[ Militaria ] [1331]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • von Reuffen

Wszyscy fascynuja się niemieckim uzbrojeniem. Najlepszy czołg - Pantera/tygrys, CKM - MG42, samolot (kilka różnych odpowiedzi), do tego Flak88, U-booty, Kubelwageny, itp. - już prawie kultowe.

A broń innych panstw? Co Was najbardziej w niej kręci?
  • .....Prymus.....

nasz polska broń :P....."Kokail Molotowa"....:D kto kiedykolwiek uzuwal to wie oczym mowie :p
  • thorsten

hmm...
    a mi siem osobiscie fajowo podoba M1 carbine :o) ladniutki jest.
    ha
  • von Reuffen

no, jeśli polska to dla mnie UR
    vR
  • Anonim

dzwieku wyskakujacego z Garanda magazynka moglbym sluchac na repeacie :-)

Thompson tez milo terkocze.
    ja chyba audiofil jestem.
  • Kostek

Dzwięk wyskakującej łódki z Garanda to jest to! Bądąc w USA miałem okazje potrzymac go w łapkach poprostu miodzio:) M-14 też fajny chociaz trzymałem tylko cywilną wersje bez mozliwosci strzelania ogniem ciągłym ale podobno nie trudno to naprawić :d
  • Bocian

hmm "pepeszka" jest cool prawie bez awaryjna, z magiem bębnowym dość duża siła ognia hehehe
  • Kostek

Pepesza fajna gorzej z celnością no i ten bębnowy mag. to jak sie spust przytrzymało to kilkanaście sekund i trzeba było nowy :) pm z największą szybkostrzelnoscią na świecie.
  • Anonim

A Brno Enfield ?? jesli mowa o ppsz to wole chyba suomi :P
  • Anonim

M1 carabine....mistrzowska broń.tym bardziej że to z niej powstało M14 używane do dziś...gdzieś już to pisałem
  • Byku

Colt m-1911
    Garand
  • Byku

Ale i tak niemiecka technologia wymiata;]
  • von Reuffen

Nie rozumiem tej fascynacji niemiecką bronią. czy to te mundury, czy poczucie niższości? Czy hgw co jeszcze :)
  • Byku

Nie chgw, tylko mysl technologiczna Niemców;] Wytłumacz mi czemu na bazie StG 44 powstała najpopularniejsza obecnie broń, a na Mg-43 Amerykanie wzorowali M-60? Nie mogli stworzyć swoich projektów? Po co, skoro niemieckie były takie dobre?; ]
  • Anonim

MG42 dziś lekko zmieniony pod nazwą MG3....
    ....nie mówiąc o innych rzeczach jak....rewolucja w taktyce ...
  • Anonim

Ja bardzo polubiłem Thompsona aczkolwiek niedawno dowiedziałem sie ze magazynki które miesciły 30 naboi wypadały sobie gdyż były za cięzkie :)
  • REMOV

Ekhm... Klocek, 7,62-mm kb M14 bynajmniej nie powstał na bazie karabinka M1 Carbine, ale kbsp M1 Garand, jeżeli już masz się doszukiwać podobieństw.
  • Anonim

Jak to ten sam REMOV co na militaryphotos.net to ja mu wierze :)
  • REMOV

Podstawą zdobywania wiedzy jest kwestionowanie, a nie zgadzanie się z tym czy innym "autorytetem"; )

A co się tyczy 7,62-mm karabinu automatycznego M14, to był rozwinięciem 7,62-mm karabinu samopowtarzalnego M1 Garand (przy czym jedna uwaga pierwszy zasilany był nabojem 7,62 mm x 51 NATO, drugi 7,62 mm x 63 lub .30-06), zmiany obejmowały m.in. wprowadzenie wymiennego magazynka pudełkowego, przesunięciu otworu odprowadzającego gazy prochowe od wylotu lufy, przekonstruowaniu go oraz wprowadzeniu możliwości strzelania ogniem ciągłym.
  • Anonim

jak dla mnie najlepszy "pojazd lekki" WWII to Jeep Willys MB; ) tego nawet szkopy lepszego nie posiadali:D
| |

Kazdy "w temacie" wie o co chodzi Wszystko co się da z tym zagadnieniem powiązać Zaprzyj...

Fotki

Miejsca grona (0)