-
PiTi
Cześć, jestem po I roku biotechnologii i przepisałem się na mismap. Próbuję rozgryźć zasady funkcjonowania tego wydziału no i nie czaję jednej rzeczy. Mianowicie, jak się zapisywać na przedmioty z psychologii? To mój drugi kierunek. Na stronie mismapu jest informacja:
,,Studenci, dla których psychologia jest drugim kierunkiem zapisują się na zajęcia obligatoryjne poprzez system USOS. (zajęcia ogólnouniwersyteckie http://rejestracja.usos.uw.edu.pl/ ). "
Czyli mam brać te przedmioty jako oguny? Jak oni to rozumieją?
Aha, jeszcze jedno - czy jest jakiś plan, spis zajęć, które mam zrobić w pierwszym roku? Czy też nie ma znaczenia, które zajęcia wezmę najpierw, ważne bym zrobił te z listy do zrobienia przez 3 lata?
-
Asiula
1. Wszyscy studenci MISMaP, dla których psychologia nie jest pierwszym kierunkiem mogą zostać wpisani do systemu HAL z 20 żetonami (żetony nie obejmują wykładów obligatoryjnych, na które zapisy są wolne, a jedynie zajęcia fakultatywne i specjalizacyjne, wiec dla studentów II kierunku to jest dostatecznie dużo). Studenci, którzy w tym trybie chcą zapisywać się na zajęcia, powinni zgłaszać się do dr hab. Macieja Hamana (koordynatora MISMaP na Wydziale Psychologii) po potwierdzenie, na podstawie którego sekretariat studencki Wydziału Psychologii dopisze ich do HALa. Terminy zapisów takie jak dla wszystkich (określone w regulaminie studiów UW).
2. Studenci MISMaP, dla których psychologia jest drugim kierunkiem, ale planują uzyskanie dyplomu także na tym kierunku, powinni zadeklarować to oficjalnie po III roku studiów (przy czym do tego czasu powinni mieć juz zrealizowaną większość wykładów obligatoryjnych) - dostaną wtedy dodatkowe żetony, które umożliwią im realizowanie minimum programowego (zwłaszcza zajęć specjalizacyjnych).
To informacje ze strony MISMaPu... Sama też mam psychologię na drugim kierunku i muszę Ci powiedzieć, że jeśli nie wiesz zbyt wiele o psychologii, to doradzam branie zajęć obligarotyjnych po kolei, jest po prostu łatwiej, jednak jeśli chcesz to możesz zapisywać się chyba w dowolnej kolejności.
Na zajęcia obligatoryjne zapisujesz się również przez HALL, więc najpierw i tak musisz wybrać się do Hamana żeby dał ci taki świstek, który zaniesiesz do dziekanatu, gdzie Panie dopiszą Cię, to tego "cudownego" systemu. Po prostu na zajęcia obligatoryjne nie potrzebujesz żetonów później, a na fakultety owszem - jak już będziesz miał konto i się zalogujesz, to wszystko zrozumiesz.
Tak zawczasu powiem Ci też, że jeśli chcesz sobie brać 2-3 fakultety w semestrze, to punktów, które Ci przyznają starczy ci tylko na pierwszy rok, a później żeby dostać następne to musisz zadeklarować, że chcesz robić dyplom z psychologii.
To chyba tyle ode mnie, trochę to nieskładne, ale cóż - przepraszam :) -
PiTi
Wielkie dzięki; ). Co prawda na stronie mismapu jest napisane, że na zajęcia obligatoryjne należy zapisywać się przez system rejestracji żetonowej (usos)...ale bardziej wierzę Tobie niż anonimowemu wpisowi systemu mismapu; ).
,,(...)jak już będziesz miał konto i się zalogujesz, to wszystko zrozumiesz"
Wiem, że nie ładnie się chwalić, ale wydaje mi się, że rozumiem; ).
Przy okazji, kiedy są zapisy na zajęcia na pierwszy rok?
Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam. -
Margo.
Hej,
mam pytanie do pierwszorocznych, ktorych glownym kierunkiem jest psychologia. Wiem, ze wczoraj bylo spotkanie na wydziale psychologii, na ktorym rozdawano login i omawiano sposob zapisywania sie w systemie Usos. Nie bylo mnie na nim, poniewaz kiedy zadzwonilam do dziekanatu psychologii Pani powiedziala, ze nie jestem ich studentka, a pania z MIsMapu powiedziala, ze nic o tym wie. Czy ktos z Was na nim byl? I czy mam sugerowac sie datami z psychologii, czy trzymac sie rozpiski MisMapowej, z ktorej wynika, ze jakies pierwsze 'spotkania' zaczynaja sie dopiero po 28.09 kiedy to mamy spotkanie z Dyrektorem K MISMaP? Sorry jesli pytam o oczywiste oczywistosci, ale dostalam za duzo 'karteczek', z ktorych za duzo informacji do mnie krzyczy naraz! -
-
Asiula
http://www.psych.uw.edu.pl/o_studia...
Tu masz linka do terminów rejestracji na Wydziale Psychologii - najbliższe od 1 do 11 września. To chyba dotyczy też pierwszego roku, w tym MISMaPu.
A co do zapisów na zajęcia obligatoryjne - ja nigdy nie korzystałam z USOSa do zapisów na jakiekolwiek zajęcia na psychologii, bo na wszystko można zapisać się przez HALL i nigdy nie miałam z tym problemów. Być może można też przez rejestrację żetonową, ale nie wiem. W każdym razie przez HALL na pewno można. -
Margo.
O, dzieki wielkie, widze, ze jestes zorientowana, ale tak czy inaczej haslo 'I seria II tury zapisów na kursy' niewiele mi mowi!; P czy naprawde zanim jeszcze przekrocze prog uczelni mam to sama ogarnac? Chodzi o to, ze z tego co mi mowili, to student MiSMapu dostaje swojego promotora i z nim ustala plan zajec, a tu widze, ze jednak musze to jakos sama zrobic. Matko Polko, ja nie rozumiem, a Pani z dziekanatu mnie pewnie znienawidzi i z poirytowania zje te wszystkie krowki, ktore zawsze u nich stoja..
Okej, pozostaje mi rozszyfrowac czym jest HAL.
Dziekuje za odpowiedz (:
Margo. -
Weles Guślarz
to ja chcialbym sie zapytac, jak wyglada rejestracja na biotechu?(jesli dobrze zrozumialem to dla 1 roku rejestracja na zajecia zaczyna sie 7 wrzesnia) i czy mozna sobie wybierac dowolnie cwiczenia? czy jest to przydzielane losowo?
i tak troche z innej beczki, zastanawialem sie aby dobrac sobe przedmioty z wydzialu chemii, jednak z chemia nie mialem kontaktu dluzszy czas, czy jest to jakos w zasiegu no i zebym sobie zyl nie wypruwal aby zaliczyc na tym wydziale co wazniejsze przedmioty?
pozdrawiam -
Asiula
>Gosza! napisała:
>O, dzieki wielkie, widze, ze jestes zorientowana, ale tak
>czy inaczej haslo 'I seria II tury zapisów na kursy'
>niewiele mi mowi!; P czy naprawde zanim jeszcze przekrocze
>prog uczelni mam to sama ogarnac? Chodzi o to, ze z tego co
>mi mowili, to student MiSMapu dostaje swojego promotora i z
>nim ustala plan zajec, a tu widze, ze jednak musze to jakos
>sama zrobic. Matko Polko, ja nie rozumiem, a Pani z
>dziekanatu mnie pewnie znienawidzi i z poirytowania zje te
>wszystkie krowki, ktore zawsze u nich stoja..
>
>Okej, pozostaje mi rozszyfrowac czym jest HAL.
>
>Dziekuje za odpowiedz (:
>
>Margo.
Właściwie, to na przedmioty trzeba się samemu zapisywać, oczywiście można pójść po radę do promotora jak już się go ma, ale przynajmniej w moim wypadku niewiele on mi pomógł na początku - tylko podpisał IPS, nie potrafił natomiast doradzić w jakikolwiek sposób co do przedmiotów, które były z innego wydziału niż mój podstawowy (czyli w tym przypadku matematyki). Nie wiem jak to z promotorem jest na psychologii, czy może to być ktokolwiek z wykładowców, czy też jest jeden opiekun dla wszystkich (na matematyce tak jest), ale i tak większość rzeczy trzeba samemu ogarniać. A co do zadawania pytań Panom z dziekanatu - cóż odradzam chodzenie do dziekanatu na Wydziale Psychologii, bo tam Panie wiedzą mniej niż studenci, którzy do nich przychodzą, albo przynajmniej sprawiają takie wrażenie (może jest inaczej jeśli ktoś studiuje po prostu na psychologii, a nie na MISMaPie) - z wszelkimi pytaniami jakby coś to doradzam do sekretariatu MISMaPu, tam Panie przynajmniej są bardziej cierpliwe i jakiś informacji udzielą, a jak to będzie za mało, to zawsze stojąc w kolejce do sekretariatu można podpytać się reszty studentów; ) albo wstąpić do pokoju samorządu.
Życzę powodzenia w ogarnianiu wszystkiego (rok temu też byłam tym przerażona, ale w końcu wszystko się dobrze ułożyło :) ) -
PiTi
Asiula-> wielkie dzięki! Bardzo pomocne jest to, co piszesz!; )
Weles -> http://www.biol.uw.edu.pl/_2008/ind... - tu masz harmonogram rejestracji na przedmioty z biotechnologii. Polecam też poświęcić trochę czasu na przejrzenie zawartości strony wydziału biologii, tam są podane wszystkie wymagania co do pierwszego roku.
https://usosweb.dak.uw.edu.pl/kontr... wejdź sobie na tą stronę, zaloguj się, a następnie musisz kliknąć na dla studentów->rejestracja->rejest ruj na przedmioty. Jak to wszystko zrobisz, to będziesz musiał znaleźć grupy zdefiniowane przez wydział biologii - tam cały spis przedmiotów, m. in. będziesz miał link pod tytułem ,,przedmioty obowiązkowe dla studentów I roku na kierunku biotechnologia", czyli to co Cię interesuje. Tam musisz po prostu zarejestrować się na wszystko na co możesz - a więc odpowiadając na Twoje pytanie - nie, ćwiczenia nie są przydzielane losowo; ).
Jeśli chodzi o zajęcia z chemii - mam znajomych, którzy studiują na tym wydziale. Z tego co słyszałem, również z innych źródeł, to zaliczenie przedmiotów na chemii nie jest najłatwiejsze i trzeba do tego przysiąść. Więc jeśli nie jesteś do tego przekonany i naprawdę wkręcony w chemię to odradzam; ).
Pozdrawiam :) -
PiTi
Asiula, wiesz może, gdzie mogę spotkać tego Hamana? Bo nie mogę nigdzie znaleźć nr pokoju w którym urzęduje czy coś w tym guście, mam tylko maila do niego. Chciałem jutro do niego się wybrać... -
Asiula
http://hal.psych.uw.edu.pl/nowyprof... tu jest jego strona, ale jak widać z niej też niczego nie można się dowiedzieć. Doradzam napisać do niego maila wyjaśniając, że jesteś studentem MISMaPu i chcesz jako drugi kierunek wziąć psychologię i zapytać się kiedy ma najbliższy dyżur. Z tego co pamiętam, jak do niego chodziłam to zawsze miał dyżur we wtorek albo w środę, ale nie jestem pewna. Nr pokoju też nie pamiętam, ale jak do niego napiszesz to ci powinien podać. Haman odpisuje szybko, więc powinieneś się szybko wszystkiego dowiedzieć. -
beta
Haman:
http://www.psych.uw.edu.pl/o_nas.ph...
a jeśli idzie o opiekuna naukowego na mismapie to z reguły tylko formalność, a plan układa się samemu (dla psychologii jako pierwszego kierunku haman jest opiekunem naukowym) -
SkyMaja
A co oznacza "grupa zamknięta" przy niektórych kursach fakultatywnych? Że już w I turze wyczerpały się miejsca na tą grupę? I w ogóle jak się zapisać z tego HALa na zajęcia, bo nie widzę tam nigdzie żadnego linka z napisem "zapisz się". Pojawi się takie coś jutro?
I przy okazji jeszcze jedno pytanie: Czy MISMaPowcy muszą chodzic na WF? -
Asiula
"Grupa zamknięta", to rzeczywiście taka, w której już nie ma miejsc, bo wyczerpały się w pierwszej turze zapisów.
Jutro powinien pojawić się jeszcze jeden link w części oznaczonej "ROK AKADEMICKI 2009/2010", który umożliwi zapisy (oczywiście jeśli nie będzie opóźnienia - ostatnia tura zapisów zaczęła się kilka dni po podanym terminie - takie opóźnienia się niestety zdarzają).
I tak - MISMaPowcy muszą zaliczyć 4 semestry WFu. -
Anonim
Dołączam się do pytania: jak (kiedy?) uzyskać hasło do HALa? Do wszelakich USOSWebów mam dostęp, ale HAL najwyraźniej nie korzysta z centralnego uwierzytelniania, a wszelkie loginy i hasła jakie znam nie działają; )
>Gosza! napisała:
>Hej,
>
>mam pytanie do pierwszorocznych, ktorych glownym kierunkiem
>jest psychologia. Wiem, ze wczoraj bylo spotkanie na
>wydziale psychologii, na ktorym rozdawano login i omawiano
>sposob zapisywania sie w systemie Usos. Nie bylo mnie na
>nim, poniewaz kiedy zadzwonilam do dziekanatu psychologii
>Pani powiedziala, ze nie jestem ich studentka, a pania z
>MIsMapu powiedziala, ze nic o tym wie. Czy ktos z Was na nim
>byl? I czy mam sugerowac sie datami z psychologii, czy
>trzymac sie rozpiski MisMapowej, z ktorej wynika, ze jakies
>pierwsze 'spotkania' zaczynaja sie dopiero po 28.09 kiedy to
>mamy spotkanie z Dyrektorem K MISMaP? Sorry jesli pytam o
>oczywiste oczywistosci, ale dostalam za duzo 'karteczek', z
>ktorych za duzo informacji do mnie krzyczy naraz!
-
Justyna.
Dobra, czyli "układanie planu razem z opiekunem" jest tylko po to żeby pieknie brzmiało a plan mam sobie sama ułożyć zapisując sie na przedmioty normalnie jak sie zacznie rejestracja tak?? I jeszcze, jak to jest z tymi przedmiotami do wyboru? Obowiązuje nas realizacja iluśtam (nie wiem ilu) czy robimy tylko i wyłącznie podstawę programową?
Pozdrawiam! -
Asiula
Właściwie to najlepiej zapisywać się samemu na przedmioty, bo rozmowa z opiekunem niewiele zmienia. Tylko przy zapisywaniu na przedmioty trzeba uważać żeby wyrobiż odpowiednią ilość punktów ECTS (ja również uważać żeby nie było tych zajęć jakoś o wiele za dużo, bo później niektórzy opiekunowie nie chcą podpisywać IPSu, ale to się zdarza jak masz np ok 50 punktów ECTS w semestrze). A tu jest strona z minimami na psychologii dla nas (zeszłoroczne minima, ale chyba rocznik 2009/2010 też obowiązują) http://www.mismap.uw.edu.pl/content... albo tutaj http://www.psych.uw.edu.pl/o_studia...
Czyli przedmioty do wyboru możesz sobie dobierać jak chcesz bylebyś miała przynajmniej po jednym z każdego z koszyków w ciągu pierwszych trzech lat. -
PiTi
A skąd mam wziąć przepraszam ,,użytkownika" i ,,hasło" przy logowaniu? Bo byłem już z tym świstkiem w dziekanacie jak mi doradziłaś i wszystko teoretycznie powinno działać, a próbowałem przeróżne kombinacje i nasz cudowny system nie zaskakuje.
Gerino-> pokój 202, można się zgłaszać 08.09. od 11 po potwierdzenie -
SkyMaja
a nie obowiązuja nas czasem nowe kosze? http://hal.psych.uw.edu.pl/nowykata... -
Asiula
Nie wiem, czy obowiązują nowe kosze, czy stare, nigdzie nie ma na stronie MISMaPu powiedziane, że obowiązują nowe kosze, więc zakładam, że nadal stare, ale nie jestem pewna.
A co do loginu i hasła - login, to numer pesel, a hasło - cóż nie pamiętam kto mi powiedział jakie ma być przy pierwszym logowaniu i nie pamiętam jakie było, więc nie mogę pomóc - choć wydaje mi się, że albo albo Haman mi powiedział jak mi dawał ten świstek, albo powiedziały mi to Panie w dziekanacie... ewentualnie znalazłam gdzieś w necie informację, ale szczerze wątpię.
Coś tak mi chodzi po głowie, że była to data urodzenia, nr pesel, albo nr pesel pisany od tyłu... ale nie daję głowy.