-
Anonim
Witajcie, Założyłem ten temat ponieważ wydaje mi się że byłby to ciekawy
dodatek który może okazać się przydatny. Jest nas coraz więcej. Policja
ma coraz więcej "WOZÓW FILMOWYCH" i to najróżniejszej marki.. OD SKODY FABII, OCTAVII, MEGANEK SPORT po BMW.
Chciałbym abyście wypowiedzieli w tym wątku co o tym myślicie i czy chcielibyście zamontować sobie taki sprzęt.
-
•●GRUB3K●•
-
BIelas
da sie tylko trzeba przerobić nieco urządzenie. Klawisz nadawania zamontować na kierownicy gdzieś pod kciukiem i resztę pokrętełek i klawiszów tyz no i słuchawka w ucho a miktofon gdzieś przy otworze gębowym. -
Wiktor VFR
-
-
Anonim
>•●GRUB3K●• napisał
>Tak sobie wyobrażam CB np na R1 i jakoś mi kwas wychodzi
>...
Mógłbys byc zaskoczony... bo możliwości są.
Pytanie czy sądzicie że mogłoby się Wam to przydać.
-
Anonim
-
•●GRUB3K●•
Przydatne na pewno ale estetycznie ciężko byłoby, milo kimś podczas latania pogadać :), miniaturyzacja może kiedy pozwoli na to żeby takie rzeczy nadawały się na moto :) -
Anonim
Myśle że komunkacja z druga osobą to miła rzecz. Myśle raczej o mandatach; -)
To prawda że ścigacze to ciężki temat ale jest wielu miłośników
motocykli typu GOLDWING, DRAGSTAR, INTRUDER, FJR, NTV
a i ENDURO oraz NAKEDY by nie pogardziły.
Oczywiście moto ze znaczkiem R1-R6, CBR , ZZR i GSXR
też mają szansę.
Poweim tak. Chcę się zając tym tematem na poważnie, tak żeby nikt już nie musiał kombinować. Stąd moja mała sonda -
Anonim
Moim zdanie jest to zbędna rzecz. Sam motocykl jest już w pewnym sensie "antyradarem" bo nie ma z przodu blach, więc delikatnie mówiąc kładę na to lache czy mi zrobi ktoś fotkę czy nie;-)
A jeśli chodzi o samochody z kamerą to nawet antyradar nie pomoże bo prędkość jest mierzona z koła samochodu policyjnego, więc żadna wiązka lasery itp nie wychodzi z ich strony.
Do CB w samochodzie nigdy nie byłem przekonany, a co dopiero mówić w moto. Nie ma sensu obwieszać się dodatkowymi kablami, bo moto jest po to aby dawał przyjemność z jazdy.
Trzeba po prostu uważać. Gdy widzę, że ktoś siedzi mi na dupie to wolę nie ryzykować i zjeżdżam.
-
Anonim
Komunikacja jak najbardziej;-) Ja myślę o tym
http://www.scigacz.pl/Interkom,Cell... -
Filipchuck
>Marek napisał
>Moim zdanie jest to zbędna rzecz. Sam motocykl jest już w
>pewnym sensie "antyradarem" bo nie ma z przodu blach, więc
>delikatnie mówiąc kładę na to lache czy mi zrobi ktoś
>fotkę czy nie;-)
"(...)Chociaż w Polsce, jak dotąd, nie było przypadków użycia przez policję fotoradarów działających w sposób podobny do tych w Wielkiej Brytanii, to coraz częściej w wybranych punktach ustawiane są dwa fotoradary – jeden wykonujący zdjęcie przodu pojazdu, a drugi wykonujący w tym samym czasie zdjęcie z tyłu."
Źródło: http://www.scigacz.pl
Obyś kolego się kiedyś nie przeliczył :)
-
Pinokio
temat ciekawy:) Ja całkiem poważnie myślałem o czymś takim, bardziej pod kątem "miśków":P. Fotoradady chwilowo niestraszne, ale myślę, że niedługo mogą się pojawić obustronne:(
W sumie jedyne mandaty, jakie mam to, gdy puszką jeździłem:(((( Niemniej CB to bardzo "ekonomiczna" rzecz:)
Wiktor, jaki jest koszt czegoś takiego, jak z zasięgiem (bo pewnie jakąś antenę musisz mieć??), i jak ze słyszalnością podczas jazdy?? -
Mfalme
Dla mnie to świetna sprawa. Mam intercom, głośniki w kasku i mikrofon ale za cholerę się nie znam na elektryce i nie umiałbym CB do tego podpiąć. Pozostaje jeszcze kwestia metrowej anteny :)
Ponadto zgadzam się z "Xnez is coming, be careful!
Urodziny baaardzo udane :)" -
V2 + 75Hp = ....
>Marek napisał
>Moim zdanie jest to zbędna rzecz. Sam motocykl jest już w
>pewnym sensie "antyradarem" bo nie ma z przodu blach, więc
>delikatnie mówiąc kładę na to lache czy mi zrobi ktoś
>fotkę czy nie;-)
>A jeśli chodzi o samochody z kamerą to nawet antyradar nie
>pomoże bo prędkość jest mierzona z koła samochodu
>policyjnego, więc żadna wiązka lasery itp nie wychodzi z
>ich strony.
>Do CB w samochodzie nigdy nie byłem przekonany, a co
>dopiero mówić w moto. Nie ma sensu obwieszać się
>dodatkowymi kablami, bo moto jest po to aby dawał
>przyjemność z jazdy.
>Trzeba po prostu uważać. Gdy widzę, że ktoś siedzi mi
>na dupie to wolę nie ryzykować i zjeżdżam.
>
w tym co piszesz widać brak chęci do CB... jest sporo sposobów na to żeby je zamontować w taki sposób żeby nie przeszkadzało, a co dpo pościgów... jakoś nie raz się słyszy że policja zatrzymuje plastiki które uciekają... mi to jest osobiście nie potrzebne... -
Maciek
dla mnie cb w moto nie ma sensu... po pierwsze to kable itp a dotego dochodzi ergonomia użytkowania.. w aucie mam cb i ogólnie jazda autem jest o wiele łatwiejsza i nie wymaga takiego dużego skupienia jak na moto.. wracając do tematu cb na moto to jest coraz to wiecej użytkowników cb i powstaje tzw. nakładanie się na siebie rozmówców i straszne gówno z tego powstaje, co gorsze prosto do ucha... kolejna sprawa to mikrofon i jego modulacja... żeby ktoś nas dobrze słyszał potrzebna jest "duża grucha", ja nie wyobrazam sobie jadąc na moto kręcić gałkami żeby dostroić radio bo nie ma tak że się ustawi i będzie na stałe, to jest niestety tylko radio...
pomysł ciekawy na skutery i duże krążowniki, gdzie nie wymagane jest częste zmienianie biegów i wciskanie sprzęgła -
BIelas
radio sie przydaje. Można pogadać i dowiedzieć sie jaki jest stan drogi i ilu milicjantów lata po szosie. -
V2 + 75Hp = ....
>Maciek napisał
>dla mnie cb w moto nie ma sensu... po pierwsze to kable itp
>a dotego dochodzi ergonomia użytkowania.. w aucie mam cb i
>ogólnie jazda autem jest o wiele łatwiejsza i nie wymaga
>takiego dużego skupienia jak na moto.. wracając do tematu
>cb na moto to jest coraz to wiecej użytkowników cb i
>powstaje tzw. nakładanie się na siebie rozmówców i
>straszne gówno z tego powstaje, co gorsze prosto do ucha...
>kolejna sprawa to mikrofon i jego modulacja... żeby ktoś
>nas dobrze słyszał potrzebna jest "duża grucha", ja nie
>wyobrazam sobie jadąc na moto kręcić gałkami żeby
>dostroić radio bo nie ma tak że się ustawi i będzie na
>stałe, to jest niestety tylko radio...
>pomysł ciekawy na skutery i duże krążowniki, gdzie nie
>wymagane jest częste zmienianie biegów i wciskanie
>sprzęgła
wiesz moznaby zrobić kanał motocyklowy... jak w PL 19stka jest ogólnym to nie wiem 10 czy jakiś inny mógłby być typowo motocyklowym... tylko trzebaby to rozgłośnić po ludzikach... znajomu w HD mają radia tylko jeden kabel z baku do słuchawek w kasku, tam już jest mikrofon, i na miętko gadają sobie... gadają sobie na jakiejś innej częstotliwości i jest wsio miętko... pozatym wystarczy dobrze filtr dopasować w radiu i na miętko można bez szumów jeździć... -
V2 + 75Hp = ....
ustawiasz zakres, na niski zasięg, i zbierasz to co jest kilometr przed tobą, i nie nakładają się fale... -
Krzysiek
już sobie wyobrażam. Trasa np 300km i co chwila trzaski i szumy prosto w uszy... -
V2 + 75Hp = ....
>Krzysiek L. napisał
>już sobie wyobrażam. Trasa np 300km i co chwila trzaski i
>szumy prosto w uszy...
dlatego masz te filtry... jak sobie ustawiasz je że zbierają ci fale z przed 30km to masz szumy trzaski i piski... jak wyregulujesz je na mały zakres to nic ci nie piszczy... to akurat wiem bo jeżdżę ciężarówką i zdaża mi się CB włączyć...
- Przeglądaj grona w kategorii Motoryzacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne