MOTOCYKLE [10952]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • ...:::MarioS:::...

Nie będę robił za eksperta ale posiadam Zipp-a manic 125, rejestrujesz na A1 od 16 lat robisz prawko i jeździsz a osiągi porównywalne są do mz to znaczy ze jechałem zippem 110km/h
  • red orange

Miałem lat 12 lat temu pierwsze moto pt MZ Etz 250. Ech cudeńko jak ich mało i fajna zabaweczka jak na pierwsze moto.
    Kolega pyta o osiągi. Jak pamietam z mądrej książeczki pt: Jeżdrzę MZ to od 0-80 7s a do 100km/h to jakieś 15. To są suche dane książkowe.
    Porównując obydwa cudeńka to MZ była znacznie doskonalsza technicznie od czeskiego produktu. Hamulec tarczowy, świetna konstrukcja silnika, kista 5 a nie cztery, znacznie lżejsza, pewniejsza w prowadzeniu i mniej paląca.
    Pamiętam jak pierwszy raz przejechałem się jawą... matko jaki to był tapczan... a do tego te spowalniacze prędkości bo hamulcem tego bym nie nazwał. Nie wiem czy każdy kto jeździł jawą musiał przy zmianie biegów odrywac nogę od podnóżka ale ja tak i straszliwie mnie to drażniło.do tego JAWA paliła więcej niż etz.
    Ja polecam MZ...
  • huby

moj brat ma etz 150,czlowieku nie do zajechania sprzet,woda bloto i na gume da rade pod warunkiem ze masz dobre opony i zebatke z przodu he he
    poza tym czesciami nie ma duzego problemu w poruwnaniu do konkurencji
  • ...::::Bumek::::...

ja słyszałem ze cz 175 jest wytrzymałą konstrukcją a mz 150 to chyba najgorszy szajs co do wytzrymałosci etz 250 podobno jest 100 razy wytrzyamalsza
  • ŁAsic

gówno prawda...
  • SKIBA

>ŁAsic napisał
    >gówno prawda...

racja, gówno prawda

• SKIBA

>...:::Bumek:::... napisał
    >ja słyszałem ze cz 175 jest wytrzymałą konstrukcją a mz
    >150 to chyba najgorszy szajs co do wytzrymałosci etz 250
    >podobno jest 100 razy wytrzyamalsza

znajomy w beskidach miał 150, założył tylko koło szersze z kostką i po górach jak pojebana latała i nic mu nie wysiadało i nie narzekał
  • .

>SKIBA napisał
    >>ŁAsic napisał
    >>gówno prawda...
    >
    >racja, gówno prawda
    >
    >

dołączam się : gówno prawda;) mam od paru lat w posiadaniu jawę 350, czyli według twojej logiki o wiele lepszy sprzęt niż 175 :P powiem ci,że nie jeżdżę nią jak szalony a już zanotowałem przekrzywienie kierownicy i złamanie tylniego lewego amora, MZ-tą za to zapierdalam jak dziki po lesie i jeszcze nic mi się nie stało...

Aczkolwiek widzę, że kolega bardzo chcę wejść w posiadanie jakiejś 175, proszę bardzo :),przekonaj się na własnej skórze, to może zrozumiesz o co nam chodzi.

ale co do osiągów to na bank lepsze są w cz 175 11kw=15KM moment obrotowy 17 a mz 150 9.5kw=12.2KM moment obrotowy 15 jest różnica
  • SKIBA

można wybierac czy to 25konia więcej i naprawy, wydatki i wkurwianie sie czy po prostu jazdę
  • .

Proponuję zmienić front :P: MZ ETZ 150 jest do dupy, za to jawa 175!! Cóż to za cudo techniki :D, na pewno będzie pan panie Bumek zadowolony. Poza tym pana wiedza i doświadczenie są tak porażające, że nie śmiem wchodzić z panem w dalszą dyskusję. Życzę miłego pchania i świetnej zabawy przy ciągłych naprawach..
  • Anonim

Więc tak, mam we wiosce wszystkie przyklady motocykli więc mówię jak jest:
    -mz 150 trwala to ona za bardzo nie jest mial ją kumpel i zakatowal, wcześniej jeździl wlaśnie cz 175 i nie dal rady zakatować więc sprzedal, moc ma ten motorek nie największą ale jest ok, zwaszcza że ma pięcio biegową skrzynię
    -cz 175 mam dwie takie a waściwie mialem, gdyż jedna poszla na części do nowej którą sprowadzilem z drugiego końca polski. CZ 175 z roku 1986 jest nie do zakatowania, CZ 175 z roku 1989 ma slabszą skrzynię i wodziki. Ja wlożylem skrzynię ze starej czesi do nowej i na tym byl koniec problemów z motorem. No prawie, warto wspomnieć o ladowaniu, jeśli coś jest nie tak dokręć kable w stacyjce i wyczyść komutator prądnicy, prądu będzie full. Zatykanie się gaźnika jest winą braku sitka na kraniku - rada kupić kranik z sitkiem. To tyle zrobilem w swojwj czesi, w rok nakręcilem 5000 km bezawaryjnych!!! Zrobilbym więcej gdyby malo awaryjna mz etz 250 nie wjechala mi w dupe (nie chwalcie tarcz hamulcowych bo jak przychodzi co do czego to dupa, u mnie jest zwykly, no prawie zwykly bęben i czesia staje dęba)
    -mz etz 250 kumpel ma taką i palić gumy tym nie można bo silnik mocny ale delikatny, glównie stopka korbowodu i tlok który potrafi spuchnąć przy 120km/h i co wtedy??? - GLEBA, do tego dochodzi kiepskie prowadzenie. Po szlifie cóż, powinno być lepiej, ale po co kolega raz na tydzień rozbiera silnik??? Bo mu coś puka??? Trzeba też powiedzieć zle slowo na sprzęglo, jest po prostu do dupy!!! Jak nie ciągnie to jest spalone i tyle, nie da się wlączyć luzu na postoju.
    PODSUMOWANIE
    Jak ktoś ma troche oleju w glowie to każdy z tych sprzętów będzie chodzil znakomicie ale najlepiej CZ (byle nie 350 bo to porażka, tak jak i jawa 350, wa korbowy sypie się przy zapalaniu), dlaczego cz?? Bo wiem ile gumy nią spalilem i ile jeżdzilem na tylnym kole, ze sprzęga staje na tyl bez zająknięcia. Zapraszam na http://www.polskajazda.pl/Motocykle... zobaczyćie co jeszcze można zrobić z cezetą. Pozdro
  • Mariusz Nieduzak

jest troche prawdy i troche nie prawdy w powyższej wypowiedzi... ja mam jawe 350ts z 90r i cz 175 z 86 r prawdą jest to że cz ma słabą skrzynie ale to przyczyna spadającego łańcucha jeśli ktoś bedzie tego pilnować nie będzie mial zadnych problemów z tym sprzętem.. jawa to też bardzo dobry sprzęt tylko trzeba mieć do niej pojęcie jak sie naprawia to trzeba to robić powoli i dokładnie ogólnie jawy i cz są wygodne i żadna mz do nich się nie równa. mz to szmelc bo one jak sie zaczną psuć to już sie wali wszystko a w cz i w jawach tak nie jest nie wiem co wy chlopaki widzicie w tych mz.
  • starter

MZ jest do dupy bo szkopska :-/

MZ jest delikatniejsza od CZ tłok i kartery są wykonane ze słabszego alumnium Ak12 a tłok z ak 9 a cz tłok ma ak 20 a kartery ak 12 i dłużej pojeżdzi i ma wysoki moment obrotowy etz ma dużego plusa bo ma 5 biegów ale i tak niewezmie Cz. niemożliwe jest to że jak motorek ma wysoki moment i wiencej koni to żeby wzioł go jakiś z niższym momentem i mniej koni to jest logika i jak ktos ma trochę pojecia to wie o co chodzi .
  • kuncyk

>MZ jest do dupy bo szkopska :-/

pfff tez mi argument :)

o ile MZ nie jest poskladana w druciarski sposob to jest przyjemnym motocyklem, jedyna wada tych motocykli jest sprzeglo
  • starter

>kuncyk napisał
    >>MZ jest do dupy bo szkopska :-/
    >
    >pfff tez mi argument :)
    >
    >o ile MZ nie jest poskladana w druciarski sposob to jest
    >przyjemnym motocyklem, jedyna wada tych motocykli jest
    >sprzeglo

i to że jest szkopska :-/
  • Mariusz Nieduzak

mz jest przereklamowana.. miałem kiedyś mz 150 i wole cz 175 jest lepsza..
| |

Grono dla użytkowników i miłośników MOTOCYKLI. (nie motorów i nie skuteruuf). Skuterowców...

Fotki

Miejsca grona (0)