-
M.
Dosc znana piosenka Perfectu,wykonywana równiez przez Strachy na Lachy,podobno "na faktach autentycznych",próbowałam dowiedziec się czegos na temat historii będącej pierwowzorem tekstu,ale nic nie znalazłam.
Czy ktoś coś wie? -
M.
Tekst piosenki:
Jedno z tych pięknych miast
Co dzień piwo, co pół roku cyrk
Na ulicy zapytałem w nim
Co się stało z jedną Magdą K.
Człowiek który sprawę znał
Bez potrzeby nie otwierał ust
Pierwszy z brzegu wskazał bar
Potem gładko w nim opowieść snuł
Ref.:
Jedno z tych pięknych miast
Co się stało z Magdą K.
To był maj, sam pan wie
Jak to jest z młodymi w taki czas
Młode koty lubią włóczyć się
Była z nimi i ta Magda K.
Obok w parku krzyknął ktoś
Jakby przerwać chciał perkusji trans
W dyskotece ruch był jak co dnia
Była z nimi i ta Magda K.
Ref.: Jedno z tych...
Potem był zwykły sąd
Mamy w roku kilka takich spraw
Mogła mówić: "Nie widziałam kto"
Zmarnowała chłopcom siedem lat
Później wyjechała stąd
Aby zmazać grzech i zatrzeć ślad
Wszyscy mieli jej za złe
Że tu jeszcze jest ta Magda K.
Ref.: Jedno z tych pięknych miast
Nie ma sprawy Magdy K.
-
Anonim
nie wiem nic o tym :/ pewnie fikcja literacka a jesli moze na faktach to z polaczenia Magda/dyskoteka/zmarnowala chlopcom 7 lat wnioskuje,ze pewnie zostala zgwalcona i oskarzyla tych boy-ow z disco blysko a potem sie zmyla bo nie mogla zniesc tego faktu oraz tego,ze ludzie wine zwalili na nia,ze pewnie to sprowokowala itd. -
ANia
Magda K. to - jak przedmówca słusznie zauważył - historia o zgwałconej dziewczynie/ podobno oparta na faktach/. -
-
Czerwony Błazen.
>♥Mary♥ napisała:
> "na faktach autentycznych"
>
Ja wiem, że nie na temat, ale jakie jeszcze mogą być fakty?
A co do piosenki: Wyluzujcie, w każdym mieście jest pełno takich historii. -
Generał Ferreira
piosenka powstała pod koniec lat 70-tych. Ponoć wtedy była jakaś plaga gwałtów. Piosenka komentuje to, a sama Magda. K to fikcyjna postać. -
abc
-
M.
>Jockerina napisała:
>>♥Mary♥ napisała:
>> "na faktach autentycznych"
>>
>Ja wiem, że nie na temat, ale jakie jeszcze mogą być
>fakty?
>
>A co do piosenki: Wyluzujcie, w każdym mieście jest pełno
>takich historii.
nie wiem czy zauważyłes,ale tam jest cudzysłów;)dobrze wiem,jakie są fakty -
Piotr Bukowski
Szanowna Pani,
Miasto to Grojec
Magda K to Magdalena Kreczmar
Proponuje zwrocic uwage na wers: " Mogla mowic , nie wiedzialam kto - zmarnowala chlopcom siedem lat:.
To byly lata 70'te :(
"pies nie wiezmie jak by suka nie da" -
Anonim
-
kimi ray
Jesli chodzi o piosenke Perfectu,,Magda K,, to prawda jest jedna i bardzo bolesna ale nie dla Magdy,otoz, x lat temu pewna piosenkarka czolowego polskiego zespolu rockowego (istniejacego do dzis) uczestniczyla w imprezie zorganizowanej przez innych czlonkow grupy rockowej (istniejacej do dzis) ,impreza zakrapiana alkoholem,posypywana kokaina,co tam sie dzialo...twgo nie moge powiedziec,ale gwaltu napewno nie bylo,chociaz sexu nie wykluczam.Gdy wszystko wyszlo na jaw owa Magda K oskarzyla mlodych wtedy chlopakow o gwalt by ratowac swoja reputacje z grupsza i tak niezle poszarpana.Niestety nie moge wam zdradzic kim jest owa Magda K i kto w zwiazku z ta cala sprawa poszedl do wiezienia i nie na 7 lat a tylko na 4.Wiem co teraz dzieje sie w waszych myslach,ale dla dobrze buszujacych w necie czeka pare ciekawostek. -
zrobię to z płetwą w dziobie.
a moja koleżanka Monika K. twierdzi że indpiracją do piosenki była jej siostra Magda K. która mieszkała w tym samym bloku co wokalista Perfect;)