MMz [3160]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Miembro

Czy znacie jakieś ciekawe miejscówki na zasiadkę lub gdzie można połazić z aparatem.
  • Piotrek

Sarenki najczęściej widuję w lasach niedaleko rezerwatu Pogorzel.

Jadąc do Siennicy musisz skręcić w prawo będąc we wsi Mikanów. To jest chyba jedyne skrzyżowanie na całą wieś, tuż za przystankiem autobusowym - charateryzuje się tym, że lewa odnoga jest asfaltowa (zaledwie kilka tygodni przed wyborami wylali hehe), a prawa szutrowa.
    Skręcasz właśnie na szuter, mijasz zabudowania, drewnianego krasnala i wjeżdżasz pomiędzy pola na skraju lasu oraz jakieś składowisko betonowych części.

No i dobra - czysto teoretycznie zakładając, że za plecami masz teraz południe, to lasy o których mówię rozlegają się na zachód i północny-zachód od Ciebie.
    Mój rekord jak do tej pory całe 6 sztuk jednorazowo (okolice Gamratki/Podrudzia), było to największe stadko saren jakie widziałem naocznie w warunkach naturalnych :)

Poza tym wszelka zwierzyna jest naprawdę rozrzucona, często jeżdżę po różnych okolicznych lasach na rowerze i spotykam je w różnych miejscach (wcale nie tak rzadko wbrew pozorom). Najczęściej jednak tam, gdzie są jakieś łąki i las jednocześnie. Może jeszcze Mienia i jej południowe okolice ?

Na łosie i jelenie nie ma co zbytnio liczyć.
    Z łatwo dostępnych ptaków chyba tylko bociany wychodzą u nas do publiki, ale zaczną pozować na stojąco dopiero w czasie żniw. Wtedy wystarczy pojeździć po wsiach i tyle.
  • Miembro

Dzięki bardzo. Podobno w okolicach mińska jest jakiś poligon a na nim jelenie.Tylko czy poligon to dobre miejsce na focenie?
  • Monika; )

Jelenie na poligonie? Hmm.. ale chyba juz nieużywanym?; ]
    Kolega mojego taty jest myśliwym i na niektórych polanach lub w lasach ma poustawiane wieze do obserwowania dzików, saren, itp.; ] Są one w okolicach Nowodzielnika, Dzielnika i Kiczek. W sumie sarny spotykam jeżdząc rowerem w tamtych terenach.. dzików jeszcze nie spotkałam.. ale ślady tak :)
    Poza tym, w okolicach rzeczki, która przepływa przez Dzielnik (niedaleko domu Rewińskiego) kiedys byly bobry i tworzyły swoje tamy.. ale teraz nie wiem czy są..
  • Piotrek

Z tymi ambonami to coś ostatnio szaleją :)
    Chodzą ploty, że jest za dużo dzików w okolicy i trzeba odstrzelić, ale wydaje mi się to mało prawdopodobne...
  • Monika; )

te wieżyczki to sie ambony nazywaja?; ] dobrze wiedziec; D
    To nie są ploty tylko prawda; ] dzikom brakuje pożywienia i penetrują pola leżące w okolicach lasów a tym samym niszczą uprawy i przynosza straty rolnikom... ale do 15 sierpnia jest ich okres ochronny wiec musi byc najpierw zgoda na odstrzał; ]
  • Arkos

2 łosie widziałem jakies 2-3 tyg temu w Kobiernem, zablokowaly nawet droge na kawałek o 6.30 rano
| |

Mińsk Mazowiecki (Mińsk = połysk, Mińsk = mia-100-rond) FAQ: ... Wikipedia, minskmaz.com.pl, min...

Fotki

Miejsca grona (39)