłką. Co mogę wartościowego o nim powiedzieć... alarm jest mało czuły. Blokadę zakładam na tylne koło i mogę poruszać kierownicą, wsiąść na moto, nawet kawałek powoli przetoczyć i alarm się nie włączy. Włącza się natomiast jeśli tylko dotknę blokady lub jakoś mocniej ruszę moto. I jest głośny; ) No nie wiem, co jeszcze mógłbyś chcieć wiedzieć?
PS W motostore akurat byłem niedawno i nie było blokad Xena. -
DeVeDe
Pisalem do motostore maila... i do kilku innych sklepow w warszawie. Zobaczymy co odpisza... jak nie wiele sie dowiem to zostaje allegro.
Matzec dzieki.. w zupelnosci wystarczy jak na strzezony parking :) -
Mów mi .... króliczku :D:D
Drogi Danielu
Polecam Ci zakup żula, teraz jest ich pod dostatkiem wiec mysle ze za 5 zl dziennie bedzie pilnowal Twojego sprzeta
Podejzewam, ze jezeli dorzucisz mu drugie 5 zl (wymienialne na dwa litrowe "Ogniste"), to w gre moze wejsc nawet nocowanie przy twoim sprzecie
Tak wiec juz teraz wybierz sie pod swoj sklep monopolowy, nie zwlekaj z zakupem, czas promocji jest ostro ograniczony -
Anonim
Ja wczoraj kupiłem Xene za 150zł w Yavit Motors (yavit.com.pl) przy Płowieckiej. Daje po uszach porządnie. Myślę, że i żółty kolor też będzie zniechęcal do dotykania eksponatu; )
Zanim pojedziesz, zadzwoń i upewnij się, czy jeszcze mają. Kupiłem 1 z 2 ostatnich sztuk. -
DeVeDe
no ja kupilem juz jakis czas temu... ogolnie powiem tylko tyle ze cos tam tacze blokuje... i cos tam wyje... raz jak sie ruszy to wyje... a raz jak sie kopie w blokade to ni cholery sie nie uruchamia alarm... zreszta co za problem zatkac glosniczek palcem i dzwiek juz staje sie malo uciazliwy... Mysle ze dosc trudno bedzie to sforsowac... ta blokada wazy cos kolo 1 kg.. troche duzo... ale to bez rzonicy oby byla chociaz minimalnie skuteczna.... chopdz i tak jak beda chcieli ukrasc to ukradna... tylko jak by nie patrzyc to nie jest moto z 2009 roku tylko jednak 10 lat starszy; )
- 1
- 2