MISMaP UW [489]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • me...littlemi

Chciałabym się dowiedzieć jak jest z "wolnym" czasem na tych studiach,trzeba wyrobić ECTSy i jestem ciekawa ile czasu w tygodniu zajmują zajęcia i czy w takim razie jest możliwe studiowanie czegoś na innej uczelni?

Pozdrawiam
  • Kropla

Z wolnym czasem jest tak, jak chcesz. Mozna tyrac calymi dniami a mozna zrobic taki plan jak moj w tym semestrze, ze sa 4 dni w tygodniu z zajeciami, po jedne-dwa zajecia dziennie na rano a potem caly dzien wolny procz piatku, ktory mam do 16; )
  • MegaEgo

wszystko zależy, jakie kierunki chcesz wziąć i jaki sobie plan ułożysz. Na przykład przypuszczam, że ludzie na chemii spędzają wiele godzin w labie, za to jeśli bierze sie psychologię, można spędzać 1,5 godziny tygodniowo na wykładzie i potem jest z tego 5 ectsów (ale podobno mają troche obnizyć punktację za psychologię i już nie będzie tak prosto)

Jeśli na przykład masz możliwość przepisania części przedmiotów z innego kierunku (powiedzmy z medycyny jako przedmioty na wydziale biologii) to się bardzo opłaca, bo wtedy prawie nie musisz robić nic z drugiego mismapowego kierunku, a na podstawowym masz mniejsze wymagania
  • me...littlemi

Jestem na WMW(weterynaria) i czy to by mi coś dawało do tego przepisywania np.na wydziale biologii?Głównie chodzi mi o psychologię żeby wyrobić odpowiednia ilość pkt to tak mniej więcej ile godzin w tyg trzeba spędzić na uczelni?(wiem, że to zależy jak kto sobie ustawi,ale tak orientacyjnie?)
  • Donica

Jak wybierzesz same obligatoryjne zajecia na psychologii to mozesz zaliczyc semestr chodzac tylko na 6 wyklaadow tygodniowo.. Ale na mismapie musisz miec 2 kierunki, a na pozostalych juz punktacja nie jest taka piekna. A jaki bys wziela 2 kierunek?
    Poza tym z tego co sie orientuje, to chcesz sie dostac na mismap na studia rownolegle, to wtedy masz mniejsze wymagania, i z tego co wiem musisz wyrobic tylko polowe punktow...
  • Anonim

a może ktoś się orientuje, bo nic nie mogę znaleźć na ten temat:

- z jaką co najmniej średnią można się ubiegać o przyjęcie na równoległe?
    - co to znaczy w przypadku mismapu tryb równoległy: 2 razy więcej punktów do wyrobienia na rok?
    - czy jeśli dostanę się na równoległe, to czy mogę swój aktualny kierunek kończyć w ramach mismapu (oczywiście mój wydział podpada pod mismap)?
  • Martex- Cyganskie Dziecko

tak bylo doltychczas, ale o ile sie dobrze orientuje, to juz nie bedzie tak kolorowo na psychologii, punktacje maja byc zrownane, a to znaczy ze kazda godzina bedzie tak samo punktowana jak na inych wydzialach,
  • * *

>
    >- z jaką co najmniej średnią można się ubiegać o
    >przyjęcie na równoległe?

4.5 z całego toku dotychczasowego

>- co to znaczy w przypadku mismapu tryb równoległy: 2 razy
    >więcej punktów do wyrobienia na rok?

hell no!
    masz macierzysty kierunek a równoległy do niego jest mismap. Ja mam macierzysty jakis tak, a na mismapie robie 30 w semsetrze (na dwóch kierunkach) albo jak chce to więcej. Ale nie mam przymusu. Tryb równoległości daje jakis sznyt, ale nie wiem jaki, bo nie korzystam :) Mismap jest indywidualnym tokiem i to mi wystarcza.

>- czy jeśli dostanę się na równoległe, to czy mogę
    >swój aktualny kierunek kończyć w ramach mismapu
    >(oczywiście mój wydział podpada pod mismap)?

A po co?

i w ogóle jak? Jeśli sie dostaniesz na rownoległe...to nie mozesz przerzucić kierunku macierzystego na mismap, bo co bedzie wtedy z rownoległością studiowania? rekrutacja ma być na studia równoległe, na podstawie średniej....a potem juz ma nie byc równolegle.....tylko macierzyście? na macierzysty mismap jest inna rekrutacja....

• Anonim

Dzięki wielkie za konkretne odpowiedzi.

trochę mnie zmartwiło info, że liczą średnią ze wszystkich lat, a nie z ostatniego, no ale cóż...

więc jeszcze jedno pytanie: zapewne jest jakiś limit miejsc na równoległe, (wiesz może jaki?). Czy w takim wypadku 4.5 to tylko ustalony pułap od którego można w ogóle złożyć podanie a na przyjęcie mogą się nastawiać i tak jedynie ludzie z 4.8 i 4.9?
    I czy średnia jest jedynym kryterium w takiej rekrutacji?

Po prostu ciężko mi przewidzieć, jaką będę miała konkurencję; )
  • ania. po prostu.

odświeżam temat :)

zastanawiam się nad mismapem jako drugim kierunkiem, ale trochę przeraziło mnie to, co tu przeczytałam...
    mam w związku z tym kilka pytań, mam nadzieję że ktoś będzie miał tyle cierpliwości by pomóc zagubionej studentce...:)

po pierwsze: jakie są zasady rekrutacji na przyszły rok (tej wewnętrznej, nie z matury- i czy w ogóle jest taka możliwość??) ? przedmioty zaliczone, średnia, egzaminy?

po drugie: czy w ogóle jest sens? teraz studiuję pedagogikę wczesnoszkolną, a na mismapie - o ile się zdecyduję-planuję psychologię z biologią.
    Wiem, że oczywiście każdy radzi sobie inaczej, ale jak to się -prezentuje w Waszych doświadczeniach? samobójstwo, czy tylko ambicja? :)

czy w ogóle studiuje tu już ktoś , kto podobnie jak ja ma zbyt wiele zainteresowań i studiuje tak dziwaczną kombinację? :)
  • lucky

tak:)
    na przyklad Lu, ktora pisala wczesniej i ja.
    Jestesmy na resocjalizacji (Lu Ty chyba juz konczysz, skonczylas???)
    a rownolegle na MISMaPie.
    Ja mam psychologie z gospodarka przestrzenna,
    zazwyczaj zeby wyrobic 30 ects na semestr bralam 3, 4 wyklady obligatoryjne plus 1, 2 cwiczenia na psychologii i cos co da 6 ects na gospodarce. Nie przepracowujac sie zaliczylam tak dwa semestry i zaliczylabym dwa kolejne, gdyby nie urlop dzikanski z powodu narodzin dziecka:)
    teraz w sumie sie waham czy wracac na studia rownolegle, ale goraco polecam, dla samego siebie - w koncu uczymy sie dla wiedzy a nie dla papierkow:)
    jesli chodzi o rekrutacje, slyszalam, ze dostawaly sie osoby ze srednia powyzej 4,0 (oczywiscie na rownolegle) z orzebiegu studiow... zwykle nie ma duzej konkurencji a rozmowa kwalifikacyjna jest raczej formalnoscia...
    ja goraco polecam i zachecam do probowania - jesli jest sie indywidualista to to jest najlepszy pomysl na studia, ja nie wyobrazam sobie innego.
    a jak wyglada rekrutacja w tym roku - zajlepiej zadzwonic do sekretriatu i zapytac:) ewentualnie podpytac samorzad.
    pewnie niedlugo poznamy nazwisko czlonka komisi rekrutacyjnej - studenckiego przedstawiciela i on bedzie udzielal wszelkich informacji,

pozdrawiam i zycze powodzenia!
  • ania. po prostu.

dziękuję! :)

trochę mnie to wszystko przeraża; zastanawiam się nad jeszcze jedną opcją tej kombinacji alpejskiej: teraz dostać się na psychologię jako drugi kierunek, zorientować się, czy sprawdza się to w moim wykonaniu, a po roku ewentualnie startować na MiSMAP... tylko to już chyba wyższa szkoła kombinatorstwa... bo trzeba by wtedy z tej moje pedagogiki i psychologii startować na mismap jako trzeci (!) kierunek, na mismapie wybrać biologię i psychologię, wtedy zrezygnować z tej psychologii "pierwotnej", i na mismapowej przepisać sobie rok??!

oj, kombinuję, kombinuję, ale jestem dopiero na 1 roku, i trochę przeraża mnie to załatwianie, jeżdżenie między trzeba wydziałami, użeranie się... dlatego zastanawiam się jak by to zrobić stopniowo...
  • Martex- Cyganskie Dziecko

nie chce mi sie juz czytac wszystkiego, ale chcialam tylko powiedziec ze tez studiuje rownolegle na ekonomii na sggw, i nie jest najgorzej:) Najgorsze sa dojazdy ale tez da sie wytrzymac jak sie madrze plan ulozy. Zachecam do probowania na MIsmap bo nic sie nie traci a zyskac mozna wiele... powodzenia
  • lucky

fajnie Marta, ze Ci dobrze idzie:)

a wracajac do tematu, jakby to powiedziec... na psychologie na rownolegle, zeby sie dostac, trzeba miec te 4,8... ja poszlam na mismap wasnie p oto, zeby sie dostac na psychologie...

wydaje mi sie, ze jak dopilnujesz spraw z kontami internetowymi, zeby moc sie spokojnie zapisywac na zajecia, reszta pojdzie jak z platka:)
  • ania. po prostu.

Dzięki! będę próbować:)
  • Anonim

Przedstawiciel studencki w komisji rekrutacyjnej bedzie znany najpozniej w piatek.

Pozdrawiam,
    Szeryf.; )
  • wild_animal

A to ja bym miał jeszcze pytanie jak jest rozumiany "dotychczasowy tok studiów". Formalnie po obronie licencjatu zostałem przyjęty na studia II stopnia (magisterskie) - które teoretycznie liczą się jako osobne, więc po IV roku całym moim tokiem studiów będzie I rok studiów II stopnia, czy całość od I roku?
    Jeśli się ktoś orientuję byłbym wdzięczny :)

PS. Dziwne kombinacje to chyba nic nadzwyczajnego bo ja chcę np mismap jako równoległe do archeologii :>
  • Asia

wracając do tematu..
    Czy ktos z Was studiuje medycyne i MISMaP jako drugi kierunek?
    Albo próbował.. ? W tym roku zdecydowałam się na ten krok z przedmiotami biotechnologia, fizyka i psychologia i chciałabym się dowiedzieć jak to wygląda z czasem i dostosowaniem sobie planu zajęć..
  • Piotrek

Dobrze wiedzieć, że jest więcej pozytywnych "postrzeleńców" chcących wziąć MISMaP jako drugi kierunek :)
    A czy jest możliwość rekrutacji na dodatkowe, ale na podstawie wyników matur, a nie średniej? Nie chcę czekać roku...
  • Szczęściarz

Zasadniczo na równoległe jako takie można startować tylko po drugim roku. Należy przedstawić zaświadczenie z macierzystego wydziału, że wypełniło sie wszystkie obowiązki oraz przedstawić opinię dziekana macierzystego wydziału. Następnie wybieramy czy chcemy startować w ramach otwartej rekrutacji (100 miejsc w lipcu - brana pod uwage matura, startujemy z pierwszakami) czy dodatkowej (10 miejsc we wrześniu - średnia 4,5 i rozmowa z kwalifikacyjna).
    Ale chyba nikt nikomu nie broni stratować i dostać sie od razu na dwa kierunki tym bardziej jeżeli będą to dwie różne uczelnie. Napisałem chyba bo nie jestem tego w 100% pewien. Wykonam telefon gdzie trzeba i podam pewne juz info wieczorem

pozdro od komisji rekrutacyjnej (tak.. wszystkie pytania o rekrutacje do mnie; )

bless ya, polecam sie na privie;)
  • 1
  • 2
| |

Tym razem poszukuję studentów MISMaP! Kto wie ten wie o co biega! :D

Uniwersytet Warszawski

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (0)