MOTOCYKLE [10952]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Witajcie, Założyłem ten temat ponieważ wydaje mi się że byłby to ciekawy
    dodatek który może okazać się przydatny. Jest nas coraz więcej. Policja
    ma coraz więcej "WOZÓW FILMOWYCH" i to najróżniejszej marki.. OD SKODY FABII, OCTAVII, MEGANEK SPORT po BMW.
    Chciałbym abyście wypowiedzieli w tym wątku co o tym myślicie i czy chcielibyście zamontować sobie taki sprzęt.
  • •●GRUB3K●•

Tak sobie wyobrażam CB np na R1 i jakoś mi kwas wychodzi ...
  • BIelas

da sie tylko trzeba przerobić nieco urządzenie. Klawisz nadawania zamontować na kierownicy gdzieś pod kciukiem i resztę pokrętełek i klawiszów tyz no i słuchawka w ucho a miktofon gdzieś przy otworze gębowym.
  • Wiktor VFR

ja w swojej VFR mam pod kciukiem i jest wygodnie naciskac:)
  • Anonim

>•●GRUB3K●• napisał
    >Tak sobie wyobrażam CB np na R1 i jakoś mi kwas wychodzi
    >...

Mógłbys byc zaskoczony... bo możliwości są.

Pytanie czy sądzicie że mogłoby się Wam to przydać.

• Anonim

Wiktor a jakie radio masz jeśli mozna wiedzieć?
  • •●GRUB3K●•

Przydatne na pewno ale estetycznie ciężko byłoby, milo kimś podczas latania pogadać :), miniaturyzacja może kiedy pozwoli na to żeby takie rzeczy nadawały się na moto :)
  • Anonim

Myśle że komunkacja z druga osobą to miła rzecz. Myśle raczej o mandatach; -)

To prawda że ścigacze to ciężki temat ale jest wielu miłośników
    motocykli typu GOLDWING, DRAGSTAR, INTRUDER, FJR, NTV
    a i ENDURO oraz NAKEDY by nie pogardziły.

Oczywiście moto ze znaczkiem R1-R6, CBR , ZZR i GSXR
    też mają szansę.

Poweim tak. Chcę się zając tym tematem na poważnie, tak żeby nikt już nie musiał kombinować. Stąd moja mała sonda
  • Anonim

Moim zdanie jest to zbędna rzecz. Sam motocykl jest już w pewnym sensie "antyradarem" bo nie ma z przodu blach, więc delikatnie mówiąc kładę na to lache czy mi zrobi ktoś fotkę czy nie;-)
    A jeśli chodzi o samochody z kamerą to nawet antyradar nie pomoże bo prędkość jest mierzona z koła samochodu policyjnego, więc żadna wiązka lasery itp nie wychodzi z ich strony.
    Do CB w samochodzie nigdy nie byłem przekonany, a co dopiero mówić w moto. Nie ma sensu obwieszać się dodatkowymi kablami, bo moto jest po to aby dawał przyjemność z jazdy.
    Trzeba po prostu uważać. Gdy widzę, że ktoś siedzi mi na dupie to wolę nie ryzykować i zjeżdżam.
  • Anonim

Komunikacja jak najbardziej;-) Ja myślę o tym
    http://www.scigacz.pl/Interkom,Cell...
  • Filipchuck

>Marek napisał
    >Moim zdanie jest to zbędna rzecz. Sam motocykl jest już w
    >pewnym sensie "antyradarem" bo nie ma z przodu blach, więc
    >delikatnie mówiąc kładę na to lache czy mi zrobi ktoś
    >fotkę czy nie;-)

"(...)Chociaż w Polsce, jak dotąd, nie było przypadków użycia przez policję fotoradarów działających w sposób podobny do tych w Wielkiej Brytanii, to coraz częściej w wybranych punktach ustawiane są dwa fotoradary – jeden wykonujący zdjęcie przodu pojazdu, a drugi wykonujący w tym samym czasie zdjęcie z tyłu."
    Źródło: http://www.scigacz.pl

Obyś kolego się kiedyś nie przeliczył :)
  • Pinokio

temat ciekawy:) Ja całkiem poważnie myślałem o czymś takim, bardziej pod kątem "miśków":P. Fotoradady chwilowo niestraszne, ale myślę, że niedługo mogą się pojawić obustronne:(

W sumie jedyne mandaty, jakie mam to, gdy puszką jeździłem:(((( Niemniej CB to bardzo "ekonomiczna" rzecz:)

Wiktor, jaki jest koszt czegoś takiego, jak z zasięgiem (bo pewnie jakąś antenę musisz mieć??), i jak ze słyszalnością podczas jazdy??
  • Mfalme

Dla mnie to świetna sprawa. Mam intercom, głośniki w kasku i mikrofon ale za cholerę się nie znam na elektryce i nie umiałbym CB do tego podpiąć. Pozostaje jeszcze kwestia metrowej anteny :)

Ponadto zgadzam się z "Xnez is coming, be careful!
    Urodziny baaardzo udane :)"
  • V2 + 75Hp = ....

>Marek napisał
    >Moim zdanie jest to zbędna rzecz. Sam motocykl jest już w
    >pewnym sensie "antyradarem" bo nie ma z przodu blach, więc
    >delikatnie mówiąc kładę na to lache czy mi zrobi ktoś
    >fotkę czy nie;-)
    >A jeśli chodzi o samochody z kamerą to nawet antyradar nie
    >pomoże bo prędkość jest mierzona z koła samochodu
    >policyjnego, więc żadna wiązka lasery itp nie wychodzi z
    >ich strony.
    >Do CB w samochodzie nigdy nie byłem przekonany, a co
    >dopiero mówić w moto. Nie ma sensu obwieszać się
    >dodatkowymi kablami, bo moto jest po to aby dawał
    >przyjemność z jazdy.
    >Trzeba po prostu uważać. Gdy widzę, że ktoś siedzi mi
    >na dupie to wolę nie ryzykować i zjeżdżam.
    >

w tym co piszesz widać brak chęci do CB... jest sporo sposobów na to żeby je zamontować w taki sposób żeby nie przeszkadzało, a co dpo pościgów... jakoś nie raz się słyszy że policja zatrzymuje plastiki które uciekają... mi to jest osobiście nie potrzebne...
  • Maciek

dla mnie cb w moto nie ma sensu... po pierwsze to kable itp a dotego dochodzi ergonomia użytkowania.. w aucie mam cb i ogólnie jazda autem jest o wiele łatwiejsza i nie wymaga takiego dużego skupienia jak na moto.. wracając do tematu cb na moto to jest coraz to wiecej użytkowników cb i powstaje tzw. nakładanie się na siebie rozmówców i straszne gówno z tego powstaje, co gorsze prosto do ucha... kolejna sprawa to mikrofon i jego modulacja... żeby ktoś nas dobrze słyszał potrzebna jest "duża grucha", ja nie wyobrazam sobie jadąc na moto kręcić gałkami żeby dostroić radio bo nie ma tak że się ustawi i będzie na stałe, to jest niestety tylko radio...
    pomysł ciekawy na skutery i duże krążowniki, gdzie nie wymagane jest częste zmienianie biegów i wciskanie sprzęgła
  • BIelas

radio sie przydaje. Można pogadać i dowiedzieć sie jaki jest stan drogi i ilu milicjantów lata po szosie.
  • V2 + 75Hp = ....

>Maciek napisał
    >dla mnie cb w moto nie ma sensu... po pierwsze to kable itp
    >a dotego dochodzi ergonomia użytkowania.. w aucie mam cb i
    >ogólnie jazda autem jest o wiele łatwiejsza i nie wymaga
    >takiego dużego skupienia jak na moto.. wracając do tematu
    >cb na moto to jest coraz to wiecej użytkowników cb i
    >powstaje tzw. nakładanie się na siebie rozmówców i
    >straszne gówno z tego powstaje, co gorsze prosto do ucha...
    >kolejna sprawa to mikrofon i jego modulacja... żeby ktoś
    >nas dobrze słyszał potrzebna jest "duża grucha", ja nie
    >wyobrazam sobie jadąc na moto kręcić gałkami żeby
    >dostroić radio bo nie ma tak że się ustawi i będzie na
    >stałe, to jest niestety tylko radio...
    >pomysł ciekawy na skutery i duże krążowniki, gdzie nie
    >wymagane jest częste zmienianie biegów i wciskanie
    >sprzęgła

wiesz moznaby zrobić kanał motocyklowy... jak w PL 19stka jest ogólnym to nie wiem 10 czy jakiś inny mógłby być typowo motocyklowym... tylko trzebaby to rozgłośnić po ludzikach... znajomu w HD mają radia tylko jeden kabel z baku do słuchawek w kasku, tam już jest mikrofon, i na miętko gadają sobie... gadają sobie na jakiejś innej częstotliwości i jest wsio miętko... pozatym wystarczy dobrze filtr dopasować w radiu i na miętko można bez szumów jeździć...
  • V2 + 75Hp = ....

ustawiasz zakres, na niski zasięg, i zbierasz to co jest kilometr przed tobą, i nie nakładają się fale...
  • Krzysiek

już sobie wyobrażam. Trasa np 300km i co chwila trzaski i szumy prosto w uszy...
  • V2 + 75Hp = ....

>Krzysiek L. napisał
    >już sobie wyobrażam. Trasa np 300km i co chwila trzaski i
    >szumy prosto w uszy...

dlatego masz te filtry... jak sobie ustawiasz je że zbierają ci fale z przed 30km to masz szumy trzaski i piski... jak wyregulujesz je na mały zakres to nic ci nie piszczy... to akurat wiem bo jeżdżę ciężarówką i zdaża mi się CB włączyć...
| |

Grono dla użytkowników i miłośników MOTOCYKLI. (nie motorów i nie skuteruuf). Skuterowców...

Fotki

Miejsca grona (0)