-
Chillout
Chyba każdy wie o kogo chodzi?
Nie widziałam tutaj wątku na jej temat, więc zakładam. W każdym razie mam takie pytanie:
czy legenda o Krwawej Mary mówi o konkretnej osobie, czy tak, jak w innych urban legends to tylko wymyślona postać do straszenia dzieci?
Oprócz krótkiej historii jest jeszcze opis jak wywołać jej ducha, a tego w większości legend nie ma; ) Poza tym może znacie historię ze szczegółami. Np. duch podobno wydrapuje oczy wywołującemu, albo wciąga go do lustra (potrzebne do wywołania ducha K.M.), więc zastanawiam się dlaczego. Nie było jakiejś wersji która mówiłaby np. w jaki sposób zabito Mary? 0.o"
Wszystkie, które sprawdziłam były strasznie ogólnikowe.
Jeżeli znacie taką legendę, która pokazuje zależność między śmiercią, a tym co duch robi ludziom, to poproszę. :)
A jeżeli chcecie się podzielić czymś innym na jej temat to też oczywiście wątek do Waszej dyspozycji. -
Albert
-
Chillout
`...byla podobno baardzo prozna i pewnego razu zapotrzona w lustro i czeszac swoje (mowiono, ze byly piekne) wlosy nie zauwazyla mezczyzny z nozem (mordercy) w swojej szafie. `
Znaczy co? Szafa miała szklaną szybę, czy Mary rentgen w oczach? :/
Ale to już trochę wyjaśnia :) -
Agata aka Kotochomik
Jest film o Krwawej Mary. I tam, z tego co pamiętam, jest jej cała "historia". -
-
bakłażanka
W książce Marka Barbera "Legendy Miejskie" Krwawa Mary miała być powieszona. Za co i dlaczego - nie wiem. Tak czy siak, była ponoć przeklęta i jej twarz miała pojawiać się w lustrze każdemu, kto przywoła jej imię. Tych imion było chyba ze dwadzieścia (są nawet przytoczone w książce), ale to i tak chodzi o jedną i tę samą osobę.
Poza tym krwawa mary robi ludziom różne rzeczy, jeśli przyjmuje się jej za dużo:D -
klod.
Ano jest o niej film, nawet go mam ^^ O tych włosach też słyszałam. Żeby ją wywołać trzeba usiąść przed lustre, zapalić świeczki po powiedzieć 13 razy Krwawa Mary. jedna z wersji :P -
skullska
jak powiesz 20 razy 'Janis Joplin', to też Ci wyskoczy z lustra. Janis, znaczy się.
film o Mary oglądałam parę lat temu. ale fajny jest, z tego co pamiętam. :) -
Anonim
A czy mógłby ktoś streścić historię Mary lub wkleić linka gdzie mogę znaleźć informacje na jej temat? Bo jestem kompletnym laikiem i pierwszy raz o tym słyszę :P -
Maciek
-
Michał Kowalczyk
Krwawa Mary to przecie taki drink co nazwa pochodzi od Marii Tudor podobno :D -
Maciek
Ta, sama historia o Krawej Mary też może odnosić do Marii Tudor.
W jednej z wersji Krwawa Mary nie kąpie się we krwi, jak opisano powyżej, a jest duchem matki, która zabiła albo straciła swoje dzieci. Maria Tudor przeszła kilka poronień, przez co to nawiązanie.
-
Czerwony Błazen.
Usiadłam pod lustrem. Zapaliłam świeczki. Powiedziałam, co trzeba.
I co?
Jak jej nie było, tak nie ma.; (
Mary mnie nie lubi. -
Maciek
-
Czerwony Błazen.
-
EvuL
-
little witch
Krwawa Mary to Maria Tudor, córka Henryka VIII i Katarzyny Aragońskiej. przydomek zyskała zbardzo prozaicznego powodu - byla zawzietą katoliczką i podczas paru lat panowania zdązyła spalic na stosie 300 protestantów, oraz w bardzo krwawy i okrutny sposób rozprawic sie z lady Jane Grey i szlachta która probowała posadzic ta młoda dziewczynę na tronie. :)
aczkolwiek legenda fajna, tez sobie spróbuję wywołać :) -
Olpaj
zawsze sceptycznie do tego podchodziłem, ale czy wywoływanie duchów naprawdę działa?
nigdy nie byłem tego świadkiem i trochę się boję, nie wiem czego się spodziewać, a już różnych rzeczy się nasłuchałem o tym... -
Albert
-
Patorishia
ja oglądałam film i tam było o niej jak umarła i jej ojciec ją pochował i przywiązał dzwoneczek gdyby sie obudziła , a kiedy poszedł dzwonek leżał na ziemi i ojciec odkopał jej zwłoki , zobaczył swoją córkę całą we krwi i bez paznokci bo chciała się uratować i drapała wieko trumny .
podobno zawsze przed objawieniem się krwawej mary słychać dzwonek -
bakłażanka
Po śmierci sztywnieją mięśnie całego ciała. Bywa tak, że zesztywnieją w jakiś karykaturalny sposób, np zakrzywiając kończyny, dłonie i palce, co może powodować, że również zadrapią wieko trumny. Dlatego czasami, gdy następuje otworzenie jej, to znajduje się ślady zadrapań od środka. Ciało może też "zmieniać" pozycje, bo gazy powstałe wewnątrz mogą je czasami przesunąć, lub nawet obrócić na bok - zdarza się to rzadko, ale zdarza. Stąd się właśnie biorą legendy o ludziach zakopanych żywcem:)