- 1
- 2
-
El doctor inverosímil
Podobno o tej godzinie "złe" wychodzi na ulice, macie jakieś doświadczenia?
Założyłem ten wątek w oparciu, o mniej lub bardziej wiarygodne miejskie legendy , w których wspólnym mianowinikiem była
godzina trecia w nocy. -
Anonim
-
the sun rises in the east
potwierdzam - najwięcej narąbanego bydła przetacza się przez ulice, dzięki czemu zdarza się najwięcej głupich akcji, -
El doctor inverosímil
eee no to też ,
ale chodziło mi o co innego, o jakieś historie z sortu tajemnicy lub makabreski,
a nie że tam coś z pijanym bydłem, skądinąd nie podoba mi sie stwierdzenie jawnie pejoratywne, albowiem również i mnie zdarzyło się wracać wieczorową porą, w zmienionym stanie świadomości i nie uznaję sie za bydło. -
-
the sun rises in the east
często wracam o tej godzinie do domu (tj. w każdy weekend) i też nie uważam się za bydło, ale chodzi tu o szczególną grupę ludzi, która niestety pojawia sie o tej godzinie na ulicach w stanie wskazującym i tylko bydłem można ich nazwać - nie wolno generalizować, ale każdy kto wraca nocą wie o co nam chodziło. -
małgorzata
moznaby się sugerować skaczącymi ołówkami z 'egzorcyzmów emily rose"................. -
Martin
No też mi się to skojarzyło ^^
Może i złe wychodzi o trzeciej, ale zjawia sie o północy. Według mojej babci; )
A trzecia godzina jest najlepsza. Bo "czegokolwiek nie chciałbyś zrobić, o trzeciej jest na to zbyt późno lub zbyt wcześnie". -
Anonim
-
Anonim
e tam-chodzą o tej porze ludzie w stanie wskazującym to i legendy o złym powstają. -
Anonim
Ciekawy temat. Powinno się zacząć od tego, że godzina 3 w nocy nie bez powodu nazywana jest ,,Godziną Zła" lub jak twierdziła inkwizycja z Magdeburga ,,Godziną Złych Sił". Według tradycji chrześcijańskiej Jezus Chrystus umarł na krzyżu o godzinie 3 po południu. W symbolice niektóre znaki po symetrycznym lub dosłownym odwróceniu oznaczają przeciwieństwo. Tak też godzina 3 w nocy jest godziną złych sił. W tradycji katolickiej można znaleźć wiele odwróconych symboli- krzyż-miecz, 9-6, pelikan-kruk itp. Ale do rzeczy:)
Koleżanka opowiedziała mi taką historie.
Nocowała u swojej koleżanki która mieszka 3 (3:)) domy dalej.Chciała pokazać jej zdjęcia z ostatniej imprezy ale zapomniała ich wziąć ze sobą.Rodziców nie było w domu, miała do niego klucze.Mieszkała blisko więc postanowiła pójść po zdjęcia, a następnie je przynieść. Traf chciał , że było około godziny 3 (2.49- 2.55). Pamięta to bo o tej godzinie skończył się film który oglądały- jakaś Komedia romantyczna. -
Anonim
Noc była spokojna, ciepła (początek lata). Więcej szczegółów nie pamięta gdyż jak sama mówi śpieszyła się. Nagle coś poruszyło się w pobliskim żywopłocie. Przestraszyła się trochę ale co tam- kot albo pies. Mieszkała tuż za skrzyżowaniem. Kiedy je minęła i była prawie pod domem wyszedł zza niego jakiś mężczyzna. Był starszy, ubrany w brązowy płaszcz, kapelusz z szarym rądlem. Na początku nie zwracała na niego uwagi póki nie podszedł do niej kiedy już była przy samej furtce. Odbyła następujący dialog:
- Nie powinna chodzić Pani o tej godzinie sama.
- Dziękuje, radze sobie.
Włożyła już kluczyk do bramy i miała zamiar olać dziada
- Jest 3.00 to zła godzina.
- Proszę odejść ode mnie, nie znam Pana, dobranoc.
- Ciekawe czy powie Pani to samo temu co czaiło się w żywopłocie. Dobranoc.
I odszedł.
Dopiero po tej sytuacji dowiedziała się jak to jest z 3.00:).
Nie piła, nie paliła niczego. Opowiedziała mi to 4 dni o fakcie stąd pamiętała tyle szczegółów. Jest sceptyczką w tych kwestiach. Mimo to zadzwoniła po koleżankę żeby resztę nocy spędziły u niej:D. -
Martin
Nie powinnam tego grona czytać, jak jestem sama w pokoju. Momentalnie zaczęłam się bać. ^^ -
Raven/Śliwa
>Sabak Her Her:) napisał
>Noc była spokojna, ciepła (początek lata). Więcej
>szczegółów nie pamięta gdyż jak sama mówi śpieszyła
>się. Nagle coś poruszyło się w pobliskim żywopłocie.
>Przestraszyła się trochę ale co tam- kot albo pies.
>Mieszkała tuż za skrzyżowaniem. Kiedy je minęła i była
>prawie pod domem wyszedł zza niego jakiś mężczyzna. Był
>starszy, ubrany w brązowy płaszcz, kapelusz z szarym
>rądlem. Na początku nie zwracała na niego uwagi póki nie
>podszedł do niej kiedy już była przy samej furtce.
>Odbyła następujący dialog:
>- Nie powinna chodzić Pani o tej godzinie sama.
Jakos mi to czarnego romana przypomina
>- Dziękuje, radze sobie.
>Włożyła już kluczyk do bramy i miała zamiar olać
>dziada
>- Jest 3.00 to zła godzina.
>- Proszę odejść ode mnie, nie znam Pana, dobranoc.
>- Ciekawe czy powie Pani to samo temu co czaiło się w
>żywopłocie. Dobranoc.
>I odszedł.
>Dopiero po tej sytuacji dowiedziała się jak to jest z
>3.00:).
>Nie piła, nie paliła niczego. Opowiedziała mi to 4 dni o
>fakcie stąd pamiętała tyle szczegółów. Jest
>sceptyczką w tych kwestiach. Mimo to zadzwoniła po
>koleżankę żeby resztę nocy spędziły u niej:D.
-
UŚMIECHAJ SIĘ do ludzi !
"kapelusz z szarym rądlem" rądlem? czy rondem? sorry,ze tak sie czepiam szczegolow[ogolem bardzo ciekawa i strraszna historia<też siedze sama w pokoju i mam nadzieje zasnac do 3>] ale jak sobie wyobrazilam kolesia w plaszczu,kapeluszu i jeszcze rądlu na głowie to padlam ze smiechu.
-
Kafel
mnie o 3 wyszedł włos - z pewnością był zły :) Zakupiłem sobie także kapelusz z rondlem, ale cały czas się zsuwa :/ :D -
Anonim
Dobra dajcie spokój:D. Zwykłe przejęzyczenie:P.
RONDO. To było RONDO, RONDO, RONDO.
Rondel to on może miał w tym płaszczyku:). -
Pani Reniferowa
Jeżeli poszukacie w necie na pewno znajdziecie bardzo dużo różnych dziwnych i strasznych przygód, jakie spotykają ludzi właśnie o godzinie trzeciej.
Niestety (a może stety?) samo wytłumaczenie jest banalne: w ciągu całej doby właśnie ok. godziny trzeciej w nocy umysł jest najbardziej zmęczony, rozleniwiony, ale chce nas bronić przed potencjalnym atakiem. Dlatego nie mogąc odbierać wszystkich bodźców w sposób realny przekształca je nieco, aby zawczasu nas ostrzec przed niebezpieczeństwem. Do tego dodać jakieś legendy, "Egzorcyzmy Elily Rose" i mamy przepięknego upiora xD. -
Kafel
Jak ktos jest żonaty/zamężna to po latach malzenstwa mozna zobaczyc upiora kiedy zona/mąż wstaje o 3 na siusiu :) by odcedzić zuooooooooo :) O 3 to sie spi a nie czeka na kryzys mózgowy :) a jak sie nie spi to pewnie robi sie cos tak pasjonujacego, że nie zwraca się uwagi na zegarek... -
UŚMIECHAJ SIĘ do ludzi !
o wlasnie dzieki postowi wyzej przypomnial mi sie psychologiczny termin "syndrom Dnia Trzeciego" tyczy sie takze roku wiec moze i godziny..; ]
>Zakupiłem sobie także kapelusz z rondlem, ale cały czas
>się zsuwa :/ :D <- rondel rtrzeba przykleic na silvertape'a, sprawdzone polecam.
-
pyge
a czy "zło o trzeciej" może mieć coś wspólnego z "kryzysem godziny czwartej" (najniższa dobowa temperatura;))?...
- 1
- 2