-
Anonim
Drodzy,
szukam od pewnego czasu motocykla i tak często trafiam na miny dlatego uznałem, że taki temat w którym można by się ostrzegać bardzo się przyda. Dodatkowo trzeba jak najbardziej uprzykrzyć życie tym którzy zapewniają, że motocykl to bezwypadkowa igiełka a rzeczywistość i twarde fakty mówią coś innego...
No więc zacznę:
http://allegro.pl/item554213448_suz...
Nówka sztuka prawie nieśmigana, niby wszystko ideał, fakt braku nalepek na zadupku właściciel tłumaczy, że "taką już kupił".
Jak pewnie dobrze wiecie to w USA istnieje bardzo dokładny system raportowania co się dzieje z motocyklem, włącznie z wypadkami, przebiegiem itp. Udało się zdobyć od właściciela numer VIN, wklepałem moto do systemu i własnym oczom nie wierzę:
Moto zakwalifikowane jako złom (JUNK TITLE) z powodu:
Accident reported
in Philadelphia County
Involving front impact
It hit a motor vehicle
Severe damage reported
Vehicle towed
Aby uwiarygodnić tą wiadomość przesyłam linki do print screenów z raportu carfax:
http://img24.imageshack.us/img24/57...
http://img24.imageshack.us/img24/20...
Ręcę opadają, ja rozumiem, że motocykle używane mogą mieć przygody ale jakim trzeba być s*@^@ &% aby wciskać naprawiony złom jako prawie nówkę na dotarciu! Omijajcie oszusta szerokim łukiem!
Piszę ten post aby Was przestrzec bo ja prawie zrobiłem niepotrzebny kurs do Białegostoku.
Fajnie jakby w tym temacie wrzucać podobne kwiatki i nawzajem się ostrzegać przeciwko kurestwu!
-
.Skabi.
O fuck... moto naprawdę wygląda przyzwoicie , a tu takie Kwiatki ... sam go oglądałem ze 3 dni temu... i bardzo mi sie podobał. -
Anonim
-
kidzior
hahahhaha
czarny PR :)
ten temat to duze pole do popisu dla nieuczciwej konkurencji
bedzie sie dzialo!!
bedzie piekielko :D -
-
Kemla®
lol, cos ciekawego, z
kolega bylismy w srode w markach pod wawa, i przygladalismy sie tam gsf600s srebrny, i okazal sie troche lipny zdaniem naszego mechanika, wiec polecam uwazniej patrzec na to co maja, a przynajmniej miec kogos kto umie przejrzec sprzeta troche lepiej;-) -
Estarriol
-
Gawień
Może nikt nie szuka tak małej pojemności ale ja ostatnio przeglądałem i natrafiłem na ogłoszenie :
http://www.otomoto.pl/index.php?sec...
Radze uważać na ten "komis" . Otóż było tak : przeglądam sobie ofertę , wszystko super , mały przebieg 11tys km z tym że zaciekawiło mnie jedno zdjęcie . Było zdjęcie liczników i kawałka zbiornika na którym dużymi literami napisana marka , rok i przebieg : 25000 km :D
Dzwonie do nich z pytaniem jaki jest przebieg bo jestem zainteresowany. Koleś odpowiada pytaniem jak jest w ogłoszeniu , powiedziałem że 11 tys z tym że na jednym zdjęciu dużymi literami pisze 25 tys km i chyba zaszła pomyłka. Facet powiedział żebym zadzwonił za 30 min i on sprawdzi wszystko. Dzwoniłem na próżno nie odbierał . Następnie zaktualizował ogłoszenie i usunął tamto zdjęcie ...
Morał jest taki że oni powinni dalej sprzedawać dachówki a motocykle zostawić w spokoju jeżeli tak liczniki kręcą; )
Pozdro i niestety strasznie dużo jest takich ogłoszeń trzeba uważać :/ -
kidzior
to moze w kilku punktach (dajmy na to w 5) kazdy z Was stworzy, mini poradnik mówiący na co zwracać uwagę?
ja w tym sezonie tez chcialbym sobie kupić mój pierwszy, powazny motorek. I naprawde nie mam zamiaru naciac sie na gówno. -
hektor
http://www.otomoto.pl/index.php?sec... - sprzet jest konkretnie krzywy, sprzedający doskonale o tym wie, ale milczy na ten temat. -
Wiesiek
-
Pitt
Gixxer zakwalifikowany jako złom, to znaczy, że lagi miał pogięte, błotnik złamany czy co?
Chociaż w sumie racja! Lepiej nie wiedzieć niż wiedzieć, ze jeździ się moto po dzwonie :) -
KLimek #99
Mnie odrzuca kupowanie sprzętu z zepsutym licznikiem. Jedną hondę miałem na oku, 8 lat i ... 8500tyś przebiegu; ] i w koncu kupuje 6 letnią z 40tyś przebiegu i jakoś bardziej do mnie przemawia wiarygodność tego. -
Anonim
>Wiesiek napisał
>W jaki sposób autor tematu sprawdził ten motocykl?
Jakbyś czytał ze zrozumieniem to byś nie pytał.. ale wytłumaczę raz jeszcze.
W USA wszystkie pojazdy są bardzo mocno ewidencjonowane - wszystkie zmiany w dowodzie rejestracyjnym, zapiski policji, ubezpieczyciela trafiają do komputerowej bazy i są przechowywane. Dane te są ogólnodostępne.
Posiadając numer VIN (z ramy motocykla) możesz taki motocykl bez problemu sprawdzić np na stronie http://www.carfax.com (tak samo możesz zrobić z każdym pojazdem). Wchodzisz, podajesz VIN i masz wszystkie wpisy dotyczące danego pojazdu. Jeśli chodzi o ten motocykl to zadzwoniłem do sprzedawcy i poprosiłem o numer VIN na podstawie którego sprawdziłem przeszłość tego motocykla. Co z niej wyszło widać na załączonych obrazkach (specjalnie je dałem by pokazać, że to nie chodzi o jakieś tam żarty ale mam dowody na ściemnianie bądź nieświadomość kupującego -ale w to nie wierze bo osoba sprowadzająca pojazd z USA posiada do niego TITLE gdzie ma wpisane jaki to rodzaj TITLE - tutaj jest JUNK.).
System znam dobrze bo sam kupiłem motocykl z USA i już nie raz opierałem się na danych z carfaxu.
Dodatkowo przestrzegam Was przed kupowaniem motocykli z USA które są zarejestrowane od razu po przywiezienie po to "by było łatwiej kupującemu". W gruncie rzeczy chodzi o to, że rejestrując pojazd który ma np JUNK title albo SALVAGE title (czyli nie jest 100% "clear") papier ten zostaje na zawsze w urzędzie komunikacji. Dzięki temu szybkiemu manewrowi handlarz ukrywa na zawsze historie motocykla sprzedając go pod polskimi papierami w których ofkorz nie ma żadnych adnotacji dotyczących wypadkowej przeszłości.
To tyle mojego nudzenia, temat kupowania 3/4 to jeden z tych którymi żygam (swoje kupiłem na jesieni, teraz szukamy dla kolegi i liczba gniotów jaka jest na rynku przerasta moje najgorsze przewidywania).
Temat założyłem by zaoszczędzić ludziom nerwów i niepotrzebnych kosztów związanych z potencjalnym zakupem "igły"; ) -
Anonim
>Bandit napisał
>Gixxer zakwalifikowany jako złom, to znaczy, że lagi miał
>pogięte, błotnik złamany czy co?
>
Normy w USA są znacznie bardziej drastyczne niż w europie (podobnie normy UK nijak się mają do możliwości rejestracji w Polsce).
Tutaj nie chodzi już o to czy motocykl miał pogięte lagi czy był zwinięty w harmonijkę ale o uczciwość sprzedającego - bezwypadkowy to bezwypadkowy a przekwalifikowanie dowodu rejestracyjnego (chyba tak można w uproszczeniu przełożyć TITLE na polskie odpowiedniki) oraz zapis policyjnej notatki nie wzięły się z nikąd; )
-
Anonim
można też dodać ze po numerach VIN można sprecyzować często dokładne dane pojazdu takie jak dokładny rok miesiąc produkcji jaki model itp. stron jest sporo, a można tak wychwycić i te odbudowane złomy jak i kradzione maszyny. naturalnie tak jak pisałeś trzeba pamiętać o tych normach, nieraz widziałem maszyny po szlifach kwalifikowane jako złom, mimo że uszkodzenia nie były tragiczne.
kwalifikacja jako złom oznacza ze jakieś przygody moto miało, i jak ktoś wmawia nam ze jest bezwypadkowe to naciąga fakty:D -
Borek
Szukanie igły w całym. Człowieku z gówna wiadomo ze nic sie nie zrobi. To ze w stanach miało taką kategorie to dla mnie nic nie znaczy. Kazdy kąbinuje jak moze i ta kategoria moze była wlepiona dlatego zeby obnizyc koszty? Złom to to napewno nie jest bo wygląda wiare na foto:)
Co do miny to moja Kawa by sie nadawała...ale juz sie sprzedała:P -
Borek
A dodam jeszcze ze jak chcesz kupić igłe to idz do salonu i skoncz pierdolic! -
Ten zly...::SVS Rider::..
borek tego gniota sprzedales??:P:P
w sumie system komputerowy w stanach mi sie podoba...a motocykla bym nie kupil:) -
Anonim
ale podobny system maja tez producenci aut np renault.
po vinie można się bardzo wiele dowiedzieć i dzieki Bogu;) -
Borek
Ale stany to zupełnie inny kraj....tak za złamana owiewke dają taka kategorie.
- Przeglądaj grona w kategorii Motoryzacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne