- 1
- 2
-
Magd.
Nie bardzo słuchałam na inauguracji jak to ma być. Wiem, że wpisy do indeksów nie są obowiązkowe, ale co z kartą egzaminacyjną? czy mam się po nią wybrać do dziekanatu, czy coś takiego już w ogóle nie funkcjonuje? wiem, że w zeszłym roku jak studiowałam na WNE i znieśli indeksy, to znieśli i karty, ale tu- nie wiem, więc proszę, oświećcie mnie :D -
nothing else
podbijam pytanie.
Mam tez inne - czy na MISMaPie jest rozliczenie roczne, czy semestralne?
jeśli semestralne, czy da sie cos zrobic, zeby bylo roczne przy założeniu w dziekanacie mnie nie znosza i chętnie złapią każdą okazję, żeby się mnie pozbyć?(serio!) -
ewaporat
roczne, choć nie wiem czy to nie zależy od wydziału na którym robisz główny kierunek... -
Martex- Cyganskie Dziecko
Samorzadzie, JAK SIE DRUKUJE KARTY EGZ??? PODOBNO, MOZNA ALE GDZIE.... -
-
Anonim
Z tego, co usłyszałem w sekretariacie wynika, że we wtorek ma być już wiadomo czy karty zostaną, czy nie. -
colorful
Samorząd odpowiada:
1.Otrzymanie karty
Byłam we wtorek w sekretariacie i spędziłam tam pół godziny.
Pani stwierdziła, że karty mi nie da, bo mogę sobie ją sama wydrukować w usosie. Jako, że wcześniej koleżanka mi powiedziała, że została odprawiona z sekretariatu z taką informacją, przekopałam wcześniej usosa i takiej opcji nie znalazłam. Powiedziałam więc pani, że może jestem ułomna, ale nie umiem tego zrobić i niech mi pokaże gdzie to jest w usosie. Ona odparła, że nie wie, bo nie zna studenckiego usosa, ale mogę się zalogować u niej na kompie i poszukamy. Po 20 minutach i trzykrotnym kliknięciu w każdą zakładkę i każdą opcję w usosie stwierdziła, że zadzwoni do koleżanki. Od koleżanki usłyszała, że można, bo przychodzili studenci, którzy sobie sami drukowali karty, ale ona też nie wie jak. Po kolejnych 10 minutach grzebania w usosie, pani z wielką łaską stwierdziła "no to chyba będę musiała pani wydrukować tę kartę". Oprócz tego, że w swoim usosie najpierw chciała mi wydrukować jakieś dziwne coś, ale oprotestowałam, że karta tak nie wygląda, w końcu kartę dostałam. Uprzedziłam ją, żeby się przygotowała, że następni studenci też będą przychodzić po karty, odpowiedziała: "nie będą bo drukują sobie sami." Ciekawe...
2. Indeks
Zapytałam przy okazji czy my, "starsi" studenci (nie pierwszoroczni), mamy zbierać wpisy do indeksu, czy nie. Pani powiedziała, że indeksy nie są obowiązkowe, ale oni, jako sekretariat, silnie zalecają zbieranie wpisów, bo karta może zaginąć, usos umrzeć, apokalipsa, koniec świata i wtedy wpis w indeksie jest naszą jedyną gwarancją, że przedmiot jest zaliczony i mamy z niego ocenę. Co ciekawe, przy wyliczaniu średniej do stypendium miałam wpis w indeksie, w usosie mi prowadząy nie wstawił oceny i wtedy indeks nie był dla pań żadnym poświadczeniem otrzymania tej oceny, dopiero po Kostki i mojej interwencji u dyrektora indeks jednak takowym poświadczeniem został.
3. Rozliczenie roczne a karty
Pytałam też jak wygląda kwestia rozliczania roku w związku z rozliczeniem rocznym. Kartę otrzymujemy (wg pani drukujemy sobie sami) teraz i przed sesją letnią. Wpisy zbieramy teraz, lub kiedy tam chcemy i obydwie karty składamy do sekretariatu po sesji letniej. Indeks trzymamy dla siebie.
4. Rozliczenie roczne a IPS
Mimo rozliczenia rocznego IPS trzeba złożyć osobno na semestr letni, bodajże do 15 marca, nie pomnę teraz czy to na pewno ta data.
Burdel na kółkach.
-
Magd.
-
colorful
Z kolei dziś koleżanka się dowiedziała, że być moze karty zostaną zniesione - dyrektor ma w środę podjąć decyzję. Komedia. -
NOname
-
Martex- Cyganskie Dziecko
jak ja dzwonilm to tez otrzymalam taka info, ze byc moze ich nie bedzie. w kazdym badz razie powiedziala tez, ze moge juz zbierac wpisy, tylko trzeba pinnowac czy wszystko jest w Usosie i oni sobie wydrukuje. Problem jest taki, ze nie wszystko bedzie w Usosie, bo ja tam wszystkiego nie mam...
jak ktos bedzie cos wiedzial, to plis napisac to tu. a najwazniejsze jest chyba to, jak taka karte wydrukowac... ktos musi wiedziec. Ej, informatycy, umysly scisle, help:P:P:P -
Kostka
no i wszystko wiadome - poniżej zamieszczam ogłoszenie ze strony mismapu:
Od semestru zimowego 20010/2011 przestają obowiązywać studentów K MISMaP karty egzaminacyjne drukowane z USOSa.
Student powinien:
1. podpiąć wszystkie przedmioty przed rozpoczęciem sesji egzaminacyjnej
2. zbierać wpisy do indeksu
3. sprawdzać poprawność wpisów w USOSie – bardzo ważne!
Przypomnienie:
1. IPS należy złożyć do 15 marca (§ 8 pkt 6, § 17 pkt 5 Zasady studiowania w K MISMaP aktualne - zatwierdzone przez Radę )
2. Okresem zaliczeniowym etapu studiów w Kolegium MISMaP jest rok (§ 20 pkt 1 Zasady studiowania w K MISMaP aktualne - zatwierdzone przez Radę ) -
mmrowka_z
Może głupie pytanie: ale co to znaczy "podpiąć przedmioty" i jak się to robi? -
Mihau
Wklikujesz się ładnie w swojego usosa, potem Twojsa klika na "DLA PASOŻYTÓW SPOŁECZNYCH" (ewentualnie DLA STUDENTÓW, nie pamiętam dokładnie). Następnie Twojsa widzi koszyczek z napisem REJESTRACJA. Twojsa w niego nie klika, tylko w to drugie. Jak już strona załdowi się, to Twojsa szuka opcji "Podpięci", wyklikuje, a potem przy każdym przedmiocie jest guziczek "dodaj podpięcie" i potem zgodnie z instrukcjami, aż wszystko podepniesz. :]
Niech Moc będzie z Tobą (a sesja za Tobą!). -
mmrowka_z
-
mmrowka_z
a jeszcze pytanie: mamy podpinać pod sam program(MISMAP) czy też pod konkretny etap (w sensie semestr)? i generalnie wszystkie przedmioty ( mam niepodpięty zeszły i przyszły semestr), czy tylko te, które zdaje w tej sesji? -
Mihau
Twojsa nadgorliwa nie będzie, Twojsa podpina tylko to, co w sesji zdawuje.
Mojsa nie rozumie Twojsa USOS. W mojsa usos kilkuje się 3 razy i "dalej". -
NOname
Przekładając Jar Jar Binksa na język ogólnogalaktyczny, chodzi o to, że podpina się po prostu pod kierunek i nie pod konkretny program, czy tam etap. Po prostu zaznaczasz pierwsze co wpadnie w ręce i dalej. -
mmrowka_z
-
jodełek
czy mamy dawać tylko podpięcia do przedmiotów, czy jeszcze kliknąć zgłoś program do rozliczenia? bo u mnie na głównej informatyce etap jest całoroczny, a nie semestralny, a jeszcze nie jestem na wszystkie przedmioty letnie zarejestrowany -
Asiula
- 1
- 2